Defenderle Marmaris - Moskova Yolculugu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mexmet44 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 152
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 55,665

Etiketler
Ynt: Defenderle Marmaris - Moskova Yolculugu

Takip Mehmet bey polislerle bi sıkıntı yaşamış arazi veya offroad araçlarında dalkıran jant lastik şnorkel sis farı genel offroad donanımı modifiye sayılır mı offroad donanımları arazide araca kolaylık sağlıyor süs ve milletti rahatsız edecek bi durum yok modifiye yasağı genelde gelen trafik te rahatsız edici egzozlar müzik sistemleri araçlarda kaportada yapılan ileştirmeler bu ve benzeri modifiyelerden dolayı yasa çıktı arazi araçların bu yasadan muaf tutulması lazım bence

erdal abi, buna benzer bi problemi ben burdada 3 gun once yasadim. gece yanlis yola girdim, tekrar dondum, orada polis arabasi duruyodu , onlara dogru yolu sormak icin durdum. ( aslinda kasindim yani) adamlar tabi direkmen ruhsat ehliyet derken polisin birinin gozu benim projektorlere takildi. projektorun icinde park lambasiyla beraber yanan kucuk mavi lambalar var. polis tutturdu illa ceza kesecek. neymis rusyada mavi lamba sadece polislerde vede politikacilarin arabasinda olurmus. adamlara gece vakti dert anlatmak hicde kolay olmadi. 2000 ruble (yaklasik 120 lira ) ceza + lambalar iptal. ustelik ceza makbuzsuz.

Mehmet bey,
Yolunuz açık olsun demekte belli ki geciktim. Yine de geç te olsa yolunuz açık olsun.
Seyahatinizin kalan bölümünü bekliyorum bende. Zaten zor bölüm bitmiş gibi.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

aslinda zor bolum benim icin trabzondan sonra basladi desem hic de yalan olmaz. trabzona kadar tatli bir heyecan vardi, degisik bir heves vardi. ama trabzondan sonra problemler basladi. en basta uykusuzluk, yorgunluk ve yol stresi basladi.

yolculugumun ikinci gununun aksami hayal kirikligiyla trabzondan ayrildim. ( mola bile vermedim) hedefim hopaya ulasmak orada 3-5 saat istirahat edip siniri gecmekti.neyse, rizeyi gectikten sonra saat 12 civari hopaya ulastim. araci kucuk bi otelin onune cektim ve otelden bi oda tuttum, tabii bu arada yagmur zaten yol boyunca hic durmadi. o yorgunlukla saat 5e kadar guzeeel bi uyumusum. ondan sonra yine sabahin o saatinde aracin yagini suyunu kontrol ettim ve dustum yollara. gurcistan siniri zaten hopaya cok yakin ( 18 km). sansimdan sinirda fazla kucuk arac yoktu.direkmen gumruge daldim, turkiye tarafinda islemler 5 dakika bile surmedi. ama gurcistan tarafinda biraz uzun suruyor. aracta ne var ne yoksa hepsini bosalttirdilar. valizlerimi kontrol ettiler. is gitti benim gaz depolarina . benim aracta iki tane gaz deposu var birisi 35 litrelik ( orta koltugun altinda ) biriside 90 litrelik ( arka bagajda ) . gurcistan polisi tutturdu ayni aracta 2 depo olmaz diye. bende yolumun cok uzun oldugunu, her yerde lpg yi kolay bulamadigimi guzelce ( tatli bi dille ) anlattim. oyle ucuz atlattik.

gurcistan gumrugunden ciktiktan sonra hemen 100 metre ilerde cafeler restoranlar var. ayrica orada para bozdurabiliyorsunuz. ( 1 lira 0.74 lari ) cafelerde veya marketlerde turk lirasi ile alisveris yapabiliyorsunuz. neyse gittim bi kafede sabah cayini ictim , para bozdurdum. yola cikmaya hazirim yine.
HATA 1..haritasiz yola cikmak (
HATA 2..yola cikmadan coook once araci tam kontrol etmek ( benim arac halen benzinde randimanli calismiyo ) sanki benzinle gazi karistiriyo gibi.
HATA 3.. insanlari yada ulkeleri gormeden, tanimadan onyargili olmamak lazimmis.
( yeri geldikce bu hatalarimi yazacagim)
yola cikmaya hazirim ama nereye nasil hangi yoldan gidecegimi tabiiki bilmiyorum. benim aklimda once tiflise gitmek ondan sonrada lars sinir kapisina gitmek var. zaten rusyaya gecis sadece lars sinir kapisindan oluyomus. aslinda gurcistanda sahil yolundan gidildiginde sochiye kapi var ama ( 660 km. ) savas zamanindan beri kapaliymis.
ha bu arada gurci vatandaslar ingilizce bilmiyolar, sinirdakilerde turkceyi biraz anliyorlar. gurcilerin bir iyi tarafi neredeyse hepsininde ruscayi cok iyi bilmeleri oldu ( ovunmek gibi olmasin benim ingilizcemde iyidir ruscamda. onun icin yolda dil konusu fazla bir problem olmadi )
sordum bir kac gurcistanli vatandasa gurcistan haritasi nerede bulabilirim diye, aldigim tum yanitlar hep ; harita yok 100 dolara 120 dolara navigasyon cihazi verelim diye oldu. navigasyon cihazi bendede var ama teknolojiyle aram iyi olmadigindan kullanamadim. neyse sansimdan otobus soforu arkadas vardi tiflise giden ondan yol tarifi aldim tiflise kadar olan bolumu.

yolculugumun ucuncu gunu yollar, daglar ( kafkaslar ) beni bekler. sabah 8 civari sinirdan (gurcistan siniri ) ayrildim. ver elini batum, samtrediya,kutaisi,zestafoni, tiflis ve oradanda lars sinir kapisi. ( ama benim aklima nerden takilmissa kolkheti diye bi yerden daha gecmem gerekiyodu tiflisten sonra, ama oyle bi yer goremedim)
sinirdan ayrildiktan yaklasik 20 dakika sonra gurcistan koyleri ( bakimsiz ) basliyor vede petrol ofisleri. ne buyuk sans neredeyse hemen hemen butun petrol ofislerinde propan var . ama sadece gurcistanin ilk 2 saatlik bolumunde. araci cektim benzinlige doldurdum benim 3 depoyuda ( 2 gaz deposu + benzin deposu) gazin litresi bizim parayla 1 lira benzin 1.75 . ama rusyada birazcik pahali.ha bide gurcistanda ayni bizim yavru vatan kibristaki gibi hic ucuz arac goremiyorsunuz. hep kaliteli , businnes class araclar var. mercedesler, bmw ler, land cruser jeepler. hummer bile gordum. vergisiz aliyorlarmis araclari. koy yollarinda bile hep kalite arabalar gordum.gurcistan yollarinda gordugum cok buyuk bi eksiklik , o da yol restaurantlarinin gayetten yok dnecek kadar az olmasi yada kucuk yol ustu kafelerin. ayrica yollar o kadar bozukki , bir an bizim nahiyelere ilcelere giden tek seritli yollari ozluyorsunuz.tam otoyol isaretini gorup seviniyorsunuz yol duzeldi diye 3-5 kilometre sonra yol yine koy yolu + yolun orta seridinden ya koyun surusu yurur ya inek surusu yurur. zaten koylerin icinden gecerken cok yavas gitmek zorundasiniz, her an bi yerlerden domuz surusu bile cikabiliyor)).

batuma yaklasirken simdi hatirlamiyorum hangi sehir oldugunu, yol sehir merkezinden geciyor. orada isiklarda durdum, benim arkamdada polis arabasi var. isiklar yesile yandi bende iyilik olsun diye sag seride gecip polis arabasina yol vereyim diye dusundum. tam serit degistirdim polis beni durdu .( gurci polisi ) dakika 1 gol 1. ben emniyet kemerini takmayi yine unutmusum. polis direkmen geldi elinde alkol metreyle.uflettiler , bos cikti ) ondan sonra tutturdu ceza yazacak emniyet kemerinden. bi yandanda aracin icine bakiyor ne var ne yok diye. sordum ceza ne kadar diye ,40 lariymis( yaklasik bizim parayla 30 lira ) benim amacim cezayi odeyip bir an once yola devam etmek. ben parayi cikardim polise vermeye calisiyorum polis benden kaciyor. ya al diyorum benim gitmem gerekiyor diyorum adam halen paradan kaciyor, no no gurci polis no money diye feryat ediyo )) oysaki cezayi kesiyolarmis, bende herhangi bi bankaya yatiriyomusum. oyle aciktan verildigi zaman rusvet gibi bi sey oluyomus )
cezami kestiler verdiler ceza makbuzunu elime, bide iyice beni tembihliyor eger cezayi yatirmasam sinirdan beni gecirmezlermis. sinirda banka varmi diye sordum, var dedi ama ben banka manka goremedim valla ( halen gurcistan hukumetine 40 lari borcluyum , borcum borc ))
orada muhterem gurci polislerindende iyice yol tarifini aldiktan sonra yine yola devam............

DSC_0025.JPG

gurcistan yollari yol tabelasindan yana cok fakir. bizim turkiyedeki gibi degil. ( zaten tabelalardaki kilometreler cok oynak.mesela bi bakiyorsunuz tiflis 178 kilometre yaziyo yaklasik bi 10 kilometre yol aliyorsunuz, bakiyorsunuz kilometre tekrar artmis 185 gosteriyo )) yol tabelasi kulturu cok az oldugundan ister istemez durup yol sormak zorunda kaliyorum. ilk baslarda insanlara fazla yaklasamiyordum. yani nasil desem biraz soguklar, biraz bakislari farkli ama konusmaya basladiktan sonra illaki yardimci oluyorlar.ben biraz eski moda oldugumdan , gurcistan olsun , cecenistan olsun, hep problemli yerler olarak bildigimden cok temkinli davranmaya calisiyorum. bi yandanda aklima binbir turlu fantazi geliyor) aha ya yolda soyguncular beni durdurursa , aha ya beni yolda mafya durdurursa aha ya beni sunlar bunlar durdurursa diye dusune dusune tiflise gelmeden yol vladikavkaza ayrildi .vladikavkaza giderken artik daglarin yuksek yerlerinde kar gormeye basliyorsunuz. ben bir yandanda beni sollayip gecen araclarin plakalarina bakiyorum yada karsimdan gelen araclarin. eger rus plaka yada turk plaka gorursem bir an icin bi mutluuk iste )).yaklasik bir saat gittikten sonra sagda iki tane turk plakali tir gordum. birisi ariza yapmis digeride ona yardim etmek icin durmus. bende hemen durdum ve yardim edebilecegim bi sey varmi diye sordum, arkadaslar tesekkur ettiler . ben tabi yine her zamanki halim hemen yol tarifi )) bide yol guvenlimi degilmi diye soruyorum tabiki .

yollar gider gider artik yokus baslar, hava guzel ama bende halen stress. karsi daglara ( kafkaslar) baktikca bi umutsuzluk..... benim amacim aksama sinirda olmak.bizim yol zaten kotuydu bide yokus tirmanmaya baslayinca yuklu tirlar kamyonlar bile beni sollayip gecer gider. bi ara benim arac gitmek bile istemedi. ben once bahaneyi motora buldum cunki yaklasik 3 saat hic kontak kapatmadan gittim. dedim belki yorulmustur diye . 5 dakika mola verdim olmadi. arac yine ayni bu arada yuksege ciktikca havada iyice sogudu. bi ara bahaneyi gazin basinci yetmiyodur diye dusundum benzine aldim. almaz olaydim)) bizim motor bi siyah duman atar ayni eski kara trenlerin bacasi gibi. motor patir kutur calisir, ben yola ciktigima lanet ederim.bi yandanda motor bitti diye dusunuyorum.ama yinede durmadan illaki sinira varmaya karar vermisim. sinira vardigimda motoru nasil tamir ettiririm diye dusunurken yol inise gecti bende tekrar benzin yedekte kalsin diye araci gaza cevirdim . opaaaaa bizim motor tekrar duzldi . bendeki sevinci , mutlulugu gormeniz lazimdi)). olur olur allahin kafkaslarinda aha allah gostermesin aksamin o dar vaktinde bi yolda kalsam......... yani )) ama simdi arizayi buldum, benzinle gittigim zaman benzine gaz karisiyor. yada karburatorde ariza var. halbuki benim servis herseyi yaptik dedilerdi ya )

aksam yaklasik saat 7 civarlari artik tir kuyruklari gormeye basladim yolun sagina cekmisler . her memleketten tir var , turkiyeden, bulgaristandan, ukraynadan, ermenistandan.......... cesit cesit. yol zaten bazi yerlerde tek arac bile gecemiyoken bide tirlar park etmisler , yolu tam kapatmislar. hani bizim mersin anamur sahil yolu var ya , o yol bile bu kafkaslarin yolunun yaninda otoyol kalir. yani o kadarki rezil bi yol.zar zor sinira geldim. ( gurcistan tarafi ) orada hic beklemeden gectim. ( bu arada benim trafik cezasini sormadilar bile ) oradan ayrildiktan yaklasik 15 dakika sonra bi gumruk daha var ( rus gumrugu , lars sinir kapisi ) orada yaklasik 3 saat arac kuyrugunda bekledim. bu arada rus sofor kavgasi bile seyrettim )) zevkli bi kavgaydi )sansimdan gumrukteki polislerin cogunlugu azeri. gardas gardas diyerekten benim islemler carcabuk oldu, aracin icine bile bakmadilar. her sinir kapisinda oldugu gibi ilk soru ; aracta uyusturucu veya silah varmi ??. tabiki yok.oradaki islemler yaklasik 1 saat suruyo. sizden kagit istiyorlar, sonra o yazdiginiz kagidi iki yerde imzalatip muhurletiyorsunuz, ayrica bi sayfa kagit daha var, oda siz imzalamak istemesiniz bile mecburiymis, mesuliyet belgesi gibi bi sey.

Anlatımınız oldukça güzel elinizden geldiğince fotoğraf çekebilirseniz bizler açısından da iyi olacaktır yolunuz açık olsun.

Güzel yolculuk, gezi notlarınızın görseller ile desteklenerek devamını bekliyoruz. Yolunuz açık olsun.

Gürcünün poliside şoforleride sakattır az kafa kafaya gelmedik karşıdan gelen araçla adamlar manyak gibi suruyor. Bir Türk asıllı taksici abimiz vardı burda sollama yapılırken 3. şerit yaratılır İstanbul'dan ilk geldiğimde ben de tırsmıştım heriflerden demişti :smiley: Trafik kurallarıda bir o kadar sıkıdır yine gözümüzün önünde hatalı sollama yapan bi aracı çevirmişti polis anında affetmedi. Trafik konusunda dikkatli olunması gereken bir yer cidden. Özellikle gece tırlar üstünüze çıkmaya çalışabilir :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,520
Kaydolan Son Üyemiz
ozlergokhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR