Ynt: HEM ACEMİ-HEM YANLIZ , SİNGAPUR-MALEZYA-TAYLAND
SATUN
satuna gelirken (bu arada bilet fiyatı 70 baht) uzakdoğuda ilk kez karşılaştığım bir şey oldu, oda askerlerin belli aralıklarla yol araması yapması ve techizatlı olması
yol boyunca tarlalarda çalışan insanlar ve özellikle iki katlı seralar dikkatimi çekti.
Satun , küçük bir şirin şehir, dikkatimi çeken en önemli şey yerli halkın yabancılara karşı soğuk davranışları, ingilizce bilen çok çok az , otogar yakınında turizm acentası var, satunda gezilebilecek yerleri soruyorum; central mescid, wangsai şelaleri, lat khua mağarası vs.. fazla vaktim yok şöyle bir şehri dolaşıyorum bu arada mescide uğradım, malezya mescidleri ile aynı yapıda, bu yörede muslumanların çoğu sunni-şafii , gerçekten ibadetlerinde çok samimi, bizim taraflardan en önemli fark , her camide tuvaletlerin bitişiğinde duş alınan yerlerin olması insanlar abdest alırken birde duş alıyorlar...birde namaz kılına yerlerinin çoğunun halısız olması...
langkawi(malezya)'ya gitmek için limana nasıl gidebileceğimi sormaya çalıştım bir kaç kişi bir türlü doğru dürüst cevap alamadım, nihayet buldum; satun terminalinin girişinde "7 eleven" marketinin hemen önünde bekleniliyor, mavi pikaplar geldiğinde hemen binmek lazım , yer kalmıyor bu pikaplar "Tammalong" 'a gidiyorlar , şoföre "langkawi veya ferry" diye hatırlatmak gerekiyor, yoksa başka yere götürüyorlar...
limanda hemen bir bilet alıyorum saat 13:30'a (300 baht) limandaki mescitte namazdan sonra yine liman içindeki lokantadan karnımı doyurdum (pirinç üzerinde sebzeli etli bir şeyler ve soğuk içecek= 40 baht) ..pasaport çıkış işlemleri için giderken karşımda sürüne sürüne yürüyen turist çifte gözüm takılıyor, hayret ediyorum gerçekten ben küçücük çantamı taşımaya zorlanırken bunların o koca koca sırt çantalrı ...karşımdaki çift...bayan yorgun-kendi çantasınıda erkeğe vermiş oda sürüne sürüne yürüyor....