DUSTER 4X4 UYGUN VİTES VE DEVİR ARALIKLARI

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan HKN7 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 43
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,539

HKN7

Yeni Üye
Geçen günlerde servisten bir usta ile yol testine çıktığımızda ben arabayı 2000 devir civarında kullanıyordum. Usta ise bana düşük devirde kullanıyorsun, böyle yaparsan kayış koparırsın dedi. Oysa benim bildiğim ideal devir 2000-2500 aralığı olmalı. Bu konudaki tecrübe ve görüşler lütfen.

Etiketler
Ynt: DUSTER 4X4 UYGUN VİTES VE DEVİR ARALIKLARI

O usta sallamış...Ayrıca servislerde çalışan elemanların bir çoğu konusuna hakim değil...konusuna hakim olanlar USTA lar zaten tüm servisi sırtlayıp gidenlerdir...bunlarda bir iki kişidir...

DUSTER aracın ideal tork değeri zaten 1750-2000 devir civarıdır...vites değişim oranlarını motordan gelen sese göre ayarlamak daha kolaydır...bu sesde 1750 ila 2500 seviyelerinde ekonomik sürüş sağlar...yolun eğimi..hava şartları ..araçtaki yükünüz size vites değişim oranı ve devir sesi verir...sürekli üst devirlerde kullanmak teknik ve ekonomik açıdan uygun değildir...

Buda benim sürüş tarzım ayrı konu...

Bildiğim kadarıyla 1750 ile 2500 devir arası maksimum torku veriyor motor. Daha yüksek devirlerde yakıt artar gereksiz bağırtırsınız arabayı. Gerçek ustaları dinleyin ama araştırıp okuyun arkadaşlar. Bilgisi olmayanın fikri de olmaz.

Edindiğim bilgiler dahilinde söyliyim, 3 yıldır kullanıyorum aracı,

Yokuş yukarı çıkıyorsanız ve bir üst vitese geçirmekse kastınız aracınızı 3000 devire kadar çıkarasınız ki, bir üst vites'i değiştirdiğinizde aracınızın deviri minumum 2000 devir olsun.

Düz yolda kullanımda en az yakıtı 2000 devir sağlar, düz yolda bir üst viteslere geçişlerde max: 2500 idealdır. Spor sürüşler hariç...

Ayrıca aracı 1900 devir aşağısında kullanım ise bence sakıncalıdır, zaten gelen sestende sizde bunu anlarsınız,

+ vites değiştirmektende kaçınmayınız...

Daha önce de biyerlerde yazmıştık; çoook zaman oldu, tekrarlayalım. (4x4 için konuşuyorum)

Arkadaşlarımızın belirttiği gibi, en uygun devir 2000 civarıdır.

Vites değişiminde normal yol koşularında 500 devir atar. Yani 2500 devirde vites yükselttiğinizde, üst vitese 2000 devirle başlar. Dolayısıyla özellikle yokuş yukarı ivmelenemezsiniz, ama güzel güzel gidersiniz. Ama 3000 e yaklaşıp da vites değiştirince, üst vites 2000 devrin üstünde olacağından, ivmelenebilirsiniz.

1750 devirde kullanmanın hiçbir sakıncası yok. Ama yüksek viteste 1750 devirde gidiyorsanız, hemen bayılma emareleri görülür. Örneğin 3., 4. veya 5. viteste 1750 devirde ok gibi fırlar.

Hatta 1500 devirle bile gidebilirsiniz. Sadece, o devirde giderken gaza yüklendiğinizde, vites düşürmeden hızlanamazsınız, bir de o gaza yüklenme esnada yakıtı tam yakamaz. 3-4. vites 1500 devir, tenha yollardaki doğa seyahati için muhteşem bir hız/vites kompozisyonudur. 5. vites 1500 devir sakat. hemen bayılma başlar.

Sadece 1000 -1500 devir arası uzun süreli kullanım önerilmez. Enjektörlere fazla basınç bineceği ve enjektör arızasına neden olabileceği vs. denir. Tabii yüksek viteste. Yoksa, 1. viteste hiçbir sakıncası yok.

(Önemli not: 1750 devir altı durumlarla ilgili olarak, dizelciler arasında tartışma mevcut. Devirli devirsiz kullanım, devirlinin ne ve nasıl olması gerektiği hususları hep tartışmalı. Bu bir. İkincisi, bu tartışmalar yapılırken, eski dizel teknolojisiyle yeni teknolojiyi (Common rail) ayırdetmek lazım. Tartışmalı hususların çoğu, eski dizel teknolojisi kaynaklı bilgiler dolayısıyla.)

Şimdi millet hep yüksek devir yazmıştır diye başlığa baktım ama içim rahatladı helal olsun hepinize.

2000 deviri geçmeyeceksin hocam. (Tabi araç tam yüklü, rapma çıkıyorken falan gibi istisnalar hariç)
Düşük devir zararlı demek yanlış ve eksiktir. Eğer araç vuruntu yapıyorsa, hani o sesinden de rahatsızlık veren durum, elbetteki zararlıdır.
Ama yeri gelir 1300-1500 devirde bile gayet sakin çalışıyordur sıkıntı olmaz.

Arkadaşlar, yeri gelmişken söyleyeyim, yakıt ekonomisi uzmanlık alanım. Deponun bitmesini bekliyorum, "rekor tüketimler" diye başlık açacağım. Bu depo bu araçtaki ilk depom. Kilometre ve yakıt kademesiyle devamlı fotoğraflar çekiyorum. Başlığı bekleyin :smiley:

Karadeniz Otoyolu' Alıntı:
.........Ama yeri gelir 1300-1500 devirde bile gayet sakin çalışıyordur sıkıntı olmaz.

Arkadaşlar, yeri gelmişken söyleyeyim, yakıt ekonomisi uzmanlık alanım. .........

1500 devirler mutlaka düşük viteste olmalı.... Özellikle belirtelim.

Otoyolcu kardeşim, büyük bir memnuniyetle okuruz yakıt konulu başlığını. Çünkü Duster emsallerine göre az yakmasına rağmen, mazot 4.26 TL/Lt fiyatıyla fazla gelmeye başladı. İki seneden beri pompacıya "doldur arkadaş" derken, şimdi TL miktarını düşürdüm. Dolayısıyla benzinciye fazla uğramaya başladım. ;D

Yalnız yakıt ekonomisi derken "yavaş kullanın, fren kullanmayın" filan deme. Baştan söyleyeyim. ;D ;D ;D Senden, tarzımızı değiştirmeden şok bir tasarruf paketi bekliyoruz. ;D ;D ;D

O zaman kimsenin kullanım tarzını değiştirmeden, sakin ve düşük devirde araç kullanmanın, yakıt miktarını ne kadar değiştireceğini görelim sadece :smiley:

bu başlıkta almış bir devir sayısı muhabbeti gitmiş.25 senedir araç kullanıyorum hiç devir saatine bakıpta vites değiştirdiğimi hatırlamıyorum.vites kulakla dinlenip değişir bence .araç moturun sesiyle söyler zaten bize hangi vitesde gideceğimizi.araç sollayacağız devir saatina bakıptamı aracı hızlandıracağız.biz gözümüzü yoldan ayırmayalım motorun sesi söyler bize vitesi.sevgilerle....

devit3' Alıntı:
bu başlıkta almış bir devir sayısı muhabbeti gitmiş.25 senedir araç kullanıyorum hiç devir saatine bakıpta vites değiştirdiğimi hatırlamıyorum.vites kulakla dinlenip değişir bence .araç moturun sesiyle söyler zaten bize hangi vitesde gideceğimizi.araç sollayacağız devir saatina bakıptamı aracı hızlandıracağız.biz gözümüzü yoldan ayırmayalım motorun sesi söyler bize vitesi.sevgilerle....
yine de panelin yarısını kaplayan göstergenin bir amacı olması gerek.. :smiley:

2000-2500 arası kullanınca gayet rahat gaz yiyor ve ivmeleniyor. 2500 üstü bağrıyor, vites büyüt diyor. 2000 altı bayılma emaresi gösteriyor gaz yemiyor. ideal 2000 2500 arası benim araçta.

bu başlıkta almış bir devir sayısı muhabbeti gitmiş.25 senedir araç kullanıyorum hiç devir saatine bakıpta vites değiştirdiğimi hatırlamıyorum.

Dizel motorların devir aralığı dar biraz daha dikkat ister ama öyle devir saatine de bakmanız gerekmez arkadaşlar kendilerini ifade edebilmek için rakkamlardan bahsetmiştir yoksa zaten fazla devirlenen motor sesinden anlaşılır.

cem.321' Alıntı:
yine de panelin yarısını kaplayan göstergenin bir amacı olması gerek.. :smiley:
84 model renault 12 de devir saati yoktu.5 sene kullandık.

Ekli dosyalar

• Ekran Al?nt?s?9.PNG
    Ekran Al?nt?s?9.PNG
    16 KB · Görüntüleme: 296

Sonuç olarak, duster gezenbilir onaylı devir aralığı 1750-2500 diyebiliriz sanıyorum :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,842
Kayıtlı Üye Sayımız
166,640
Kaydolan Son Üyemiz
Emirkktn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR