Gore-tex Bot Su Geçirmezliği Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan calcio9 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 105,904

calcio9

Yeni Üye
Herkese merhaba,
Konuyu açtığım yer umarım doğrudur.

Burda okuduğum pek çok konudan sonra salomon elios modeli bir bot aldım.Model ve numara sıkıntısı sebebiyle bu markayı almak zorunda kaldım desem daha doğru olur.Günlük şehir içinde kullanmak için aldım."Bot tavsiyesi" konusunda salomon la ilgili bir yorum vardı alınmaması gereken diye belirtilmiş ve gore-tex inin su aldığı söylenmişti.

Doğal olarak içine kurt düşme diye tabir edilen olaya maruz kalmış durumdayım.Botu geçen cumartesi aldım.Sıcak tutuyor bununla ilgili sıkıntım yok fakat su geçirdiğini düşünüyorum.Daha önce hiç gore-tex li bir bot kullanmadığım için direk satıcıyla temasa geçmektense bu işi daha iyi bilenlere sormak gerektiğini düşündüm.

İlk olarak İstanbulda oturuyorum.Geçen istanblda ki yağışlarda ayağımın ıslandığını farkettim.Ama bunu terleme olabilir diye düşündüm.Ayrıca botu alırken termal çorap aldım onunla giyiyorum.Dün akşam ki yağmurda biraz daha ıslandığını farkettim ki bu noktadan sonra doğrulamak için belki yanlış belki doğru 20 santim kadar yükseklikte çok tazzik li olmadan suyun altına tuttum botu yaklaşık 1 dakika kadar.Şimdi mesela bottan içeri elimi soktuğumda üst tabanın yaş olduğunu bir ğazete kağıdı felan soktuğumda ıslandığını gördüm.

Bu durum normal mi yoksa içerisinin kupkuru olması mı gerekmektedir gore-tex su mu geçiriyor.

Yada su geçirip geçirmediğini anlamamın daha uygun bir yolu var mı.

Teşekkür ederim.

Etiketler
Ynt: Gore-tex Bot Su Geçirmezliği Hakkında

Zaman geçirmeden satın aldığınız yere götürüp kontrol testi yapılmasını isteyiniz.
Goretex astarı ayakkabıya dikerlerken büyük ihtimalle işçilik hatası sebebi ile oluşan bir kusur söz konusu gibi.

aslında bende şöyle bir şey söyleyebilirim ayakkabınızın ne kadar su aldıgını bilmiyorum ama gora tex dediğimiz şey aslında hava alabilirlik anlamında olan bişey tamamen suyu yalıtmadığını biliyorum water resist yada woter proof diye adlandırılan ayakkabılar tamamen yalıtım sağlayan ama bu seferde ayağı terleterek ıslanmasına neden olan ayakkabılar bende lafumanın gora texini kullanıyorum ama 3-5 saat karda yada yağmurda yürüdüğümde bile sırılsıklam olup rahatsız etmiyor yine değiştirmem gerekli oluyor etkinlik sonunda. siz şehirde giyiyorsunuz değiştirme şansınız olmaz water proof daha uygun olur sizin için yinede muratın dediği gibi testini yaptırın

Merhaba,

Gore-tex firması su geçirmez nefes alabilir astarı ilk üreten firma olduğu için piyasada su geçirmez nefes alabilir astarların çoğuna bu isim verilebilyor fakat Gore-tex W.L. Gore firmasının tescilli bir markasıdır. Bu astar yapısı gereği %100 su geçirmezdir. Gore-tex bir ayakkabı astarında bir delik oluşmadığı sürece su geçirmez. Bu su geçirmezlik süreden bağımsızdır. Gore firması sadece astarı sağlamakla kalmadığı aynı zamanda nihai ürünü de test ettiği için bu astarı kullanan ürünlerde su geçirmezlik garantisi altındadır.

Gore-tex bir ayakkabının su aldığını düşünüyorsanız aşağıdakilerden biri mümkündür. (olasılık sırasına göre)
1) Ürün iç astarında yıpranma olabilir. (tırnaklar bu astara kolayca hasar verebilir. içeriden gore-tex astar hasar görmüş ise ürün su geçirecektir)
2) Su ayakkabının bilek üstü kısmından içeri sızmıştır. (özellikle pantolondan sızan su sık rastlanan bir durumdur)
3) Uygun çorap kullanmadığınız için çorabınız nemlenmiştir. (Gore-tex ayakkabılarla mutlaka sentetik ya da sentetik yün karışımı çorap kullanın, pamuklu çorap hiç bir zaman kullanmamalısınız)
4) Üründe üretim hatası vardır. (Gore-tex astarlı ayakkabılarda üretim hataları markadan markaya değişmekle birlikte Uzak Doğu menşeli ürünler için %2, Avrupa menşeli ürünler için ise %1 civarındadır)

Üretim hatası olduğunu düşünüyorsanız ürünü en kısa sürede test edilmesi için aldığınız yere göndermenizi öneririm.

Water resistant kelime anlamı olarak suya dayanıklı demek, su geçirmezlik beklentiniz olan ürünlerde bunu önermem. Suya belli bir süre dayanır ve sonra su geçirmeye başlar.

Waterproof su geçirmez anlamına geliyor ama ürünün su buharını dışarı atma özelliği olmadığı anlamına gelmez. Üretici kataloğundan genelde nefes alabilirlikle ilgili sağlıklı bilgi alınabilir.

Merak edenler için üreticilerin Gore-tex ürünlerin su geçirmezliklerini nasıl test ettiği ile ilgili

http://www.youtube.com/watch?v=hhlHXAvtdSE

Tercihimi Aku-Match marka bottan yana kullandım... Geçen kış yayla evi konaklamalı Abant turunda test ettim.. Abant göl kıyısında ayağıma geçirdim... Toplamda 11 saatlik yürüyüş boyunca ayağımda kaldı... Bu süre içinde dere geçisi de yaptım, sulu karda da yürüdüm.. 60-80 cm kuru karda da yürüdüm.. Gece ayağımdan çıkardığımda ne ayağımda ne botta ne çorapta en ufak bir nemlenme bile yoktu...

Arkadaşlar bende yaşadığım olayı anlatayım, karar vermenizde yardımcı olur.Yaklaşık 2 sene önce Hı TECH marka gore tex tabir edilen
ayakkabı satın aldım ve aldıktan sonraki ilk yürüyüşüm dağda yağmur ve karla karışık yağmurlu ortamda kullandım.İlk arkadaşımızın yazdığı,
gibi yaklaşık 2 saate varan zaman diliminde ayaklarımda nemlenme yada ıslanma hissettim ama sürekli yürüdüğümüz için nemlenmemi yoksa ıslanmamı olduğuna
karar verememiştim.içimde ki şüphe nedeniyle ürünü satıcı ya geri götürdüm ve aynı markanın başka bir modelini aldım.
Satıcıdan sonradan aldığım bilgi ayakkabıda bir problem olmadığı, 3-4 saat süreli yağışlı ve karlı ortamda kullanımında bu tür nemlenmenin normal olduğunu söyledi.
Bir ilginç durum da, geri vermiş olduğum ayakkabının aynısını bir arkadaşa daha almıştık, o şehir içinde kullanıyor ve bu tür sıkıntılarının olmadığını söylüyor.

Yankı beyin yazdığı gibi çorap seçiminden kaynaklanıyor olabilir.

Aslında çorap olarak trekking lerde kullanılan çoraplardan kullanmıştım.
Satıcı bu konuda ne kadar bilgili bilmiyorum ama o zaman bana söylediği gore tex ayakkabılar %100 su geçirmezliğe sahip değildir, 3-4 saat sonra
su alabilir demişti.

uda4a' Alıntı:
Arkadaşlar bende yaşadığım olayı anlatayım, karar vermenizde yardımcı olur.Yaklaşık 2 sene önce Hı TECH marka gore tex tabir edilen
ayakkabı satın aldım ve aldıktan sonraki ilk yürüyüşüm dağda yağmur ve karla karışık yağmurlu ortamda kullandım.İlk arkadaşımızın yazdığı,
gibi yaklaşık 2 saate varan zaman diliminde ayaklarımda nemlenme yada ıslanma hissettim ama sürekli yürüdüğümüz için nemlenmemi yoksa ıslanmamı olduğuna
karar verememiştim.içimde ki şüphe nedeniyle ürünü satıcı ya geri götürdüm ve aynı markanın başka bir modelini aldım.
Satıcıdan sonradan aldığım bilgi ayakkabıda bir problem olmadığı, 3-4 saat süreli yağışlı ve karlı ortamda kullanımında bu tür nemlenmenin normal olduğunu söyledi.
Bir ilginç durum da, geri vermiş olduğum ayakkabının aynısını bir arkadaşa daha almıştık, o şehir içinde kullanıyor ve bu tür sıkıntılarının olmadığını söylüyor.

ben hı tec de kullandım anlattığın bu sorunu yaşadım

Ayakkabılarda kullanılan su geçirmez nefes alabilir astarlarla ilgili bir bilgi vermek isterim. Daha önce yazdığım gibi Gore-tex ülkemizde jilet-gilette gibi su geçirmez tüm ayakkabılar için telaffuz ediliyor. Oysa Gore-tex bir marka ve sadece üzerinde Gore-tex yazan ürünler Gore-tex ve su geçirmezlik garantisine sahipler. Hi-tec Gore firması ile çalışmadığı için bottaki astar da Gore-tex değildir. Sadece waterproof olarak etiketlenmiş ürünleri de dediğiniz gibi bir süre sonra su geçirebilir.

Ayakkabılarda kullanılan su geçirmez nefes alabilir astarlar için öncelikli önerilerim aşağıdakilerdir. Bu 4 astar diğer su geçirmez nefes alabilir astarlara göre daha yüksek su geçirmezlik değerleri, daha iyi nefes alabilirlik ve daha uzun ömre sahiptir. Doğada uzun süre kullanacaksanız tavsiyem bu astarlara sahip olan ayakkabı modellerinden birini seçmenizdir.

Gore-tex (ptfe laminesi)
eVent (ptfe laminesi)
Dryline (Boreal sympatex astar)
OutDry

Yalnız unutmayın ki bu astarlara sahip ayakkabılarda, uygun çorap kullansanız bile uzun süreli kullanımda ayağınızın terlemesi sonucu nemlenme olabilir. Astarın su buharını dışarı atma kapasitesinden fazla terliyorsanız bu kaçınılmazdır.

Fakat bu dört astar için de su geçirmezlik suda geçirdikleri süre ile ilgili değildir. Bu malzemelerden yapılmış botlarla su dolu bir leğene girip saatlerce bekleseniz bile içeri su sızmaması gerekir. Ya da leğen içinde beklemek istemiyorsanız ayakkabının içine su doldurduğunuzda bu suyun dışarı sızmıyor olması gerekir :smiley:

water impregnation çok önemli. Water beading'i sağlayan ve dış kısım üzerinde hidrofobik bir yapı oluşturan spreyler var. Özellikle botunuz tek parça deri ise daha rahat farkedersiniz bunu.

Botunuzun renginin değişmeden su damlacıklarının kayıp düşmesi ayrı, derinin koyulaşarak suyu emmesi ama gene su geçirmemesi apayrı.

2.ci durumda nefes alabilirlik çok ciddi düşmekte ve bu nedenle ayağınız uzun yürüyüşlerde içten ıslanmaktadır. Aynı durum çok uzun müddet karda yürüme ile de mümkün olabilir. Böyle durumlarda PTFE/PU/PE bazlı tozluk kullanmak ıslanmayı özellikle geciktiriyor.

Toko/Nikwax/Granger's/Edelrid markalarının hem leather protection hem de leather waterproofing bakım ürünleri var. Nikwax hidrokarbonsuz eğer çok yeşilaycıysanız :smiley:.

Çorap seçimi önemli bir husus. İlk başlarda ben de ayaklarımda nemlenme yaşarken, "daha iyi nefes alabilen" ve "bu amaçla üretilmiş" çoraplar ile bu sorunu bir daha yaşamadım. Yine de üretim hatası ihtimaline karşı satıcı ile temasa geçmekten üşenmeyin. İyi günler.

gore-tex santimatrekaresinde 1,4 milyar gözenek içerir.ve bu yüzden suyu içeri ne olursa olsun yapısı itibariyle alamaz.ama buhar molekülleri yani ayağınızdaki nem daha küçük olduğu için bu dışarı aktarabilir.ayakkabınızla ilgili problemin gore tex astarın ısıl işlem yapıştırılması sırasında bir işçilik hatasından kaynaklandığını düşünmekteyim.su basıncıda bir nevi aklınızı karıştırabilir.bu konudada şunu söyleyebilirm.bildiğim kadarıyla gore-texler 65 PSI basınca dayanabiliyorlarmış.ki bu da çok yüksek bir koruma demektir.çorabınızla ilgili bir problem yaşadığınızı düşünmüyorum çünkü ayağınızda değilken suyun altına tuttuğunuzda da su alıyor.kesinlikle aldığınız yere götürüp performans testi isteyin..bundan birkaç yıl önce aynı problemden dolayı merrell ayakkabılarımı değiştirttim bende.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Ürünü aldığım yere geri götürdüm.1 hafta kadar sonra geri dönüş yaparak ürünü değiştereceklerini söylediler.Bu sefer üstüne az bi miktar daha ekleyip Asolo nun Ergo GTX modelini aldım.Kesinlikle su geçirmez salomona göre daha iyi yalıtımlı dedi satıcı.
İlk mesajimda belirttiğim şekilde bunu da biraz suya tuttum.İki üç dakikadan sonra salomon dan bile daha çok ıslandı içi.Benim yaptığım mı yanlış bir şey bu şekilde suya tutulmaz mi ürün ki aynı sorunu ikinci kez farklı bir markayla yaşıyorum.

Üst üste 2 kere üretim hatalı Gore-tex ayakkabıya rastlamanız gerçekten çok şanssız bir tesadüf olur. Ürünü akan su altına tutmak yerine su dolu bir leğene içine bir ağırlık koyup bir süre bekletmenizi önereceğim. Yalnız bu işlemi yaparken suyun ayakkabının dil kısmının 3-4 cm altında kaldığına emin olun. Hala su alıyorsa bu ayakkabıyı da iade etmeniz gerekebilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,684
Kayıtlı Üye Sayımız
166,532
Kaydolan Son Üyemiz
Tanersezen

SON KONULAR

Geri