silvers' Alıntı:Şimdi; goretex su geçirmez ama nefes alabilir. diğer su geçirmezler ise nefes alamıyor.
goretexin nefes alması için, su kaydırıcı kullanmak şart. başka , yüzeyi müsait olan giysiyede bu sprey sıkılarak su geçirmezlik sağlanır ki, belli bir sınıra kadar.
Bu sınır, goretexli kumaş için de geçerliidr. yani kuvvetli yağışlarda goretex ceketin su itici, kaydırıcı özelliği bu yükü kaldıramayacak ve dış kumas ıslanacak, böylece nefes alamayıp, belki yağmudan değl ama terden içersi ıslanmış olacak.
Ben bu durumu düşündüm ve koltuk altı havalndırması olan ucuz su geçirmez giysi almaya karar verdim. böylece içerdeki ter, en azından ordan kaçacaktır.
Hal böyle olunca elimdeki pahalı goretex i satmaya karar verdim.
Hem goretexi hem de bu giysiyi spreylemek şart; bu ortak bir özellik.
Geriye kalan nefes alabilirlilik için onca para ödemek yerine, havalandırma noktaları olan su geçirmez bir giysi alınarak iyi bir tasarruf elde ediliebilir..
Ohzman' Alıntı:Gene kavram karmaşası yaşanmış.
Farkettiyseniz "silvers" ,gore-tex yani su geçirmez/nefes alan astarlı ürün yerine, sadece su geçirmez ürün almaktan bahsetmiş. Bunu da aynı cümlede kullandığı için siz boreal-north face-vs. gibi firmaların "x-y-z"-tex isminde olan bir sürü diğer su geçirmez-nefes alabilir astarı ile karşılaştırmışsınız. Bunu da sanırım silvers'ın diğer astarlar daha az nefes alıyor, hatta o kadar az ki aslında nefes almaz bile diye ima ettiğini düşündünüz.
Ama burada bahsedilen sadece su geçirmez ürünler. Yani muşamba/polyester panço-yağmurluk gibi tamamen su geçirmez ve nefes almayan ürünler. Bu yüzden sırf koltuk altı havalandırması yeter bana diye düşünülmüş ki günlük aktivitlerde bence de kabul edilebilir.
silvers' Alıntı:Doğru olmakla beraber, asıl kasteddiğim panço, yağmurluk vs değil de; su geçirmez kumaştan yapılmış, ceket, mont gibi giysiler için. Sırf nefes alıyor diye goretexe bir sürü para ödeniyor, bu da su iticiilik kaybolduğunda bi işe yaramıyor. madem böyle, o halde o kadar para verene kadar, nefes almayan bi su geçirmez alırım, hava kanallarını açarım.
Zamanla olmadı, goretex te de olduğu gibi su itici sprey sıkarım..
yani burda su geçirmez ve goretex kumaş, su geçirmezlik bakımından aynı, eşit. goretex sadece nefesalabilirlikle diğerini geçiyor ama bunun devamlılığı için sprey şart. sprey masrafı, fıs fısla uğraşacağıma diğerini almak da mantıklı geldi bana. bu yüzden elimdeki sağlam goretex ceketimi satmayı düşünüyorum..
Ohzman' Alıntı:Water Resistant ; Sıvıya dayanım gösteren, ancak bir süre sonra gene su geçirmeye başlayabilen ürün tarzı. Repellent olan ürünlere göre dayanımı daha az kabul edilir. Yoksa çalışma mantığı aynıdır. Sadece bazen dış katın üstünde kaplama yerine, dış katın kendisi suyu daha uzun sürede emmekte ve iç kata ulaşmasını geciktirmektedir. Bu da water-resistance olarak kabul edilebilir. Ama sokakta resistance-repellence arası bir fark var mı diye sorarsanız, yok denecektir ki bu da çok haksız değildir.
Resistant mı daha iyi repellant mı diyecek olursanız, bu özellikleri değil karşılaştırdığınız malzemenin kendisini inceleyin. Yani X markasının Repellent olanını mı yoksa Y markasının Resistant olanını mı gibi. Onun dışında repellent eğer bakım yapmayı seven biri iseniz, koruyucu- kaydırıcı spreylerden ve temizleyicilerden daha yüksek fayda sağlamaktadır.
Umarım nispeten açıklayıcı olabilmiştir.