İsviçre'de Bir Hafta

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan drares Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 83
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,652
Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Bern'deyiz. Arkadaşlarımız akrabalarıyla buluşacaklar. Bu nedenle Paul Klee müzesinde buluşmak üzere aynı noktada ayrılıyoruz. Paul Klee İsviçre'nin önemli sanatçılarından. Resim ve heykel alanında dünyaca ünlüymüş. Adına devasa bir sanat komplexi inşa edilmiş.

[attachment=1]

Buzdan heykeller müzenin bahçesinde sergileniyor...

[attachment=2]

[attachment=3]

Bern'in eski yerleşim alanına gidiyoruz. Saat kulesi en meşhur yerlerinden.

[attachment=4]

Saat başı animasyon oluyor. Bu küçük heykelcikler harketlenip kısa süren bir gösteriyle zamanı bildiriyorlar...

[attachment=5]

IMG 3371


IMG 3302


IMG 3301


IMG 3304


IMG 3306
 

Etiketler
Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Elimizdeki rehber kitap "Paris için Eyfel kulesi neyse Bern için de ayılar o demektir" diyor. Kısacası bu memleketin ayıları çok kıymetli, bunu hemen anlıyoruz...

[attachment=1]

Bu parktaki heykeller de aynı temayı anlatıyor,

[attachment=2]

Bulmacalardan sıkça sorulur; İsviçre'de bir ırmak: Aare

[attachment=3]

Aare ırmağı Bern'in eski yerleşim bölgesini at nalı biçiminde çevreliyor,

[attachment=4]

[attachment=5]

IMG 3310


IMG 3311


IMG 3312


IMG 3313


IMG 3320
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Heykellerle çeşmeler hep bir arada,

[attachment=1]

[attachment=2]

Bern'deki önemli mekanlardan bir tanesi katedral...

[attachment=3]

[attachment=4]

Katedralin kapısı heykellerle süslü,

[attachment=5]

IMG 3323


IMG 3333


IMG 3336


IMG 3345


IMG 3341
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Yur içinde ve yurt dışındaki eski tarihi yerler,camiler,kiliseler vs. yerlerdeki heykel,resim,kabartma ve işlemeleri gördükçe; şimdiki sanatçılara,sanatçı demek içimden gelmiyor.
Çünkü eskiler, insanı büyülüyor,olmaz böyle birşey dedirtiyor ve hayranlıkla seyre doyamıyorsunuz.Yenilerde ise bu heyecan yok tabi sanatta eskisi kadar yok malesef.

Şeref
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta


1971 yılında Avrupa'ya ilk çıkışımda İsviçre'ye geldiğimde tokat yemiş gibi olduğumu bugün bile hatırlıyorum.
Gördüğüm düzen ve estetik ve insanın doğaya olan saygısıyla bütünleşen kendine olan saygısını farkedince ister istemez kendi bildiklerimle karşılaştırmıştım.
Bugün hala yanıtını tam olarak bulamadığım o soruyu sorar dururum.

Bizde eksik olan ne?..

Haşmet beyin nefis fotolarıyla bir kere daha başımı ellerimin arasına alıp yine hayıflanıp durdum.

Bu hüzünlü ama güzelliklerle dolu hatırlatma için teşekkürler.

Pek çok şey insanın kendi ellerindedir ama, önce insan olduğunun sonra da layık olduğunun farkına varmak gerek.
 




Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

hiç' Alıntı:
Bizde eksik olan ne?..
Bende Haşmet beyin bu güzel gezisinin takipçisi olarak haldun beyin sorusuna yorumum şöyle. Bizde eksik olan ne?.. hiç evet kocaman bir HİÇ. Yani hiçbir eksiğimiz yok bence; tarih desen tarih var toprak desen toprak mevcut.
Bakın eksiklerimizi tamamlayabileceğimiz şeyin nerede saklı olduğunu kim söylüyor!!

“Muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur” Mustafa Kemal Atatürk.
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Bizde eksik olan ne?
Bizde yanlış olan ne?
Bizde fazla olan ne?
Bu soruları daha çoğaltabiliriz. Cevapları hep aranır hep bulunur, ama bulunduğu yerde bırakılır.
Önemli olan elde etmek kadar, elde ettiğimize sahip çıkmaktır. Örnek mi? o kadar çok örnek var ki! bakın elimizdekilere, korumaya çalıştıklarımıza, kaybettiklerimize...
Eğitimi güzel veririz okulda kalır, sanki sadece okul için eğitilmişizdir. Adam sendecilik çoğumuzda vardır. Devletin dairesi, memuru koltuğunu korumak için çalışır, ilerlemek onun için gereksizdir. Tüccarımız, esnafımız çok çalışır ama sadece kazanma hırsıyla! herşeyin ifadesi banka hesaplarında gizlidir. Çiftçisi işçisi ezilir, ezilir, ezilir...
Bu ülkede her işçinin değeri bir asgari ücretle ölçülür, hem de vergisi dahildir. Eğer biraz kalifiyeyse 1,5; mektepliyse 2 asgari ücret eder garibim. Hep aklında bir gün zengin olup patronunun kıçına tekmeyi basmak vardır.
Gençlerimizse en kötüsü, hepsinin aklında çalışmadan kazanmadan bir an önce ketirmeden zengin olmak vardır.
Açtım yine bayramlık ağzımı...
Ama gidip görünce isyan etmemek elde değil. Bu ülkeyi neden biz öteye götüremiyoruz? neden?
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

çok güsel resimlemişsiniz 9 aydır Bern'de yaşıyoruz 1 aylık bir tatil için türkiyedeyiz resimlerinize baktıkça özlem giderdik ellerinize sağlık. Bu mevsim için çok yerinde bir gezi olmuş:smiley:
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Sn.Prenses1345 beğenmenize inanın çok sevindim, çünkü oraları iyi bilen birisinden böyle bir onay almak daha farklı oluyor. Umarım Bern'de görülmesi gerekip de eksik kalan bir yer olmamıştır. Daha gezi yazısını tamamlamadım, anlatılacak yerler gösterilecek güzel fotoğraflar var. Sizin de bu yazıya katkılarınız olursa mutlu olurum...
 



Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

isviçre doğasıyyla yazı ayrı kışı ayrı güzel bir ülke, her ne kadar türkiye'yi özlesek de oranın rahatını da aramıyor değiliz. İlk gittiğimde yakılacak odunlardaki nizam benimde dikkatimi çekmişti.(odunların bile kesilme talimatının olduğunu düşünmüştüm.) Orda insana verilen değer daha trafikte kendini gösteriyor:smiley:) Orda olduğumuz sürede isviçre içine ve komşu ülkelere elimizin erdiğince ulaşıp görmeye çalıştık. Benim en zevk aldığım yerlerden biri interlaken bölgesine yakın joungfrau dağıydı. İkincisi de montrö oldu.Her ikiside doğal alanları manzarası müthiş yerlerdi. Ama sonuç itibarıyla işviçrenin birçok yerini gezip görmekten aynı zevki alıyorsunuz .Tek kötü yanı hafta sonu marketlerin kapalı olması fakat o düzene dahil olunca ona da alışılıyor. Umarım seçiminizden memnun kalmışsınızdır. Tekrar güsel resimler için ellerinize sağlık
(Daha önce cevap yazıp gönderdim ama bağlantım kopmuş sanırım gecikmeli olarak tekrar yazıyorum:smiley:
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Gezi yazıma kaldığım yerden devam ediyorum...
Katedralin bahçesindeki masalar dikkatimizi çekiyor, bizde olsa piknik masası koyarlardı. Ama onlar masatenisi masasını tercih etmişler...

[attachment=1]

Tekrar gezdiğimiz caddeye dönüyoruz. Etraf alış veriş yapılabilecek çeşitli iş yerleriyle çevrili. Bir halı mağazasının önünden geçerken vitrindeki kilim çok tanıdık geliyor. Altındaki etiketinde meşei olarak "Aydın/Çine" yazınca eski bir dostu görmüşcesine seviniyoruz. Mağazanın ismine bakınca olay çözülüyor; "Irmak halı,kilim mağazası" Bu mağazanın bir Türk'e ait olduğunu anlayınca içeri dalıp tanışıyoruz. Mağaza sahibi Malatyalı'ymış, 30 senedir Bern'de yaşıyormuş, Seferihisar'da yazlığı olduğundan sıkça Ege'ye geliyormuş. Biraz hoş sohbetten sonra teşekkür edip ayrılıyoruz. Kendisi arabasının park yerini bize vererek büyük bir incelik gösteriyor...
Çocuklar acıktığı için bulduğumuz mc donalds'ta karnımız doyuruyoruz...

[attachment=2]

Bern'den ayrılma zamanı, kent çıkışında son kareler...

[attachment=3]

[attachment=4]

IMG 3339


IMG 3324


IMG 3361


IMG 3365
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Haşmet bey çok güzel çok harika çok mükemmel çok çok şahane her enstantane bir kartpostal .Gidip gelmiş gibi olduk.Ora ile buranın aradaki farkınıda özeleştiri yaparak irdelemişsiniz.İnsan gibi yaşamanın farkındalığı bu olsa gerek.Siz ve değerli ailenize mutluluklar diliyorum.SEVGİ ve SAYGILAR:
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

Merhaba Hasmet bey ,Isvicrede bir cok Kanton bayraginda Ayi resmi vardir.Ayi güc ,kuvvet ve kendine güveni simgeler ve bu Ayi resimleri erkek Ayidir.

Öz elestiriye gelince ,Egitim ve eskiden biz de de olan ve zamanla kaybetdigimiz dürüstlügümüz.Türkiyede yetisirken Büyüklerin yaninda ve okulda dururken yere bakariz, hic kimse bize göz göze bakmayi ögretmedi.Burada alisincaya kadar bayagi zaman gecti.Burada Sabah okula giden cocuk Ögretmenine Elini verir ve öyle Günaydin der,bakmadigi zaman Ögretmen elini birakmaz bu cocukta öz güveni gelistirir ve yalan söylememeyi ve gercekci olmayi ögretiyor.
Aksam giderkende, tekrar elini verir ve iyi aksamlar diler.

Burada kisacasi nereye gidersen ve derdini Anlatirsan hemen yardimci oluyorlar.Sen Yabancisin sen Iscisin diye kimse insani ayirmiyor.Tabiki buraya uyum saglarsan ve dili konusursan.

Selamlar.
 

Ynt: İsviçre'de Bir Hafta

merhaba haşmet bey..gezi notlarınızı zevkle okudum. nasip olursa bende 30 ocak-2 şubat tarihleri arasında isviçrede olacağım.basle inip oradan bern,luzern,zürih dolaşmak istiyorum.gezilecek görülecek yerler hakkında sizin gibi arkadaşların gezi notlarından,internet üzerinden gezi sitelerinden bayağı araştırma yapıp planımı oluşturdum. sadece konaklama konusunda ikilemde kaldım. bu konuda sizden yardım isteyecektim. otel rezervasyonu değilde sizin yaptığınız gibi ev kiralamak istiyorum.size maliyeti ne oldu,nasıl kiraladınız?yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 



Burada en son paylaşımı 21 Mart 2010 tarihinde yapmışım. Hatırlamadığım bir nedenden dolayı bu güzel gezi yazısı yarım kalmış. Buna gönlüm razı olmadı kaldığım yerden devam edip tamamlayacağım :smiley:
Akşam üzeri dönüş yoluna geçiyoruz. Yolumuzun üzerinde Thun kenti var. Burası da güzel bir göl kenarında, bizim Bodrum veya Foça'ya benzer bir kent. Yolumuzda Harley Davidson motorlarının satış mağazasını görünce içeri balıklama dalıyoruz. Ne de olsa gönlümüzün bir kıyısında motorculuk sevdası gizli duruyor. Mağazada bir çok motor, aksesuar, vs var. Gezip hatıra fotoğrafları çekip ayrılıyoruz.
Bu sefer de karşımıza bir antikacı dükkanı çıkıyor. Eski bir tren istasyon binasına yapılmış bu koca mağazada hepimiz kendimize göre bir şeyler bulduk ve aldık. Halen kıymetli eşyalar olarak evimizi süslüyorlar :smiley:

IMG 3375


IMG 3377


IMG 3378


IMG 3384


IMG 3386
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,252
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst