Gümüşhane Zigana Dağı'nda Çığ Faciası (25 Ocak 2009)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 82
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,756
Ynt: Gümüşhane Zigana Dağı'nda Çığ Faciası (25 Ocak 2009)

AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Sevgül de şunları söyledi: “Öncelikle yapılması gereken bir çığ testi olmalıydı. Bu standart bir şey. Kaç saatir kar yağıyor, hava sıcaklığında ani değişiklik var mıydı, bunlar kontrol edilmeliydi. Hatta ağaç üzerleri bile kontrol edilmeliydi. Yağan kar durumu için bir kürekle yapılacak çığ testi var. Eğer böyle riskler varsa bir plan gerekiyordu. Geçmek zorundaysınız birden fazla önlem var. Aralıklı olarak çığ parkurunu 20 hatta 50 metre arayla yürüyerek gecmek gerekir. Bu kadar dar bir alanda 10’dan fazla insanın tabakayı harekete geçirmesi mümkün.

Islak kar diyoruz bir buna. Bu insanı içine hemen alır ve ezer. Yavaş harekat eden ama çok ağır sonuç veren bir kar tabakasıdır bu. Dağcılık olarak değerlendirirsek tam bir rajedi. Dünya dağcılığı bu olayı takip edecektir. Birden fazla hata bu sonucu vermiş görünüyor. Aynı noktada ve yoğunlukta çok insan karı hareket ettirmiş olabilir. Yalnız silah sesi tartışmasıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Bence kesinlikle silah sesi değil bu. Çok zayıf ihtimal.”

Kaynak NTV

Etiketler

Ankara'da dağlarda , yaklaşık olarak 1700-1800 metrelerde havaların ısınmaya başladığı dönemlerde ''Batak Kar'' dediğimiz alanlarda yürüyüş yaptığımız da yer yer kar çökmeleri yaşıyorduk, bu çökmeler gökgürültüsünü andıran sesler eşliğinde oluyordu..

Ne yazık ki Cem Yılmaz yine haklı çıktı "Eğitim Şart"

Dağcılık malzemesi pahalı, edinmesi belli maddi imkanlar gerektiriyor ancak malzeme tamam hadi doğaya mantığı da hatalı.Dağcılık eğitimi hele hele kış dağcılığı eğitimi çok daha uzun yorucu teorik ve pratik bir eğitim sürecini gerektiriyor. İki yıl önce yılbaşındaki kazada da çok acemice ve basit sebeplerden dolayı kaza ve ölümler yaşanmıştı. Umarım bir daha bu tür olaylar gerçekleşmez.

Trabzon Dağcılık federasyonunun Zigana'da kaybettiği arkadaşlarımızın ailelerine baş sağlığı dilerim. Kaybettiğimiz arkadaşlarımıza tanrıdan rahmet diler böle bir acının bir daha yaşanmamasını temenni ederim :(

Öncelikle ölen arkadaşlarımıza allah'tan rahmet, ailelerinede sabır dilerim.. Kayıplarımızın, acılarımızın olduğu dönemler bizler için muhasebe dönemleri oluyor. Kış dağcılığı yada yürüyüşü yapmak isteyen Ekibin her bir üyesi diğerlerinin becerilerini, yetilerini, sahip oldukları tecrübeleri ve hatta davranış tarzlarını çok iyi bilmelidir. Bunun da ötesinde ekibin içinde kritik anlarda doğru kararları verecek, ekibin her anlamda güvendiği bir liderin bulunmasını gerekir. Teknik konulara fazla girmek istemem ama cok büyük ihmallerin olduğu kesin inşallah bundan sonra böyle bir kaza yaşanmaz.....

Dağcı dostlarımız içimizi yaktı ... Vefat edenlere Allahtan rahmet , yaralılara acil şifalar , arkada kalanlara sabır diliyorum ....
:'( :'( :'(

Doğa yanlışı herzaman affetmiyor . Küresel ısınma yüzünden artık , doğada çok daha dikkatli olmak zorundayız .

Hayatlarını kaybeden dagcıların yakınlarına sabır,yaralılara acil şifa diliyorum :(

Çok acı içim çok acıdı tabiyatı iyi gözlemlemek gerekiyor şakası olmadığını birkez daha gösterdi. Onu dinlediğimizde gözlemlediğimizde kolarına sığındığımız tabiyat yeri gelince ecel olabiliyor. Başımız sağolsun. Umarım bu gibi olaylar insanları tabiyatan doğadan uzaklaştırmaz. Anılarına kar yürüyüşleri, kar kampları yapıp anmalıyız.

son derece elim bir kaza hepimizin başı sağolsun. böyle haberler almayız artık inşallah :(

Allah yaralılara şifa,ölenlere rahmet,geride kalan yakınlarına dayanma gücü versin.Umarım bu tür faciaları bir daha yaşamayız.Tüm doğa sevenlerin başı sağ olsun.

Bilindiği üzere güzel yurdumuzun güzide koşelerinden zigana dağlarında meydana gelen elim bir kaza sonucu TADEK üyesi 10 dağcımız hayatını kaybetmiş 3 tanesi yaralı kurtulmuştur. Bu kazada hayatını kaybeden doğa aşığı arkadaşlarımıza ORDU OFF ROAD KULÜBÜ adina allahtan rahmet kederli ailelerine sabırlar, yaralı olarak kurtulanlarada acil şifalar diliyoruz.

Böyle üzücü bir kazanın bir daha yaşanmamasını diler,yaşamını kaybeden dağcılarımıza Allahtan rahmet ,yakınarına sabır,yaralılara da acil şifalar diliyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

SON MESAJLAR

SON KONULAR