Hikayeler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Nursel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 808
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 129,977
Ynt: Hikayeler

İyilik İçin Söylenen Yalan

Vaktiyle bir padişah, ellerindeki esirlerden birini, diğer esirleri kıştırtıyor, isyana teşvik ediyor, diye cezalandırmak istedi Bu tür suçların cezası da idamdı Esir bunu bildiği için, “Ölümden öte yol yoktur” felsefesiyle, kendi dilinde padişaha sövüp saydı, iyice içini döktü

Padişah esirin dilinden anlayan bir vezire, “Neler söylüyor bu adam?” diye sordu Vezir, temiz yaratılışlı, iyilik yanlısı biriydi Esirin küfürler savurduğunu değil de “Ben bir hata ettim bir padişah olarak sana yakışan ise affetmektir Allah da bağışlamayı ve bağışlayanları sever, diyor” dedi Vezirin bu sözleri üzerine padişah merhamete geldi ve esiri affetti Fakat esirin dilinden anlayan kötü yürekli bir başka vezir müdahale etti:

- Padişahım, bu esir söylenenlerin tam tersine size en ağır küfürleri savurdu, ağzına geleni söyledi dedi

Padişah yerinde bir soyluluk gösterisinde bulundu Kötü yürekli vezire hitap ederek, “Önceki vezirimin söylediği yalan, senin söylediğin doğrudan daha çok hoşuma gitti Senin gammazlığına itibar etmiyorum” dedi ve af kararını geri almadı

(alıntı)

Etiketler

fatoş hanım gecenin bu saatinde yaralarımızı debreştiryorsunuz inanın başlamak istemiyorum yoksa sabah kalkamıyacağım . inanın bizzat şahit olduğum sizinde değindiğiniz trafik cezası ile mert bir insan a ait türkiye gündeminde yer tutan gerçek yaşanmış hikayelerim var yazlıktan dönünce kızımızıda gelin ediyorum sonra beni kovsanız gitmem :D hepinize iyi geceler diiliyorum

Terbiye Yaratılışa Bağlıdır

Eski iran hükümdarlarından biri vezirine oğlunun hocasından yakınıyordu:

- Ben istiyorum ki oğlum ilim öğrensin, benim yerime iyi bir hükümdar olsun, o ise devamlı müzikle, sesle, sazla meşgul Demek ki hocası buna iyi bir yön veremiyor

Vezir aynı görüşte değildi:

- Hükümdarım hocanın elinde mucize yok Çocuğun kabiliyeti neye ise hocası ancak onda ilerlemesine, olgunlaşmasına yardım edebilir İnsanın tabiatı değiştirilemez Terbiye yaratılışa tabidir

Hükümdar aksi görüşteydi Terbiye ile yaratılışa yön verebileceğini iddia ediyordu Bunu kanıtlamak için bir akşam sarayında bir eğlence düzenledi Bu eğlence sırasında eğitilmiş kedilerin bir gösterisi de yer aldı Bu kediler, sırtlarında, bir tabak içinde yanan mumları taşıyorlar ve onları

düşünmüyorlardı Hükümdar vezire bu kedileri göstererek:

- Görüyorsunuz, terbiyenin nelere gücü yetiyor, dedi

Vezir karşılık vermedi Olumlu, olumsuz bir şey söylemedi Yeni bir eğlence gecesini bekledi Bir başka gecede düzenlenen eğlenceye gelirken yanında gizlice bir kaç tane fare getirdi Kediler gösteriye başladığı zaman bu fareleri kedilerin ortasına doğru salıverdi Fareleri gören kediler sırtlarındaki tabağı, mumu unutup farelerin peşine takıldılar Mumlar, tabaklar hepsi bir yana yuvarlandı Yanan mumlardan yerdeki halılar tutuştu Ortalık bir anda ana-baba gününe döndü Tam bu esnada vezir padişaha yanaşıp iddiasını kanıtlamanın gururuyla şöyle dedi:

- Gördünüz mü padişahım terbiye yaratılışa tabidir

(alıntı)

seyyah-34' Alıntı:
fatoş hanım gecenin bu saatinde yaralarımızı debreştiryorsunuz inanın başlamak istemiyorum yoksa sabah kalkamıyacağım . inanın bizzat şahit olduğum sizinde değindiğiniz trafik cezası ile mert bir insan a ait türkiye gündeminde yer tutan gerçek yaşanmış hikayelerim var yazlıktan dönünce kızımızıda gelin ediyorum sonra beni kovsanız gitmem :D hepinize iyi geceler diiliyorum

Kızınıza şimdiden mutluluklar. İyi geceler. :smiley:

Ben hem okudum, hem paylaştım :D. Şimdi iyi geceler dileme vaktidir...

Başka hikayelerde gürşmek üzere... :smiley:

simdi kaçıyorum ama çok güzel hikayelerle geri dönecegim ;D görüsmek üzere iyi geceler :smiley:

ekiNoks fatoş hanım ve 34sel hanım güzel dileklerinize çok tşkler a.e.o.

hikayeler yüzünden gezenbiliri gezemiyorum :D işte yine sona ben kalmışım :D tabiki bu bölümde

vede burada http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=29088.msg352979#msg352979

NOT: Bu iki hikayeyi herkesin bildiğini tahmin edebiliyorum ama belki içimizden birileri tekrardan okumak ister diye paylaşmak istiyorum :smiley:...

SEN ADAM OLAMAZSIN MASALI:

Haylaz, yaramaz, anne-baba tanımayan,arkadaş,dostluk nedir bilmeyen, makam-mevki peşinde koşan bir çocuk varmış;

Oğlan, “babasına yaka silktiren hırt”ın biriymiş!.. Yaptığı hiçbir işten “hayır” gelmezmiş!..

Babası da, her seferinde, “Oğlum sen adam olmazsın!” dermiş!..

Çocuk ya, içine işlemiş bu söz!..

Köyden kaçıp, şehre inmiş...

Okumuş!.. Sonunda “vali” olmuş!..

Vali olunca da, “jandarma”ları göndermiş köye!..

“Gidin, filanca adamı getirin buraya!”

Jandarmalar, “filanca adam”ın bir “suçlu” olduğunu düşünüp; “postal”la tekmeledikten, “dipçik”le kafasını yardıktan sonra, bir “av hayvanı”nı sürükler gibi, “sürükleye sürükleye” getirip, fırlatmışlar “valinin makam koltuğu”nun önüne!..

Adamcağız, nice zaman geçtikten sonra kendine gelip, şöyle etrafına bakınca, bir de ne görsün?!?

Karşısında “oğlu” duruyor!.. Üstelik, “pis pis sırıtarak” şöyle demesin mi;

“Yaa, gördün mü baba?.. Sen bana ‘adam olamazsın’ dedin, ama gördüğün gibi, okuyup vali oldum!”

Baba, acıyla doğrulup, “Oğul” demiş;

“Ben sana vali olamazsın demedim ki!.. Adam olamazsın dedim!.. Doğru, vali olmuşsun, ama hâlâ adam olamamışsın!..

Eğer adam olsaydın; beni bu şekilde ayağına getirtmez, köye gelir, elimi öperdin!”

ÇIPLAK KRAL MASALI

Ülkenin birinde giyimine düşkün,kendini beğenmiş bir kral varmış.Kendini çok akıllı sanan kral,giyim kuşamdan başka bir şey düşünmezmiş.

Günlerden bir gün komşu ülkenin kralı kendisini ziyaret etmek istediğini bildirmiş.Elbette ki,bizim kralın ilk aklına gelen yine ne giyeceği olmuş.Hemen adamlarını çağırtmış

-"Tüm dünyaya haber gönderin"demiş."Öyle bir elbise istiyorum ki,dünyada bir eşi daha olmasın.Bana böyle bir elbise dikecek terziyi zengin edeceğim.Misafirlerimi karşılarken bu elbiseyi giyeceğim."

Kısa bir süre sonra,haber her yana yayılmış.En iyi terziler,ellerindeki kumaşlarla,saraya gelmişler.Hepsi yapacaklarını krala anlatıyormuş.Ama kral anlatılanlardan hiç birini beğenmiyor;

-"Çok daha güzel olmalı!"diye bağırıp duruyormuş.

Sonunda çok genç bir terzi çıkmış kralın karşısına.

-"Sen ne getirdin bakalım"diye sormuş kral.Terzinin genç ve tecrübesiz duruşu kralın umudunu iyice kırmış.

-"Benim getirdiğim çok özel sevgili kralım"demiş genç terzi."Size öyle bir kumaş dokuyup,öyle bir elbise dikeceğim ki,sizden önce kimse böyle bir elbiseyi giymemiş olacak."

Kral bu sözlere çok şaşırmış.

-"Ancak bir şartım var"demiş genç terzi."Giysiyi bitirene kadar işimize hiç kimse karışmayacak."

Kral aradığını bulmanın sevinciyle kabul etmiş bu şartı.Hemen iki kese altın verip;

-"Çabuk olun o zamana!"diye emretmiş.

Genç terzi hemen başlamış çalışmaya.Ertesi gün iki kese altın daha istemiş kraldan.Kral hiç itiraz etmeden vermiş altınlarını.Aradan günler geçtikçe,kral genç terzinin dokuduğunu söylediği kumaşı merak etmiş.Sonunda dayanamayıp,çalıştığı odaya girmiş.Genç terzi tezgahınbaşında harıl harıl çalışıyormuş.Kral sessizce bir süre izlemiş,bir şey göremeyince;

-"Demek bunca zamandır boş oturdun ha!"diye kükremiş."Kese kese altınları ben boşuna mı verdim sana!"

Terzi sakin ve kendinden emin;

-"Saygıdeğer kralım"demiş.Bu kumaşı sadece akıllı insanlar görebilir.Bakın ne kadar da güzel oldu.Öyle değil mi?"

Kral ne diyeceğini şaşırmış.Aptal durumuna düşmemek için;

-"Evet evet çok güzel"demek zorunda kalmış ve hızla çıkmış odadan.

Kralın elbisesi şehirde kulaktan kulağa dolaşır olmuş."Sadece akıllılar görebilir!"İnsanların merakı bunu duydukça daha çok artıyormuş.Sonunda tören günü gelmiş.Halk toplanmış,hazırlıklar bitmiş.Terzi kralı soymuş ve gerçekten varmış gibi üzerine bir elbise giydirmiş.Sonrada karşısına geçip;

-"Çok şık oldunuz efendim"demiş.
-"Muhteşemsiniz."

Kral genç terzinin bu iltifatları karşısında,aynada gördüğü çıplak bedene hiç aldırmadan;

-"Eline sağlık,çok güzel olmuş"demiş.

Kral yeni elbiseleri ile çıkmış saraydan.Dışarıda toplanan halk kralı çıplak görünce çok şaşırmışlar.Ama kimse cesaret edip krala gerçeği söyleyememiş.Birden küçük bir çocuk haykırmış;

-"Kral çıplak!"

Ardından cesaretlenen halk,gülmeye başlamış.Kral geç de olsa gerçeği böyle acı bir şekilde anlamış.

:smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,773
Kayıtlı Üye Sayımız
166,592
Kaydolan Son Üyemiz
Ömer Deniz Önder

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR