aslanahmet
Zirve
LPG tesisatı (ocak, truma, LPG li buzdolabı) olan karavanlarda gece güvenli uyuyabilmek için gaz alarmının bulunması önemli. Piyasada satılık 220 Volt ile çalışan LPG alarmları var. 12 Volt ile çalışan varmı bilmiyorum. Konunun öneminden dolayı, bu konuda daha önce bir başlık açılmadığı için Ferhat Beyin başka bir yerde yazdığı konuyla ilgi bir mesajdan alıntı yapıyorum.
Kazdağları gezisi sırasında Ferhat Beyin karavanını incelerken gaz alarmını da göstermişti. Ferhat bey alarmı 220 Volt alarmdan modifiye ederek yapmış. Ben önce invertör tarzı bir alet ilave etti zannetmiştim. Meğerse içinde ki devre ve bazı elemanları değiştirmiş. Güzel bir çalışma olmuş. Kendisi daha önce forumda dileyen arkadaşa yapabileceğini beyan etmiş fakat herhangi bir talep gelmediğini söylemişti. Talep olmamasına şaşırdım. Karavanım olsaydı yaptıracağım ilk iş bu olurdu. Bence pekçok kişi bunu atlamış ve o konuşmalar forumun arasında kaybolup gitmiştir. Bu ana başlık açılınca alarm konusunu açayım dedim. Belki arkadaşların da ilavesiyle konu derlenir toplanır. Hiç olmazsa insanların kolay ulaşabileceği bir bilgi olur.
fsirin' Alıntı:Benim gaz alarmım aslında 220V ve ev kullanımı için yapılmış bir modeldi. Ben onu modifiye edip 12V haline dönüştürdüm. Bayıltıcı gaza duyarlı olup olmadığını bilmiyorum. Kimya bilgisi olan arkadaşlar nasıl bir madde olduğunu söyleyebilirler. Bu gaz alkol türevi bir madde ise, algılaması için daha yüksek miktarda olması gerekecektir. Alkol için ayrı algılayıcılar var. Benimkinin kullandığı patyayıcı gazlar için, sensörün algılama eğrileri aşağıdaki gibi. Grafiğin yatay ekseni gaz yoğunluğu variyor. Gaz yoğunluğuna göre en çok değişenler en kolay algılananlar.
Kazdağları gezisi sırasında Ferhat Beyin karavanını incelerken gaz alarmını da göstermişti. Ferhat bey alarmı 220 Volt alarmdan modifiye ederek yapmış. Ben önce invertör tarzı bir alet ilave etti zannetmiştim. Meğerse içinde ki devre ve bazı elemanları değiştirmiş. Güzel bir çalışma olmuş. Kendisi daha önce forumda dileyen arkadaşa yapabileceğini beyan etmiş fakat herhangi bir talep gelmediğini söylemişti. Talep olmamasına şaşırdım. Karavanım olsaydı yaptıracağım ilk iş bu olurdu. Bence pekçok kişi bunu atlamış ve o konuşmalar forumun arasında kaybolup gitmiştir. Bu ana başlık açılınca alarm konusunu açayım dedim. Belki arkadaşların da ilavesiyle konu derlenir toplanır. Hiç olmazsa insanların kolay ulaşabileceği bir bilgi olur.