Fotoğraf Makinesi Seçimi İçin Fikirlerinizi Rica Ediyorum...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seiza Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 90
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,685
Ynt: Fotoğraf Makinesi Seçimi İçin Fikirlerinizi Rica Ediyorum...

Bulen bey;

Netten tablolar bulmustum karsilastirmali fakat biraz dikkatli inceleyince yanlis oldugunu anladim onun icin linkleri sildim. Yenilerini bulunca yollarim. :smiley:

Etiketler

ok merakla bekliyorum aslında basit bir kıyas yapmak isterim ana başlıklar yeterli mercek açısı zoom çözünürlük çekim hızı vb.

Bülent Bey, HS10 alabiliyorsanız alın! Daha düşünmeye gerek yok...neden derseniz, alacağınız makineler arasındaki kalite farkı o kadar da göze batacak, dikkati çekecek farklar değil gerçekten. Ayrıca HS10 görüntü kalitesiyle, zoom'uyla ve en önemlisi teknik servisiyle çok çok iyi bir makine. Fuji zaten kompakt sektöründe aldı yürüdü. Kullandıkları teknolojiler gerçekten çok üstün, sensörleri bile çok farklı. ayrıca türkiye teknik servisi inanılmaz iyidir. ben kendi titizliğimden dolayı çok görüştüm, çok iyi ve düzgün insanlar. fuji'den memnun kalırsınız gerçekten...bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim! yazılanların hepsini de dikkatli dikkatli okudum yani!

bu arada karşılaştırmalar için dpreview.com u tavsiye ederim. let's go digital'in incelemeleri dandik oluyo genellikle...

Bulent bey merhaba;

Parkinsonsniper 'in verdigi siteden sizin icin birlestirdim ve bir goz attim. Hatta bir Exel yaptim fakat site exel kabul etmiyormus pdf ye cevirdim. Yanliz cigileri koymayi unutmusun o arada bilgisayar kitlendi ve orjinal dosya gitti. PDF cizgisiz biraz karisik ama is gorur sanirim. Bu arada bence aradaki farklar cok cok ufak. Bir cok konuda Nikon P100 geride kaliyor zaten digerlerinden daha eski bir makina. Fuji ile Panasonic arasindada gercekten cok az fark var. Fujinin avantajlari, daha yuksek perde hizi, daha yuksek ISO, daha genis aci daha buyuk tele zoom. Panasonic in avantajlari yuksek MP, yuksek LCD ekran cozunurlugu ve daha yakindan netleme yapabilme (30 cm normal, 1 cm macro). Bence bu noktadan sonra sizin icin bunlardan hangileri daha onemli ikisinin arasinda siz secim yapin. Tabii Parkinsonsniper in dedigi servis mevzuda onemli. Turkiye'de iyi servis bulmak problem. :smiley:

[attachment=1]

FZ100
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Panasonic/panasonic_dmcfz100.asp

Fuji HS10
http://www.dpreview.com/reviews/specs/FujiFilm/fujifilm_hs10.asp

Nikon P100
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Nikon/nikon_cpp100.asp

Bunlari yan yana koyup bakabilirsiniz.

Bu arada ocak ayinin 5 inde Fujinin HS20 si cikmis. 16 MP olmasi ve LCD ekran renklerinin zenginlestirilmesi disinda bir farkli yok.

Ekli dosyalar

• Karsilastirma.pdf
    47.6 KB · Görüntüleme: 263

Melih bey açıklamalar ve çalışmalarınız için teşekkür ederim. bu gün bir tekno markete gittim. 3 ürünü inceledim bölümden yetkili arkadaşlar ile konuştum biri çok bilgiliydi ince ince anlattı.. hs 10 için 1400 fz100 içinde ona yakın bir fiyat söylediler p100 ise 999 tl.... yanlız hs 10 için bazı marketlerde 1290 dan 698 tl ye- p1oo için 650 tl den 1100 e - fz100 içinde 800 tl dem 965 tl ye kadar fiyat ta gördüm. aklım karıştıysada bu gün fiyatlardan oldu...

Bu arada İlk sıraya Nikon P100 yerleşti ve HS10 ile seçenekleri 2 ye düşürdüm. fiyat avantajıyla nikon onde....

Fiyatlar arasındaki ucurum halen soru işareti olarak kaldı bende

Nikon un fiyat avantaji olmasi normal yukaridada yazdigim gibi Nikon P100 Fuji HS10 a gore daha once piyasaya cikmis bir makina. Nikon'un DSLR makinalarina diyecegim yok ama bence compact yada bridge kategorisinde geride kaliyor. Cunku arastirma gelistirme olarak DLSR a oncelik ve nakit veriyorlar. Yani bu bazda Nikon P100 u Fujifilm HS10 ve Panasonic FZ100 e gore daha eski teknoloji kabul edebiliriz. Mesela Nikon P100, Fuji HS10 un ciktigi ISO degerlerine cikamiyor. Kapali yada karanlikta flashsiz fotorag cekebilmek icin ISO degerleri cok onemli. Ayrica Nikon en fazla 8 sn pozlama yapabiliyor ki bu cok dusuk, havayi fisek, yildirim vs. karanlikta isik oyunlarini fotograflamak icin en az 30sn pozlama gereklidir. Fujide bu deger 30 iken, Panasonic te bu deger 60 sn. Yani Nikon P100 un diger makinalara gore hic bir arti ozelligi yok. Sakin yanlis anlamayin bunlardan benim hic bir karim yok. :smiley: Fakat satis temsilcilerine guvenmemek gerekli. Benimde satis temsilcisi arkadaslarim var sizi masaya oturtup kursun kalemi dunyanin en pahali dolma kalemi diye size satar sizde memnuniyetle alir eve gidersiniz. Agizlari o kadar iyi laf yapiyor. Birde onlar hangi urunu temizlemek istiyolar ise biraz musteriyi ona yonlendiriyolar.

Sonucta degerler belli, Nikon'u Fujifilm HS10 a yada Panasonic FZ100 e nasil ustun kildi anlamadim. :smiley: Ben Nikon P100 ile Fujifilm HS10 arasinda gozum kapali Fuji yi alirdim.

Melih'in de dediği gibi, Nikon kompakt sektöründe "öylesine" takılıyor. O yüzden P100'ü boşverin...

Diğer konular için de;

Megapiksel olayını kafaya takmayın. 8 - 10 mp oldukça yeterlidir. çok teknik olacak belki ama...şimdi biliyosunuz bu makinelerde ışık objektiften geçip sensörün üstüne düşüyor. şimdi...bu bilgi ışığında niye kompaktların görüntü kalitesi düşük, dslr'lerinki yüksek? çünkü dslr makinelerde kullanılan sensörlerin bir kenarı 23 mm'yken, kompakt makinelerde 5 - 6mm dolaylarında geziyor. bu durumda...ışık objektiften geçip sensöre düşerken birinde kocaman bi yuvarlak olarak geliyor, diğerinde küçücük bi yuvarlak olarak geliyor. bilin bakalım hangisi daha çok ısı üretir. hani küçükken büyüteçle kağıt yakardık ya...en küçük ışık en çok ısı üretirdi. işte aynı mantık! küçük sensör hem boyutundan dolayı, hem de üzerine düşen ışığın küçük bi alana birikmesinden dolayı daha çok ısınıyor. bu da bize yol, su ve NOISE olarak geri dönüyor. noise de şu yüzden oluyor. sensörlerin üzerinde photodiote'lar var. ne kadar büyük sensör, o kadar çok diote! 10mp'lik bi makinede...1 photodiote 5 pikseli yönetirken, sensörü büyütmeden megapikseli arttırırsak; 1 diote 10 pikseli yönetmiş oluyor. bu yüzden mp arttıkça resim boyutu büyüyor, ama kalite de düşüyor! şimdi ışık sensöre düşünce bu diote'lar ısınıyor, ısınınca da yanındakine "abi ben ısındım, gel seni de ısıtayım" diyor...böylece diote'lar birbirlerini etkileyip görüntünün temizliğinin içine ediyorlar. tüm olay (basit haliyle) bundan ibaret yani...

bunu niye anlattım. Megapiksele takılmayın diye :smiley:) çok megapiksel, iyi görüntü demek değildir. temiz bir 6mp'lik resim ile 50x70 cm baskı alabilirsiniz. 8-10 mp gerçekten çok yeterlidir.

Manuel zoom olayını biraz daha ön plana alın! çünkü zoom'u düğmeyle ayarlamak çok tatsız ve kontrolü hem zorlaştıran, hem de yavaşlatan bir özellik. HS10 gibi zoom'u elle ayarladığınız bir makine size çok daha fazla zevk verecektir. bu gerçekten büyük bir artı puan

bu arada melih arkadaşımın verdiği pozlama süreleriyle ilgili bir tüyo vereyim!

fuji'nin sensöründe diote'lar kutu kutu yanyana dizili değildir. petek şeklinde ve çapraz dizilidirler. fujiye has bu sensör yapısı, yüksek ISO'larda gerçekten az noise verir, ki bu da NORMAL kullanımlarda büyük bir avantajdır. Öyle ki...fuji'nin bazı kompakt makineleri noise konusunda DSLR'lerle karşılaştırılmıştır. o derece iyidir yani. AMA...herşeyde olduğunu burada da bir dezavantaj var tabii ki. fuji'nin size izin verdiği 30 saniye pozlama süresine güvenip, uzun pozlamalar yapmaya kalkarsanız, resimde 1000'lerce beyaz noktacıklar çıkar, bunlar hep ama hep aynı yerlerde çıkarlar, yani sabit bir doku gibidir bu. (karanlık bir gecede gökyüzündeki yıldızlar gibi düşünebilirsiniz) bu 2006 2007 yılındaki makinelerinde böyleydi, şu anda durum nedir bilemiyorum...ama bu beyaz noktacıklar SADECE ve SADECE uzun pozlamalarda çıkar. yani normal ışıktaki resimler kesinlikle sorunsuzdur. o yüzden gerçekten kafaya takacak bir sorun değil. ama almadan önce bilmekte yarar var.

eğer paranız yetiyorsa HS10'u alın...

yabancı dil sıkıntınız yoksa şu incelemeye de bi göz atın! :smiley:)

http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/

ama inceledikçe göreceksiniz ki mükemmel makine diye birşey yok! en güzeli makineyi alıp, çekmeye başlamak! :smiley:

Melih ve perkinson kardeşlerim,

görüşleriniz benim için çok değerli son görüşlerinizden sonra evet kafama yatan 2 isimden bir olan hs 10 da karar kıldım.. bütçemi %40 aşacak olsamda daha önce aldığım fujis5000 neredeyse 5 belki 6 yıldır kullanıyorum. yarı prof bir makine olmasına rahmen benim profosnonel olmak gibi yada bundan para kazanmak meslek haline getirmek gibi bir düşüncem yok kendimle yarıştım hep bu yüzden çok memnun kaldığım bir model. Tüm bu söylenenlerden sonra kendimce şuna karar verdim. teknolojiyi takip etmeye kalkarsak karmaşık bir düzen içinde kalıp fotograf çekme dürtüsünü kaybedip işin tekniğine kayarak zevkli bir uğraşının bir üstünlük yarışına gelmesine sebep olabiliriz. pek ala söz konusu makinelerin belkide 2 3 alt modelleride işimi rahatlıkla görür... telefonda bas konuş olsun arabada 4 teker sorunsuz kaporta motor olsun ( tercihen 4x4 olsun :smiley: ) diyen rahatsız bir adam olarak, en iyi fotoğrafın en iyi makine ile çekilmeyecegini sadece teknik bir iş değil plotaj cevre hava ışık ve bisürü etkenin bir araya doğru şekilde getirilmesi yada makinenin bile karar yetisinin dışında kişinin mudahalesinin derin bir bilgiden destek alarak yapılmasınında etkili olduğunun farkında olan biri olarak ( biraz uzun karmaşık bir cümle oldu amma şu parantez içini bile yazarken hadi diyorum yetişmem gereken bir toplatı var ) fazlaca derinlemesine gitmenin benim için yersiz olduğuna karar verdim. tam burada ara gülerin bir hikayesi var. anlatayım kısaca ara bey 1. olmuş törende gazeteci bir sormuş hangi makine ile çektin diye oda esmiş gürlemiş nobel ödüllü edebiyat eserlerinin en iyi makinede mi yazıldığını düşünüyorsun diyerek çıkışmış önemli olan çihaz ve iyi bir yerden devam etmenin de zararı yok...... Butçemi yukseltip HS10 en kısa sürede alıcam. Konuya noktayı koyduk.

Şu ana kadar verdiğiniz tüm fikirler ve paylaşılan düşünceler için teşekkür ederim. Bundan sonrada görüşmek dileğiyle ilk çektiğim fotoyu buraya bu konu başlığına eklerim...

selamlar

çok güzel açıklamışsınız...kısıtlı kaynaklarla teknolojiyi takip etmek mümkün değil. kaldı ki, bir sağlık yöneticisi olarak, tıpta bile "maksimum teknoloji değil, optimum teknoloji" kavramı geçerlidir. yani ülkemizde pek uygulanmıyor ama sağlık sistemi oturmuş ülkelerde bu böyle. o yüzden siz de optimum teknolojiyi arkanıza alarak, bir an önce fotoğraf çekmeye başlayın. HS10 size küçük bir body'de, bir sırt çantası büyüklüğünde ekipmanla elde edeceklerinizi verecek bir makine (tabii ki birçok şeyden ödün vererek). o yüzden size yolculuklarınızda ve fotoğraflarınızda bol şanlslar, iyi eğlenceler diliyorum :smiley:

sizin hikayenize istinaden...

bir fotoğrafçı yakın bir arkadaşının evine yemeğe çağırılmış. gittiğinde arkadaşının eşi kendisine sormuş "fotoğraflarınız çok güzel, hangi makineyle çekiyorsunuz?" diye...fotoğrafçı da cevap verip geçmiş. yemekten kalkarken "elinize sağlık, yemekler harikaydı. ne marka tencereyle pişirdiniz acaba?" :smiley:))

Bulent bey bencede en dogru karari verdiniz. Simdiye kadar cok fazla kendi fikrimi su yada bu diyerek belirtmeden yazdim ama ben olsam benimde alacagim makina o olurdu. Hatta yaklasik bir ay once bir elektronik dukkanina girip makinayi enine boyuna inceledikten sonra Pentax DSLR larda cok buyuk indirim oldugun gorup (Yari fiyatina dusmustu - bu arada Ingiltere'de yasadigim icin burada christmas sonrasi buyuk indirimler olabiliyor ordan yakaladim) Pentax KX aldim. Eger bu makina yari fiyatina dusmemis olsaydi inanin kendi makinami yukseltmek icin benimde alacagim makina kesinlikle HS10 olacakti. Cunku 1 ay oncesine kadar kullandigim makinamda yine Fujifilm. HS10 un bir kac yil eski modeli olan S9600. Ben cok memnun kaldim sizinde kalacaginizdan eminim. Zoom halkasi cok buyuk rahatlik ve hiz. Manuel focus halkasi denemeler yapmak biraz daha sanatsal fotolar icin bicilmis kaftan. Ayrica makinada her turlu ayar elinizin altindaki dugmelerden bu ise pratiklik. Digital ayar yapmak bir cok sahne icin zaman kaybi.

Simdiden hayirli ugurlu olsun makinaniz. :smiley:

Değerli fotograf severler, bir makina almak istiyorum ama piyasada bulunan yüzlerce çeşit fotograf makinası içerisinden kendimi kaybetmemek, aklımı karıştırmamak için araştırma yapmamaya, satıcın elinde kalan stok sonu makinaları bana "itelemesine" izin vermemek için satıcılara sormamaya karar verip siz bir bilenlere danışmak istedim. Baharın yaklaştığı bu günlerde yakında motorlarımız ile doğaya açılmanın planlarını yapıyoruz. Bazen ulaşılması çok zor yerlere ulaşıp inanılmaz manzaralar ile karşılaşıyoruz. O anı dondurmak için deklanşöre bastığımızda büyük hayal kırıklıkları oluyor. Sebebi ise sahip olduğumuz compact fotograf makinaları oranın güzelliğini yansıtmanın yanından bile geçmiyor olması. DSLR dediğiniz makinaları taşımamız için ağır ve riskli zira çoğu günlük gezimizde arkamıza çanta dahi almıyoruz. Sizlerden ricam; bana compact makinadan biraz daha büyük olabilir ama biraz mekanik zoomu olan dslr kadar olmasada en azından gerçek renkleri derinliği gösteren bir makina tavsiyeleriniz... teşekkürlerimle...

ilk önce fiyat aralığını netleştirmek gerekiyor Sonra bu aralıktan seçim yapılır.

ufukozkan' Alıntı:
ilk önce fiyat aralığını netleştirmek gerekiyor Sonra bu aralıktan seçim yapılır.
Haklısınız, 500 - 600 tl civarlarına kadar çıkabilirim. Not etmem gerekir ki profesyonel olarak fotograf cekmeyi bilmiyorum. Ancak auto modunda iyi fotograf yakalayabilmeyi umuyorum.

Monti' Alıntı:
Haklısınız, 500 - 600 tl civarlarına kadar çıkabilirim. Not etmem gerekir ki profesyonel olarak fotograf cekmeyi bilmiyorum. Ancak auto modunda iyi fotograf yakalayabilmeyi umuyorum.

Canon DSC Ixus 117 HS 12 mp

http://www.hepsiburada.com/liste/department.aspx?categoryID=248&sp=brand=canon&gclid=CLzfwYuwyq4CFYdX3wodx3wiAA

Ixus serisinden çok memnundum, offroad ta üzrinden araba geçti parçalandı, şimdi tekrar bunlardan bi tane alıcam :smiley: videosu da güzel

Eger Canon alacaksaniz IXUS degilde SX serisini oneririm. Uzerideki harturlu manuel ayari yapmaniza imkan veren cekim modlari sayesinde biraz fotografa ilginiz varsa daha uygun bir makine olur. Ben DSLR kullanmama ragmen bir tanede SX220HS var. Kucuk oldugu icin her yere rahat tasiyabiliyorum. Memnunum bu modelden.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.