Hindistan-Nepal gezi günlüğü 16 HAziran-17 Temmuz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan enolism Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 45
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,651

enolism

Ana Kamp
Mesajlar
67
Tepkime Puanı
0
Yer
mardin
Web
enesonay.blogspot.com
Öncelikle yazdığım bu gezi günlüğünün içeriğinden bahsedeyim. Bu günlükte internetten copy paste yapılmış bilgiler yok. Arkadaşımla gezerken "o an" ne hissettiysem onları aktarmaya çalışacağım. Mekanlar ile ilgili ayrıntılı bilgiler için internetten küçük bir araştırma yapabilirsiniz. Ben sizi uzun tarih bilgileriyle boğmak istemiyorum.
Aslında bu günlükle yapmak istediğim şey okuyucuya sadece gezidiğim yerleri anlatmak değil, bunun yanında kendi başına bu seyahate çıkanlar için küçük tüyolar vermek, masrafları ayrıntılarıyla anlatmak ve hayal kırıklığına uğramamaları için herşeyi tüm açıklığıyla ortaya sermek. Özellikle son söylediğim nokta çok önemli. Koca bir ülkeyi sadece gezi kitaplarından ASLA öğrenemezsiniz. Gezi kitapları sadece öne çıkan ve turistik değeri olan şeylerden bahsediyor. Olumsuz yanlar biraz geri planda kalıyor. Ben bunun aksine görüneni, hissedileni aktarmaya çalışacağım. Umarım bu günlük de önceki Ortadoğu günlüğü gibi yarım kalmaz.
 

Etiketler
İnanılmaz hızlı bir ay geçirdim, terhis, okul kayıt, eve yerleş, okula yeni iş ortamına alış, izin al, rapor al, vize uçak bileti pasaport vsss...Hepsi bir ayda oldu. Hindistan-Nepal vizesini bile aynı günde başvurdum aynı gün aldım. O derece yani. Önce biraz vizelerden bahsedeyim Hindisdan vizesi bir günde alınabiliyor. İnternette dolaşan bi dolu belgeye bakmayın. 2 foto, öğrenci belgesi, -öğrenci değilsen bişeye gerek yok- 40 dolar (tek giriş için) kimlik, pasaport fotokopisi. Sabah başvuru, öğleden sonra vizeniz elinizde. nepal vizesi daha kolay. İsterseniz nepalde de alabilrisiniz. Ben uğraşmayayım burdan alayım derseniz 30 dolar, 2 foto, fotokopiler falan ve vize 10 dakikada elinizde.


Uçak biletine gelince, hiçbaşka yere sormayın internetten www.airarabia.com sitesinden Sharjah (Dubai e yakın bir şehir) aktarmalı Asya da birçok noktaya tarifeli ve ucuza uçabilirsiniz hem de Sabiha Gökçenden. Örneğin; Biz direkt Kathmandu ya (Sabiha Gökçen kalkışlı Sharjah aktarmalı toplam 8 saat -aktarma dahil-) 180 euro ya aldık. Rezervasyon çıktısıyla check in e gider biletiniz alırsınız. Tavsiyem siz de bu havayolunu tercih edin. Bunun haricinde bulabildiğim en ucuz bilet 350 eurodan başlıyordu
 

Aslında planımız, İstanbuldan Hindistan'a karayoluyla gitmekti ancak gerek yaklaşan ramazan gerekse Pakistanda Bin Ladinin öldrülmesi ve akabinde çıkan olaylar bizi bundan vazgeçirdi. Uçakla Kathmandu ile başlayacağız gezimize.
Uçağımız airarabia dan. Airbus A bilmemkaç. İnternetten aldığımız çıktılarla check in yaptırıp biletimizi alıyoruz daha 5 saatimiz var, uçak 1.10 da. Ayrıntıları geçiyorum uçak fazla büyük değil ve yarısı boş hemen uyuyoruz tabi. 3,5 saat sonra Birleşik Arap Emirliklerine bağlı Sharjah Havalimanındayız. Kathmandu aktarmasına biraz geç kalmışız. Kısa boylu artist bi adam bizi kaptığı gibi uçağımıza götürüyor. Şaşırıyoruz tabi. Sonradan anlıyoruz ki Sharjah ın adeti böyleymiş.Uçağa geç kalan yolculara sadece anons yapılmıyor. Bu yolcuları köşe bucak arayan görevliler var, onlar sizi tuttuğu gibi uçağa götürüyor. Uçak öncekine göre daha kalabalık ve yolcuların hepsi Nepalli. Tek Türk biz varız. Ve take offf...
 

Ynt: Hindistan-Nepal gezi günlüğü 16 HAziran-17 Temmuz

Öğleye doğru Nepalin 4 milyonluk başkenti Kathmandudayız. Nepal saati bizden 2 saat 45 daha ilerde. 70 Nepal rupisi 1 dolara karşılık geliyor. Uçağın kare camından aşağı baktığımızda Nepal in olağanüstü doğasıyla karşılaşıyoruz. Merdiven şeklinde prinç tarlaları, yemyeşil tepeceikler, ufukta karla kaplı himalayalar. Bir heyecan sarıyor bizi. 15 dk sonra da iniyoruz. Hava yağmurlu. Hava alanı tuvaleti inanılmaz pis. Kathmandu pek iyi karşılamadı bizi.

Hava alanından çıktığımızda tüm Kathmandu da hissedeceğimiz o ilginç baharat kokusu ile karşılaşıyoruz. İşte yurtdışı gezilerinin en sıradışı, en stresli saatleri. Yeni bir şehir, herkes yabancı, kazıklanma korkusu, nerdeyiz biz sorusu vs. Allahtan ki couchsurfing den tanıştığımız bir arkadaşımız var. Hemen onu arayacağız. Zar zor ( yaklaşık 1 saat sürüyor) bir telefon buluyoruz. Hemen tuşluyoruz. İshu nun ingilizce pek iyi değil (sanki bizimki çok iyi) anlaşmakta zorluk çekiyoruz. Sonunda bir taksiyle anlaşarak (300 rupi ve yaklaşık yarım saat) evine yakın bir yere gelmemiz gerektiği konusunda anlaşıyoruz. Taksiciye dert anlatmak ayrı bir çaba gerektiyor tabi. Etrafımız sarılıyor. Hotel komisyoncuları, hepsi kendi oteline götürmek istiyor. Bu insan dalgasını aşarak taksimize biniyoruz
 





Ynt: Hindistan-Nepal gezi günlüğü 16 HAziran-17 Temmuz

Uçak bileti çok ucuzmuş gerçekten. Mutlaka değerlendirmek lazım. Bol bol fotoğraf görmek ümidi ile takipteyiz.
 

Hindistan-Nepal gezi günlüğü 16 HAziran-17 Temmuz

...ve herkesin merak ettiği bir soruya gelelim. Toplam ne kadar masraf yaptık. Herşey dahil (Nepal - Hindistan, gidiş dönüş uçak biletleri, 30 gün) 1400 dolar, o zman ki kur ile 2200 lira civarı. Ayrıca inanın hoteller hariç çok fazla bişeyden de kısmadık, Nepal de rafting de yaptık, trekking de, müzelere de girdik, şehir turlarına da katıldık.
Nepal'de Kathmandu, Chisopani, Nagarkot, Chitwan ve Pokhara
Hindistan'da Varanasi, Agra, Delhi, Jodhpur, Ajmer, Pushkar, Mumbai, Goa, Calangute
 

Hindistan-Nepal gezi günlüğü 16 HAziran-17 Temmuz

[attachment=1]
Kathmandu da caddeler oldukça karışık
[attachment=2]


Kathmandu sokaklarından

IMG_0366 - Kopya_1024x683_fhdra.jpg


IMG_0457_1024x683_fhdrs.jpg
 




Hemen ilk Kathmandu yorumları, çok fazla yüksek bina yok 2-3 katlı kırık dökük evler, yollar çamur içerisinde. Ancak herkesin yüzü gülüyor. Yani herkes durumunu kanıksamış. Küçük bir otelin önünde duruyoruz. İshu bizi karşılıyor ve evine gidiyoruz.
[attachment=2]
Ev 2 odadan ibaret ve bizim gibi couchsurfing den gelen bir de Fransız var. 2 haftadır Kathmandu daymış ve dizlerine yaptırdığı 2 büyük haç dövmesinin iyileşmesini bekliyormuş. İshu utangaç bir kız ailesi tatildeymiş ve erkek kardeşiyle beraber yaşıyormuş. Çay ikram ediliyor. Çaylar bildiğimiz çaylardan biraz farklı sütlü çay. Fena değil ancak keçi sütünden yapılmış olacak ki kokusu pek iyi değil. Bir kaç saat muhabbetten sonra evin terasına çıkyoruz. Manzara müthiş, Kathmandu ayaklarımızın altında
[attachment=3]
Akşama doğru nerede yemek yiyebileceğimizi soruyor ve bizi uygun bir yere götürmesini rica ediyoruz.
Kathmandu nun en canlı merkezi olan dar Tamil sokaklarında ilerliyoruz.
[attachment=1]
[attachment=4]
Yüzlerce otel, seyahat acenteleri ve kalabalık içerisinden geçerek küçük bir lokantaya giriyoruz. Menü geliyor, o da nesi? Menü tam 12 sayfa ve hiçbir yemeği bilmyoruz. İshudan yardım istediğimizde Chowmin denilen çin yemeklerinden ısmarlamamızı söylüyor. Ve yemekler geliyor. Chowmin bildiğimiz makarna ya benziyor ancak sebzeli ve bol baharatlı cinsinden yanında yine baharatlı sarı renkli bir sos var.

Hoşumuza gidiyor. Çok cüzi bir hesapla (400 rupi kadar) lokantadan çıkıyoruz. Eve döndğümüzde yorgunluk çöküyor ve hemen odamıza geçiyoruz. Yarın asıl kathmandu gezimiz başlayacak.

DSC09956 - Kopya_1024x768.JPG


DSC09961 - Kopya_1024x768.JPG


signs-street-thamel-kathmandu.jpg


3thamel-kathmandu-kathmandu.jpg
 

Geziye başlamadan önce internetten ve çevremden yaptığım araştırmayla oluşturduğum ayrıntılı bir plan vardı. Belki işinize yarayabilr diye sizinle de paylaşayaım. http://www.mediafire.com/?5lz9k4wa9t82mah Linkteki excel dosyasındaki plan, karayolu ile gidiş ve uçakla dönüş şeklinde kurgulanmıştı. Tplam masraf olarak 45 gün için 980 dolar civarını görsteriyor. Çift hanelei rakamlar dolar sonrakiler Hindistan rupisine göre hesaplandı. Ancak asıl gerçekleştirdiğimiz gezide, gidişi de uçakla yapmamız ve pasaprt ve vize ücretlerinin de eklenmesiyle 1200 doları buldu. Zaten bu tarz uzun yolculuklarda yanınıza muhakkak fazladan para alın. Bu arada güvenlik ve rahatınız için bazı önlemleri sıralayım yeri gelmişken;

- Pasaportunuzun resim olan kısmını ve vize bölümlerini muhakkak fotokopi çektirin ve herbir koyasını farklı yerlere koyun. Biri çantaya diğeri cebinize vs. (herhangi bir eşyanzın çalınma riskine karşı)
- Yanınıza bir cep feneri alın, Nepal de sık sık sokak ışıkları da dahil elektrikler kesiliyor.
- Türkiye 'de siz orada dara düştüğünüzde yardım edebilcek sizin yerinize işlemlerinizi haledebilecek, gerektiğinde para gönderebilecek, birileri olsun ve durumunuzdan bu arkadaşlarınızı mutlaka haberdar edin
- Mümkün olduğunca az eşyayla gidin, bir sırt çantası yeterli ( Biz kullan at taktiğini uyguluyorduk)Asla bavulla gitmeyin derim
- Gitmeden önce BİM i ziyaret edin ve bol bol bisküvi ve çikolata türü şeyler alın. Nepal ve Hindistanın damak zevkine alışana kadar 2 gün sizi idare eder. Bizi çok güzel idare etti.
[attachment=1]
[attachment=2]
- Couchsurfing.org sitesini gitmeden önce ziyaret edin derim, (couchsurfing.org dünya çapında bireysel gezginlerin gönüllü ve ücretsi olarak birbirlerine kalacak yer ve rehberlik sağladığı müthiş bir platform)
-Rehber kitap alırken çok dikkat edin, ingilizceniz varsa Lonely Planet ı tavsiye ederim. Ayrıca mekanların ayrıntılı anlatımı için Eyewitness kitaplarını da edinin (en güncelini bulmaya çalışın.Türkiye ye gelmediyse bile amazon.com dan kargo dahil türkiye fiyatına alabilrisiniz)
- Her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlamayın ve herşeye hazırlıklı olun, her şey belgesellerde ya da filmlerde anlatıldığı gibi değil.
- Güvenlik açısından hiç sıkıntınız olmasın inanın hindistan ve özellikle nepal İstanbuldan daha güvenli.
-Uçak dönüş biletini de yolculuğa çıkmadan önce alın, planın 1-2 gün sonrasına alın biletinizi
-Ayrıntılara takılmayın. Etraf pismiş, konfor yokmuş, çok yorulacakmışız vs, önemli olan farklı yaşam tarzlarını görmek, tatmak. Kafanızı boşaltıp gidin. Marsa ya da Ay a gidiyormuş gibi. :smiley:)

Benim aklıma gelenler bunlar sizin sormak istediğiniz bişey varsa sorabilirsiniz. Günlüğe Kathmandu ile devam edeceğim....

DSC00154 - Kopya - Kopya_1024x768.JPG


DSC00153 - Kopya - Kopya_1024x768.JPG
 

Ynt: Hindistan-Nepal gezi günlüğü 16 HAziran-17 Temmuz

az kaldı biz de gidecez oralara,1200 dolar harcadık yazmıssınız, bu fiyat tek kişi mi 2 kişi için mi gecerli ;D biz eşimle beraber sırtımıza cantayı takıp 10 gün gezelim diyoruz hosteller ve couchsurfing'le kalarak
 






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Mesajlar
1,524,350
Kayıtlı Üye Sayımız
166,635
Kaydolan Son Üyemiz
maslow1988

SON KONULAR



Geri
Üst