Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 291
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 57,771
Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres


Müzedeki en ilginç objelerden biri bahçedeki bir araba ve tepesinden sallanan kayık.Bu canlandırmanın her parçasının ayrı bir anlamı var.
"Car-naval" :"Car" öndeki antika amerikan arabası, "Naval" ise üstteki kayık. İçine yağmur yağan bu araba siyah bir cadillac . Cadillac'ın içinde sürücü koltuğunda oğlunun, arka koltukta ise kendisi ve eşi Gala'nın heykelleri var. Hayal ürünü oğlunun vurulma sahnesi yapılmış. Ön yolcu camı bir kurşun ile kırılmış ve salvador Dali'nin oğlunu hayalinde bu kurşun öldürmüş. Cadillac'ın içinde, tavanda su boruları döşenmiş. 1 € atarsanız aracın içine yağmur yağıyor.Kayığın üzerindeki şemsiye de açılıyor. Bir zamanlar Dali fakir bir ressamken yağmur altında ıslanıp cadillac ile geçen insanları görür ve özenirmiş. Bir nevi öcünü almış.

DSC05365 Large


DSC05369 Large


DSC05370 Large


DSC05371 Large


DSC05387 Large
 

Etiketler
Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Bu cadillacın ön kaputunda bir heykel var, bu deniz tanrıçasıymış. Arkada ise uzanan yüksek sütunun üstünde Gala'nın hayattayken kullandığı sandal var. Bu sandalın altından mavi torbacıklar sarkıyor. Bunlar ise sperm dolu prezervatifleri simgeliyormuş, hayat ve bereket anlamında.
Kayığın altında gördüğünüz sarkıtlar Akdeniz'in dalgalarını betimliyor. Dali' nin en yakın arkadaşlarından birinin Freud olduğunu hatırlatırım. :smiley:

DSC05367 Large


DSC05368 Large


690 Large


699 Large


700 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Bu küçük avlunun etrafını oskal ödülüne benzeyen küçük heykelcikler kaplıyor.
"Oskar ödülleri :Dali aynı zamanda Walt Disney ile kısa film yapmış.En iyi kısa animasyon film dalında Oscar'a aday olmuş,ancak ödül alamamış..Ne yapabilirim derken yine bir çılgın fikirle çılgınlık düşünmüş.Ödül alamamak onu içlendirmiş.Duvarlarına Oscar ödüllerini sembolize eden kadın heykellerden yapıp yerleştirmiş.Böylece kendi ödülünü kendisi tasarlayıp yine kendisine hediye etmiş."

DSCF3909 Large


696 Large


698 Large


697 Large


DSC05399 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Artık müzenin iç meknını gezmeye başlıyoruz. Her eser diğerinden daha ilginç. Dha önce aylarca yaptığım çalışmalar sonucunda ancak küçük bir kısmını anlayabiliyorum. Bu adamı anlamak gerçekten imkansız. beyni nasıl çalışıyordu çok merak ediyorum.

3. resimde görülen heykelin alt içinde saklı "şeytan" insanın hırsını, ihtirasını simgeliyormuş..

DSC05359 Large


DSC05360 Large


DSC05364 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Müze ziyareti sırasında birkaç tane öğrenci grubu ile de karşılaştık. Öyle dikkatli dinliyorlardı ki minikler bir süre onları seyrettim. Bu kadar küçük çocuklara sürrealizmi ve Dali'yi nasıl anlatabildiklerini çok merak ettim. İnsanların sanatçılara değer verdiğini görmek ne güzel. Darısı benim ülkeme.

707 Large


708 Large


DSC05386 Large


DSC05388 Large


DSCF3913 Large
 



Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Avluyu gezdikten sonra tepesinde cam kubbe olan büyük salona girdiğimizde tam karşıdaki duvarı boydan boya kaplayan dev Labyrinth tablosunu görüyoruz. Bu tablo, insanın iç dünyası ve bilinç öncesinin zenginliklerini anlatıyormuş. Dali, tabloyu Amerika'da yapıp Figueres'e taşımış.
Daha sonra içeride bir odanın tavanındaki devasa resimde arkadaşı bir ayrıntı farketti. O resimde anlatılan cennet tasviri sanki bu adamın içine bakarken gördüğü yer gibiydi. Hiç bir yerde bununla ilgili bir şey okumadım ama bana da mantıklı geldi. Bu da bizim Dali'den çıkardığımız bir yorum olarak tarihe kaydedilsin lütfen.
Son resme dikkatle bakarsanız kendi içine bakan adamı göreceksiniz.

711 Large


DSC05391 Large


DSC05473 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Bütün duvarı kaplayan bu Labyrinth tablonun sol tarafında Büyük bir tiyatro perdesinin altınaymış gibi dizayn edilmiş, Gala'nın çıplak bir portresi gibi görünen ama objektiften baktığınızda Abraham Lincoln portresi olan ilginç bir resim bulunuyor. ilk bakışta Gala'nın boydan, çıplak bir resmi. Oysa resme kameranızın objektifinden baktığınız anda Abraham Lincoln portresine dönüşüyor. Resmin fotoğrafını çekiyorsunuz. Sonra bakıyorsunuz fotoğrafta Abraham Lincoln’ün portresi var. Gala kamerada Lincoln’e dönüşüyor.
Dali bu resim için şunu söylemiş:
“Gala’yı burada seyredebilirsiniz ama asla yanınızda alıp götüremezsiniz!”

(Gala 90 yaşında öldüğünde Dali acıdan kendinden geçmiş ve “Artık Dali diye bir şey yok. Her şey bitti.” demiş. )

DSC05389 Large


DSC05408 Large


715 Large


DSCF3916 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

"Balıkla Beethoven portresi: Sağ tarafta bu odanın altında bulunan Dali mezarına giden merdivenler var ve merdivenlerin hemen başında bir tablo var. Bu tablonun hikayesi oldukça ilginç. Dali bir gün bir balık restorana yemek yemeye gitmiş ve çalışanlar madem ünlü bir ressamsın haydi göster bize demişler. Dali de mutfaktan bir mürekkep balığı getirmelerini istemiş ve mürekkep balığını önündeki örtüye çarpıp durmuş, bittiğinde ise işte ben Dali'yim diyerek restoranı terk etmiş, ne yaptığına baktıklarında ise Beethoven'ın yüzünü görmüşler. "

714 Large


DSC05404 Large


DSCF3920 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Aynı salonda bulunan bu çalışmada da Dali anne babası ile gezmeye giderken gördüğü mutlu bir çocuğu anlatmış. kendi çocukluğunda pek mutlu olmadığı için kıskandığından mıdır nedir çocuğu mumya gibi yapmış.

DSC05390 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Önünde en çok vakit harcadığımız eserlerden birisi de aşağıdaki tablo oldu. İçinde o kadar çok şeyden bahsediyor ki tek tek bulmaya çalıştık.Araştırmayı olduğu gibi kopyalıyorum.

"The Hallucinogenic Toreador:(1969-70)Tablonun sağ tarafında hayal gören/gördüren matadorun Milo Afroditi' ni çoğalarak gördüğünü anlatır: 4 ü sırttan olmak üzere 21 kez! Belki Toreador hallüsinasyon görmektedir, ama tabloda bizim Toreador' u görmemiz için de üstün bir hayal gücü gerekmektedir; çünkü Toreador'un yüzünün sol tarafı ilk Afrodit' in bel ve kalçası ile, yüzün diğer kısımları 2. Afrodit tarafından oluşmaktadır.2. Afrodit' in beyaz giysisi matadorun gömleğini, giysinin sol yeşil gölgeli kısmı ise kravatını betimlemektedir. Sol üst köşede ise, karısı Gala' nın yüzü yer almaktadır: boğa güreşlerini sevmediğinden olsa gerek, biraz asık suratıyla üst kısmı çerçeveleyen arena dehlizlerinin önünde. Tam çaprazında, yani sol alttaki denizci elbiseli çocuk ise Dali' nin taa kendisidir!
İkisinin arasında Gala' ya daha yakın duran, elleri havada çocuk ise, Dali doğmadan ölen ve kendine adını veren kardeşini resmetmektedir: bundan da anlaşılacağı üzere bu tablonun ana teması "ölüm" dür, hem ölen kardeşi, hem de ölümle yüz yüze olan torero ile betimlenmiştir. Zaten tablodaki üzgün ve düşünceli matador, bir boğa tarafından 30 yaşında öldürülen "Manolete" takma adlı toreadordur. Tablonun birçok yerinde sinek sürüleri görülmektedir: bunlar ölüye üşüşen yeşil at sinekleridir. Ölüden beslenmeleri, ölümden yeni bir doğuşu simgelemektedir. Bu sinekler, Dali' nin kardeşinin üzerinde de görülmektedirler. Aynı zamanda ölen boğanın yeni bir boğa ile hemen değiştirilmesi de ölüm ve doğumun iç içeliğini göstermekteymiş...)

DSC05398 Large


DSC05400 Large


DSC05401 Large
 




Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Tavandan sandalye ile sarkan çocuğun ne anlattığını çok merak ettim. Bilen varsa insaniyet namına paylaşsın.

DSCF3922 Large


DSCF3924 Large


DSCF3935 Large


DSC05460 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

İkinci kata çıkıp ilginç bir odaya giriyoruz.Duvarlarda değişik tablolar asılmış.

DSC05417 Large


DSC05418 Large


DSC05419 Large


DSC05420 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Bu odada müzenin en çok ilgi gören eseri var. Farkı objelerle bir insan yüzü oluşturulmuş. Kırmızı bir duvarda iki tablo, ortada bir kırmızı koltuk olan bir sahne var. Bu sahneye bakmak için yüksek bir yere bir mercek yerleştirilmiş, bu özel açıdan bakıldığında odadaki figürler dönemin ünlü sex ikonu Mae West'in maskeli yüzüne dönüşüyor. Özellikle dudak şeklindeki koltuk Dali deyince ilk akla gelen figürlerden biri.

DSC05441 Large


DSC05433 Large


DSC05442 Large
 

Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Odanın bir duvarındaki merdivenlerden çıkıp devenin karnından sarkan objektiften bakınca yüz tamamlanıyor.

DSC05427 Large


DSC05425 Large


DSC05424 Large


DSC05421 Large
 



Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Odanın tavanında ise anlam veremediğim bir küvet ve çalışma masası asılmış.

DSC05431 Large


DSC05430 Large


DSC05432 Large


DSC05459 Large
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,519
Mesajlar
1,519,196
Kayıtlı Üye Sayımız
172,177
Kaydolan Son Üyemiz
cengoboy

SON KONULAR



Geri
Üst