Ynt: Hayatı İdame Teknikleri
Konu sudan açılmışken sudan devam edelim. Doğada hayatı idame için gerekli olan bir diğer nesne de sudur. Hatta su, besinden daha hayatidir.
Buz ve kar suyu eritilmeden içilmemelidir. Toprak üzerindeki karın mutlaka saf beyaz olanı kullanılarak su hazırlanmalı, eritmeksizin parçaları ağıza atmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü soğukluk, vücut ısınızı düşürür. Deniz suyu gibi tuzlu sular ise susuzluğunuzu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bunların ne şekilde içilebilir hale getirileceğini de bir sonraki mesajımda göstereceğim. Çöl gibi bir ortamda ise seçeneklerimiz ne yazık ki daha az. Genel olarak, çölde rastlayacağınız hayvan izleri suya giden yollardır. Ayrıca kayaların çatlaklarında da daha önceden yağan yağmurun damlalarına ulaşabilir, bunları kamışla emebilirsiniz. Yine kuşların dairesel olarak uçtukları yerde de su çukurları olduğu söylenir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı metal yüzeylerde oluşan buharlaşmayı da bir kumaş yardımıyla toplayıp emebilirsiniz. Bunların dışında alkol, idrar, kan ve deniz suyu kesinlikle içilmemesi gereken sıvılardır.
Ormanlık arazide göreceğiniz çiği, ayak bileklerinize bağlayacağınız kumaş parçalarıyla toplayabilir ve bunları emerek su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca ağaç yüzeylerinde karınca veya arıların toplandığı yerlerde de su olabilir.
En az su kadar önemli bir diğer nokta da bulunan suyun dezenfektesidir. Bunlar için en pratik yol su dezenfekte tabletleri kullanmaktır. Bunun olmadığı yerde hepimizin bildiği tentürdiyottan faydalanabiliriz. Yaklaşık bir matara kadar suya (en fazla yarım litre) beş damla tentürdiyot damlattıktan sonra iyice karıştırıp 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra içebilirsiniz. Eğer su çok soğuksa veya bulanıksa on damla damlatabilirsiniz. Eğer suyu kaynatma imkanınız varsa bu da işe yarayabilir. Deniz seviyesinde 1 dakika kaynatmak suyu dezenfekte etmek için yeterlidir. Bu seviyeden her 300 metrelik yükselmede kaynama süresine 1 dakika ilave etmelisiniz.
Günümüzde pratik taşınabilir su filtreleri bulabilsek de tamamen doğal malzemelerden bir filtrasyon sistemi kurmamız gerekebilir. Bunun için en çok geçirgenden en az geçirgene doğru sıraladığımız çeşitli doğal malzemelere (kum, çakıl, kil, taş parçaları, tahta veya odun) eklediğimiz suyun yavaş yavaş süzülerek temiz bir yerde toplanmasını sağlamalıyız.