Ynt: Fotoğraf Makinesi Seçimi İçin Fikirlerinizi Rica Ediyorum...
Melih'in de dediği gibi, Nikon kompakt sektöründe "öylesine" takılıyor. O yüzden P100'ü boşverin...
Diğer konular için de;
Megapiksel olayını kafaya takmayın. 8 - 10 mp oldukça yeterlidir. çok teknik olacak belki ama...şimdi biliyosunuz bu makinelerde ışık objektiften geçip sensörün üstüne düşüyor. şimdi...bu bilgi ışığında niye kompaktların görüntü kalitesi düşük, dslr'lerinki yüksek? çünkü dslr makinelerde kullanılan sensörlerin bir kenarı 23 mm'yken, kompakt makinelerde 5 - 6mm dolaylarında geziyor. bu durumda...ışık objektiften geçip sensöre düşerken birinde kocaman bi yuvarlak olarak geliyor, diğerinde küçücük bi yuvarlak olarak geliyor. bilin bakalım hangisi daha çok ısı üretir. hani küçükken büyüteçle kağıt yakardık ya...en küçük ışık en çok ısı üretirdi. işte aynı mantık! küçük sensör hem boyutundan dolayı, hem de üzerine düşen ışığın küçük bi alana birikmesinden dolayı daha çok ısınıyor. bu da bize yol, su ve NOISE olarak geri dönüyor. noise de şu yüzden oluyor. sensörlerin üzerinde photodiote'lar var. ne kadar büyük sensör, o kadar çok diote! 10mp'lik bi makinede...1 photodiote 5 pikseli yönetirken, sensörü büyütmeden megapikseli arttırırsak; 1 diote 10 pikseli yönetmiş oluyor. bu yüzden mp arttıkça resim boyutu büyüyor, ama kalite de düşüyor! şimdi ışık sensöre düşünce bu diote'lar ısınıyor, ısınınca da yanındakine "abi ben ısındım, gel seni de ısıtayım" diyor...böylece diote'lar birbirlerini etkileyip görüntünün temizliğinin içine ediyorlar. tüm olay (basit haliyle) bundan ibaret yani...
bunu niye anlattım. Megapiksele takılmayın diye
) çok megapiksel, iyi görüntü demek değildir. temiz bir 6mp'lik resim ile 50x70 cm baskı alabilirsiniz. 8-10 mp gerçekten çok yeterlidir.
Manuel zoom olayını biraz daha ön plana alın! çünkü zoom'u düğmeyle ayarlamak çok tatsız ve kontrolü hem zorlaştıran, hem de yavaşlatan bir özellik. HS10 gibi zoom'u elle ayarladığınız bir makine size çok daha fazla zevk verecektir. bu gerçekten büyük bir artı puan
bu arada melih arkadaşımın verdiği pozlama süreleriyle ilgili bir tüyo vereyim!
fuji'nin sensöründe diote'lar kutu kutu yanyana dizili değildir. petek şeklinde ve çapraz dizilidirler. fujiye has bu sensör yapısı, yüksek ISO'larda gerçekten az noise verir, ki bu da NORMAL kullanımlarda büyük bir avantajdır. Öyle ki...fuji'nin bazı kompakt makineleri noise konusunda DSLR'lerle karşılaştırılmıştır. o derece iyidir yani. AMA...herşeyde olduğunu burada da bir dezavantaj var tabii ki. fuji'nin size izin verdiği 30 saniye pozlama süresine güvenip, uzun pozlamalar yapmaya kalkarsanız, resimde 1000'lerce beyaz noktacıklar çıkar, bunlar hep ama hep aynı yerlerde çıkarlar, yani sabit bir doku gibidir bu. (karanlık bir gecede gökyüzündeki yıldızlar gibi düşünebilirsiniz) bu 2006 2007 yılındaki makinelerinde böyleydi, şu anda durum nedir bilemiyorum...ama bu beyaz noktacıklar SADECE ve SADECE uzun pozlamalarda çıkar. yani normal ışıktaki resimler kesinlikle sorunsuzdur. o yüzden gerçekten kafaya takacak bir sorun değil. ama almadan önce bilmekte yarar var.
eğer paranız yetiyorsa HS10'u alın...
yabancı dil sıkıntınız yoksa şu incelemeye de bi göz atın!
)
http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/
ama inceledikçe göreceksiniz ki mükemmel makine diye birşey yok! en güzeli makineyi alıp, çekmeye başlamak!