Elektrik şemaları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kenan4012 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 81
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,362

kenan4012

Ana Kamp
Mesajlar
57
Tepkime Puanı
8
Yer
Karamürsel
Sevgili dostlar, Ferhat Şirin beyin önerileri ve sitede edindiğim bilgiler doğrultusunda karavanım için bir elektrik şeması oluşturdum.
Bu konuda deneyimli arkadaşların görüşlerini rica ediyorum. Yanlışlarımı ya da eksiklerimi bildirirseniz yeni başlayan arkadaşlarımıza da yararı olacaktır.

12 ELK EMA BENM
 

Etiketler
Ynt: Elektrik şemaları

Yaşam akünüz kolay bir yerdeyse yaşam mahalli ana şalterini aküye yakın koyun derim. Buzdolabı dahil bütün tüketim çıkışlarını bu şalterden sonrasına bağlayın. Öyleki bu şalteri kapattığınızda aküden hiçbir şey enerji çalmasın. :smiley:
 

Ynt: Elektrik şemaları

Ben 3 lü bir şalter almıştım westmarinden;
0 : kapalı konum
1 : 1. akü kendi yükü ile bağlanıyor. (araç aküsünden hiç bir şey kullanmadığım için yükü yok)
2.akü kendi yükü ile bağlanıyor. (yaşam aküsüne bağlı tüm yükler. Ayrıca redresörü aküye değil de yük ucuna bağladım )
2: 1 ve 2.aküyü ortak kullanma. Yaşam aküsünü araç aküsünden şarj edebilme durumu. 1 ve 2.aküyü birleştiriyor.
(2 konumunda unuturda marş basarsam tehlikeli olur düşüncesi ile bir de röle ekledim. Bir faydası çoğu zaman araç aküsünden yaşam aküsünü şarj etmiyorum.)


Redresörü direk aküye bağlamadım, yük ucuna bağladım demiştim. Yararı ne derseniz 2-3 günden fazla kamp konaklı yerlerde akü şalterini kapatıyorum, araç içi yükleri direk redresörden alıyorum. Yaşam aküsünü sürekli şarj etme derdinden kurtuluyorum.


Ferhat Bey'in önerdiği ve faydalı şalter ile redresör konumu nasıl seçilmeli? Redresör şalter sonrası olursa aküleri uzun kamplarda boğmayız. Ama dezavantajı ne olabilir?;

Bu kadar önleme rağmen yaşam aküsünü öldürmüştüm. Şimdi 10.5 Voltun altına düşünce direk akü akımını kesen bir de akü koruyucu koydum. Ne yaparsak yapalım akülerle başımız bir süre daha problemli olacak . Gazlı buzdolabı için gittikçe tercihim artmaya başaldı.
 


Ynt: Elektrik şemaları

İnverterin plan üzerindeki yeri ve bağlantıları yanlış algılanmalara neden olabilecek görüntüde..
Planda 12v buzdolabı dış 220v şebekeden besleniyor gibi algılanıyor, buzdolabınında 12v sigorta panelinden 10A sigota ile beslenmesi gerekir...
 



Ynt: Elektrik şemaları

Inverter aküden 12V alıp 220V veren bir cihaz olduğuna göre çizimdeki yerinde bir sorun yok ama ilk bakışta çizimden dediğiniz gibi bir anlam çıkarılabilir, haklısınız. Diğer yanlışlarıma dikkat çekenler olursa, şemayı yeniden düzenleyeceğim ve bu söylediğinizi de dikkate alacağım.
Karavanım için buzdolabı yaşam aküsüne panodan daha uygun konumda olduğu için yalnızca buzdolabını direk olarak yaşam aküsünden beslemeyi düşündüm. Buzdolabının üreticisi 10mm2 kablo kullanmamı ve 25A sigorta koymamı söyledi.
 

Ynt: Elektrik şemaları

Şarj rölesini şaltere girmeyin, sigorta üzerinden yaşam aküsüne bağlayın. :smiley:


Şema için değil ama malzemede dikkat edilecek bir nokta,
220V girişindeki ikili otomat sigorta, bağımsız iki sigorta değil birbirine bağlı olsun. Birlikte açılıp kapansınlar.
 


Ynt: Elektrik şemaları

İnverter kesinlikle direkt olarak Aküden 25'lik kablo ile beslenmelidir, 12v tesisatın arasından inverter beslemesi almak demek anında kabloların yanması ve yangın çıkması demekdir... Aman bunu düzeltin mazallah biri uygulamaya kalkar, sonuç kötü olur...
 

Ynt: Elektrik şemaları

Atilla hocama katılıyorum.


İnvertör direk bağlı olmasına rağmen, 6 mm kablo ile ekmekyapma makinasında sıkıntı yaşadım.


Ayrıca Webasto ve buzdolabını direk bağlatıp, sorunumu aştım.
 




Ynt: Elektrik şemaları


1500 W tam sinüs İnvertör F.Şirin'in ölçerek "çok amper tüketiyor" uyarısıyla, ucuz olan bir marka Ankara'dan 600W modifiye sinüs invertör aldım, bu seferde daxom 12 lt. şofbenimden randıman alamadığım gibi birde uğultu yapıyor.
Ayrıca bir kampımızda Erden emminin 300W modifiye invertörüyle Samsung leptopumu çalıştıramadım.
Bunlar benim kullanımım kişinin ihtiyacına göre değişe bilir.
 

Ynt: Elektrik şemaları

İlhan abi, tam yük+ boşda çalışma günlük ortalaması 6-10 amp tüketimli sağlam sistem inverterler yerine, günde 4-6 amp tüketimli inverterleri kullanarak günde 4 amp tasarruf etme düşüncesinin sonuçları...
Bir tarafımızda conta patlamış su boşa akıyor biz burnumuzdan damlayan suyun peşindeyiz, diye açıklayabilirim....
Çıkışdan alınan kaliteli elektrik ancak, inverterin %75 kapasitesini geçmeyek bir kapasitede inverter seçilmesi ile elde edilebilir...inverter kapasitesi tüketime ucu ucuna yetiyorsa inverdeki ısınma hem iç tüketimi artırır hemde dalgalı enerji çıkışı vererek aletlere zarar verebilir..
Orta kalitede 1000watt'lık bir inverter örneğin 220v büro tipi buzdolabını çalıştırır ama dolabın termostat atımlarında 950watt piklerinde inverter kapasitesine erişir, orta vadede sorunlar çıkarabilir..Bu durum 1500-1700watt inverter seçerek sorunsuz bir hayat elde edilebilir...varsın diğerlerine göre günde 4-5 amp fazla enerji harcasın...
 

Ynt: Elektrik şemaları

Atilla ustam, bu günlerde tekrar yer açıp 1.500 tam sinüsü takmaya çalışacağım, bu sefer sürekli açık bırakma yerine, invertörü kullanacağım zaman açacağım.
 

Ynt: Elektrik şemaları

ilhan abi, 1500 watt tam sinüse bir çuval para vermedende 1700 watt bir modifiye sinüs ilede sorunu çözebilirsin...Bu konunun üstadları için 1700watt'ın iç göüntüsünüde veriyorum..

Lintech 6


20120129 111915
 



Ynt: Elektrik şemaları


Mesajı yazdım gönderdim kayboldu. :mad:
Şimdi bir daha yazmaya çalışacağım.

berkcantp' Alıntı:
1500 W tam sinüs İnvertör F.Şirin'in ölçerek "çok amper tüketiyor" uyarısıyla, ucuz olan bir marka Ankara'dan 600W modifiye sinüs invertör aldım, bu seferde daxom 12 lt. şofbenimden randıman alamadığım gibi birde uğultu yapıyor.
Ayrıca bir kampımızda Erden emminin 300W modifiye invertörüyle Samsung leptopumu çalıştıramadım.
Bunlar benim kullanımım kişinin ihtiyacına göre değişe bilir.
İlhan Abi, şofbenin sorununun invertörden olduğuna eminmisiniz? ::smiley:


Modifiye sinüs invertörler ucuzdur ve boşta az akım tüketirler ama bazı sakıncaları da var tabi. Ürettiği 220V parazitli bir gerilimdir. Bu da genellikle kullanılan cihazlarda vınıldamaya neden olurlar. Hatta kötü tasarlanmış cihazlara zarar bile verebilirler. Benim 10 yıldır kullandığım 300W invertörle 3 farklı bilgisayarımla da sorun yaşamadım. Ama benim bilgisayarlar hep küçük boyutluydu. Şarj cihazları da bir sorun çıkartmadı. Bir keresinde bir ışıldağımın kondansatörünü patlatmıştı. ;D
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,489
Mesajlar
1,518,740
Kayıtlı Üye Sayımız
172,148
Kaydolan Son Üyemiz
perdeci71

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst