Ynt: Doğa Sporcusunun Kol Saati?
Zamanında bir Timex Humvee-Shock Resistant,200m WR- (8yıl dayandı, kordonu sudan, terden vs koptu 3. senede ama ana kasada ufak bir çizik dışında hiçbirşeyi yoktu) kullanmış, şuan bir G-Shock G7100 kullanıcısı olarak diyorum ki eğer GPS'i aktif olarak kullanıyorsanız ve çok kesin ölçümlere ihtiyacınız varsa Pro Trek'lere boşa 400-700 lira arasında para vermeyiniz. Bİr Timex veya G-Shock arazide karşılacabileceğiniz her türlü darbeye daha dayanıklıdır çünkü. Üstünde bi sürü elektronik sensörü yoktur, pilleri 10 yıla kadar dayanır ve yineliyorum defalarca sağa sola çarptım, hiç bişey olmaz.
Ama Gps'niz yoksa veya çok kesin ölçümler istemiyorsanız Pro Trek'ler arazide işinizi görmesi açısından biçilmiş kaftandır. Çoğu insan aldığı Pro Trek'in kullanım kılavuzunu okumadan sadece tuşlarına basarak bütün ayarlarını kalibrasyonunu bozar, saatin tam anlamıyla bir pusula, bir altimetre, bir barometre olmadığının farkında olmayarak "yaw bu saat aynı yerde 3 kere ölçüm yaptık rakımı biraz farklı gösteriyor" der...
Kullanım kılavuzunda bu saatlerin tam değer vermediği, ama gerçeğe çok yakın değerler verdiği açıkca yazmaktadır oysa ki..Yükseklik ölçerken başınç ve sıcaklıktaki değişimlerden faydalanğından, siz yerinizden hiç kalkmasanız bile değişik zmnlarda değişik rakım vermesi normaldir çünkü hava basıncı değişkendir. Ama asla 1400 m yerine 1800 m vermez...
Pusulasının nasıl kalibre edileceği yazmaktadır, ayarlarını yaptıktan sonra çok güzel ölçüm yapar. Ama unutmayınız ki klasik pusulalar bile büyük manyetik kuvvetlerden, metallerden, yüksek gerilim hatlarından ve daha bir çok değişkenden etkilenmektedir.
Nitekim havacılıkla uğraşanlar da bilirler ki hava araçlarının altimetreleri bile gelen metro raporuna göre günlük basınca göre kalire edilir kalkıştan önce, elimizdeki ise basit bi saat neticede
Gps de dahil olmak üzere hiç bir elektronik veya manuel alet arazide %100 güvenilir değildir, çünkü doğa sürekli değişmekte, arazi haritayı veya gps'i tutmamakta ısrar etmektedir ;D
Çok kesin ölçümlere ihtiyacı olmayan ama doğada kabaca çeşitli verilere ulaşmak isteyenler için birebir olduğunu düşünüyorum.
Gelelim "ama hangi Pro Trek?" sorusuna
Hangi Pro Trek'i alırsanız alın titanyum kordonlusunu almanızı tavsiye ederim, lastik kayışlılarla arasında bariz kalite farkı var, çok daha dayanıklı. Çok para vermek istemeyenler için Prg 80 T idealdir. (300 lira civarında-Güneş enerjili batarya sayesinde kasanın açılıp pil değişimi yapılması derdi yok) Prg 110'a kadar saatlerde çok bi farklılık yok sadece kasalarında stil farkı var, hangisi daha çok hoşunuza gidiyorsa onu alın. Prg 130 T ise şuan piyasadaki en gelişmiş Pro Trek'tir ve Prg80 T'ye ek olarak
*Ay durumu
*Gelgit durumu
*Daha hassas ölçümler
*200m WR
*İngiltere ,Japonya gibi bu yayını yapan ülkelerde saati otomatik olarak güncelleme
*Daha iyi batarya ömrü
gibi ek özelliklere sahiptir.Fiyatı alacağınız yere göre 500 ila 750 lira arasında değişmektedir. Özellikle gece bir yerden bir yere gitmek zorunda olanlar için GPS yok ise ay durumu grafiği mükemmel olmuş bence.
[attachment=1]
[attachment=2]
Seçim sizin