Kamplı Etkinlikler için Balta Tercihi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ishak77 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 87
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 98,111
Ynt: Kamplı Etkinlikler için Balta Tercihi

Bence, en çok sorulması gereken soruları sormuşsunuz.

Yanıtları da elden geldiğince vermeye çalışayım.

== Baltayı saklarken yapmak gerekenler ==
- Baltayı temizlemek,
- Gerekiyorsa yeniden bilemek,
- Sapını yağlamak,
- Balta başını yağlamak,
- Baltayı yanınızda aracınızda bulunduracaksanız sarmak, paketlemek.

Bunları detaylandırmadan önce muhterem Ray Mears'dan baltanın bakımı ile ilgili bir video paylaşayım:
Ray Mears / Looking After Your Axe: http://www.youtube.com/watch?v=Awecx7n1bzQ

-- Sapın yağlanması --

Sap eğer ahşapsa zaman zaman yağlayın. Bunun için en azından zeytin yağı kullanabilirsiniz, daha da iyi bir seçenek olarak keten yağını (linseed oil.) kullanabilirsiniz. Yapı marketlerinde arık daha kolay bulunan, tik yağı vb. ahşap koruyucu yağlar kullanabilirsiniz. Unutmadan, keten yağının kaynatılmışı bezir yağıdır.

Yağı sürdükten sonra biraz beklemek ve sonra emilmemiş yağı bir bezle silerek sapın vıcık vıcık yağlı kalmasını önlemek gerekir.

Biraz fazla lüks gelecek ama yazayım bulunsun. Ahşap için balmumu vs. ürünleri karıştırarak yapılacak eski usül cilalar da ahşabın hem güzel görünmesine hem de korunmasına yardımcı olur.

Bir arkadaş balmumu, çam terebentini ve zeytinyağı kullanarak hazırladığı bir karışımı bıçak sapında uyguluyordu. (Bkz.)

Keten yağı:
7884b.jpg
(Bkz.)
u4506-1.jpg
(Bkz.)
025bleachedlinseedoil.jpg
(Bkz.)
(Bunlardan birini halen kullanmaktayım.)

Satıcıdan tik yağı diye almış olduğum bir ürün:
PJ_00D6__100_0020_ml-Flache.png
(Bkz.)

Ahşabın yağlanması, mumlanması ile ilgili bir ara konuştuğumuz bir başlık:
http://www.bicaksanati.com/forum/degisiklikler-yeni-fikirler/ev-yapimi-teak-yagi-yardim/

Tik yağı ile ilgili faydalı bulduğum bir yazı:
Murat Usta'nın Ahşap Atelyesi - Tik Yağı

Son bir not: WD40 akıp gitmeyi çok sever, bu işler için WD40'ı tercih etmeyiniz.

-- Balta başının yağlanması --

Karbon çelik bir bıçağa yapmak gerektiği gibi baltanın da çeliği paslanmasın diye yağlanır. Silah yağı kullanabilirsiniz, Çin malı satan dükkanlarda sebil gibi bulunan makine yağı kullanabilirsiniz. Daha kıvamlı olan dişli yağı kullanabilirsiniz - ki bu yağı tesadüfen denememe rağmen akıp gitmemesinden dolayı çok sevdim. İnce eleyip sık dokuyacağınıza en kolayınıza geleni bulup kullanın derim.

-- Baltayı sarma paketleme --

Bu maddeyi görünce muhtemelen şaşırdınız ama iki nedenden dolayı bu maddeyi anmam gerek. Birincisi yağlayıp uzun süre için bir kenara koyacağınız bir baltayı varsa bile bir kılıfa koymayıp eski bir bez parçasıyla sarmak daha akılcı. İkincisi ise çantanızda, arabanızda balta ile gezerken bunda art niyet olmadığını kolluk kuvvetlerine izah etmenin kolay yolu baltanın öyle hemen ele alınıp kullanılmayacak gibi paketli olmasıdır.

Balta başını yağlarken bir ucunu kullandığınız uzun bir bezi o yağlı kısımdan başlamak üzere balta başına sarın gitsin.

-- Baltayı temizlemek --

Üzerindeki toz toprak kir, ağzındaki kesim sırasında yapışmış kıymık ve özsuyunu bir nemli bezle silip baltayı kurutun.

-- Baltayı bilemek --

El oğlu baltayı tıraş edecek kadar iyi biliyor. Sonra da gerektiğinde bıçakla yapılacak işlerde bile kullanabiliyor. Tıraşı geçtim ama bir bıçak ağzına göre baltanız kötü durumdaysa baltanızı beğenmeyip de internetten Gränsfors Bruks falan hiç bakmayın.

Yıllar önce sobalı ev faslını kapatmış ve artık gerekmeyen, koyacak yer bulamadığımız baltalarımızı bir yakınımıza vermiştik. Geçenlerde onlardayken ve biraz yakacak hazırlamak gerekirken elime aldığım baltanın bizim eskilerden bir olduğunu fark ettim. Balta nasıl kullanıldı, nerelere vurulduysa artık ağzı o kadar zarar görmüştü ki testere gibi sürterek kesecek hale gelmişti. Alet yetmezliğinden dolayı mecburen en yakın demirciye götürdüm. Spiralle çokça metali kaldırdıktan sonra yeni bir ağza kavuştu. Sonra da en kısıtlı imkanlarımla ağzın çapaklarını alıp baltayı kullanmaya başladım. O yarım yamalak, çok kabaca bilenmiş hali bile eskisinden kat kat iyiydi.

Kesici ağızlar, kabadan başlayarak inceye doğru kademeli olarak bilenirler. Kabadan başlamak baştan çok miktarda çeliği kaldırmak için gereklidir. Ondan sonraki adımlar bunun islerini silerler. Yukarda anlattığım baltadaki gibi yıllar boyunca ihmal edilen ağızlar, için çok kaba bir taşlama ile başlamak gerekir. Haliyle kademe sayısı çok olur, iş uzun sürer. O yüzden elinizde kör bir alet varsa bununla ilk uğraşınızda canınız çok sıkılır. Sanırsınız ki her seferinde bu kadar uzun sürecek.

Eğer sabredip en ince kumlara kadar zımparalarak bilemişseniz bundan sonra çok uzun beklemeden bir daha bilemeye girişin. Eğer yeterli gelecekse yaptığınız en ince en son adımla ağza keskinliğini kazandırmaya çalışabilirsiniz. Yoksa yine adım adım gidiniz. Bu sefer göreceksiniz ki işiniz kısa sürecek.

Kasapların ellerinde masatla sık sık bıçaklarını bilemesi size bir fikir vermeli. O yüzeyi düz gibi görünen masatla sık sık yapılan işlem aletten hep en iyi verimi almayı sağlar. Sık yapılıyor da olsa en azından kısa sürer.

Şimdilik daha da uzatmayayım. Biraz görsellik olmadan bu kadar yazı çekilmez.

Ray Mears'in bu sefer baltayı bilemesini izleteceğim. Kullandığı taşlar çok ince kumlardaki japon su taşları. Haliyle bu kadar ince kumlarla biledikten sonra bununla nazik işleri bile yapabiliyor.

Bunu izledikten sonra sokaktaki bileycilerin taşlarının kabalığına da dikkat etmeye başlayacaksınız. ::smiley:

Ray Mears / Sharpening an Axe at Camp: http://www.youtube.com/watch?v=3LrkC3aS3gA&feature=related

-- o --

Bilemede dikkat edilmesi gerekenlerden

birincisi kendinize zarar vermemek. Bu amaçla ellerinizi nereye koyduğunuza dikkat edin. Baltayı kendinize vurmayın, üzerinize düşürmeyin. Sakin olun.

İkincisi baltaya zarar vermemek:
Gereğinden kaba bir kumdaki alet ile bilemeye girişmeyin.
Baltayı asla ağız açısından daha dik bir biçimde taşa, zımparaya (v.s.) sürmeyin.
Biley taşlarının yüzeyinin düzgün olmasına dikkat edin. Yine de ağzın aynı yerini tasın hep aynı yeri ile taşlamayacak şekilde bilemeye alışın.

Kimileri bıçak ve baltaları sürekli eğe ile bilemeye çalışır. Hatta öyledir ki eğe ile bilenemeyen bıçakları kötü olarak niteler. Burada iki hata var. En önemlisi baltanın iyisinin eğe ile bilenmeyecek ya da güç kadar sert olacağını bilememek. İkincisi eğe kadar kaba dişli bir alet ile yapılan bilemeden medet ummak. Tabi baltanızın çeliği o kadar sert değilse ve ağzı çok bozulmuşsa o zaman denilecek şey yok.

Motorlu taş ile, elde bilemek için olan taşlarla, şerit zımpara makinasıyla, disk zımpara makinasıyla, zımpara kağıdı ile bıçak biledim. Her biri iş gördü. Doğru özellikte bulduğumda doğadan topladığım taşlar da iş gördü.

Bilerken ağızda boylu boyunca çapak/kılağı görene kadar bilemelisiniz. Aksi halde ağzı oluşturan iki yüzeyi ağızda kavuşturamamışsınızdır demektir. Bunu bilemenin her adımında, her incelen kumda görmelisiniz. En son olarak bu gördüğünüz çapağı/kılağıyı bitirmek için çok ince bir taş yada zımpara gerekir. Yada seramik çubuk deri kayış gibi bir son aşama ile işinizi bitirirsiniz.

Son videolar: "How To Sharpen An Axe": http://www.youtube.com/watch?v=CKpsFLNvTD4&feature=related

"How To Sharpen an Axe by Wranglertar": http://www.youtube.com/watch?v=JIZBwT-VDBY

"How To Sharpen An Axe ": http://www.youtube.com/watch?v=jH_lozoe1lA

Etiketler

Hocam çok teşekkür ederim.
Mükemmel detaylar içeren bir yazı olmuş. Şimdi evde ve kamyonette duran baltalarımı bu gözle bir daha inceleyip elden geçireceğim.
Videoları şu anda yazıyı hızlıca okuma sevdasından izleyemedim. Umarım bileme konusunda bana yeter bilgiye kavuşturacaktır. Aksi durumda eve sanki bir bileme motoru almak zorunda kalacağım.

Sevgi ve saygılarımla,

Burak Dirican

Kendi baltalarımıza İsveçliler, Amerikalılar, Japonlar gibi iyi bakarsak alacağımız verim, bu adamlardan balta satın alıp bakımsız kullanmaya göre daha yüksek olacaktır.

Hocam videoları şimdi izleyebildim.
Konuya hakim olmadığım için tekrar kusuruma bakmayın, öğrenme çabası içindeyim.
Videolarda görülen bileme taşlarının fiyatları internet üzeriden bakınca bayağı hallice. Bu taşları anladığım kadarı ile kullanıp evladiyelik baltalara sahip olabiliyoruz. Birde internet yorumlarında kum zımparalardan bahsediliyor. Bunların kalınlık değerleri ne olmalıdır ve hangi sıra ile yapılmalıdır?
Acemi biri kum zımparaları ile bu işin üstesinden gelebilir mi? Yoksa bileme taşları ile başlamak mu daha doğru olacaktır?
Görüşlerinizi rica ederim.
Zaman ayırıp cevap verdiğiniz içinde ayrıca çok teşekkürler.

Saygılarımla,

Burak Dirican

Yeni baltayı alınca ağzı iş görmez halde gelir. O halde iken bir kere düzgünce bilendikten sonra iş bu sefer sizin ne yapacağınıza geliyor.

Ondan sonrası:

REÇETE 1 - Zımpara kağıdı ile

En ucuz yöntem bir kaç farklı zımpara kağıtlarına bel bağlamak. Örneğin 80, 150, 220 (ya da 240) grit bir de çok iddialı isek 300-400 arası gritte (kumda) birer -toplam 4 tane- zımpara kağıdı alsak bunları tutsun diye de düzgün bir ahşap yada MDF parçasına sahip olsak bu işi yaparız. bu parça düzgün olsun yeter.

Yani:
index.php?action=dlattach;topic=51.jpg
zmparatakozu.jpg

Kaynak: http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-takozu-yapimi-%28alintilar-yaptim%29/

tara0002j.jpg
tara0004e.jpg

Kaynak: http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/kolay-bicak-yapimi/msg39231/#msg39231

Bu yöntemin avantajı düz yüzeyli bir tahtanın yüzünün zımpara kağıdı eskise bile düz kalacağı. Kalmazsa da ayarsınız.

Zımparalı takozu zemine koyup baltayı üstünde yürütürseniz zımpara taşı kullanmış gibi olursunuz.

Bu usülde işiniz cepteki bozuklar sayesinde biter.

REÇETE 2 - Taş ile

Ray Mears'ın kullandığı taşlar, adamların işi ne ciddiyette ele aldığını gösteriyor ama bu kadar ince gritte taşlara çıkmadan da elde ettiğimiz keskinlik işimizi görür.

Öncelikle bir tarafı ince, bir tarafı kalın bir taş alırsanız işin önemli kısmı biter.

Ondan sonraki adım için ben Girit taşından memnunum. Girit taşını Tahtakale Deveoğlu Yokuşundaki Güney Hırdavat'tan bulabilirsiniz. Bu işi görecek bir başka taşı ise Göynük'e giderken yol kenarından toplamıştım. Kurşuni bir taştı. Su ile iyi iş görüyor.

Reçete 3 - Elmas kaplı levhalar

Metal plakaları sentetik elmas tanecikleri kaplayarak yapılıyorlar. Bunlar da zımpara kağıdı gibi numaralı olabiliyorlar. Elması büyük üretmenin zorluğuna paralel olarak kalın gritte olanları biraz daha pahalı olabiliyor.

---- o ----

Bu aşamadan sonra işi daha da ileri götürmek isterseniz, seramik çubuk (ya da levha) kullanabilirsiniz. Ağızdaki kılağıyı (çapak) alma konusunda iyidir. Bazen Victorinox'u sadece seramik ile bilediğim olur. Bu aşamada kağıdı kolayca kesebiliyor, kıl kesecek keskinliğe iyi kötü varıyor.

Seramik çubuğu sadece dışardan getirtmek gibi kısıtımız yok. Gedikpaşa'da ayakkabıcı ürünleri satan bir dükkanda da seramik çubuk görmüştüm. Dükkan bilgileri:

B&B Ticaret
Adres: Balipaşa yokuşu, Aksu han no:19/A Çarşıkapı/İstanbul (Gedikpaşa - yanılmıyorsam 41° 0'26.6"N 28°58'0"E)

Seramik levhaları fayans lavabo vs. satan mekan ürünleri ve çöpünden de elde edebilirsiniz belki. Ben yüksek akımlarda kullanılan bıçaklı sigortaların seramik gövdelerini kullanıyorum. Hem düz hemin hem de yuvarlatılmış köşeleri iyi iş görüyor.

---- o ----

Bundan da sonraki adım ise deri kayış. Usturalar için bunların kullanıldığını söylemem yeterli herhalde. Bir kemer bile bu anlamda iş görür.

Bu saydıklarımın son yarısı bir balta için gereksiz ama yazmışken tam yazayım dedim. Bıçak için de ayrı yazmaya gerek olmasın.

---- o ----

Benden bir kaç örnek

Aşağıda eklediğim fotoğrafları az önce nelerin yettiğini göstermek için çektim.

Ucuz, iki taraflı bir taş, bir ahşap parçası üzerine silikonla yapıştırıverdiğim bir Girit taşı, tahta üzerine yapıştırılmış iki ayrı deri şerit. bir seramik çubuk ve 63 Amperlik bir bıçaklı sigortanın seramik gövdesi:

bileme_01.jpg

bileme_02.jpg

bileme_03.jpg

bileme_04.jpg

Bundan daha iyisi olamazdı herhalde.
Benim kafamda her şey yerli yerine oturdu.
Bilgilendirme ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Burak Dirican

Eylem kardeş bunca bilgiyi üşenmeden paylaştığın için teşekkürler emeğine sağlık

Balta saplarına dair bir uyarı:

Ahşap saplı baltaları, soba ve kalorifer yanı gibi sıcaklığın yüksek, nemin düşük olduğu yerlerde saklamayın. Ahşap, var olduğu sürece ortamın neminden etkilenir. Dışardayken sıkı sıkıya geçirdiğiniz bir baltanın sapı sapın nemi azalınca daralır ve sallanmaya başlar.

O zaman ahşap sapa ne gerek var da denebilir. Ancak sarsıntıyı ele diğer malzemelerden daha az yansıtması, kullananı daha az yorması ahşabın hala tercih edilmesine bir nedendir.

merhabalar aranıza yeni katıldım. bursada ikamet etmekteyim 20 yaiındayım ve öğrenciyim. benim dedem dediğiniz gibi kamyon makaslarından balta-kazma-bel kazması( bağ bellemek için) çok hatırlı arkadaşlarına keser vs vs aletler yapmakta. kendisi şu an 90 yaşında. köyde yaşamakta. ve bulunduğu civarda yapıp hediye ettiği baltayı gören herkes bu cemal ustanın işi demekte. ve bunu kullanmadan söyleyebiliyorlar. sadece göz temasıyla yani.

bende bir kaç gün içerisinde dedeme fiskars x5 boyutlarında bi el baltası yaptırıp resimlerini siz değerli doğaseverlerle paylaşmaktan çok büyük mutluluk duyacağım. eminim o baltayı kendi çapımdaki ufak gezilerimdede kullanırken çok mutlu olurum.
bu arada kamyon makası demişken kendisi arada bursaya gelir küçük sanayiden otosansite beşyoldan gaziakdemire tamirci tamirci gezip makas toplar. bunları taşımakta bana düşer tabiki:smiley:

isakanar' Alıntı:
merhabalar aranıza yeni katıldım. bursada ikamet etmekteyim 20 yaiındayım ve öğrenciyim. benim dedem dediğiniz gibi kamyon makaslarından balta-kazma-bel kazması( bağ bellemek için) çok hatırlı arkadaşlarına keser vs vs aletler yapmakta. kendisi şu an 90 yaşında. köyde yaşamakta. ve bulunduğu civarda yapıp hediye ettiği baltayı gören herkes bu cemal ustanın işi demekte. ve bunu kullanmadan söyleyebiliyorlar. sadece göz temasıyla yani.

bende bir kaç gün içerisinde dedeme fiskars x5 boyutlarında bi el baltası yaptırıp resimlerini siz değerli doğaseverlerle paylaşmaktan çok büyük mutluluk duyacağım. eminim o baltayı kendi çapımdaki ufak gezilerimdede kullanırken çok mutlu olurum.
bu arada kamyon makası demişken kendisi arada bursaya gelir küçük sanayiden otosansite beşyoldan gaziakdemire tamirci tamirci gezip makas toplar. bunları taşımakta bana düşer tabiki:smiley:

Hocam Fiskars X5 kullanıcısıyım. Eğer dedeniz Fiskars X5 boyutunda kaliteli bir balta yaparsa bir tane de ben satın alabilirim. Dedenizin ellerinden öperim.

salı günü nasipse elime gececek balta kullanıcam denicem artılarını eksikliklerini sizlerle paylaşıcam ve uygn görürseniz yardmcı olmaya çalışırım elbet. ama anlamadığm bi konu: x5 kullanıcısıyım diyosunuz ama başka bi balta daha satıun almak istiyosunuz burdaki amaç x5 ten memnuniyetsizlik mi yoksa el yapımı bi baltaya sahip olmakmı? beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim

X5 bana göre kılıfından çeliğine kadar kaliteli denebilecek bir balta. Ben de de bir huy var kullandığım bıçakların ve baltanın tek parça olmasını isterim. Yani ahşap, boynuz veya plastik sap yerine tek parça %100 kaliteli çelikten, sap gibi hiçbir ek parça, mekanizma vs. bulunmayan bıçakları veya baltaları severim. Bıçak olarak Buck paklite large skinner'ı bu konuda örnek verebilirim. X5'de sevmediğim tek şey baltanın plastik sapı. Ama bunun da bir artısı var ki baltanın sap kısmı plastik olduğu için yürüyerek gidilen etkinliklerde hafif olduğundan dolayı taşıması daha kolay oluyor. Ayrıca X5'in çok güzel bir kemer kılıfı var. Kasatura gibi tokaya takabiliyorsunuz. Özellikle orman ve ağaçlık alan yürüyüşleri için önünüzü açması açısından mükemmel.

El yapımı baltaları da çok severim. Özellikle Damascus çelikten yapılma bir balta parasının hakkını kuruşu kuruşuna verecektir. Bakınız:

http://www.youtube.com/watch?v=8WFJ95Eql9g

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR