Elektrik şemaları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kenan4012 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 81
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,054
Ynt: Elektrik şemaları

atiladi' Alıntı:
ilhan abi, 1500 watt tam sinüse bir çuval para vermedende 1700 watt bir modifiye sinüs ilede sorunu çözebilirsin...Bu konunun üstadları için 1700watt'ın iç göüntüsünüde veriyorum..
Malzemenin bol zamanında yapılmış ;)

Hani fotoğraftan maç yorumu yapanlar var ya onlar gibi yorum yapmaya çalışayım. ;D
Giriş akımı 1700W için 140A oluyor. Onu 10 kola bölmüşler. Böylelikle çok pahalı yüksek akımlı elemanlar kullanmak yerine daha ucuz ve göreceli düşük akımlıları kullanarak maliyeti düşürmüşler. :smiley: Güzel bir tasarım tekniği. İnvertör çıkışını da iki kolda halletmişler.
Ben de hızımı alamayıp ben de vitrin panosunda duran 800W'ı söktüm. Bendekinde de giriş 2 koldan yapılmış. Ama para tutan transistörleri 3'er tane kullanmış. Yani 1700W'da 20 tane iken 800W'da 12 tane kullanılmış. İnvertör çıkışı da tek koldan yapılmış.

Etiketler

1700watt denemesi için şunu söyliyebilirim, 220v buzdolabı çalıştırmasında ve kombi kalorifer çalıştırılmasında, ısınma ve vınlama gibi bir yetersizlik emaresi yok, alet rahat rahat çalışıyor...

atiladi' Alıntı:
ilhan abi, 1500 watt tam sinüse bir çuval para vermedende 1700 watt bir modifiye sinüs ilede sorunu çözebilirsin...Bu konunun üstadları için 1700watt'ın iç göüntüsünüde veriyorum..

Söktüğüm gibi duruyor yani elde mevcut, hem bu sefer lazım olunca kullanacağım sebebi ise buzdolabına 12 V kompresör takılmıştı.

fsirin' Alıntı:
İlhan Abi, şofbenin sorununun invertörden olduğuna eminmisiniz? ::smiley:

Benim 10 yıldır kullandığım 300W invertörle 3 farklı bilgisayarımla da sorun yaşamadım. Ama benim bilgisayarlar hep küçük boyutluydu. Şarj cihazları da bir sorun çıkartmadı. Bir keresinde bir ışıldağımın kondansatörünü patlatmıştı. ;D

Şofben sorunun kesin olarak invertörden olduğuna emin değilim, yazın çalışan kışa gelince depo suyunu ancak 13 derece yükselte bildi.

Leptop ise Samsung İ5 işlemcili bu konudan fazla anlamadığımdan ilk çalışan sistemi tekrar kuruyum dedim.

berkcantp' Alıntı:
Şofben sorunun kesin olarak invertörden olduğuna emin değilim, yazın çalışan kışa gelince depo suyunu ancak 13 derece yükselte bildi.

Leptop ise Samsung İ5 işlemcili bu konudan fazla anlamadığımdan ilk çalışan sistemi tekrar kuruyum dedim.
İnvertörünüzün çıkışını "TRUE RMS" özelliği olan bir voltmetreyle ölçebilirsiniz. Normal voltmetre yanıltır. Bir yerde yine denk gelirsek ölçerim. :smiley:
Başınıza ne geldiyse, ben ölçtükten sonra geliyor. ;) :D

kenan4012' Alıntı:
Inverter aküden 12V alıp 220V veren bir cihaz olduğuna göre çizimdeki yerinde bir sorun yok ama ilk bakışta çizimden dediğiniz gibi bir anlam çıkarılabilir, haklısınız. Diğer yanlışlarıma dikkat çekenler olursa, şemayı yeniden düzenleyeceğim ve bu söylediğinizi de dikkate alacağım.
Karavanım için buzdolabı yaşam aküsüne panodan daha uygun konumda olduğu için yalnızca buzdolabını direk olarak yaşam aküsünden beslemeyi düşündüm. Buzdolabının üreticisi 10mm2 kablo kullanmamı ve 25A sigorta koymamı söyledi.

Yanlış bilmiyorsam webasto da benzer kalınlıkta bir kablo ve benzer güçte bir sigorta istiyor. Hiç değilse 6 mm kablo ve 15A sigorta olmalı diye biliyorum. 2.5mm2 sanki fazla ince gibi. Bilenler daha sağlıklı bilgi verecektir, eminim.

TA2RX' Alıntı:
Yanlış bilmiyorsam webasto da benzer kalınlıkta bir kablo ve benzer güçte bir sigorta istiyor. Hiç değilse 6 mm kablo ve 15A sigorta olmalı diye biliyorum. 2.5mm2 sanki fazla ince gibi. Bilenler daha sağlıklı bilgi verecektir, eminim.
Kemal bey, 1nci sayfada en son gönderdiğim şema da bunu düzelttim. Katkılarınız için teşekkür ederim.

kenan4012' Alıntı:
Kemal bey, 1nci sayfada en son gönderdiğim şema da bunu düzelttim. Katkılarınız için teşekkür ederim.

OK. İlk gözüme takılan, daha tehlikeli olduğu için 12V hatlar olmuştu. Şimdi 220V hatlara da baktım ve şunlar dikkatimi çekti:
- Inverter çıkışında 2.5mm (bence) fazla ince. 300W için yeterli görünebilir. Ama ileride inverter'i büyütmeye kalkarsanız sorun olur. Bence şimdiden 2x6mm gibi bir kablo kullanın.
- Aynı şey ikili otomatik sigortadan gelen ana hat için de geçerli. Burada R simgesiyle gösterilen şeyin ne olduğunu anlamadım. Ama ana hatların kalın tutulmasında fayda var.
- Aynı şekilde prize giden hat için önerim 2x4mm.
- Ocağa giden hat lamba içinse 1.5 mm yeterli olacaktır. Rezistanslı bir şey ise yine asgari 2x4mm öneririm.

TA2RX' Alıntı:
OK. İlk gözüme takılan, daha tehlikeli olduğu için 12V hatlar olmuştu. Şimdi 220V hatlara da baktım ve şunlar dikkatimi çekti:
- Inverter çıkışında 2.5mm (bence) fazla ince. 300W için yeterli görünebilir. Ama ileride inverter'i büyütmeye kalkarsanız sorun olur. Bence şimdiden 2x6mm gibi bir kablo kullanın.
- Aynı şey ikili otomatik sigortadan gelen ana hat için de geçerli. Burada R simgesiyle gösterilen şeyin ne olduğunu anlamadım. Ama ana hatların kalın tutulmasında fayda var.
- Aynı şekilde prize giden hat için önerim 2x4mm.
- Ocağa giden hat lamba içinse 1.5 mm yeterli olacaktır. Rezistanslı bir şey ise yine asgari 2x4mm öneririm.
İnverter çıkışı 220 V olduğu için 2x2.5mm2 lik kablo yeterli olur diye düşündüm ama bu konuyu iyi bilen arkadaşlar ne derler, biraz bekleyelim.
R harfi Redresörü (Akü Şarj cihazı) ifade ediyor.

kenan4012' Alıntı:
İnverter çıkışı 220 V olduğu için 2x2.5mm2 lik kablo yeterli olur diye düşündüm ama bu konuyu iyi bilen arkadaşlar ne derler, biraz bekleyelim.
R harfi Redresörü (Akü Şarj cihazı) ifade ediyor.
Aracın karavan olduğunu düşündüğümüzde planlanan güç tüketiminin çok yüksek olmayacağı varsayılıyor. 220V tesisatta 2.5mm2'lik kablodan güvenle 25A'e kadar akım geçirebilirsiniz. Bu da 5500VA'lik bir değer demektir. Bence gerek yok ama yine de siz bilirsiniz.

12V hatlarında kablo kesitlerinin yüksek tutulmasının nedeni, gerilim düşümüdür. Zaten 12V gibi bir gerilimde çalıştığımız için akım çekildiğinde 0.5V'luk gerilim düşümü bile bazı cihazların çalışmasını engelleyebilir. Mesela 10A geçen 10m'lik bir hattaki gerilim düşümleri 2.5mm2'de 0.7V, 4mm2'de 0.45V, 6mm2'de 0.3V , 10mm2'de 0.18V gibi değerlerde olur. 5m ise bunun yarısı kadar gerilim düşer. 2 katı akım çekersek gerilim 2 katına çıkar. :smiley:

Şemayı biraz daha geliştirdim. Eleştirilerinizi bekliyorum.

12 ELEKTRIK ŞEMASI 01.jpg

Hakikaten şık oldu. Yalnız güneş panelinden gelen + ve - kabloların (sigortadan sonra gittikleri yer itibarıyla) renkleri ters ;)

Bu arada, bunu çizmek için kullandığınız özel bir program var mı, sıradan resim/boyama programlarıyla mı çiziyorsunuz?

TA2RX' Alıntı:
Hakikaten şık oldu. Yalnız güneş panelinden gelen + ve - kabloların (sigortadan sonra gittikleri yer itibarıyla) renkleri ters ;)

Bu arada, bunu çizmek için kullandığınız özel bir program var mı, sıradan resim/boyama programlarıyla mı çiziyorsunuz?
"Panelin + ucundan gelen kablo sigortadan geçip regülatöre girecek, regülatörün + ucundan çıkan kablo yine sigortadan geçerek yaşam aküsüne gidecek, magenta renk ile gösterilen - kablonun sigortayla bir ilgisi olmayacak" diye düşünmüştüm. Bilmiyorum yanlış mı yaptım? Ferhat bey incelerse bir cevap yazar sanırım.
Bu şemayı Autocad ile çizdim. Ekrandaki görüntüyü bilgisayarın print screen (Prt Sc) tuşu ile panoya alıp Photoshop programı içinde açıp resmi kırptım, imaj boyutunu iyi izlenebilecek bir boyuta ayarladım, jpg formatıyla kaydettim.
Bunlar, Photoshop programı içinde de yapılabilir ve jpg formatıyla kaydedilebilir ama böyle yapmak daha kolayıma geldi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR