Dikkat! Eberspacher D2 Airtronic Yüksek Rakımda Çalışmama Sorunu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan orsaalabanda Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 152
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 102,397
Ynt: Dikkat! Eberspacher D2 Airtronic Yüksek Rakımda Çalışmama Sorunu

Buğra, eberspacher D2 Cem'in Uludağ gezisinde 2000 rakımda sorunsuz çalıştığını biliyoruz. Webasto ısıtıcı kullanan ve bu konuda net
bilgi veren olmadığından katalog değeri ve satıcı bilgilerinden 2500 rakımda sorunsuz çalışacağı söyleniyor. Webasto kullanırsan cihaz
konusunda net bilgileri burada paylaşırsın. Trumatic konusunda bilgi eksiğin olabilir. Trumatic ısıtıcı farklı Truma boiler su ısıtıcı ayrıdır.
Her iki işlemi yapan cihazlar vardır ancak büyük araçlar için kullanılır.
Levent

Etiketler

Yüksek rakım problemi iki markada da var. Telefon ile merkezlerini arayarak bilgi alabilirsiniz. Bence en doğrusu bu. Ancak bu ürünleri yüksek rakımda kullanan kişi sayısının Türkiye'deki azlığı nedeni ile Türkiye temsilcisi firmalar da hangi rakımlarda ne sorunlar yaşandığı konusunda ne çok net bilgiye sahip değiller.

D2 nin rakım problemine karşı Eberspacsher bir ara parça ile sorunu çözüyor. Yine en doğru bilgiyi Açsa'yı arayarak öğrenmenizi öneririm. Ben bunu da taktıracaktım ilk kurulumda, ancak önce standart kurulumu bir süre denemek istedim. GPS ile gördüğüm en yüksek rakım 1200 küsür metrelerdi ve sorun yaşamadım.

Duş konusunda bir şey diyemeceğim. Şu an Cumalı Kızık'dayız ve arabanın içi sıcacık. Kışın haftasonları yapacağım 2-3 günlük gezilerde duş umurumda bile değil ki bugün tüm gün Ilıca'da keyif yaptık :smiley:
Size çok ihtiyaç duyduğunuzda şehir hamamlarını kullanmanızı öneririm.

BGRDRC' Alıntı:
Merhaba;
Bu konuda bir şey sormak istiyorum.Cem Bey'in belirttiği yüksek rakımda çalışmama durumunun sonucu ne oldu acaba?Kartepe vb kış kamplarına gelmek istiyorum ama ısıtıcım yok.Araştırmak için bu konu başlığı altındaki forumları okudum ancak Eberspracher mi(rakım problemi varsa işime yaramaz çünkü hedefim syncro ile heryere gitmek) ,Webosta mı yoksa bir kez olsun bir daha uğraşmıyayım hem de ileride tavanı yükseltip içine duş vb koyduğumda sıcak suyum olsun diyip Trumatic mi iyice kararsız kaldım?
Yardım Lütfen..

Levent Abi;
ikisinin farklı olduğunu biliyorum ama sonuçta aracı karavana çevirirken bu tip eksiklikleri ileriye yönelik alırsam benim için hem ekonomik hem de kullanışlı olacağı düşüncesindeyim.Yani söylemek istediğim şuan sadece bir webosta taktırır araç içini kışın yatılır hale getirebilirim ancak bu sisteme ek sıcak su sistemi vb birşey yapamam.Ancak forumdan da takip ettiğim LPG ile çalışan sistem ileriye yönelik ısınma,sıcak su,buzdolabı ve ocak ihtiyaçları için çok daha uygun gibi geliyor.Daha önce belirttiğim gibi bizim araçların alt kısmını komple koruma ile kapladığında aşağıya küçük bir lpg deposu sığdırabilirim diye düşünüyorum.Böylece en azından araç içinde yer kaplayacak piknik tüpünün yerini boiler ısıtıcı için ayırabilir alandan tasarruf etmiş olurum diye düşünüyorum.
Burak Bey;
Hedeflediğim karavan VW T4 California Exclusive'e yakın bir şekilde..Bunun için belki forumlardan da takip ediyorsunuzdur öncelikle tavanı yükseltmek sonrasında parça parça içini yaptırmak düşüncesindeyim.Aracım 2003 VW T4 Syncro.İleride hem yurtiçi hem de yurtdışı seyahatler için çok büyük olmayacak,şehir içinde ve yüksek rakımda(normal karavanın giremeyeceği yerlere de girebilecek) ancak ben,eşim ve şuan 19 aylık olan oğlum için ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir karavan olması gerekiyor.Araçla ilgili aklımda çok güzel projeler var ancak sıcak su/duş ve iyi bir ısınma sistemi özellikle çocukla yapılan seyahatlerde gerekli olacak diye düşünüyorum.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

Öncelikle bazı yanlış ve eksik bilgileri düzeltelim;

Rakım sorunu Eberspacher D2'de 1500 m., webasto'da 2000 m.'de başlıyor...

D2 ısıtıcımı geçenlerde 2000 m.'de değil, 1700 m.'de sorunsuz kullandım.

Oysa yazın aynı yerde ve aynı rakımda sorunla karşılaşmıştım. Bu kez farklı olan durum, ısıtıcımı araca biner binmez aşağıda iken açtım ve yol boyunca çalışarak devam ettim. Bir başka tahmin de yaz-kış farkından kaynaklı alçak-yüksek basınç durumlarına göre soğuk havada görece daha yüksek oranda oksijen olması nedeniyle bu kez çalışmış olabileceği... Kimbilir?..Ama bu her seferinde çalışacağı anlamına geliyor mu bilmiyorum?

Biliyorsunuz bu ısıtıcılarda oksijen sensörü var. Oksijen oranı düşükse çalışmıyor. Yani kısa bir süre çalışıp sonra duruyor. Aslında bu bir tür koruma mekanizması. Amacın verimsiz yanan mazotun kurumlaşma yapmasını önlemek olduğunu düşünüyorum.

Webasto 2000 m.'ye kadar çalışıyor ama 2000 m.'den sonra sorunun çözümü yok. Eberspacher D2 ise "yüksek irtifa kiti" ilavesiyle 3500 m.'ye kadar çalışabiliyor. Yüksek irtifa kiti aslında mazot akışını düzenleyen ikinci bir mazot pompası. Fiyatı 400 TL. civarında. Webasto fiyatının D2'den pahalı olması nedeniye D2 bu kit ile birlikte webasto fiyatını az bir miktar geçer... Ama 3500 m.'ye kadar sorunsuz çalışan bir sistem de yabana atılacak bir şey değildir.

Trumatic E2400 herşeyden önce enerji tasarrufu ve sessizlik nedeniyle tercih edilecek bir ısıtıcı. Saatlik ortalama enerji tüketimi 1.1 Amp. Eber ve Webasto'da bu değer 3,5 - 4 Amp. arasında değişiyor. Neredeyse buzdolabı ile aynı. Ancak trumatic türü ısıtıcıları piknik tüpü ile kullanmak pratik değil. Bu durumda 12 kg.'lık tüpler kaçınılmaz oluyor. Yedek piknik tüpü taşıyarak belki olabilir ama araçta sabit olan piknik tüpü hacmindeki bir lpg tankı ile bu iş olmaz. Bittiğinde piknik tüpünü değiştirebilirsiniz ama tankı o anda orada dolduramazsınız. Daha büyük hacimdeki bir tankı da araç altında taşımak büyük risktir. Aslında küçük hacimli de olsa risktir ama "araç altı koruma" falan yazdığınız için uygun bir önlem alacağınızı düşündüm. Rakım sorunu bu ısıtıcılarda da var.

Hem sıcak su hem genel ısınma için tüple çalışan kombine cihazlar var ancak fiyatları yanına yaklaşılır gibi değil. Hacim olarak da diğerlerinden fazla yer kaplıyorlar.

Sonuç olarak kişisel tercihim;

Enerji sorunum yoksa, aracıma büyük amperli aküler sığdırabiliyorsam ve sürekli şarj edebiliyorsam Eberspacher D2 + yüksek irtifa kiti,

12 kg. tüp taşıyabiliyorsam Trumatic E2400 tercih ederdim. Akabinde nasıl olsa 12 kg.'lık tüp taşınıyorsa buzdolabı da 3 sistem tercih edilirse enerji sorunu neredeyse kökünden çözülecektir. Zaten yurtdışı örneklerde sıklıkla kullanılan kombinasyon da budur.

Webasto, D2 gibi ısıtıcılarda, yolda giderkende çalıştırılması halinde, hava emiş girişinden içeriye toz vs. gibi maddelerin girme olasılığı nedir ?
Cihazlara zararı varmıdır? Olası sorunlar neler olabilir? Ben, belki zarar verebilir, düşüncesi ile şu ana kadar yolda giderken çalıştırmadım. Bu konuda deneyimi olan varmı?

Merhabalar,konu hakkında deneyimlerimi paylaşmak isterim,bendede D2 var,Kartalkaya,Kartepe ve Uludağda bir sorun yaşamadım,içeri takılan temostatı bir kere 22 derece sıcaklığa ayarlayıp işaretlediğiniz zaman standart sıcaklıkta sorınsuz çalışıyor,-5 derece ve altı ortamlar için eurodiesel kullanmanızı ve mazot antifrizi eklemenizi tavsiye ederim.

Cihazın kabini pervaneye çok yakın döndüğü için sarsıntıdan kabin bir mm.oynayıp pervaneye sürtebiliyor.
Ben kabine küçük bir tokat atıp sürtünmeyi kesiyorum.

Ayrıca pervane büyük sarsıntılarda zarar görebiliyor(muş).

Kabini montaj ve denemeden sonra normal çalışır halindeyken kelepçe ile sabitlesem diye düşündüm ama çok sık olmadığı için vazgeçtim.
Aklınız da bulunsun.

Bir de soğuk havalarda bir depo mazota bir lt. kadar benzin karıştırarak (1/60) donmayı engelleyebiliyorduk.Ama bu karışım motora iyi geliyordu da ısıtıcının çalışmasını negatif yönde etkilermi...henüz benzin karışımı ile denemedim. "bumer" antifiriz ile denemiş.

Kartepeye çıkanlardan mazot+benzin karışımını deneyen olursa bilgi verirler sanırım.

Webasto 2000 m.'ye kadar çalışıyor ama 2000 m.'den sonra sorunun çözümü yok. Eberspacher D2 ise "yüksek irtifa kiti" ilavesiyle 3500 m.'ye kadar çalışabiliyor. Yüksek irtifa kiti aslında mazot akışını düzenleyen ikinci bir mazot pompası. Fiyatı 400 TL. civarında. Webasto fiyatının D2'den pahalı olması nedeniye D2 bu kit ile birlikte webasto fiyatını az bir miktar geçer... Ama 3500 m.'ye kadar sorunsuz çalışan bir sistem de yabana atılacak bir şey değildir.

Ben webastoda da ki bu olayın çözümsüz olduğunu bilmiyordum,işler değişmmeye başladı şimdi.

mayıstosböce' Alıntı:

Ben webastoda da ki bu olayın çözümsüz olduğunu bilmiyordum,işler değişmmeye başladı şimdi.

Evo 3900 alırsın, Everest te bile çalıştırırsın... ;D
Elbette çözümü var, bir üst modelden itibaren yükseklik sorunu webastoda hiç yok...

Cem Bey;
Peki bu linkte http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=48629.0 yer alan cihaz konusunda bilginiz var mı?Bu cihazı içeride uygun bir yere takmak, benim syncro'nun altına 30-40lt'lik bir simit veya daha küçük lpg deposuyla birlikte(tabiiki ekte yer alan korumaları sağlayarak) kullanmak,aynı zamanda linkte belirtilen montaj tekniği ile buzdolabı,ocak,ısıtıcı için enerji ve sıcak su sağlamak mümkün olamaz mı?

2390796.jpg

taiga' Alıntı:
Evo 3900 alırsın, Everest te bile çalıştırırsın... ;D
Elbette çözümü var, bir üst modelden itibaren yükseklik sorunu webastoda hiç yok...

O ne kadar,büyük ihtimal güzel bir fiyattır,mutluluğuna bakarsak :smiley:.Ben şahsen telefisi olmayan bir cihazı almaktansa kitle de olsa telefisi olan bir cihazı almayı yeğlerim,şimdi param yok ilerde taktırırım dersin yani çözümü mümkün ama webastonun ki mümkün değil paran olsada mümkün değil.mantığım eber diyor.Zaten kaç sefer 2000 mt üzerine çıkacaksın ki diyen arkadaşlar olabilir,ben şahsen gideceğim yerin rakımını bilmek istemiyorum,1990 rakım bir yere geldiğimizde acaba sorun çıkarırmı diye de düşünmek istemiyorum çünkü acabalı soru sorduğun anda ,yanına bunu telefi edecek bir sürü ekipman alman gerekiyor..

mayıstosböce' Alıntı:
O ne kadar,büyük ihtimal güzel bir fiyattır,mutluluğuna bakarsak :smiley:.Ben şahsen telefisi olmayan bir cihazı almaktansa kitle de olsa telefisi olan bir cihazı almayı yeğlerim,şimdi param yok ilerde taktırırım dersin yani çözümü mümkün ama webastonun ki mümkün değil paran olsada mümkün değil.mantığım eber diyor.Zaten kaç sefer 2000 mt üzerine çıkacaksın ki diyen arkadaşlar olabilir,ben şahsen gideceğim yerin rakımını bilmek istemiyorum,1990 rakım bir yere geldiğimizde acaba sorun çıkarırmı diye de düşünmek istemiyorum çünkü acabalı soru sorduğun anda ,yanına bunu telefi edecek bir sürü ekipman alman gerekiyor..

Anlaşıldı dayı, sen Eber ci olacaksın...
Hayırlı olsun ne diyeyim... :D

BGRDRC' Alıntı:
Cem Bey;
Peki bu linkte http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=48629.0 yer alan cihaz konusunda bilginiz var mı?Bu cihazı içeride uygun bir yere takmak, benim syncro'nun altına 30-40lt'lik bir simit veya daha küçük lpg deposuyla birlikte(tabiiki ekte yer alan korumaları sağlayarak) kullanmak,aynı zamanda linkte belirtilen montaj tekniği ile buzdolabı,ocak,ısıtıcı için enerji ve sıcak su sağlamak mümkün olamaz mı?

Cihaz hakkında bilgim yok. Üzgünüm...

Bülent, webasto fiyatı 1250 TL. gibi..

D2 için ise 900 TL. fiyat veren yerler var. Yani 1300 TL. gibi bir rakama 3500 m.'ye kadar çözüm bulmak mantıklı gibi görünüyor.

Ancak;

D2'nin son seferde çalışacağı tuttu, Uludağ'da bizi 1750 m.'de ısıttı. Bu durum webasto'nun da 2.250 m.'de çalışmayacağı anlamına gelmiyor. 2000 civarı rakımlar makul ve tatminkar yüksekliklerdir. Zorlanacağın yerlerin sayısı azdır. Bunlar da belki Artvin'in, Toroslar'ın Ziganalar'ın yüksek yerleri, Doğu Anadolu'nun yüksek kesimleridir. Sana yakın olan Köroğlu Dağları ve Kartalkaya'da dahi sorun yaşamazsın.

Ayrıca altimetre taşımana gerek yok. 2000 m.den sonra ağaç vejetasyonu yoktur. Bu sınır ölçüm için önemli bir kriter. Ağacın olmadığı yüksekliklerde ısıtıcının zorlanacağını bilmen yeterli olacaktır.

Bunları şunun için yazıyorum;

Webasto bana daha güven verici bir marka olarak geliyor. Dün Gölyazı'ya gittik. Aracı durdurduktan sonra ısıtıcının düğmesine bastım ve uzun bir süre geçtiken sonra ateşleme yapmadığını soğuk hava üflediğini fark ettim. Ayar düğmesi son kademede olmasına rağmen bir kaç kez denedim ateşleme olmadı. Bu sırada aracın iç sıcaklığı 19º C idi. Kapıları açıp sıcaklığın 15º C'ye kadar düşmesini bekledik ve zor da olsa ateşleme sağlandı. Ateşleme öncesinde de inanılmaz bir çiğ mazot dumanı attı. Bu durumla daha önce de bir kaç kez karşılaşmıştım. Aletin kendisinde ya da mazotta mı problem vardı, yoksa sıcaklık algılamasından kaynaklı bir problem miydi anlayamadım?

Görüyorsun ki ısıtıcıyı aldığım günden bu yana sürekli sorularla, sorunlarla karşınıza geliyorum. Doğada olmayı seven kampçılarız. Bence ısıtıcı kafada bu tür soru işaretlerine yer bırakmayacak derecede güvenilir olmalı. Herkes kendi kullandığı markayı övmeyi sever ama webasto kullanıcılarından bu tür sorunlar pek duymadım. Aklında bulunsun.

Cem,
Umarım termostat/ayar düğmesi doğru yere monte edilmiştir.

Bir kere daha hatırlanacak olursa termostat ayar düğmesi(diyelim) aracın boy ve yükseklik ölçülerinin ortasında olmalıdır.
Örneğin ara perdesi kapanabilen ve ısıtıcının yeri yolcu koltuğu altında olan dizayndeki araçlarda ara perde ile arka kapı ortasında ve taban ile tavanın ortasında bir yerde olmalıdır. Ancak bu nokta aracın dizaynı itibarı ile "tam da şurası" diyebileceğimiz bir nokta olamayabiliyor.
Bu (G) noktasını ;) ararken;
Düğme ısı veren bir başka cihazdan, örneğin ocaktan ya da dışarısının soğuğunu sızdıran yerlerden örneğin pencere, kapı, havalandırma vb. yerlerden de uzakta olmalıdır.
Böyle bir yer panel karavanlarda az sayıda olabiliyor ancak. Bu noktayı bulabilmek cihazı doğru ve ekonomik kullanmayı da bereberinde getirecektir kuşkusuz.

Arkadaşlar bugün eber satıcısına gittim ve olurda kit taktırırsam ve çalışmazsa iade alıp almayacaklarını sordum,çok ilgilendiler ama net cevap için açsa dan telefon bekliyorlar.
Bu durumda Haldun(taiga) un tavsiyelerine ve Cem in yaşadığı sorunlara bakarak webasto en sağlıklı karar olarak gözüküyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,615
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR