Doğa Sporcusunun Kol Saati?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 97,147
Ynt: Doğa Sporcusunun Kol Saati?

Klasik kamp saati arıyorsanız, tissot t-touch trekking modellerine bi bakın derim. Yalnız fiyatları biraz tuzluca.

Etiketler

Merhabalar,
Bu saatlerin (bence) en önemli özelliklerinden biri olan basınç ölçümü üzerinde pek durulmamış.
Dağcılar kadar olmasa da doğada vakit geçirenler için de hava tahmini epey önemlidir ve bu gibi saatlerde grafik olarak görebileceğiniz fark basınç, size havanın gidişatıyla ilgili bilgi verecektir.
Kimi saatte son ölçümle aradaki basınç farkını gösterir (sanırım PRG 80 bu şekilde) kimisinde de belli aralıklarla otomatik ölçüm yapar ve farkı grafik olarak gösterir. Örneğin PRG 70'te son 12 saatteki değişimi görebiliyorsunuz, grafik mantığı biraz farklı ama alışıyorsunuz.

Bu basınç farkını yorumlayabilmek için aşağıda detaylı bilgi var, alıntıdır.

Bu yazıda, barometre ve termometreye bakarak sonucun nasıl çıkarılabileceğine dair bir cetvel ve gökyüzü, güneş ve ay görünüşünden tahmin için ne şekilde yararlanabilneceğine veya bu görünüşlerin havanın nasıl olacağına, ne gibi bir anlam ifade edeceğine dair bilgi verilmeye çalışılacaktır

1- Barometrenin düşmesi, Termometrenin yükselmesi Lodos, Kıble, Keşişleme gibi Güney Rüzgarlarının esmesine isaret eder.

2- Barometrenin çok yükselişi ve Termometrenin düşüşü Poyraz, Yıldız, Karayel gibi Kuzey Rüzgarlarıyla sonuçlanır.

3- Normal atmosfer basıncı olan 1013 milibar'a nazaran barometrenin yavaş yükselişi veya alçalışı devamlı ve sakin havaya işaret eder.

4- Barometrenin birden düşüşünden sonra süratle yükselmesi fırtına geleceğini gösterir.

5- Hava Kuzey'den eserken Barometre süratle yükselirse fırtına gelecektir.

6- Hava Kuzey'den eserken Termometre sabit kalır, Barometre yükselirse yağmur yağacaktır.

7- Hava Güney'den eserken Barometre süratle yükselirse Kuzey rüzgarları ve fırtınanın geldiğini gösterir.

8- Barometre yükselir, Termometre sabit kalırsa, bu esnada gökyüzü bulutlarla kapalı ise yağmurla karışık Kuzey rüzgarları getirir.

9- Herhangi bir rüzgar eserken Barometre düşer, Termometre yükselirse rüzgar güneyden beklenir.

10-Barometre ve Termometre beraber düşer ise Lodos ile beraber yağmur beklenir.

11-Kışın Gündogusu ve Poyraz rüzgarları eserken barometre pek fazla yükselirse soguk hava, kar bazen de yagmur getirir.

12-Yagmur kesildikten sonra barometre yükselirse havanın soğuyacağı anlaşılır.

Büyük yükseliş (veya düşüş) : 3 saatte 8-10 milibar (mb) veya daha fazla
Hızlı Yükseliş (vaye düşüş) : 3 saatte 6-8 milibar(mb)
Orta yükseliş (veya düşüş ) : 3 saatte 3-6 milibar(mb)
Yavaş yükseliş (veya düşüş) : 3 saatte 3 milibar(mb) ve daha az

Seprit' Alıntı:
Dikkat ettim konudaki tüm saatler dijital acaba doğa sporcularının rahatlıkla kullanabileceği klasik kadranlı saatler yok mu?
Açıkcası benim için önemli olan soğukta çalışması su geçirmezliği ve dayanıklı olması ancak hangi saati alacağım konusunda birşey yapamıyorum piyasada çok saat var bazıları uyduruk bazıları aşırı.

Bende klasik saat seven birisi olarak aşağıdaki Jeep marka saati kullanıyorum. Kayışındaki pusula dışında pek ekstrası yok, 5 ATM.e kadar su geçirmiyor, camı darbelere dayanıklı, plastik kayışı rahat bir kullanım sunuyor, -10 derecenin altına inmedim ama o soğukta sorunsuz çalışıyor.

jeep_watch_outdoors_classic.jpg

Hevesinizi pek kırmak istemem ama bu saatler lüzumsuzluk abidesinden başka birşey değil kanımca. 97 den beri prt 40 kullanıyorum ve hemen hemen hiçbir tırmanışımda işimi görmedi. Altimetre hep kafasına göre takılır, 50 150 metre arası sapma verir genelde hatta basınç değişiminden öyle etkilenirki oturduğunuz yerde tırmandığınızı yada alçaldığınızı görürsünüz, termometrenin gerçek değeri okuması için kolunudan çıkarıp ortam sıcaklığında 20 dk civarında beklemeniz gerekir(kitapçık buna 30 dk diyor sanırım),fakat bu tip bi işlemi ağrı tırmanışında yaparsanız soğuktan dolayı saat pil uyarısı verip iptal olur(4200 den sonrada kolunuzda bi ağırlıktan başka bişey değildir o), pusula kolunuzu tam paralel tutmadığınız sürece yaklaşık değer verir ki pusula kullanmayan bi insan olarak kullansam o saate kesinlikle güvenmezdim. Kaya tırmanışı yapacağınız zaman o koca saat paşa paşa cebinize girer, çantanızı çıkarıp takarken takılır sürekli, kritik bi etaptan geçersiniz çof diye kayaya çarpar o olur bu olur ama şehirde saat kolunuzda gezerseniz ben dağcıyım dersiniz. 3 aşağı 5 yukarı değerler bana yeter, ne yaptığımızı bilelim kafi diyorsanız ve ihtiyaçtan öte aksesuardır bu diyorsanız şu anki yeni modeller kendini aldıracak donanıma ulaştılar (daha iyi pusula, daha iyi tasarım, daha hassas altimetre, daha iyi pil ömrü vs vs).
Saygılar..

Gerek bu saatler, gerekse en son teknoloji ürünü GPS cihazları sadece ama sadece referans amaçlı kullandığınızı kabullendiğiniz sürece sizi memnun eder. Ayrıca herkesin bilmesi gereken en önemli şey, hava basıncıyla yüksekliğin hesaplanamayacağıdır. Hava basıncı fırtına, yağmur, rüzgar, sıcaklık değişimleri gibi çeşitli hava olayı nedeniyle sürekli değişir. Basınç değiştikçe kolunuzdaki altimetre de sabit durmanıza rağmen sizi sürekli yükselip alçalıyormuş gibi gösterebilir, bu gayet doğaldır. En hassas yükseklik verisini elde etmek için ise GPS cihazlarına güvenmekten başka seçeneğimiz yok. Çünkü GPS cihazları yükseklik bilgisini hava basıncına göre değil, uydulardan aldığı coğrafi konumlamaya göre hesaplar.

Termometre için çok hassas bilgilere ihtiyacınız yoksa, kolunuzdayken ortam sıcaklığından 7-9 derece fazla gösterir. Bu fark belki kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bunun için soğuk, serin ve sıcak ortamlarda gerçek ortam sıcaklığı ile saatin gösterdiği sıcaklık farkının ortalamasını alabilirsiniz...

Pusulalar da malesef sadece referans amaçlı kullanmamız gereken cihazlardır. Magellan GPS'ler hariç (reklamı sokalım araya ;D) pusulalar yere paralel tutulmalı zaten. Daha da önemlisi kutup manyetizmasını etkilememesi için yakınlarımızda herhangi bir metal eşya olmamalı. Bunları düşünerek, mekanik pusulaların sapma oranlarını kabullenmek zorundayız. Zaten sapma bile olsa aşağı yukarı -kabaca- kuzeyin ne tarafta olduğunu bilmemiz bile bence yeterli. Ama eğer daha keskin sonuçlar istiyorsak yine güvenebileceğimiz yegane cihaz GPS'tir ;)

Casio Protrek nerede satılıyor? Yakından inceleyince karar vereceğim.

6 senedir prg 50 kullanan birisi olarak Alpine arkadaşımın dediklerine kısmen katılıyorum ama şunu da öncelikle söylemeden edemeyeceğim.
bir saatten pusula,hava tahmini,yükseklik gibi hassas ölçümleri net olarak beklemek bence biraz bencillik olur.
Çünkü bu kadar çok özelliğe ait veriyi kesinlik olarak bize veremez netice olarak o bir saat.
Suunto çok net veri veriyor çünkü o bir bilgisayar.
Arada böyle bir fark var bunu göz önünden ayırmamak gerekir.
Ama şunu söylemeliyim ki ben saatimdeki hava basıncı değerlerini takip ederek ortalama hava sıcaklığını, ortalama olarak havanın gidişatını tahmin edebiliyorum.
Keza aynı şekilde altimetre ile de yaklaşık yüksekliği tahmin edebiliyorum.
Bu da arazide ya da şehirde işime yarıyor.
Arazide elinizde hiçbir veri olmamasındansa belli oranlarda sapmalar yapan bir veriyi değerlendirmek bence çok daha iyidir.
Birde önemli olan bir teçhizattan ne kadar çok verim alabiliyor olmanızdır.
Bu yüzden saatimde pusula,barometre,altimetre olması, güneş enerjisi ile şarj olup illiminatör ışığa sahip olması benim için önemli.
Aynı gerber multiplier pensenin tek elle tüm foksiyonlarının rahatça kullanılabilmesi gibi...

Ayrıca şunu da söylemeliyim ki saatin titanyum ana kasası oldukça sağlam çünkü bugüne kadar saatin kasasını jettaşına bile yanlışlıkla sürtmeme rağmen üzerinde bir tek ezik yok.
Ben silikon kayışlı modelini kullanıyorum ve ter sebebi ile ancak bu kadar zaman sonra kayışın köprüsü koptu ama aynı modelin titanyum bileziklisine sahip olan babamın saatinde bir çizik dahi yok.
Casio Protrek serisini kullanıcısını kolay kolay yüz üstü bırakmıyor.

Ha bu arada sanırım prg 60 modelinde normal kuvartz saatte mevcut.

Zamanında bir Timex Humvee-Shock Resistant,200m WR- (8yıl dayandı, kordonu sudan, terden vs koptu 3. senede ama ana kasada ufak bir çizik dışında hiçbirşeyi yoktu) kullanmış, şuan bir G-Shock G7100 kullanıcısı olarak diyorum ki eğer GPS'i aktif olarak kullanıyorsanız ve çok kesin ölçümlere ihtiyacınız varsa Pro Trek'lere boşa 400-700 lira arasında para vermeyiniz. Bİr Timex veya G-Shock arazide karşılacabileceğiniz her türlü darbeye daha dayanıklıdır çünkü. Üstünde bi sürü elektronik sensörü yoktur, pilleri 10 yıla kadar dayanır ve yineliyorum defalarca sağa sola çarptım, hiç bişey olmaz.

Ama Gps'niz yoksa veya çok kesin ölçümler istemiyorsanız Pro Trek'ler arazide işinizi görmesi açısından biçilmiş kaftandır. Çoğu insan aldığı Pro Trek'in kullanım kılavuzunu okumadan sadece tuşlarına basarak bütün ayarlarını kalibrasyonunu bozar, saatin tam anlamıyla bir pusula, bir altimetre, bir barometre olmadığının farkında olmayarak "yaw bu saat aynı yerde 3 kere ölçüm yaptık rakımı biraz farklı gösteriyor" der...

Kullanım kılavuzunda bu saatlerin tam değer vermediği, ama gerçeğe çok yakın değerler verdiği açıkca yazmaktadır oysa ki..Yükseklik ölçerken başınç ve sıcaklıktaki değişimlerden faydalanğından, siz yerinizden hiç kalkmasanız bile değişik zmnlarda değişik rakım vermesi normaldir çünkü hava basıncı değişkendir. Ama asla 1400 m yerine 1800 m vermez...

Pusulasının nasıl kalibre edileceği yazmaktadır, ayarlarını yaptıktan sonra çok güzel ölçüm yapar. Ama unutmayınız ki klasik pusulalar bile büyük manyetik kuvvetlerden, metallerden, yüksek gerilim hatlarından ve daha bir çok değişkenden etkilenmektedir.

Nitekim havacılıkla uğraşanlar da bilirler ki hava araçlarının altimetreleri bile gelen metro raporuna göre günlük basınca göre kalire edilir kalkıştan önce, elimizdeki ise basit bi saat neticede :smiley: Gps de dahil olmak üzere hiç bir elektronik veya manuel alet arazide %100 güvenilir değildir, çünkü doğa sürekli değişmekte, arazi haritayı veya gps'i tutmamakta ısrar etmektedir ;D

Çok kesin ölçümlere ihtiyacı olmayan ama doğada kabaca çeşitli verilere ulaşmak isteyenler için birebir olduğunu düşünüyorum.

Gelelim "ama hangi Pro Trek?" sorusuna ;)

Hangi Pro Trek'i alırsanız alın titanyum kordonlusunu almanızı tavsiye ederim, lastik kayışlılarla arasında bariz kalite farkı var, çok daha dayanıklı. Çok para vermek istemeyenler için Prg 80 T idealdir. (300 lira civarında-Güneş enerjili batarya sayesinde kasanın açılıp pil değişimi yapılması derdi yok) Prg 110'a kadar saatlerde çok bi farklılık yok sadece kasalarında stil farkı var, hangisi daha çok hoşunuza gidiyorsa onu alın. Prg 130 T ise şuan piyasadaki en gelişmiş Pro Trek'tir ve Prg80 T'ye ek olarak

*Ay durumu
*Gelgit durumu
*Daha hassas ölçümler
*200m WR
*İngiltere ,Japonya gibi bu yayını yapan ülkelerde saati otomatik olarak güncelleme
*Daha iyi batarya ömrü
gibi ek özelliklere sahiptir.Fiyatı alacağınız yere göre 500 ila 750 lira arasında değişmektedir. Özellikle gece bir yerden bir yere gitmek zorunda olanlar için GPS yok ise ay durumu grafiği mükemmel olmuş bence. ;)[attachment=1]
[attachment=2]

Seçim sizin ;)

PRG-130T-7V.jpg

PRG-130_Timekeeping.jpg

Arkadaşlar saatime kavuştuğumdan beri özelliklerini deniyorum, daha ayrıntılı yazıyım dedim ;)

Saat çok güzel dizayn edilmiş ve bileği benimkinin 2 katı olan bir insanın bile rahatlıkla takabileceği kadar bir kordonla geliyor ;D 4 bakla çıkardım anca bileğime oldu :eek:
Titanyum kasası ve kordonundan dayanıklı olduğunu ilk bakışta anlıyorsunuz. Pusulasının kadranı döner tarzda, Prg 80 gibi elektronik değil ;) pusulayla karşılaştırdım 12 derecelik bir fark vardı, sabit ve düzgün bir zemin üzerinde pusula yardımıyla kalibre ettim, şuan cillop gibi çalışmakta ;D isterseniz haritanızdaki sapma miktarını hesaplayarak bu şekilde de kalibre edebilirsiniz;)

Düzgün metro verilerine sahip olmadığım için sıcakık ve basın kalibrasyonu yapmadım fakat verdiği değerler sıhhatli görünüyor.

Şuan Gps rakımı 1527 veriyor, saat de 1520 ila 1530 arasında değerler verdiğinden bu konuda da oldukça memnunum denebilir :D

Ay durumu ters çıkarsa basit bir ayarla düzgün görüntüyü elde edebiliyorsunuz.

Yukarıda Şenol beyin verdiği bilgiler eşliğinde sıcaklık ve basıncı takip ederek havanın gidişatı hakkında etkili tahminler yapabiliyorsunuz, bu konuda bizleri aydınlattığı için teşekkür ederim kendisine ;)

Güneş enerjisi panellerini dizaynı bozmayacak şekilde yerleştirmeleri çok güzel olmuş, ayrıca G-Shock'tan sonra bayağı da hafif ;D

Ama yine söylüyorum saatin bu özelliklerini çok fazla kullanmayacaksanız, daha önce kullandığımı söylediğim Timex:
[attachment=1]

Veya G-shock :
[attachment=2]
sizler için daha dayanıklı ve ucuz tercihler olabilir..bu G- Shock'un kordonunu metalle değiştirebilirsiniz, görüntüsü daha şık olacaktır ama bu lastik kordonu da çok rahattı ;)

Biraz daha kullandıkça daha ayrıntılı bilgi veririm ;)

Timex Humvee.jpg

casio_g7100.jpg

Bu konuda bir sorum olacak , ben sadece iyi ve basarili hava tahmini ile ilgileniyorum. Bunun disinda zaten GPS kullaniyorum. Yukseklik benim icin onemli degil.
Anladigim kadari ile iyi bir barometre ve termometre ozelligine ihtiyacim var. ( ayri bir ekipman olarakta olabilir ) Her iki ozellik icinde zaman icindeki degisimleri kaydetmek tahmin icin belirleyici oluyor sanirim.

yol' Alıntı:
Bu arada bir bilgi daha vereyim, bu saatlerle sağlıklı sıcaklık ölçümü yapmak için saati koldan çıkarıp ölçüm yapılacak ortamda en azından 5-10 dakika bekletmek gerekir. Vücut ısısından (2-3 derece bile olsa) etkileniyorlar.

Dün gece yarısı çıktığım Uludağ yolunda 1200 mt.'de (tabi saatin yaptığı ölçüme istinaden verdiğim değerdir :smiley: ) yaptığım ölçüm sonucu bekleme sonrası yapılan ölçümde 6.1°C olarak gördüğüm değerin koluma taktıktan sonra 14.3 °C'ye kadar çıktığını gördüm.

Anlık net okumalar yapılamaması bana göre bir dezavantaj olsa da kolumdan çıkarama neden olacak bir kusur olmadığını düşünüyorum.

Merhaba..
Bende PRG80 L var en sondaki L/P/X gibi harfler kayışın deri titantum,plastik vs. malzemeden yapıldıgı anlamına geliyor.

Su geçirmezlik konusunda casioya güvenebilir düşüncesi ile 57 mt aşağıya kadar indirdim sorun olmadı hala sağlam :smiley:

Barometresi için güvenilir bir tekne barametresinde kalibrasyon gerekiyor.:smiley:

Altimetresi 5 mt ve katlarını gösteriyor. ancak ölçümü hava basıncına göre yaptıgı için sürekli hatalı gösterme eyiliminde, dolayısı ile denize sıfır bir yerede kalibre edip kullanmalı ve bakılacak her gün bunu yapmalıyız (net ölçüm için)

Genel olarak Prg 40/50/60/80/100 gibi seriler temel olarak aynı triple sensör, sadece içi elektronik programları daha az veya fazla. temel aynı.

Güzel sağlam başarılı ve çok teknolojik bir saat iyi iş görüyor, kullanıcı olarak memnunum yaşam formatımada uygun bir saat.
tavsiye ederim.

Fiyat olarak bir honkong sitesinden 200 YTL'ye arkadaşıma aldırdım.

protrek 130 mu?
protrek 110 mu?
şuan 130 kullanıyorum ama 110 un türkçe kılavuzu ile 130 un kılavuzunu karşılaştırınca 110 un tırmanışlar ve dağcılık için daha uygun olduğunu anladım...
130 denizcilerinde düşünüldüğü bir saat olmuş :smiley:

merhaba ben bişey sormak isiorum benim PRG-110-1VDR saatim var pil tasarufu yada gece modu dediniz olayı nasıl yapıyoruz anlatabilirseniz sevinirim :D kış oldundan dolayı güneş enerjisini pek kulannamıyorum(saat montun içinde hep :smiley: ) pil seviyesi düşük gösteriyor bari tasaruf edeyim dedim

şimdiden teşşekür ederim

Normal saat ayarlarını yapmak için adjust tuşuna basın, dakika,saniye vs.den sonra mode tuşuna basmaya devam edin ekranda PS yazdığında yandaki tuşlardan ON konumuna alın;)
kara_batu' Alıntı:
merhaba ben bişey sormak isiorum benim PRG-110-1VDR saatim var pil tasarufu yada gece modu dediniz olayı nasıl yapıyoruz anlatabilirseniz sevinirim :D kış oldundan dolayı güneş enerjisini pek kulannamıyorum(saat montun içinde hep :smiley: ) pil seviyesi düşük gösteriyor bari tasaruf edeyim dedim

şimdiden teşşekür ederim

Arkadşalar TİSSOT T-TOUCH EXPERT MODELİNİ KULLANIP DA MEMNUN OLAN VAR MI.ACİL YARDIM BEKLİYORUM :ÇÜNKÜ BU SAATİ ALACAĞIM YURTDIŞINDAN

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,708
Kayıtlı Üye Sayımız
166,547
Kaydolan Son Üyemiz
Tsukuyomi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR