Ynt: İbiş Keyfi Nedir? Ne Değildir?
İnsel senin yazından sonra bende Gürsel korat ı okudum.Sonra http://www.sosyalarastirmalar.com/cilt3/sayi11pdf/sevim_bilgen.pdf bunu okudum ve bir kaçtane makale.
Benjamin’in Baudelaire odağında dile getirdikleri, onun “flâneur” kavramına bakışını ortaya
koyması açısından oldukça önemlidir. Benjamin’in temel kavramlarından biri olan “flâneur”ün
Fransızcadaki anlamı “avare gezinen”dir. Aynı zamanda, yaya olarak dolaşırken çevre izlenimleriyle
düşünce üreten kişi anlamını taşımaktadır.
Şöyle bir paragraf ta var sosyal araştırmalarda ki o makalede;
Benjamin’e (1990) göre, “flâneur” tipini yaratan Paris’tir ve Paris türlü yaşamlarla dolu bir
peyzaja dönüştürülmüştür. Bu kent, “flâneur’ün önünde bir peyzaj olarak açılmakta ve onu oda gibi içine
almaktadır. Bir yanda her şeyin ve herkesin kendine baktığını duyumsayan bir kişi, diğer yanda
bulunması tümüyle olanaksız bir kişilik saklıdır. Bu, “flâneur” olarak gezinmenin yarattığı bir çelişkidir.
“Flâneur”ün gezdiği caddeler, kitlenin konutudur. Kitle, her zaman tedirgin ve devinim içindedir.
“Flâneur”, kitlenin tüketime çağrıldığı piyasanın gözlemcisidir. Bu anlamda “flâneur”, “kapitalistin,
tüketicinin imparatorluğuna göndermiş olduğu bir keşif yolu” olarak tanımlanmaktadır.
Ben burada ki avere dolaşan ve izlenimleriyle düşünce üreten kişi olarak kendimi flenaur olarak görüyorum,her ne kadar çevre ile kent i kast etsede ben de sonuçta kentte yaşıyorum.
He şu da var doğada yaşarkende aynı izlenimle fikirler üretiyorum ,bu da felsefenin doğasında olan bir şey o zaman bizde doğada avare gezinerek fikir üretenlere bir isim bulalım.
İbişizm,ibişçilik ;doğada avare avare dolaşırken çevre ile etkilenip fikir üreten kişiler.Bu kişiler şehirde yaşayıp kaçışlarını kent e,avm lere değilde doğaya yapmaları.
Doğada gezerlerken belli kurallara uymaları yatış pozisyonları,yemek çeşitleri,kendi gibi bireylerle ilişkilerinde asosyalliklerini korumaları.
Daha çok güvenlik için bir arada olmaları ve bu grupların çok büyük olmaması.
Minimalist yaşam tarzları.
Keyif e çok önem vermeleri.
Bunları uygulamak için en teknolojik aletlerden faydalanmaları.
...