Domuz Gribi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 44
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,745
Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

haramicadu' Alıntı:
Eh bi zahmet çeşitlilik göstersin yoksa biyoteknoloji şirketleri nerden para kazanacaklar :smiley: beni infekte eden virus ile sizi infekte eden virus aynı değil dolayısı ile aşının size iyi gelecek diye bir kaidesi de yok:smiley: Şirketler sadece en yaygın gösteren viruse göre aşı üretiyorlar.nese kendinize dikkat edin :smiley: bu virüsler hakkında daha çok konşulur :smiley:
Gündem yakında değişir zaten ;) Siz de kendinize dikkat edin, virüslerle pek bir haşır neşirsiniz :D
 

Etiketler
Domuz gribi (panik) ekonomisi

Kaynak : http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=95367

Dünyada panik halinde hızla yayılan domuz gribi, diğer salgın hastalıklarda olduğu gibi devasa bir "panik ekonomisini" de beraberinde getirdi.
Çarşamba, 11 Kasım 2009 14:21

Fevzi Öztürk

Dünyada panik halinde hızla yayılan domuz gribi, diğer salgın hastalıklarda olduğu gibi devasa bir "panik ekonomisini" de beraberinde getirdi.
Gerek yurt dışında gerekse yurt içinde domuz gribine yönelik kişi ve kurumlarca alınan tedbirler seferberlik halinde devam ederken, hastalıktan korunma çabaları sonucu oluşan pazar, her geçen gün biraz daha büyüyor.
Uluslararası örgütlerin verilerine göre dünyada her yıl 200 milyona yakın kişi gripten kaynaklanan nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor.
Tıp uzmanlarına göre; bu hastalığın diğer griplerden pek farkı yok. Diğer mevsimsel grip türlerinden daha hızlı yayılabilen ancak öldürme oranı daha az olan domuz gribine, Amerikan Federal Sağlık kuruluşunun verilerine göre ABD'de çok kısa bir sürede 5,7 milyon kişi yakalanmış ve tamamı da bu gripten kurtulmuş. Buna rağmen domuz gribi, yaşanan panik sayesinde son birkaç aylık süreçte devasa bir pazar oluşturdu.
Biz bu yazı ile işin tıbbi tarafını uzmanlarına bırakıp son günlerde dünyada ve Türkiye'de domuz gribi paniğinin doğurduğu pazara ve "domuz gribi ekonomisi"ne değineceğiz.

Paniklerle global maliyetler abartılıyor mu?

Dünyada yaşanacak bir domuz gribi salgınının küresel ekonomiye maliyetinin trilyonlarca doları bulabileceği tahmin ediliyor. Dünya Bankası'nın ve çeşitli düşünce kuruluşlarının hazırladığı en kötü senaryoya göre, bu maliyet 3 ile 4,4 trilyon dolar arasında değişiyor. Yine bu kötü senaryoya göre küresel ekonomide üretimin yüzde 12,6 gerilemesi ve 142 milyon insanın can kaybına uğraması bekleniyor…

Çin'de 2003 yılında patlak veren 8 bin kişinin etkilendiği ve 25 ülkede 775 kişinin öldüğü, SARS salgınının Asya-pasifik bölgesinde ekonomiye maliyeti 40 milyar doları bulmuştu. SARS salgının ekonomilere toplam maliyeti olan 40 milyar doların büyük bir kısmı korku ve panik nedeniyle düşen turizm gelirlerinden kaynaklanmıştı. Ve diğer yakın tarihli salgın hastalıklar nedeniyle oluşan krizlerde de durum çok farklı değildi aslında… 2001 kuş gribi, 2006 deli dana hastalığında da aynı abartılmış senaryolar gündemi uzunca süre işgal etmişti. Ancak hiç birinde korkulan olmadı ve daha düşük maliyetlerle krizler atlatıldı. Ancak 2000'li yıllardan bu yana çok kısa sürelerle yeni salgın hastalıklar dünya gündemini sürekli meşgul etti. Her zaman ise korku psikolojisi ile oluşturulan havadan kârlı çıkanlar ise uluslararası ölçekteki ilaç firmaları oldu…

İlaç tröstleri salgın hastalıklarla büyüyorlar

Hükümetler kanalıyla düzenlenen aşı kampanyaları, uluslararası ilaç tröstlerinde aşırı kârlara ve beklenmedik büyümelere neden oluyor. Fransız ilaç devi Sanofi-Aventis aşılarla yaptığı ticareti beş yılda iki katına çıkarmayı hedeflerken, domuz gribi aşısından sadece ABD'den yılın son üç ayında 500 milyon dolar ciro yapmayı hedefliyor. İlaç şirketleri salgınlara karşı geliştirdikleri ilaçlar nedeniyle ekonomik krizlerden etkilenmeden büyümelerini sürdürüyorlar.

Türkiye'de hızla büyüyen bir "grip pazarı" doğdu

Son aylarda Türkiye'de domuz gribinin hızla yayılması jel, çamaşır suyu, doğal bitkiler, maske ve mendil gibi hijyenik ürünlerden oluşan dev bir "grip pazarı" oluşmasına yol açtı. Maske ve dezenfektan satışları üçe katlandı. Bu ürünlerden birçoğunun reklamında ise ana tema "gripten korunmanın yolu" olarak öne çıkıyor. Vakaların artması ile medyada sıkça işlenen hastalık nedeniyle "panik tüketim" sayesinde üretim ve satış rakamları her geçen gün büyüme kaydediyor.

Domuz gribi korkusuyla anti bakteriyel jel ve ıslak mendilde talep patlaması yaşanınca bazı firmalar ihracata ara verip iç pazarın talebini karşılamaya çalışıyorlar. İç pazardan gelen yoğun talebin karşılanamaması nedeniyle sektöre her gün yeni firmalar dâhil oluyor. Bir ay öncesine kadar sektörde üretim yapan firma sayısı 3 iken bugün en az 55-60 arasında firma olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca merdiven altı sağlıksız üretim yapan firmaların sayısı da büyüyen pazar nedeniyle her geçen gün artıyor.

Üretimin yüzde 80'nin merdiven altı yapıldığı tahmin edilen anti bakteriyel jel pazarının 1 milyon liralık büyüklüğe ulaşması pazara yeni üreticilerin girmesine neden oluyor. Bu tip ürünlerde belli standartların olması gerektiğinden üretimin belli ölçeğin altında yapılmaması gerekiyor. Örneğin; ıslak mendil üreticisi firma sayısının Almanya'da sadece 5 iken, Türkiye'de 88 olması dikkat edilmesi gereken bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor…
Diğer taraftan domuz gribi paniği sabun ve deterjan tüketimini artırdı. Hastalık nedeni ile el yıkama sayısı artınca sabun tüketiminin bu yıl 100 bin tonu aşması bekleniyor. 2010 yılı için ise sabun tüketiminin 115 bin tona çıkması bekleniyor.

Türkiye bütçesine 1 milyar liralık ek yük

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; hastanelere akın eden vatandaşların tahlil, ilaç, film gibi masrafların karşılanması sebebiyle domuz gribi salgınının Türkiye bütçesine ek 1 milyar liralık yük getireceği açıklandı. Sağlık Bakanlığı süreç tamamlanana kadar 5 milyon kişinin polikliniklere başvurmasını bekliyor.

Kısacası gerek içeride, gerekse dışarıda yaşanan domuz gribi paniği sayesinde büyük ölçekli bir "domuz gribi (panik) ekonomisi" doğmuş durumda.
 

Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

Ben bu domuz gribinin çok abartıldığı düşüncesindeyim. Çok eskiden beri zaten ortada var olan bir hastalık. Tabi bu kadar yayılmışken önemleride almak şart lakin aşıya fena şekilde karşıyım. :smiley:
 

Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

yazdan beri üç kez atlattım domuz mu deılmı ama agır seyretti :smiley:)
artık bağısıklık kazanmışımdır kesın kes..
 

Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

Finlandiya eski Sağlık Bakanı Dr. Rauni Kilde’den domuz gribi hakkında çor cesur açıklama.Domuz gribi aşısının bir aldatmaca olduğunu itirafa eden Dr. Kilde, “Bu aşı ile mümkün olduğunca dünya nüfusunun çoğu öldürülmek isteniyor” dedi.Bu düşüncenin eski ABD Başkanlarından Henry Kissinger’e ait olduğunu söyleyen Dr. Kilde, 14-15 Mayıs 2009 tarihinde yapılan Bilderberg toplantısında bu kararın alındığını belirtti.Dr. Kilde, bir televizyona yaptığı açıklamasında, “ABD, hiçbir maddi kayıp yaşamadan hatta milyarlarca dolar kazanarak dünya nüfusunu üçte iki oranında azaltmayı hedeflemektedir” diye konuştu.Dünya Sağlık Örgütü’ne domuz gribinin ölümcül bir salgın olduğu yönünde beyanda bulunması için baskı yaptıklarını belirten Rauni Kilde, “Böylece aşıyı tercihli değil zorunlu yapmak istiyorlardı. Özellikle hamile kadınların ve çocukların ilk önce aşı ile zorunlu tutulması gelecek nesilleri hedeflediğini göstermektedir” açıklamasında bulundu.Finlandiya hükümetinin sınıflandırmayı kabul etmediğini ve hastalığın derecesini normal hastalık olarak gösterdiğini ifade eden Kilde sözlerini şöyle sürdürdü; “Hiç kimse aşının bir yıl, beş yıl ya da 20 yıl sonra ne gibi etkilerinin olacağını bilmiyor: Mutlak kısırlık mı? Kanser mi? Ya da ölümcül herhangi bir hastalık mı?” Dr. Rauni Kilde, “Amerikan yönetimi ileride bundan dolayı doğacak herhangi bir sıkıntıdan dolayı ilaç şirketlerine bir sorumluluk yüklenmemesi için şimdiden önlemini aldı ve onları tüm sorumluluklardan muaf tuttu. Bu bile işin ciddiyetini göstermeye yeter” dedi.


HTML:
<embed src="http://blip.tv/play/AYG04VIC" type="application/x-shockwave-flash" width="480" height="300" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>


http://www.timeturk.com/Kilde---Grip-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-milyonlar%C4%B1-%C3%B6ld%C3%BCrecek-_102873-haberi.html
 



Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

cculsuzz' Alıntı:
Hiç dert edinmeyin, aşı ile 7 günde,aşısız 1 haftada kurtulursunuz bu hastalıktan.

bu hastalığı bilerekmi konuşuyorsunuz merak ettim ,keşke sizin dediğiniz kadar kolay bir hastalık olsaydı , daha 10 gün evvel bir yakınımızı kaybettik hemde dediğiniz gibi 7 günde , kaybettik ,yani 7 günde iyleşme filan yok kendikendine , insanları lütfen yanıltmayın ,
 

Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

cihanülker' Alıntı:
bu hastalığı bilerekmi konuşuyorsunuz merak ettim ,keşke sizin dediğiniz kadar kolay bir hastalık olsaydı , daha 10 gün evvel bir yakınımızı kaybettik hemde dediğiniz gibi 7 günde , kaybettik ,yani 7 günde iyleşme filan yok kendikendine , insanları lütfen yanıltmayın ,
Cihan Bey çok üzüldüm, başınız sağolsun.
 



Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant


iyi de ileri medeniyetlerden !!! bu tip söylemlerde okuyoruz; ne olacakı şimdi ?


Kilde: Grip aşısı milyonları öldürecek
Finlandiya Sağlık Bakanı Dr.Rauni Kilde'den domuz gribi hakkında çok çarpıcı itiraf. Kilde, "dünya nüfusunun yarısını öldürmek istiyorlar" dedi.


Finlandiya eski Sağlık Bakanı Dr. Rauni Kilde’den domuz gribi hakkında çor cesur açıklama.Domuz gribi aşısının bir aldatmaca olduğunu itirafa eden Dr. Kilde, “Bu aşı ile mümkün olduğunca dünya nüfusunun çoğu öldürülmek isteniyor” dedi. Bu düşüncenin eski ABD Başkanlarından Henry Kissinger’e ait olduğunu söyleyen Dr. Kilde, 14-15 Mayıs 2009 tarihinde yapılan Bilderberg toplantısında bu kararın alındığını belirtti.Dr. Kilde, bir televizyona yaptığı açıklamasında, “ABD, hiçbir maddi kayıp yaşamadan hatta milyarlarca dolar kazanarak dünya nüfusunu üçte iki oranında azaltmayı hedeflemektedir” diye konuştu.Dünya Sağlık Örgütü’ne domuz gribinin ölümcül bir salgın olduğu yönünde beyanda bulunması için baskı yaptıklarını belirten Rauni Kilde, “Böylece aşıyı tercihli değil zorunlu yapmak istiyorlardı. Özellikle hamile kadınların ve çocukların ilk önce aşı ile zorunlu tutulması gelecek nesilleri hedeflediğini göstermektedir” açıklamasında bulundu.Finlandiya hükümetinin sınıflandırmayı kabul etmediğini ve hastalığın derecesini normal hastalık olarak gösterdiğini ifade eden Kilde sözlerini şöyle sürdürdü; “Hiç kimse aşının bir yıl, beş yıl ya da 20 yıl sonra ne gibi etkilerinin olacağını bilmiyor: Mutlak kısırlık mı? Kanser mi? Ya da ölümcül herhangi bir hastalık mı?” Dr. Rauni Kilde, “Amerikan yönetimi ileride bundan dolayı doğacak herhangi bir sıkıntıdan dolayı ilaç şirketlerine bir sorumluluk yüklenmemesi için şimdiden önlemini aldı ve onları tüm sorumluluklardan muaf tuttu. Bu bile işin ciddiyetini göstermeye yeter” dedi.
 



Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

Öncelikle; Cihan Bey, başınız sağolsun.

Bence hiçbir hastalık önemsiz sayılamaz. Tedavisi varsa yapılmalı. Ama bu kadar hızla gelişen bir hastalık ve bir o kadar da hızlı yapılmış bir aşı var ortada. Bence aklımızın karışmasına etken olarakta ilk defa karşılaştığımız bir uygulamada var. Aşı yan etkilerinin ayrıntılı bir şekilde yazılı olarak bildirilmesi ve hasta veya yakınından imzalı onay alınması. Aşı için onay alınıyor bu güzel ve doğru bir karar bence. Fakat şöyle de bir şanssızlık var bu onay işi ilk kez domuz gribi aşısıyla geldi. Zaten aşı ve hatta hastalık ile ilgili bir sürü komplo teorileri varken birde böyle bir onay insanları aşıdan uzaklaştırdı.

Ben, yok şu aşı yaptırmış bende yaptıracağım yada başbakanımız "ben aşı olmayacağım kimseye zorla aşı yapamazsınız" dedi diye aşı olmama kararı vermek istemiyorum. Öncelikle bu komlo teorilerinin çürütülmesi lazım.

Bunun için öncelikle şu söylenmeli. Normal gripten şu ana kadar kaç vatandaşımız vefat etmiştir.Bu rakam domuz gribi ile karşılaştırıldığında nasıl? Bunun sonucu domuz gribinin ne kadar tehlikeli yada normal bir grip kadar tehlikeli olduğunu anlamamız için önemlidir, diye düşünüyorum.

Ölenlere Allah'tan rahmet, kalanlara sabır diliyorum.


Herkes gibi benimde aşı konusunda kafam karışık umarım sağlıklı ve doğru karar veririz

Saygılarımla
 

Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

Ararken şöyle bir bilgiye ulaştım

http://www.h1n1.gen.tr/portal/h1n1-domuz-gribi-asisi-haberleri/dpli-ciray-h1n1-domuz-gribi-asisini-sordu

saygılarımla
 

Ynt: Domuz Gribi Aşısı ve Adjuvant

cihanülker' Alıntı:
bu hastalığı bilerekmi konuşuyorsunuz merak ettim ,keşke sizin dediğiniz kadar kolay bir hastalık olsaydı , daha 10 gün evvel bir yakınımızı kaybettik hemde dediğiniz gibi 7 günde , kaybettik ,yani 7 günde iyleşme filan yok kendikendine , insanları lütfen yanıltmayın ,

Çok çok geçmiş olsun.Söylediklerinizde sonuna kadar haklı olmanızla birlikte unutulmaması gereken birşey daha var.Günümüz hastalıklarının çoğunun mono faktöriyel değil de multifaktöriyel olması.Bu yüzden virüs kaynaklı hastalıkları yine de küçümsememek gerekir.Öyle ki mevsimsel grip geçirirken muayene olmaya gittiğimiz doktor bize antibiyotik veriyorsa bunun sebebi virusü durdurmak için değil keza virus çeşitlerinin çok fazla olup onların etkilerinin diğer patojenleri de simulete etmelerini engellemek amacı ile verilir.
Bir önceki verilen linki tıkladığınızda da göreceksiniz domuz gribinin mevsimsel gribe göre öldürücülüğünün daha az olduğu belirtilmiştir.Demek istediğim şu ki domuz gribi teşhisi ile ölenlerin sadece virüs kaynaklı olarak öldü demek biraz zor.

saygılar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,699
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst