Güneydoğu: Medeniyetlerin Tarihine Tanıklık Etmek...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan moradam Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,174

moradam

Ana Kamp
Yer
denizli
GİRİŞ

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

8.png

9.png

10.png

Etiketler
1. BÖLÜM

İlk durağım Osmaniye

1-1.png

İlk gün yolum uzun.
İstanbul'dan Osmaniye'ye 1064 km.
Osmaniye'de 18 yıllık dostum Mihtat'ı ziyaret edeceğim.

İstanbul'dan Ankara'ya sürekli sağanak yağmur altında geldim. Yola çıkmadan hava durumunu dinleyip kafadan attıklarına inandırmaya çalışmıştım kendimi. Yok... Atmamışlar.

Ankara'dan Osmaniye'ye kadar da yer yer yağışlıydı.

Yolda bir radar vakası dışında tatsızlık olmadı.

2-1.png

Ertesi gün motora atlayıp Zorkun Yaylası'na çıkıyoruz. Osmaniye'ye 26 km uzaklıkta. Zorkun, Akdeniz'in en büyük yaylalarından biri. Büyüklük ve kolay ulaşılır olması çarpıklığı da yanında getiriyor.

3a.png

3b.png

4-1.png

4b.png

"Akdeniz'in yaylaları" ayrı ve uzun bir gezi konusu. Bu rapor bittikten sonra sağı solu karıştırıp Akdeniz'in yaylalarını araştırmak, gitme planları yapmak keyifli olacak.

5-1.png

Motor mevzuu Mihtat'ın kafaya yattı. Mihtat'a da motor alıp Suriye'ye gitmeye ikna ettim.
Ertesi sabah ufaktan ayrılıyorum Osmaniye'den.

Halfeti

6-1.png

Aslında istikametim Urfa yönü.
Ama Osmaniye'den Urfa 2-3 saatlik kısa bir mesafe. Arada görülmeye değer bir kaç yerden biri Fırat nehrinin kıyısındaki Halfeti.
Birecik'i geçip Halfeti'ye ulaşıyorum.

7-1.png

Halfeti'nin yarısı 2000 yılında baraj gölünün suları altında kalmış. Halkın bir kısmı biraz daha yukarı taşınmış. Yeni Halfeti'ye...
Eğer yolunuz o tarafa düşerse, Yeni Halfeti de yolunuzun üzerinde olacak.

8-1.png

9-1.png

10-1.png

11.png

12.png

Fırat'ın kıyısında balıkçılar dışında, sizi 30 liraya Rumkale ve Savaşan Köyü'ne götürecek tekneler var.

13.png

Kıyıdaki terkedilmiş evleri izleyerek 20 dakikalık bir yolculuk sonunda Rumkale'ye ulaşıyorsunuz. Kale, adı üstünde Roma/Bizans işi.

14.png

15.png

16.png

17.png

NERGİS EFSANESİ
Rumkale beyinin yönetimi devredeceği bir oğlu olur. Oğlunun adını Nergis koyar. Bu oğul o kadar yakışıklıdır ki onu gören tüm kızlar aşık olur, fakat oğlan kızların aşkına karşılık vermez.
Kızlar da acıdan çoğu zaman intihar ederler.
Günlerden bir gün kale saldırıya uğrar. Kalenin beyi oğlunu saklamak ve kaçırabilmek amacıyla bu kuyuya indirir. Kuyunun dibindeki su ayna gibi berraktır. Delikanlı suda kendi görüntüsünü görür ve sudaki aksine aşık olur. Eğilip ona ulaşmak isteyince de önce kuyunun dibine oradan da Fırat'a yuvarlanarak boğulur.

Söylenenlere göre, delikanlının boğulduğu yerde bir çiçek bitmiş. Adına Nergis denmiş. Dünyanın en güzel kokan çiçeklerinden biri olan Nergis buradan tüm dünyaya yayılmış. Ama hiçbir yerde Rumkale ve Halfeti'deki kadar güzel kokmamış.

18.png

Karşısı Savaşan Köyü... Suların altında kalmış bir başka terkedilmiş köy. Hala köyde yaşayan üç beş yaşlı insan var...

19.png

20.png

Tekneci birşeyler anlatıyor, söyleyecek şey bulamıyorum... O üç beş yaşlı insanı oraya bağlayan şeyleri düşünüyorum. Kendimi onların yerine koymaya çalışıyorum.

Halfeti'ye geri dönüyoruz.

Harran

21.png

Aynı günün akşam üzeri Urfa'dayım.

Yusuf'un (Delimengi) önerisi üzerine kalmak için öğretmen evine gidiyorum. Yer var.
Urfa öğretmen evi, gayet temiz, fiyatı da uygun bir yer. Yer bulmak biraz zor olsa da eskisi gibi öğretmen evi kartınız da olması gerekmiyor. Oda fiyatları, kahvaltı dahil 25 ytl. Odalar temiz. Motorunuzu bahçesine güvenle koyabilirsiniz.

Yarın sabahki planım sabah erkenden kalkıp Urfa'nın güneyinde U dönüşlü bir rotayı takip ederek Harran, Bazda Mağarası, Han el Ba'rur Kervansarayı, Şuayip Şehri, ve Soğmatar'ı gezip Urfa'ya geri dönmek.

22.png

23.png

24.png

25.png

26.png

Harran'da Arapça konuşan bir aşiret yaşıyor. Sonradan araplaşmış Kürt ve Türkmenler...
Görüntü yüzyıllardır değişmemiş gibi.

27.png

Kadınlar burada rengarenk giyiniyor... Hepsinin gözlerinde sürme var... Gittiğimde bir düğün vardı. Ama pek fotoğraf çektirmeyi sevmiyorlar.

28.png

Harran'ın bilinen tarihi M.Ö. 9. YY Asurlulara kadar uzanıyor.
Mezopotamya'nın en önemli şehirlerinden biri.
Bir çok ilkin sahibi.. İlk İslam üniversitesi, ilk tapınak (Sümerlere ait Sin Tapınağı)
Kovan kubbeli evlerin başka örneği bizde yok. Halep'in bazı köylerinde varmış.

29.png

30.png

31.png

32.png

Harran, turizmden ekmek yiyor.

Ve çocuklar kolay paranın kokusunu almış. Benzeri yerlerde olduğu gibi, hemen turistlere yanaşıp iki kelime muhabbet kurup, bir kaç lira koparma peşindeler. Bazıları can sıkıcı derecede ısrarcı.

33.png

34.png

2. BÖLÜM

Bazda Mağarası

36.png

Harran'dan çıkıp Bazda'ya yola çıkıyorum. 16 km.lik uzaklık.
Bazda Köyü'ne ulaşıp motoru bırakıyorum.

Köyde gayet sıcak karşılıyorlar. Harran'da "turist"tim... Bazda Köyü'nde "misafir"im.

37.png

Mağaraya birlikte gidiyoruz...

38.png

"Mağara" dedim, ama aslında burası bir mağara değil.
8.yüzyılda işletilip sonra terkedilmiş bir taş ocağı.

39.png

40.png

41.png

Han El Ba'rur Kervansarayı

42.png

43.png

Bazda'nın 6 km. doğusuna gidince Yolunuzun üzerine Han El Ba'rur Kervansarayı çıkar. 12. Yüzyıl kervansarayı...
"El Ba'rur" keçi boku demekmiş. Yaptıran Hacı Hüsamettin Bey, demiş ki; "Ben burayı üzümle (ya da altınla) doldurdum, benden sonrakiler keçi bokuyla dolduracak."(*)

Manasız bir cümle olmuş Hacı Hüsamettin Bey...

(*) Alıntı; "Ankara'nın Doğusundaki Türkiye" kitabı... Nişanyan.

44.png

Ben Kervansaray'ın fotoğraflarını çekerken bir arap, entarisinin etekleri rüzgarda uçuşa uçuşa yanıma geliyor.

45.png

"Nereden geliyorsun? Nereye gidiyorsun?" muhabbeti. "Kes benim de fotoğrafımı" diyor. "Kes?"...Haa Çekmek. Eyvallah... Zevkle... Eski tesbihini cebine atıp daha fiyakalı olanı çıkarıyor. "Ha, şimdi kes bakalım".
Adı Halef. 66 yaşında olduğuna yeminler ediyor. Ama yok... Hala inanmıyorum.

46.png

Kervansarayın hemen arkasındaki Göktaş köyündeki evine çay içmeye davet ediyor... Gidiyoruz.
Karısı çay yapıyor.

Halef, ailesinden filan bahsediyor.
Fotoğraftaki 2. karısıymış. 3 çocuktan sonra 1. yi boşamış. toplam 4 çocuğu var.
Genç bir kadın daha alacağını söylüyor, az buçuk türkçe bilen karısından arapça fırçayı yiyip susuyor...

47.png

Çayımı içip kalkıyorum. Halef, fotoğrafları kendisine de göndermem için köyün adresini veriyor.
Bu sabah bastırıp gönderdim fotoğraflarını.

Çay ve muhabbet için çok teşekkür ederim Halef.

Şuayip Şehri

Han El Ba'rur'dan ayrılıyorum.
Kuzeydoğuya doğru 15 km sonra Şuayip Şehri'ndeyim.
Özel aracınız yoksa ulaşım yok bu köye.

48.png

Köyde pırıl pırıl gözlü çocuklar karşılar sizi. Yok, Harrandaki gibi çevrenizi sarıp para istemezler. Utangaç utangaç gülümserler. Soru sorarlar...

49.png

Şuayip şehrinde Roma dönemine ait kalıntılar var. Ama hepsi harap vaziyette.
Görünürde taş yıkıntılardan başka bir şey yok etrafta. Arkeologların gelip kendini ortaya çıkarmasını bekleyen, arkeolojik bakımdan çok bakir bir şehir burası...

Asıl görülebilecekler yerin altında...
Kilise, Şuayip peygamberin makamı, yeraltı odaları...

50.png

51.png

Şuayip şehrinde geçen efsaneye göre, Şuayip Peygamber, Musa peygamber'e bir asa verir; "Bu asa seni koruyacaktır."
Firavun'un sihirbazları, ellerindeki ipleri birer yılana çevirip yılanlar saldırır. Musa Peygamber, elindeki asayı yere bırakır. Asa ejderhaya dönüşüp yılanları yutar.

Urfa

Yol üzerinde gidilebilecek, Soğmatar ve Senemağar da vardı... Ama öğle saatlerinde, Urfa'yı da gezebilmek için geri dönüyorum. Çünkü yarın sabah Mardin'e gideceğim.

52.png

Urfaya geldiğimde sabahtan beri yemek yemediğimi farkettim. Karnım aç.
Eski Urfa tarafında bulduğum bir esnaf lokantasına girdim.

53.png

Malum, Güneydoğu'dayım. Bugün ve bundan sonraki 1 hafta boyunca yediğim neredeyse tek şey kebap... Şikayetim yok. Adamlar buralarda kahvaltıda bile ciğer şiş yiyorlar.

54.png

Urfa'yı gezmeye, Urfa'yı az bilen birinin yapacağı gibi, Balıklı Göl'den (Halillülrahman) başlıyorum.
Etrafta bol miktarda Arap, Suriyeli, İranlı misafir var.

55.png

56.png

57.png

Efsaneye göre, Urfa hükümdarı Nemrut, Hz. İbrahim'i burada ateşe atmış. O sırada bir mucize olmuş ve ateş suya dönüşüp göl olmuş, odunlar da buranın kutsal balıkları...
Bu kutsal balıklara yem vermek sevap sayılıyor. Dokunursanız ya da daha kötüsü yerseniz çarpılacağınıza inanılıyor.

58.png

59.png

Yurt dışından gelen müslüman misafirlerin asıl ziyaret ettikleri yer burası.

60.png

Hz. İbrahim'in içinde doğduğu mağara burada ziyaretçilere açık.

Yine bir efsaneye göre Hz. İbrahim'in annesi Zeliha, Nemrud'un zulmünden korumak için çocuğu bu mağarada doğurur.
İbrahim, burada beyaz bir ceylan tarafından emzirilir.

61.png

Balıklı Göl'ün hemen yanındaki dik yamacın sonunda kaleyi görürsünüz. Kaleye dışardan ulaşabileceğiniz gibi, yeraltından giden bir de delhizle ulaşmak mümkün.

62.png

Yukarı tırmandığınızda 2 dev sütun ve Urfa manzarasından başka pek birşey yok.

63.png

64.png

Balıklı Göl'den ayrılıp Urfa'nın sokaklarına dalıyorum.

Kaçak sarma tütün tezgahları!
Okul yıllarında Urfalı arkadaşım getirirdi içerdik.

Ben 3 yıldır sigara içmiyorum. Ama arkadaşıma götürmek için en kalite olanından yarım kilo alıyorum. Bi tane de kendime sarıyorum.

Ağır ve çok güzel tadı var.
Sigara içen biri değilim ki, başım fırıldak oldu...

65.png

Balıklı Göl'ün hemen arkasındaki tarihi çarşıdan geçip Eski Urfa'nın sokaklarına daldım. Çok güzel sokaklar.

66.png

67.png

Yolumu kaybettiğimi düşünen bir iki kişi nereyi aradığımı sordu.
Hiç bir şey aramıyorum.
Hiç bir yere gitmiyorum.
...
Tütün güzelmiş.

68.png

69.png

70.png

71.png

72.png

73.png

74.png

3. BÖLÜM

Mardin

76.png

Urfa çevresindeki Diyarbakır, Gaziantep gibi, şehirleşirken tarihini yitirmiş şehirlere inat, efsanelerinden güç almış ve geçmişini hep
içinde barındırmış.
Urfa'dan mutlu ayrılıp, Mardin'e yola koyuluyorum.
Toplamda 190-200 km.lik bir yolum var. Çok sayılmaz. Arada Derik kasabasında küçük bir mola veriyorum.

77.png

Derik, Mardin'deki gibi dar sokakları, sokak aralarındaki geçitleri ile Mardin'e yakınlaştığımı işaret ediyor gibi.

78.png

Roma ve Bizans döneminde altın çıkarılan bir bölge olan Derik, şimdi bakımsız bir kasaba görünümünde...

79.png

Öğle saatlerinde Mardin'deyim.
Farklı nedenlerden dolayı da olsa, Halfeti'deki durum burada da var... "Eski Mardin" ve "Yeni Mardin".
Mardin'e girdiğinizde sizi Yeni Mardin karşılar. Burası beton yapılarıyla, yeni yeni oluşmaya başlayan sanayisi ile bildiğimiz bir doğu şehri.

80.png

6-7 km. gittiğinizde eski Mardin bir tepenin eteğinde tüm gizemiyle karşınıza çıkıyor.
Binlerce yıllık efsanelerin, masalların, kaynağı.

81.png

82.png

Mardin'in baskın halkı Araplar daha çok ticaretle uğraşıyorlar, SÜryani halk ise kuyumculukla adını duyurmuş. Doğudaki büyük şehre göçlerle kürt nüfusu çoğalmış.

83.png

84.png

Kısa bir yemek molasından sonra Mardin'e 5-6 km. uzaklıktaki Deyrulzafaran Manastırına doğru yola koyuluyorum.

Burası kuş uçmaz kervan geçmez bir dağın başında bir inziva yeri, Süryanilerin en önemli dini merkezi ve Türkiye'deki en büyük gayrimüslim dini yapı.

85.png

86.png

87.png

George adlı bir görevli gençle manastırı gezdik.
İçerde 40-50 civarında öğrenci, keşiş ve Süryani misafir varmış.

88.png

89.png

Yukardaki resim manastırın en ilginç bölümü. Manastırın bu odası, milattan önce güneş tapınağı imiş, ve güneşa tapanlar, o küçük pencereden güneşin doğuşunu izleyerek ayinlerini yaparlarmış. Hemen sağ girintide bir taş masa var. Orada güneşe adak adanırmış.

90.png

Deyrulzafaran'dan sonra Mardin'e geri dönüyorum.
Mola... Urfa'da denemek isteyip de içemediğim mırra molasını burada veriyorum.
Mırra; acı tadı olan buraya özgür bir tür kahve.
Ama içmenin raconu varmış. Urfa'da Balıklı Göl'de peşime takılıp rehberlik etmek isteyen çocuklardan öğrenmiştim. Mırrayı bir yudumda
içeceksiniz. Zaten fincanı yarımdan az doluduruyorlar. Fincanı masaya koymak yok. Yoksa, ya size mırra ikram edenin düğün masraflarını karşılarsınız ya da o fincan dolusu altın verirsiniz. Olması gerektiği gibi içtim. Ne kadar ciddi olduklarını test etmek istemedim. Zaten radarlar bu gezide ocağıma incir ağacı diktiler.
... Hakkaten de sertmiş bu kahve.

91.png

Mardin'de bir gece kalacağım. Yeni Mardin'e inip Öğretmen Evi'ne bakıyorum. Maalesef yer yok. Ama bana az ötedeki "Bilen Otel"'e yönlendiriyorlar. Günlüğü kahvaltı dahil 40 lira, ve fiyatına göre çok temiz, çok konforlu bir otel. Tereddütsüz tavsiye edebileceğim bir yer.

92.png

Otele yerleşip normal insan kıyafetlerimi giyip Mardin'in labirent gibi sokaklarına dalıyorum. İstanbul'dan beri peşimi bırakmayan yağmur bulutları, ara ara burada da yokluyor beni.

93.png

94.png

95.png

96.png

97.png

98.png

Hangi şehrin böyle bir postanesi vardır ki...
1953 den beri postane olarak kullanılan bir konak.

99.png

100.png

101.png

Mardin'in çarşısı...
Bu çarşıda, batı şehirlerinde pek sık göremeyeceğimiz türden esnaflar var...

102.png

103.png

104.png

105.png

106.png

107.png

108.png

Çarşıyı dolaşırken, sabah yolda tanışıp muhabbet ettiğimiz genç arkadaşımla tekrar karşılaşıyorum. Bu marangozda çalışıyormuş. 15-20 dakika çay molası veriyorum yanında. Sonra gezebileceğim yerler konusunda birkaç fikir de veriyor bana.

109.png

110.png

Zinciriye Medresesi o yıllarda rasathane olarak da kullanılmaktaymış.
Diğer adı "Sultan İsa Medresesi".

111.png

112.png

113.png

114.png

Sadece alt katı gezebildim. Görevli üst katta tamirat olduğunu ve çıkamayacağımı söyledi. Asıl derdi, mesaisinin bitmesine az kaldığı için erken kaytarıp eve gitmek.

İki fotoğraf çekip ineceğimi söyleyince bilmiş bilmiş; "Amaan yukarısı da aşağısı gibi. Naapacan çıkıp." dedi.
Yakışmamış oraya o adam.

115.png

Çarşıda sık karşılaştığım şeylerden biri de "Şahmaran" figürü idi. Hem Mardin'e hemde Tarsus'a özgü bir efsanevi yaratık Şahmaran. Üstü kadın, altı yılan.
Yazın çok sıcak ve yılanı bol olan bölgenin efsanesinde yılan olması çok normal.

Şahmaran'la ilgili çok efsane var.

Çoğunluğu Şahmaran'ın insanoğluna yaptığı iyilik ve insanoğlunun Şahmaran'a yaptığı nankörlüğü anlatır.

116.png

117.png

Mardin'de yaşayanlar Nasriye teyzeyi tanır. Ben tanımıyordum.

Süryaniler burada şarap da üretiyorlar. Sanırım birkaç aile var. Nasriye teyze de bunlardan biri.

Marangoz arkadaşım, ondan kaliteli ev yapımı iyi şarap bulabileceğimi söyledi. Evini tarif etti, gittim.

Bu sıcak kanlı Süryani teyzenin asıl marifeti şarap değilmiş meğer.
Beyaz kumaş üzerine el yapımı desenler yapıyor.
Resimlerinde hıristiyanlıkla ilgili dini tasvirler var.

118.png

119.png

Türkçe bilmiyor. Ama bir şekilde anlaşıyoruz. tanesi 15 lira olan şaraplardan 2 şişe alıyorum.

120.png

121.png

122.png

Aldığım şaraplardan birini açıyorum. Mardin'in ara sokaklarından yağmurla birlikte aşağı otele iniyorum... Şarap güzelmiş hakkaten de.

4. BÖLÜM

Sabah Mardin'den yola çıkıp Midyat'a doğru koyuluyorum.
Gezide beni en çok etkileyen yerlerden biri galiba burasıydı.

Araplar, Kürtler, Süryaniler...

Eski bir makinanın birbirini tamamlayan parçaları gibi.
Biri olmazsa Mardin eksik kalırmış gibi.

Midyat

124.png

70 km.lik bir yolculuğun ardından Midyat'tayım.
Midyat, eski yerleşim yerinin adı. Midyat'ın asıl ticaret, yerleşim, idare merkezi "Estel". Ya da yeni Midyat.

125.png

Otelim Estel'de olsa da gezilmesi gereken asıl yer labirent sokakları, kemerleri ve kirli sarı evleriyle Midyat.

126.png

İlk durağım Midyat'ın 25 km. güneydoğusunda İdil yolu üzerindeki "Mor Gabriel Manastırı".

127.png

Burası, bir çoban kız ve üç beş keçisi dışında kimsenin olmadığı kuş uçmaz kervan geçmez bir arazide görkemli ve yalnız bir yapı.

128.png

129.png

130.png

131.png

132.png

133.png

134.png

135.png

136.png

Manastırdan çıkıp Midyat'a giderken yol üzerindeki türbelerden biri. Kimin türbesi olduğunu bilmiyorum. Başında türbeyi ziyarete gelmiş 5-6 kişi var... Bez bağlıyorlar, ama türbenin kime ait olduğunu onlar da bilmiyorlar. Yol boyunda çokça türbe var.

137.png

Midyat'a dönüyorum. Çocuklar beni gezdirmek için çevremde. Hepsi sözleşmiş gibi ısrarla "Abi seni Sıla'nın konağına götürelim mi?" diye zıplaşıp duruyor çevremde. "Ne sılası yav, Sıla kim?" Bilmemek ciddi bir ayıpmış gibi bakıyorlar. Cehaletim yüzünden biraz utandım.

138.png

"Sıla" tvdeki dizi. Onu duymuştum da, dizi burada çekiliyormuş, ve Midyat'da "Sıla turizmi" diye bişey oluşmuş. Hakkaten de "Sıla Konağı" (Sıla konağı deyip duruyorum. İsmi o değil aslında. Burası Çekül Vakfı'nın konuk evi.) ve çevresinde kadın ağırlıklı bir güruh var. Konuk evine giriş 1 lira.

139.png

140.png

Mekan olarak güzel bir yer de kalabalıktan ve bana Sıla tokası, Sıla bilmem nesi satmaya çalışan çocuklardan sıkılıp ara sokaklara kaçtım.

141.png

142.png

Hafta sonu. Sokaklar hep çocuk. Arada gelip konuşmaya çalışıyorlar. Baştan "Sıla konağını gördüm" diyorum ki orayı bir daha sormasınlar. Hadi bakalım bir kaçıyla birlikte Midyat'ı geziyoruz. Bana rehberlik ediyorlar. Aslında eğlenceli çocuklar.

143.png

144.png

145.png

146.png

147.png

148.png

149.png

Sonra rehberliklerinin karşılığı olarak biraz da harçlık veriyorum. Sevine sevine gidiyorlar.

150.png

10:00 gibi hayat bitiyor burda. Otelime geldim. Çok rahat bir otel değil.. Ama alt tarafı bir gece.
Yarın Hasankeyf yolcusuyum.

Hasankeyf

Sabah erkenden Midyat'dan Hasankeyf'e doğru yola çıkıyorum. Bu taraflarda askerleri, kontrol noktalarını artık daha sık görmeye başladım. Ama tehlike ya da rahatsızlık arzeden bir durum yok.

151.png

152.png

153.png

Dicle'yi geçince bir düzlükte tek başına kalmış Zeynel Bey türbesi ile karşılaşırsınız.... 1480 civarında yapılmış. Üzerindeki mavi süslemelerde "Allah", "Muhammet" ve "Ali" yazıları gizli.

154.png

155.png

Hasankeyf, 5000 yıllık bir kale şehir. İnsanlığın en eski yerleşim yererinden biri. Kale surları görüldüğü üzere tek parça dev bir kayalık.
"Kefo" Süryanice'de kaya demek. Arapça "Hısn-ı Kifa" Kaya kalesi demek.

156.png

Yani Hasankeyf'te, ne "Hasan" var, ne de "keyif"...

Motoru Park eder etmez burda da çocuklar ellerinde Hasankeyf'le ilgili broşür, kitapla etrafımı sarıyorlar. "Abi gezdireyim, abi gezdireyim!.." İyi gezdirin de hepiniz birden böyle bağıra çağıra gezdirirseniz bende ne kafa kalır ne bişey... "İçimizden birini seç" diyorlar. Az bağıran ufak tefek olanını seçtim. Hadi gidelim.

157.png

158.png

Burası kalenin arka tarafı. Fotoğraftaki zigzag merdiven yukarı kadar çıkıyor. Daha önce birileri düştüğü için buradan çıkış yasakmış.

159.png

160.png

161.png

162.png

Burası muhtarın eski evi... Buralarda akrep çok olurmuş. O yüzden kapı ve pencereler mavi renkli. Akrep mavi renge yanaşmıyormuş.

163.png

Burası cami. Geçen haftaya kadar cami biraz daha sağlammış. Sonra Hasankeyf'in gençleri tepeye çıkıp cami avlusunda halay çekince cami yıkılmış. Çocuk sık sık zeminin ne kadar gevşek olduğu konusunda uyarıyor.

164.png

165.png

166.png

Bu insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri, üç beş yıla kadar yapılması planlanan Ilıca Barajı'nın suları altında kalacak... Dünyada eşi olmayan muhteşem bir tarih hazinesi yok olacak...

167.png

Bir de oranın asıl sahibi Hasankeyf halkı var.
Bir kısmı suların altında kalacak evleri karşılığında devletten aldıkları parayla belki iş kurma, belki başka yere taşınma planları kuruyor. Bu yılki sağlam kuraklık yüzünden böyle düşünenler artacak.
Tarihin hazineleri, açlıklarını gidermeye yetmiyor.

Nemrut

168.png

Batman yolu üstündeki petrol sondaj kuyuları. "İçeri girmek yasaktır." yazıyor. Ama kapı filan yok. Gayet ortalık yerde bir petrol kuyusu. Demek ki o kadar da yasak değil.

169.png

Hasankeyf'ten çıkıp Batman üzerinden Nemrut'a gitmeyi planlıyorum. Diyarbakır'ı geçip, Kahta Siverek Feribotu'na bineceğim sözde. Ama feribot iskelesinde kötü bir sürprizle karşılaşıyorum. Seferler iptal edilmiş. Koca Atatürk Baraj Gölü'nün etrafından dolaşacağım. Normalde 320 km kadar olan yolum, 540 kmye çıktı.

Üstelik çok merak ettiğim "Menzil Köyü"nü göremeyeceğim.

Saat 18:20. Kahta civarında ikinci kez radara yakalanıyorum. Kafayı yiyecem. Neyse benzinliğin birine saklanıp ilerdeki ekibin evine gitmesini bekleyeceğim.
Ama işgüzar radar geri dönüp peşimden benzinliğe girip, cezamı kesiyor. Kaçla? 85 km/s ile.
Saat 18:20! Mesai bitmiş, gitsenize evinize yav. Çoluk çocuk Sıla'yı seyredersiniz ne güzel.
Hoş mu şu yaptığınız?

Neyse, akşam üzeri Nemrut Dağı'na 8 km. uzaklıktaki Karadut Köyü'nde, Kervansaray Pansiyon'dayım.

2 pansiyon ve 2 otelin olduğu bir yerde, fazla birşey beklemenin hata olduğu bir pansiyon. Günlüğü kahvaltı dahil 50 lira.

Burada italyan motorcu bir karı koca var. Türkiye'ye üçüncü gelişleriymiş. Benim yaptığım rotayı tersten yapmak üzere yola çıkmışlar. Onlara rota, gidilecek yerler konusunda birşeyler anlatmaya çalıştım.

170.png

Ertesi gün sabaha karşı 4:30 gibi uyanıp Nemrut'a tırmanacağım. Bu yüzden erkenden yattım.
Sabah 8 km lik taş yolu motorla geçip Nemrut'a kadar geldim. Motorla buraya kadar. Yolun gerisini yürüyeceğim.

171.png

172.png

2100 metre yükseklikteki tepenin en üzerinde yığma taştan mezar tepesi var. Yaklaşık 50 m. yüksekliğinde.

173.png

Bu tepenin iki yanında, batıya (Roma) ve doğuya (İran) bakan Kommagene tanrılarının heykelleri var.
Kommagene Kralığı, bir Orta Asya kavmi tarafından dogu Anadolu'da m.ö.65-70 gibi yıllarda kurulmuş, sonra Roma İmparatorluğu'na baglanmış.

174.png

175.png

176.png

177.png

178.png

Hava aydınlandı... Artık yola çıkmalıyım.
1400 km. ve 16 saat sürecek olan yorucu İstanbul yolu beni bekliyor.

179.png

BİTTİ

Ynt: Güneydoğu: Medeniyetlerin Tarihine Tanıklık Etmek...

Oğuz bey uzun süredir okuduğum en güzel gezi yazısı bu.
Anlatım tarzınız ve üslubunuzla bir belgesel tadında okudum.
Ellerinize, yüreğinize sağlık.
Başka gezilerinizi de burada görmek dileği ile
Hoşçakalın

mükemmel olmuş, ben de birkaç ay önce oralardaydım, tekrardan gezmek, oraların baharat kokularını, arapça konuşulan dar sokaklarını hatırlattı bana.. bu memleket nasıl bir memlekettir, bu topraklar nasıl topraklardır..anlat anlat bitmez..

Okuduğum rapor, tekrar karşıma çıkınca (tamda ofisten eve gidecekken) dayanamadım keyifli bir 40 dakika daha geçirttin ne diyim.. Radar konusunda ne bahtsız adamsın, anlayabilmiş değilim...

Görüşürüz ;)

TekiLay' Alıntı:
Radar konusunda ne bahtsız adamsın, anlayabilmiş değilim...
Teşekkürler Tekilay :smiley:.
Sorma... Radar yakaladı diye benzinliğe girip saklandım. Adam geri dönüp arkamdan geldi ceza kesebilmek için :smiley:...

çok güzel bi gezi olmuş. Belgesel niteliğinde bir sunum. Tekerinize taş değmesin, nice gezilere...

nisan başında planladığımız gezi için güzel bir ön izleme oldu notlarınız. teşekkürler.

güzel bir gezi, güzel bir anlatım ellerinize sağlık

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,777
Kayıtlı Üye Sayımız
166,595
Kaydolan Son Üyemiz
anilcanats

SON KONULAR

Geri