Ynt: Fotoğraf Makinesi Seçimi İçin Fikirlerinizi Rica Ediyorum...
Cok genis aciya ihtiyac duydugunuzda SLR da sizi kurtarmayacaktir. Cunku SLR makinalarin uzerindeki 18 mm makinenin carpanina gore degisir. Canon ve pentax'in carpanlarinin 1.5 oldugunu okumustum yani 35 mm literaturunde karsiligi 27mm ye gelir. Bu deger sizin onerdiginiz bir cok makinada bu veya bundan asagidadir. DSLR makinalarda daha genis aci icin lens alma alternatifiniz vardir fakat genis aci lensler oldukca pahalidir. Ayrica Canon un 18-55 mm kit lensi dar aci yani zoom olarak size yetersiz gelecektir. Butcenizide goz onunde bulundurdugumda DSLR i elemenizi oneririm.
Digerlerine gecersek zoom araliklarina bakalim;
Nikon un lens araligi 26-676 mm
Olympus un lens araligi 28-804 mm
Fujifilm in lens araligi 28-504 mm
Bence hepsinin odak uzakliklari yeterli. Zaten belli bir zoom un ustunde titresimden dolayi tripod olmadan gecim yapamazsiniz. Eger tripod genelde kullanmiyacagim diyorsaniz 30x zoom ile 15x zoom olmasi arasinda bence sizin icin bir fark yok. Unutmamalisiniz ki bir cok amator yada profesyonel fotografci 300 mm ye kadar olan lensleri kullanir. Bu uzakliktan sonraki SLR makine lensleri astronomik fiyatlardadir. Dolayisi ile burdan anliyacagimiz bence 300 mm sonrasini adam akilli kullanmak cok kolay degil ve verim alinabilirde degil yoksa profesyoneller 1 lense milyarlar harciycagina 800 mm odak uzakligi olan olympustan alirlardir.
Yani kisaca benim tavsiyem hangisinin daha cok zoom yaptiginada takilmamaniz.
10, 12 ve 14 MP arasindada eger cok buyuk boyutlu baski yaptirmayacaksaniz gozle gorulur bir fark yoktur. Hepsinde Full HD kayit var. Olympus ta avantaj olarak dahili 2GB hafiza var. Yani bu 3 u arasinda ben olsam ucuz olanini tercih ederdim.
Bunlarin disinda benim size bir kac makina tavsiyem olacak. Gecmiste Fujifilm de kullandim, Panasonic te, Canon'da ve su anda pentax kullaniyorum. Compact makinalarda Panasonic'ten cok guzel sonuclar almistim. Hem keskin hemde dogala oldukca yakin renklerde. Cunku ustundeki lens Leica. Yani dunyanin en iyi lens ureticilerinden biri. Bu yuzden Panasonic FZ45 yada FZ100 modellerine bakmanizi oneririm. Her ikisininde 24x zoom ve HD kayit ozelligi var. FZ100 de ekstradan oynar arka ekran var.
Panasonic Lumix FZ100
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Super+Zoom/DMC-FZ100/Overview/5435584/index.html
Panasonic Lumix FZ45
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Super+Zoom/DMC-FZ45/Overview/5435714/index.html?view=&angle=1
Bunlarinda disinda 3 bir alternatifde eger makina soyle elimde biraz gosterisli dursun, DSLR lara benzesin, dugme yerleri benzer olsunki elim alissin derseniz, bence Fujifilm HS10 olabilir. Uzerindeki zoom ve manuel focus halkalari sayesinde daha hizli zoom yapabilir ve manual focus modunda kendiniz kolayca manual focus yapabilirsiniz. 30x zoom lens ve HD kayit ozellikleri mevcut.
Size son onerim ise eger cebe bile sigacak buyuklukte ufak bir makina olsun ama genis zoom yapabilsin guzel fotolar ceksin derseniz Panasonic Lumix TZ10 a bakin derin. ufak boyutlarina ragmen 12x zoom yapabiliyor ve imaj sabitleyi sistem oldukca basarili tripodsuz 12x zoom ile tiremeden resim cekebiliyorsunuz. Gecenlerde bir arkadasta aksam HD kaydini denedik videoda da oldukca basarili, stereo kayit yapabiliyor. Kayitda gitar ve yan flut vardi sesler muhtesemdi videoda. Sunu diyebilirimki benim japon hitachi video kameramdan daha basarili.
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Super+Zoom/DMC-TZ10/Overview/3377869/index.html
Ben size 2 adet orta boy, 1 adet irice ve bir adette supercompact makina onerdim bunlara bakin kendi onceliklerinizi kendiniz belirlemenize yardimci olacagina inaniyorum.