Gore-tex Bot Su Geçirmezliği Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan calcio9 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 105,890
Ynt: Gore-tex Bot Su Geçirmezliği Hakkında

Bundan sonra "GoreTex su geçirir mi?" gibi sorular gelmez sanırsam.. :smiley:
Osman arkadaşa da teşşekür ediyorum, oldukça açıklayıcı bir konu oldu..

Etiketler

Verdiğiniz bilgiler içimi rahatlattı. Teşekkür ederim.

Şimdi; goretex su geçirmez ama nefes alabilir. diğer su geçirmezler ise nefes alamıyor.

goretexin nefes alması için, su kaydırıcı kullanmak şart. başka , yüzeyi müsait olan giysiyede bu sprey sıkılarak su geçirmezlik sağlanır ki, belli bir sınıra kadar.

Bu sınır, goretexli kumaş için de geçerliidr. yani kuvvetli yağışlarda goretex ceketin su itici, kaydırıcı özelliği bu yükü kaldıramayacak ve dış kumas ıslanacak, böylece nefes alamayıp, belki yağmudan değl ama terden içersi ıslanmış olacak.

Ben bu durumu düşündüm ve koltuk altı havalndırması olan ucuz su geçirmez giysi almaya karar verdim. böylece içerdeki ter, en azından ordan kaçacaktır.

Hal böyle olunca elimdeki pahalı goretex i satmaya karar verdim.

Hem goretexi hem de bu giysiyi spreylemek şart; bu ortak bir özellik.

Geriye kalan nefes alabilirlilik için onca para ödemek yerine, havalandırma noktaları olan su geçirmez bir giysi alınarak iyi bir tasarruf elde ediliebilir..

Bir akrabam geçen yaz sonunda aldıgı Meindl Island (Goretex) modelini giyiyor.Yagmurlu zamanlarda sehır ıcınde gıyıyor.Ayrıca tüm hafta sonları Ankaradaki doğa yuruyuslerinde kullanıyor.Bu kış Ankara Kızılcahamam tarafları bol karlı idi.Bu hava sartlarında ve karlı zeminde saatlerce yapılan yürüyüşlerde dahi su almayı bırakın nemlenme gibi bir sorunda olmadı.

Mesele ayakkabının kalitesinde bitiyor sanırım.

http://www.meindl.de/english/

silvers' Alıntı:
Şimdi; goretex su geçirmez ama nefes alabilir. diğer su geçirmezler ise nefes alamıyor.

goretexin nefes alması için, su kaydırıcı kullanmak şart. başka , yüzeyi müsait olan giysiyede bu sprey sıkılarak su geçirmezlik sağlanır ki, belli bir sınıra kadar.

Bu sınır, goretexli kumaş için de geçerliidr. yani kuvvetli yağışlarda goretex ceketin su itici, kaydırıcı özelliği bu yükü kaldıramayacak ve dış kumas ıslanacak, böylece nefes alamayıp, belki yağmudan değl ama terden içersi ıslanmış olacak.

Ben bu durumu düşündüm ve koltuk altı havalndırması olan ucuz su geçirmez giysi almaya karar verdim. böylece içerdeki ter, en azından ordan kaçacaktır.

Hal böyle olunca elimdeki pahalı goretex i satmaya karar verdim.

Hem goretexi hem de bu giysiyi spreylemek şart; bu ortak bir özellik.

Geriye kalan nefes alabilirlilik için onca para ödemek yerine, havalandırma noktaları olan su geçirmez bir giysi alınarak iyi bir tasarruf elde ediliebilir..

Diğer su geçirmezler nefes alamıyor ifadesi yanlış olur, Goretex malzemede bu değerler en üst seviyededir ve ayırıcı özellik ömrüdür. Mesela Toray'ın 20.000m lik astarı da goretex'i aratmayacaktır. Montta durum bu. Ayakkabıda ise Boreal'in dry-line astarına kullanan kimsenin nefes alamıyor diyeceğini pek sanmıyorum. Atlas modelini 12 senedir giyiyorum halen kar suyu dahi geçirmiyor, offroad yaptığım zamanlarda ayakkabıyı basınçlı su ile yıkıyordum, yani pek iyi kullandığımı ve baktığımı da söyleyemiycem :smiley: Dry-line deri katman ile su geçirmez astar arasında hava boşluğu bırakarak hem yatay hem de dikey olarak ter atımı sağlayan bir tekstil teknolojisi. Gore denen kişi ise tüm bu teknolojilerin öncüsü, sonradan bu iş selpak gibi olmuş ;) En iyisi bence üretici markaya ve ürün kritiklerine odaklanmak.

Gene kavram karmaşası yaşanmış.

Farkettiyseniz "silvers" ,gore-tex yani su geçirmez/nefes alan astarlı ürün yerine, sadece su geçirmez ürün almaktan bahsetmiş. Bunu da aynı cümlede kullandığı için siz boreal-north face-vs. gibi firmaların "x-y-z"-tex isminde olan bir sürü diğer su geçirmez-nefes alabilir astarı ile karşılaştırmışsınız. Bunu da sanırım silvers'ın diğer astarlar daha az nefes alıyor, hatta o kadar az ki aslında nefes almaz bile diye ima ettiğini düşündünüz.

Ama burada bahsedilen sadece su geçirmez ürünler. Yani muşamba/polyester panço-yağmurluk gibi tamamen su geçirmez ve nefes almayan ürünler. Bu yüzden sırf koltuk altı havalandırması yeter bana diye düşünülmüş ki günlük aktivitlerde bence de kabul edilebilir.

Ohzman' Alıntı:
Gene kavram karmaşası yaşanmış.

Farkettiyseniz "silvers" ,gore-tex yani su geçirmez/nefes alan astarlı ürün yerine, sadece su geçirmez ürün almaktan bahsetmiş. Bunu da aynı cümlede kullandığı için siz boreal-north face-vs. gibi firmaların "x-y-z"-tex isminde olan bir sürü diğer su geçirmez-nefes alabilir astarı ile karşılaştırmışsınız. Bunu da sanırım silvers'ın diğer astarlar daha az nefes alıyor, hatta o kadar az ki aslında nefes almaz bile diye ima ettiğini düşündünüz.

Ama burada bahsedilen sadece su geçirmez ürünler. Yani muşamba/polyester panço-yağmurluk gibi tamamen su geçirmez ve nefes almayan ürünler. Bu yüzden sırf koltuk altı havalandırması yeter bana diye düşünülmüş ki günlük aktivitlerde bence de kabul edilebilir.

Doğru olmakla beraber, asıl kasteddiğim panço, yağmurluk vs değil de; su geçirmez kumaştan yapılmış, ceket, mont gibi giysiler için. Sırf nefes alıyor diye goretexe bir sürü para ödeniyor, bu da su iticiilik kaybolduğunda bi işe yaramıyor. madem böyle, o halde o kadar para verene kadar, nefes almayan bi su geçirmez alırım, hava kanallarını açarım.

Zamanla olmadı, goretex te de olduğu gibi su itici sprey sıkarım..

yani burda su geçirmez ve goretex kumaş, su geçirmezlik bakımından aynı, eşit. goretex sadece nefesalabilirlikle diğerini geçiyor ama bunun devamlılığı için sprey şart. sprey masrafı, fıs fısla uğraşacağıma diğerini almak da mantıklı geldi bana. bu yüzden elimdeki sağlam goretex ceketimi satmayı düşünüyorum..

silvers' Alıntı:
Doğru olmakla beraber, asıl kasteddiğim panço, yağmurluk vs değil de; su geçirmez kumaştan yapılmış, ceket, mont gibi giysiler için. Sırf nefes alıyor diye goretexe bir sürü para ödeniyor, bu da su iticiilik kaybolduğunda bi işe yaramıyor. madem böyle, o halde o kadar para verene kadar, nefes almayan bi su geçirmez alırım, hava kanallarını açarım.

Zamanla olmadı, goretex te de olduğu gibi su itici sprey sıkarım..

yani burda su geçirmez ve goretex kumaş, su geçirmezlik bakımından aynı, eşit. goretex sadece nefesalabilirlikle diğerini geçiyor ama bunun devamlılığı için sprey şart. sprey masrafı, fıs fısla uğraşacağıma diğerini almak da mantıklı geldi bana. bu yüzden elimdeki sağlam goretex ceketimi satmayı düşünüyorum..

illa göre tex almanıza gerek yok tabiki.. ama nefes aldırmayan bir kumaşla nemli havada dolaşırsanız.. giyisilerinizin içi dışından daha ıslak olacaktır, terden.
En güzeli su geçirmeyeceğini düşündüğünüz bir ceketi elinize alıp kumaşının bir kısmını ağızınıza dayıyarak kumaşın içerisine üfleyiniz. Eğer kumaşın diğer yüzüne havanın geçtiğini hissederseniz. o zaman o ceket terleme yapmanıza izin verecektir. eğer ne kadar kuvvetli üflerseniz üfleyin kumaşın diğer tarafında elinizse nefesinizin nemi gelmiyorsa, muşamba ceketten bir farkı olmayacaktır ve en ufak terlemede sucuk gibi olacaksınızdır ;)
GoreTex bir ceketin nefes alma özelliğini kaybetmesi için giyilmeyecek derecede kirli olması gerek ;)
GoreTex ceket bulmak çok kolay değil, ucuza bulmak kolay değil en azından. Eğer ceketten memlun iseniz satmamanızı öneririm..

kaliteli nefes alamayan bir ceket, havalandırma kanallarına sahip olacaktır, bu da az çok iş görecektir.

goretex in kirlenmesine gerek de yok, su iticiliğini kaybetmesi yeter ki, bu benim başıma geldi.

Sympatex astarlı bot tecrübe edenler varmı? Kullananlar alternatif olarak bilgi verirse sevinirim.
Saygılar.

Ohzman' Alıntı:
Water Resistant ; Sıvıya dayanım gösteren, ancak bir süre sonra gene su geçirmeye başlayabilen ürün tarzı. Repellent olan ürünlere göre dayanımı daha az kabul edilir. Yoksa çalışma mantığı aynıdır. Sadece bazen dış katın üstünde kaplama yerine, dış katın kendisi suyu daha uzun sürede emmekte ve iç kata ulaşmasını geciktirmektedir. Bu da water-resistance olarak kabul edilebilir. Ama sokakta resistance-repellence arası bir fark var mı diye sorarsanız, yok denecektir ki bu da çok haksız değildir.

Resistant mı daha iyi repellant mı diyecek olursanız, bu özellikleri değil karşılaştırdığınız malzemenin kendisini inceleyin. Yani X markasının Repellent olanını mı yoksa Y markasının Resistant olanını mı gibi. Onun dışında repellent eğer bakım yapmayı seven biri iseniz, koruyucu- kaydırıcı spreylerden ve temizleyicilerden daha yüksek fayda sağlamaktadır.
Umarım nispeten açıklayıcı olabilmiştir.

açıklayıcı bilgi için teşekkürler.

merhaba arkadaşlar. ben erzurumda çalışan bir beden eğitimi öğretmeniyim. ben de erzurumun kış şartlarını düşünerek ve bir hocamın 6 yıldır salomon bot kullanıcı olduğu için onun tavsiyesiyle salomon bot almıştım. ben de diğer kullanıcı arkadaşlarımın şikayetlerine benzer şekilde terleme olduğunu düşünmüş çok önemsememiştim. ancak havaların ısınıp karların eridiğini ve suya bastığımda bütünüyle suyun botun içine geçtiğini fark ettim. bir de kuru iken temiz ve kuru çorapları giyip leğenin içinde denediğimde botun özellikle ön kısmından tamamen su geçirdiğini fark ettim. son günlerde de derisinde deformeler ve dikişlerinde sökükler meydana geldi. artık tamamen ürünün kontrol ettirilmesi gerektiğine inandım. gore-tex su geçirmez diye bir şey yok değerli arkadaşalr....

Botunuzun içine gazete kağıdı koyun ve su dolu leğene daldırın, en az 15 dakika bekletin, su geçiriyorsa astarda veya dikişlerde bir problem vardır. Bu ürünü satıcı firmanın kesinlikle geri alması gerekir. Yani gore-tex veya diğer su geçirmez astarlar gerçekten su geçirmiyor veya geçirmemesi gerekiyor, test edin ve görün derim ;) Ancak deforme olmuş bir ayakkabıdan bahsetmiyorum, bu testi ayakkabınızı ilk aldığınızda yapmanızı tavsiye ederim böylelikle aktivite öncesi kafanızda soru işareti kalmaz ;) Ben böyle yapıyorum.

Bende Northface Jannu II goretex bir bot aldım, ilk 2 kullanımda filan birşey hissetmedim ancak daha sonra özellikle karda ayaklarım donmaya başladı, herhalde ayaklarım terledi, ter dondu üşüttü dedim başta kendimi avuttum ancak daha sonra kaldırım kenarındaki bir suya basınca bile ayağımın nemlediğini hissettim ve ürünü aldığım yere geri gönderdim.

Garantiden değişimi onaylandı.Bu sırada da bazı dağcı arkadaşlarım bana northface'in tekstilinin iyi ancak ayakkabısının iyi olmadığını söylediler bu sebeple tek parça deri vibram tabanlı başka markalara yöneldim.Ayak numarama uygun olarak gönderdiğim botun yerine Lomer Pelmo aldım.Tek parça deri vibram tabanlı ancak gore-tex değil sympatex membranı var.Araştırdığım kadarıyla sympatex goretexden sonra çıkmış ve aynı işlevi gören bir membranmış.

Deneyip göreceğiz artık :smiley:

6 aydır Salomon Eskape Gtx modelii kullanıyorum.Bugüne kadar şikayetim olmadı.Yağmur ya da kar altında da dolaşmadım.Ta ki bugün 40 dakika kadar yağmur altında kaldım.Sağ ayağım su geçirdi.Ayakkabı sayasında gözle görülen en ufak bir deforme yok.Kullandığım ayakkabıyı son derece temiz kullandım.İşten eve, evden işe kullanıldı.Garantiye göndereceğim ama Olgarlar adlı firma ürünün arkasında durmuyor.Kullanıcı hatası deyip geçiştiriyorlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR