Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 69
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,614

trek71

Özgürsen, Varsın!
Telsiz Çağrı Kodu
TA2OBY
Merhaba Gezenbilir,

Karavanlarımızla ilgili türlü türlü kalite sorunlarının yaşandığı, Gezenbilir arşivlerinde yerini almış trajikomik hikayelerin nesilden nesile aktarılageldiği bir ortamda karavancılığa ilk adımı atmak isteyenler haklı olarak tereddüt ediyorlar.

Gezenbilir Facebook grubunda bariscim arkadaşımızın bana yönelttiği bir soruyu burada bir başlık açarak etraflıca ele alınmasını sağlamak istedim.

Orijinal soru şu:
"eğer bu deneyiminiz ile bir -isim önemli değil- karavan almak isteği ile yola çıksaydınız, yaşadıklarınızı bir daha yaşamamak adına nelere dikkat ederdiniz?"

Deneyimli Gezenbilircilerin de katılımıyla hem sıfır karavan hem de ikinci el alımlarda dikkat edilmesi gereken noktaları maddeler (ve çok açık olmayan maddelerle ilişkili biraz gerekçe gösterirsek) sonuçta tüm bunları konsolide ederek nihai listeyi paylaşabiliriz.

Bu çalışmadan amacımız, herhangi bir üretici firmayı yermek değil. Dolayısıyla markaların bir önemi yok.

Nihai listeyi kullanacaklar için pratik olmak açısından -değiştirilmeye açık olmak üzere- şu kategorizasyonu öneriyorum:

A. Marka/Model karar verme sürecinde araştırma yapılabilecek güvenilir kaynaklar ve araştırılacak konular
B.
C. Satınalma sürecinde sözleşme içeriği (sözleşme maddeleri / teknik şartname)
D. Son kullanıcı kabul test maddeleri (checklist) ve testlerin pratik uygulanma şekli
E. Teslimat, Garanti ve Servis prosedürleri

Karavancılık dünyası için hayati bir konu olduğunu düşündüğüm bu başlığa katkılarınızı esirgemezseniz sevinirim :smiley:

Nihai listemizi moderatörlerimizin yardımıyla konsolide halde, kolay okunabilecek şekilde paylaşmayı umuyorum.

Sonuçta hem üretici hem de tüketici tarafının kazanacağı bir sektör yapısına kavuşmak dileğiyle.

Not: Bu başlık üreticilerin katkılarına da açıktır. Forumlarda daha evvel üreticilerle ilgili yazılmış olabilecek olumsuz örneklerden bağımsız olarak madalyonun iki tarafını da değerlendirmek çok faydalı olacaktır. Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından bu başlık altında doğrudan herhangi bir markanın -ima yoluyla bile- eleştirilmesine izin verilmeyecektir.
Bu hususta hem katkıda bulunan üyelerden hem de moderatörlerimizden yardım rica ediyorum.

Etiketler
Ynt: Karavan Alırken Sonradan Üzülmemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

sayın tolga; çok güzel bir başlık açmışsınız ama üreticiler tarafından konuya katılım olacağını düşünmemekteyim.çoğumuz askerlik yaptık ve askeriyede araçlar göreve çıkacağı zaman bir çeklist vardır ona göre kontrolleri yapılması gerekir.yazdığınız bir madde de buna değinmişsiniz.keşke satıcılar böyle bir liste ve kullanma kılavuzuyla birlikte müşterinin karşısına çıkıp arkadaşım gel kontrol edelim ve ne nasıl çalışır diye öğretip o şekilde teslim etseler ürünlerini.o günlerde gelir inşallah.sizlere huzurlu ve güzel anlar dilerim yolculuklarınızda ve yaşamınızda...

Behçet bey bu başlık ses getirir,

bizden destek konusunda şüpheniz olmasın sayfa yapısı anlamında teknik destek sorun değil, hatta önerim gidişata göre
maddeler halindeki görüşleri ayrı başlık olarakda yayınlayabiliriz ancak görüş belirtenlerin her madde için görüşlerine ayrı
yanıt göndermeleri gerekir.
Diğer konu bu başlık sadece çekme değil kamper ve motokaravanlarıda kapsamalı bu sayede tüm imalat tipleri için ortak
kullanım imkanı oluşur.

Bir ricada benden B maddesi gibi soyut kavramlardan uzaklaşıp somut bilgilerle başlığı devam ettirebilirmiyiz.

Selamlar

Behcet Bey, ikinci el çekme karavanlar için yapılan Almanca bir listeyi internette gördüm. Bu liste faydalı olur derseniz tercümesini yapabiliriz. Ayrıca forumdaki deneyimli arkadaşların bilgileriyle listeyi değiştirmek ve genişletmek tabi ki mümkün. Checklistesi yaparken yeni karavan ve ikinci el karavan için diye ayri listeler yapmak da düşünülebilir.

http://goo.gl/8mpW8J

Merhaba Behçet Bey,

Bilmeyenler için, böyle bir blokta Behçet Bey'in deneyimlerini paylaşmanın neden iyi bir fikir olduğunu düşünme sebebim, Facebook Gezenbilir sayfasında, almayı düşündüğü çekme karavan ile ilgili fikir edinmek isteyen bir arkadaşımıza verilen cevabıydı Behçet Beyin. Cevap negatifti, ancak bir iki yazışma sonrasında Gezenbilir'deki paylaşımlarını okuyunca benim başıma bunlar gelseydi kim bilir ben nasıl yakınırdım diye geçirdim. Sonrasında da yaşadıklarını bir deneyim olarak kabul edersek ve bugün bu deneyimleri ile karavan almaya giden Behçet Bey, burada o kişi siz, ben de olabiliriz, nelere dikkat ederdi bunun cevabını rica ettim kendisinden. Böyle bir paylaşımın benzerleri belki de vardır ama tekrar gözden geçirilmesinde fayda umdum.

Sağ olsun Behçet Bey'de kırmamış, buraya konuyu ve hatta başlıkları koymuş. Üstelik başlıklar güzel ancak ben biraz daha detaya girilmesinden yanayım. Aslında sorumu o detaylar için soruyordum.
Detaydan ne anlatmak istediğimi şöyle söyleyebilirim, buraya o maddeler yazıldı, hepsinin altına da imzamı atarım hepsi doğru, bu günden sonra elinde bu maddeler ile karavan almaya gidecek kişi artık, tabi ki kişisel bütçesi ve beklentileri içerisinde, uygun karavanı alabilecek mi?

Bence bu başlıkları deneyimlerinizle lütfen biraz daha açalım, alt açınımları çıksın... Hem dertleşelim hem de paylaşarak deneyimimizi artıralım, özellikle yolun başında bekleyenlere belki biraz da fayda sağlasın.

Bu arada, yazışmalarımızı isim-marka vermeden yaparsak daha uzun soluklu bir paylaşım olabilir. Markayı, ismi gerçekten merak eden arkadaş dilerse özelden bağlantı kurar, diğeri de söylemek istiyorsa öğrenir...

Başlığa gelen desteğe çok sevindim.

Levent Bey, haklısınız, kategorizasyonu değiştirelim; somut noktalara odaklanalım. Ayrıca kabul ediyorum B maddesi üreticiler açısından biraz incitici olabilir; böyle bir niyetim yoktu tabii ki ama sonuç olarak biraz daha tüketici penceresinden baktığım için sanırım böyle bir şey oluştu. Bunu kaldıralım..Ben eski yazıları değiştiremiyorum sanırım; moderatörler müdahale ederse çok sevinirim.

Üretici tarafına açık davet yapıyoruz; umarız bu platforma katılırlar. Sektörün ilerlemesi ancak iyi niyetle elele vermekle olur. O yüzden burada Sally, Başoğlu, Erba, Pino, Güney ve adını sayamadığım için özür dilediğim diğer üreticilerden de ses duymak isteriz.

Zira satınalma sürecinde tüm sorumluluk üreticinin değil. Örneğin tüketici olarak kendi ihtiyaçlarınızı da iyi belirleyip doğru ifade etmek gibi bir yükümlülük var.

Almanca listeye bakıp çevirisini yapabiliriz. Ben yaparsam haftasonuna kalır, benden önce davranan olursa çok makbule geçer.

Ancak ben kendi adıma bilgeliğin sessizliğiyle çok fazla yazmayan duayenlerin katkılarını görmeyi çok istiyorum.

Akdeniz45' Alıntı:
Behcet Bey, ikinci el çekme karavanlar için yapılan Almanca bir listeyi internette gördüm. Bu liste faydalı olur derseniz tercümesini yapabiliriz. Ayrıca forumdaki deneyimli arkadaşların bilgileriyle listeyi değiştirmek ve genişletmek tabi ki mümkün. Checklistesi yaparken yeni karavan ve ikinci el karavan için diye ayri listeler yapmak da düşünülebilir.

http://goo.gl/8mpW8J

Liste harika... Almancam olsa okumuş bile olurdum. Yapılacak çeviri de mükemmel olacaktır.
Bakalım el oğlu neler yapıyor:smiley:

Herkese merhaba!!

ve teşekkürler... karavancılığa nereden başlayacağını çözememiş kafasında deli sorularla dolaşan bir çok kişiye faydalı olacak bir şey başlattığınız için ... :smiley:

Saygılar ...

Listeye şimdi baktım da o kadar uzun değilmiş; hallederiz.

Yalnız Heki/Tavan Havalandırması için "morötesi ışınlara karşı dayanıklılığı yeterli mi" diyor...Alman bu tabii :smiley: ama güzel!

Konuyu çekme karavan başlığı altında açtık ama motokaravan/camper'ları da içinde düşünerek ilerleyebiliriz..Sonra bu maddelerden ortak olanları ve olmayanları karavan türüne göre ayrıştırabiliriz.

Farklı başlıklar altında ilerlemek konusunda çok kuvvetli bir fikrim yok; süreci takip etmeyi zorlaştırabilir diye endişe ettim yalnızca.

İl defa karavan alacak arkadaşlarımız da merak ettikleri hususları gene madde halinde eklerlerse başta kabaca şekillendirdiğimiz başlıkların alt maddeleri de yeterince detaylandırabiliriz sanıyorum. Tam bir imece işi olacak!

Kendi tecrübelerine binaen ilk katkı kimden gelecek bakalım? :smiley:

Madem ki bu konunun başlamasına vesile olduk ilk benden, bana göre ders niteliğinde hikaye gelsin. Hoş çoğu zaman ben yazımı tamamlayana kadar bir bakıyorum bir kaç mesaj daha gelmiş...

İlk karavanım için bakınıyordum. Sahibinden sitesinde yabancı marka bir karavan gördüm. Bir galerideymiş. Ziyaret ettim. 2002 modeldi sanırım. Galeri sahibi karavanı öğüyor, yerlere göklere sığdıramıyor. Kocaman bir TV takılmış içine onu istemem diyorum. TV istenmeyince anten ne gerek onu da istemem diyorum filan, al aşağı ver yukarı biz pazarlığı tamamladık, günlerden Cuma, işi Pazartesi bitireceğiz. Biraz kaparo verdim. Ayrıldım.

Eve geldim, aileme almak istediğim karavanımızı nihayet belirlediğimi söyledim. Pazartesi iş tamam.

Karavanın bazı orijinal olmayan parçaları vardı. Satın alındığında onları da getirecek. Ben karavandan anlamam o zaman, (halada anlamam ya, dostlara güvenirim), bu karavanın içi orjinalde nasılmış diye başladım internette aranmaya. 2002 model aracı buluyorum, karavan o karavan değil. 2002 karavanlar bunun yanında daha bir model atlamış, daha yeni. Resimlerinden gördüğüm karavanı buluyorum, karavan 2002 değil, 1995 yada 1996.

Anladığım; bu karavan bu haliyle orijinal değil 2002 araca 1995 karavanı oturtmuşlar. Pazartesi gittim bir arkadaşımla. Anlattık, resimler getirmişim İnternetten. Araca da tekrar baktık. Aracın altında birbirine bağlı iki şase var. Biri aracın orijinal şasesi, diğeri karavanı tutan diğer araçtan kesilen şase. Bir şekilde bağlamışlar... Adam dinledi ve ben karavandan anlamam dedi. Araba takası ile bu karavan beni buldu, haklı olabilirsiniz. Eee dedik ne yapacağız? Trafik'e ruhsata bakmaya gittik yine de. Memur "hiç sorun yok dedi bu bir karavan"! Ama dosyada proje yok. Belki de o tarihte yoktu bilmiyorum.

Sonuçta ben kaporanın bir kısmını geri aldım. Maalesef tamamını almadım çünkü o koca TV yi ve anteni benim isteğim üzerine söktürmüştü. Ve yine yerine taktıracaktı. O gün Sahibinden.com daki ilan da kalktı. Başkasına sattı da mı kalktı, satmamak için mi kalktı hiç öğrenemedim.

Daha sonra da, yabancı karavanlarda, kesinlikle çok seyrek olmakla beraber, böyle şeylerin yapılabildiğini tekrar duydum.

Sonuç olarak başka bir niyetle başlayan ön çalışmanın faydasını görmüştüm. Karavan almadan önce, ön çalışma yapılmalı.

İhtiyacımız olan bir başlıktı,paylaşımda bulunacaklara şimdiden teşekkür ederim...

Bizim gibi karavan alma niyetiyle araştırmalar yapanlar için çok Güzel bir baslik. Teşekkür ediyorum.

Güzel düşünülmüş bir başlık teşekkürler....Ne yazıkki oluşturulması muhtemel tüm kontrol listeleri sadece görülebilen ve ulaşılabilen ekipmanları kontrol etmeye faydalı olacak . Oysa kaplamaların altında yalıtım ,tesisat ve kaportaya uygulanabilecek koruyucu tedbirlerin tatbiki tamamen üreticinin insafına kalmış oluyor.İmkanı olanın yaptırdığı aracın imalatının her kademesinde bulunmaya çalışmasında fayda var....

-gönül isterki Türkiyedeki her üretici aşağıdaki linkte yeralan yalıtım hassasiyetini gösterse ancak ne yazıkki düzlemsel duvarlar haricinde ki hiç bir direğin yalıtım malzemesi ile kaplandığına ihtimal vermiyorum....Araç imal ettirirken linkteki görüntülerin üretici ile birlikte izlenip uygulama konusunda olabildiğince aynısını istemekte fayda var...
http://www.youtube.com/watch?v=oTp8JbtA610
-Araç altından içine geçişlerde açılan boşlukların iş bittikten sonra su geçişine engel olacak yalıtım uygulamasının kontrolü
-tavana çıkan kabloların su sızdırmazlık aparatları kullanılarak uygulama yapılması
-araç içinde kullanılan gaz sensörlerinin doğrudan yaşam aküsüne bağlanması olası bir tesisat arızasında gaz güvenliğinin korunması
-gaz ile çalışılan cihazlara çekilen tesisatın valfler ile kontrolü
-gri ve temiz su depolarında taşma güvenliğinin kontrolü

Bir sonuça ulaşabilmek için önerileri değerlendirerek liste yapacak bir komiteye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu komite sonunda bir liste hazırlayarak sabit bir dosya oluşturabilir. İmalatcıların buraya yazmasını beklememek gerekir. Sonuçta herhangi bir isim alıp çamur at izi kalsın diyenler, derdinin ne olduğunu anlamadan imalatcılara suç bulup yazanlar ne yazık ki çok oluyor forumlarda.

Benim önerilerim şu şekilde ;

- Liste için bölümlerin oluşturulması
- Konusunda uzman arkadaşlardan bir komite
- İşin bitmesi için süre tanınması, örneğin 2 ay gibi .

Bölüm önerileri:
i. Elektrik Sistemi
ii. Havalandırma Sistemi
iii. Izalasyon Sistemi
iv. Su Tesisatı
v.Gaz Tesisatı
vi. Çekme karavanlar için özel yapısal sistemler ( şase, dingil vs)
vii. Belgeleme , ruhsat, vergi, proje...

olası tesisat arızalarında tesisatın geçtiği yerlere kolay ulaşım olmasını ekleyebiliriz...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,735
Kayıtlı Üye Sayımız
166,555
Kaydolan Son Üyemiz
07ZirveNet

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR