Fikir Imecesi Yapsak, Ducato 12m3 Panelvan Hemencecik Motokaravan Oluverse

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan leyla-t Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 168
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,792
Aracın üst kısmında uygun alana panellerin montajı -uydu ve üst kapak dikkate alınacak,panellerin yanında araç seyir sırasında alternatör kullanılabilecek(Şarj sistemi)Depo ve mutfak bölümünde LPG kesicili sistem var,aynı zamanda mutfak yanında bulunan acil butondan LPG yi kesebilirsiniz.LED TV-uydu,elektrikli basamak-Elektrikli WC.Batarya kapasite değerleri siz ne kadar hangi güçte cihazları çalıştıracaksınız,ona göre belirlenir.Aydınlatma-TV-Buzdolabı-Laptop-alarm-uydu 3X120 veya 150 amp AGM tip batarya hepsi bu ünitenin içinde..12 VDC-220 VAC sigortalar roleler izleme otomasyon.

bos krvn.jpg

krv elk pano.jpg

krv-bzdl.jpg

krv-mtf alarm.jpg

krvn wc.jpg

lpg-krvn.jpg

Etiketler
Elektrik konusunda, dışarıdan takviyesiz solar sistem ile ihtiyaçlarınızı(Aydınlatma-TV-Buzdolabı-alarm(LPG)-invertor 12-220 bilgisayar karşılayabilirsiniz.Resimdeki enerji kontrol ünitesi tüm karavanın elektrik sistemine aittir.Yinede dışarıdan alma ihtiyacı olursa tesisat işlemini yaptırın.İlgili sistem 15 m3 citroen paneldir.Karavan yapım aşamalarında delme-kesme v.b uygulamalarda tecrübeli kişilerin önerilerini dikkate alıp,çaşıltığınız ustalara nezaret edin.
Bülent Bey sanırım siz profesyonel olarak bu işi yapıyorsunuz ya da karavanınızı yeni yaptırdınız, konuya çok hakim deytaylardan söz ediyorsunuz. Hatta bir çoğu beni aşıyor:( Aslında çok fazla sorum var ama en aklımın karıştığı bir iki konuda fikir danışmak isterim.
1) LPG yi tank tipi araç altına uygulamak istiyorum. Nasıl olmalı?
2) Güneş panellerinin %12-14 verimle çalıştığını dikkate alırsak nasıl hesap yapmalıyım, formülü var mı? illa ki bir jenaratör al diyenler var. ben istemiyorum. ne yapmam gerek tek tek ne kullanacağım listelemeli miyim? 3 tane 120/ 150 her halükarda yetmez mi? mppt inverter önerdiler gerekli mi?
3) başka bir konu başlığındaydı ama çok ilgimi çekti hareket sensörlü güvenlik alarmı için bir marka öneriniz var mı? en ucuz olanından tabii ki:rolleyes:
Şimdiden teşekkürler

Forumda daha tecrubeli arkadaslarda fikirlerini soyleyecektir ama bence sorduğunuz butun soruların cevabı sizin karavaninizda kullanacağınız ekipmanlar ile alakalı olarak çok değişken.
Eğer buzdolabiniz 3 sistem değil ise, sabit LPG tüpüne hiç gerek yok. Evdeyken bile hergun yemek yaptığımız hatta uzun sürede pişen yemekler dahil mutfak tüpü 2 ay kadar yetiyor. Karavan da genelde basit yemekler yapıldığı için bir tüp neredeyse bir sene gider. Ben 2kg lık ipragazin Marin tupuyle yazı geciriyorum.
Buzdolabiniz 3 sistem olacak ise sabit tank mantikli fakat o zamanda bu kadar çok panel ve akuye gerek yok. Eğer dolabiniz 220 volt olacak ve inverterle kullanacaksanız, güneşsiz havalarda bir kaç gün yetsin derseniz 300 amp gibi bir akü grubuna ihtiyacınız olacak. Ben 220 v dolabını inverterle kullanıyorum, ortalama 8-9 amper tüketimi var. İlk kalkışta da yaklaşık 80 amp çekiyor. İyi bir de inverter e ihtiyacınız var.
Dolap 12 volt ise çekeceği akım saatte 3 amp civarı olacaktır, daha dusuk panel ve akü grubu ile işinizi halledebilirsiniz.
TV çok izlerseniz saatte 4-5 amper harcar, onuda ayrıca hesaplamalisiniz.
Kısacası kullanacağınız ekipmanları seçtikten sonra hesap yapıp sabit tank, akü ve panel hesaplarını yapmalısınız. Bu enerji kaynaklarını tamamladıktan sonra ekipmanlarda değişiklik yaparsanız hem yetersiz kalabilir hem de yeniden masraf etmek zorunda kalabilirsiniz.

Engin Çamcı

Enerji ihtiyacı, karavanda ne kullanacağınızla yakından ilgili Engin bey yazmış.Resimdeki görülen buzdolabının kompresörünü 12 VDC yaptık,önceki durumu 220 VAC idi.MMPT.volt regülatör 20 volt ve üzeri gerilimlerde mantıklıdır,sizin panel üretimi max 21 vlt.Sisteminiz 24 volt olsa MPPT işe başlar.PWM regülatör işinizi görür,yinede MPPT olsun derseniz panel üretim voltajı yüksek olmalı!! Led TV 12 VDC sistemde mevcut ne varsa hepsi 12 volt.İnvertörde var tam sinus 1500 wt,pek sık kullanılmıyor.Bataryaları aracın kendi alternatöründen de şarj etme durumu var:smiley:,araç yolda seyir halinde kendi aküsüde dolu,bu durumda servis akülerini doldurabilir,havanın kapalı olduğu durumlarda.Her ne kadar buradan fikir alıyor olsanız dahi,iş uygulamaya geldiğinde neyin nereye nasıl konacağı,kablo kalitesi kesitleri,sigorta değerleri uzunlukları hesapla yapılmalıdır.Bir plan oluşturup yazılı duruma getirin,ağırlık dengelerinden ,tüm yerleşime kadar ezbere yapmayın derim.Sabit LPG tankına gerek yok,seyyar ile çözebilirsiniz.Önce hayal,ardından fikirler,(plan çizim taslak) maliyet hesapları,sonra uygulama:rolleyes:

Araç içi ve dışı alarm konusu;farklı malzeme ile uygulamalar var.Araç dışı hareket uygulama da istediğiniz bölgeyi tarıyor siz içindeyken,kedi bile geçse uyarı verir.Harekete duyarlı gece yanan lambalar prensibinde.Bir çok sistem takılabilir de hırsıza dayanmaz,karavanda sakin yerlerde konaklama bir kaç araç ile beraber olmalı,köpek besliyorsanız en iyi uyandırma,koruma ve alarm sistemidir.:smiley:
Siz motokaravanınızı bitirin,ileride ne yapmayı düşünürseniz montaj sırasında ,oraya da bir kaç kablo ucu yedek bıraktırın,döşeme bozulmadan ilave yapılabilsin karavan yürüdükçe ufak tefekler tamamlanır.İş büyüklerde artık; eliniz ve aklınız teknik konularıda değerlendirip yapmak durumunda,izliyorsunuzdur kadınlar tek başına okyanus geçiyorlar:eek:

Araç içi ve dışı alarm konusu;farklı malzeme ile uygulamalar var.Araç dışı hareket uygulama da istediğiniz bölgeyi tarıyor siz içindeyken,kedi bile geçse uyarı verir.Harekete duyarlı gece yanan lambalar prensibinde.Bir çok sistem takılabilir de hırsıza dayanmaz,karavanda sakin yerlerde konaklama bir kaç araç ile beraber olmalı,köpek besliyorsanız en iyi uyandırma,koruma ve alarm sistemidir.:smiley:
Siz motokaravanınızı bitirin,ileride ne yapmayı düşünürseniz montaj sırasında ,oraya da bir kaç kablo ucu yedek bıraktırın,döşeme bozulmadan ilave yapılabilsin karavan yürüdükçe ufak tefekler tamamlanır.İş büyüklerde artık; eliniz ve aklınız teknik konularıda değerlendirip yapmak durumunda,izliyorsunuzdur kadınlar tek başına okyanus geçiyorlar:eek:
Ben dağları geçsem yeter;)
LPG li ısıtıcı düşündüğüm için tank olsun diyorum. Kışın sıkıntı yaşamak istemiyorum.
Planlar hazır. Ağırlık dengesine dikkat ediyorum ama malzemelerin tamamının ağırlığını kesin bilmiyorum. Planlama sağlam olsun gerisi gelir

Forumda daha tecrubeli arkadaslarda fikirlerini soyleyecektir ama bence sorduğunuz butun soruların cevabı sizin karavaninizda kullanacağınız ekipmanlar ile alakalı olarak çok değişken.
Eğer buzdolabiniz 3 sistem değil ise, sabit LPG tüpüne hiç gerek yok. Evdeyken bile hergun yemek yaptığımız hatta uzun sürede pişen yemekler dahil mutfak tüpü 2 ay kadar yetiyor. Karavan da genelde basit yemekler yapıldığı için bir tüp neredeyse bir sene gider. Ben 2kg lık ipragazin Marin tupuyle yazı geciriyorum.
Buzdolabiniz 3 sistem olacak ise sabit tank mantikli fakat o zamanda bu kadar çok panel ve akuye gerek yok. Eğer dolabiniz 220 volt olacak ve inverterle kullanacaksanız, güneşsiz havalarda bir kaç gün yetsin derseniz 300 amp gibi bir akü grubuna ihtiyacınız olacak. Ben 220 v dolabını inverterle kullanıyorum, ortalama 8-9 amper tüketimi var. İlk kalkışta da yaklaşık 80 amp çekiyor. İyi bir de inverter e ihtiyacınız var.
Dolap 12 volt ise çekeceği akım saatte 3 amp civarı olacaktır, daha dusuk panel ve akü grubu ile işinizi halledebilirsiniz.
TV çok izlerseniz saatte 4-5 amper harcar, onuda ayrıca hesaplamalisiniz.
Kısacası kullanacağınız ekipmanları seçtikten sonra hesap yapıp sabit tank, akü ve panel hesaplarını yapmalısınız. Bu enerji kaynaklarını tamamladıktan sonra ekipmanlarda değişiklik yaparsanız hem yetersiz kalabilir hem de yeniden masraf etmek zorunda kalabilirsiniz.

Engin Çamcı
Engin Bey teşekkürler. Listem hazır ama herkes elindeki malı satmak için farklı şey söylüyor. Buzdolabı ya 12 v olacak ya da gazlı. TV olmayacak, olsa da izlenmeyecek:rolleyes: onun yerine lap top hep açık olacak. android tv box, elektrikli wc, hidrafor, su ısıtıcsı (lpg/gün ısı olabilir kesinleşmedi) cep tel, şarjı, led aydınlatmalar. Tüm elektrik ihtiyacım bu. Bi hayırsever hesaplasa şunu:smiley:

12 VDC 65 wt minibar tip veya muadil motor güçlü benzer buzdolabı 5 amp/saat X 24=120 amp & 2 adet LPG alarm sensörü 0.5 X 2 = 1 amp 24 X 1 = 24 amp /gün & aydınlatma 5 amp/saat X 6 saat (gece) =30 amp & WC +Hidrofor 10 amp/gün = 10 amp & invertor 600 wt (loptop+telefon şarjı+kahve mk v.b) 16 amp X 4 saat =64 amp ....120+24+30+10+64=238 amp/24 saat harcama .Batarya kapasiteniz 3 X 150 amp AGM .....panel gücünüz 3 X 130 veya 150 wp....şarj regülatörünüz 40 amp PWM dıgıtal batarya parametre değerleri set yapılması gerekir.Araç aküsü ile servis arası min 200 amp değerinde selenoid role kullanılarak ortak şarj yapılacak.Günlük ortalam 240 amper kullanıyorsanız batarya kapasiteniz 450 amper 450-240=210 buda 210/3= 70 amp akü başına kullanım miktarı kalır.Her bir aküden ortalama 80 amp kullanım olacak teoride.Buzdolabı 24 saat esasına göre hesaplanır,serin havada durduğu kardır.İnvertor stand by da enerji harcar kullanmadığınızda kapatınız.Alarmlar sürekli devrede olacak.WC-hidrofor her zaman kullanılmaz,bu değerler yaklaşıktır.Akü kapasite değerini az belirlerseniz derin deşarj yaparsınız,panel sayınız az olursa yeterli dolum yapamazsınız.Çatıda yeterli alan bulunmadığında yani panel alanı yetersiz olursa araç şarjına dahada önem verin.Sulu akü kullanmayın,şarj değerini akü tipine uygun ayarlattırın,sigorta koruması mutlaka mutlaka yapılsın.

12 VDC 65 wt minibar tip veya muadil motor güçlü benzer buzdolabı 5 amp/saat X 24=120 amp & 2 adet LPG alarm sensörü 0.5 X 2 = 1 amp 24 X 1 = 24 amp /gün & aydınlatma 5 amp/saat X 6 saat (gece) =30 amp & WC +Hidrofor 10 amp/gün = 10 amp & invertor 600 wt (loptop+telefon şarjı+kahve mk v.b) 16 amp X 4 saat =64 amp ....120+24+30+10+64=238 amp/24 saat harcama .Batarya kapasiteniz 3 X 150 amp AGM .....panel gücünüz 3 X 130 veya 150 wp....şarj regülatörünüz 40 amp PWM dıgıtal batarya parametre değerleri set yapılması gerekir.Araç aküsü ile servis arası min 200 amp değerinde selenoid role kullanılarak ortak şarj yapılacak.Günlük ortalam 240 amper kullanıyorsanız batarya kapasiteniz 450 amper 450-240=210 buda 210/3= 70 amp akü başına kullanım miktarı kalır.Her bir aküden ortalama 80 amp kullanım olacak teoride.Buzdolabı 24 saat esasına göre hesaplanır,serin havada durduğu kardır.İnvertor stand by da enerji harcar kullanmadığınızda kapatınız.Alarmlar sürekli devrede olacak.WC-hidrofor her zaman kullanılmaz,bu değerler yaklaşıktır.Akü kapasite değerini az belirlerseniz derin deşarj yaparsınız,panel sayınız az olursa yeterli dolum yapamazsınız.Çatıda yeterli alan bulunmadığında yani panel alanı yetersiz olursa araç şarjına dahada önem verin.Sulu akü kullanmayın,şarj değerini akü tipine uygun ayarlattırın,sigorta koruması mutlaka mutlaka yapılsın.
Çok teşekkürler, ilk anda çince gibi gelmişti ama okudukça daha anlaşılır oldu.:smiley:

Ben eğer tek kişi olsam ve sürekli karavan da yaşamak ve Türkiye ve Avrupa'yı dolaşmak istesem ,toptancı arabasi çirkinliģindeki ducatolar yerine vw Transporter tercih ederdim,o kocaman ducato ile ne Ayvalık'ta ne Roma'da dolaşmasız,park yeri bulamazsınız, ben ikisinide denedim

SM-J200F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ben eğer tek kişi olsam ve sürekli karavan da yaşamak ve Türkiye ve Avrupa'yı dolaşmak istesem ,toptancı arabasi çirkinliģindeki ducatolar yerine vw Transporter tercih ederdim,o kocaman ducato ile ne Ayvalık'ta ne Roma'da dolaşmasız,park yeri bulamazsınız, ben ikisinide denedim

SM-J200F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aman dur arabayı yapmadan sattırtacaksın bana:eek: Zaten kullanırken kendimi kamyon şoförü gibi hissediyorum.:cool: Şişli Etfal, Esenyurt Devlet Hastahanesi gibi parkı imkansız yerlerde bile kan ter içinde bile olsa arabayı ilk aldığım gün kızımın kırık ayağıyla dolaşınca her yol Roma diyorum.;)Şaka bir yana, VW transporter alçak tavan diye istememiştim. Hem çok fazla şehir merkezi dolaşacağımı sanmıyorum, hem de kısa mesafeli kullanımlar için mobilet düşünüyorum, kazuleti gezdirmenin anlamı yok, o parkta beklesin. Herkesin karavanın adı var. Belki benimki "kazulet "olur. Ayrıca çok haklısınız benimki de toptancı arabası, istanblue votka firmasınınmış

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR