Yeri burası mı bilmiyorum ama, yeri geldiği için, üreticiye sipariş vermek suretiyle ilk defa çekme karavan alacaklar için naçizane bir kaç tavsiyede bulunayım bari.
SİPARİŞ AŞAMASI:
- İstediği kadar indirim teklif etsinler, asla karavana ödeyeceğiniz tutarın hepsini baştan vermeyin. Peşin ödeme tuzağına düşmeyin. İndirimsiz tutar üzerinden yapabildiğiniz kadar pazarlık yapıp, peşinat olarak anlaştığınız paranın olabildiğince az bir miktarını verin. Elden para vermemeye, banka hesabına havale yapmaya çalışın.
- Sözleşmeye imalatın başlama ve teslim tarihini yazdırın, gecikme halinde mutlaka günlük ceza belirleyin ve sözleşmeye yazdırın. Bunun yüzünden teslim tarihini daha ileri bir tarihe yazmak isterlerse bırakın yazsınlar. Teslim alacağınız gerçek tarihi bilmek, çok önemli.
- Sözleşmeye, konuşup anlaştığınız her hususu mutlaka ama mutlaka yazdırın. Dolabın köşesindeki vidanın rengini kırmızı istiyorsanız, bu sizin için önemliyse, onu bile yazdırın. "Bu zaten bizim standardımız" dedikleri şeylere aldırmayın, onları da yazdırın.
- Karavanın dış kaplama malzemesini (aluminyum kompozit, fiberglas, vs.), iç kaplama malzemesini mutlaka belirtin.
-Tecrit malzemesini yazdırın. XPS, tercihen taş yünü olsun. EPS veya cam yünü olmasın. (EPS strafor diye bildiğimiz çok yumuşak olan köpüktür, XPS daha sert ve dayanıklı bir çeşididir.)
- Karavanın yola bakan tabanının malzemesi ve suya karşı nasıl korunacağı konusunda biginiz yoksa (benim yok) bunu firmanın kendi insiyatifine bırakın ama malzeme ve koruma yöntemini yine sözleşmeye yazdırın.
- Elektrik tesisatının nasıl olacağını, hangi cihazların, hangi markaların, hangi özellikteki ürünlerinin kullanılacağını yazdırın. Elektrik kullanılan bir yapıda güvenlikli ekipmanın, sigortaların, yanmaz kabloların olması önemli. İsteyin ve yazdırın. Harici elektrik giriş yeri güvenli ve kapaklı olmalı.
- Karavan içinde çok fazla aydınlığa ihtiyacınız olmayacaktır. Özellikle güneş enerjisi kullanacaksanız, aydınlatma armatürlerinin led ve en fazla 5w lık armatürler olmasını tavsiye ederim. Hatta yatak ve ranza başlarında, banyoda 3w bile işinizi görür. yazdırın.
- Su tesisatı için de aynıları geçerli. Hidrofor ve bataryaların nitelik ve markalarını yazdırın. Hidrofor için mutlaka basınç tankı olmasını isteyin. Su dolum ağzı kilitli kapaklı olmalı.
- Banyoda mutlaka havalandırma için açıllıp kapanabilen bir pencere olsun. Küçük ve hafif malzemeden bir lavabo olsun. Tuvaleti, 750 kg altı bir karavan için portatif tercih edin, pis su depolama kapasitesi 20 lt. olsun. Gri su deposunu sabit yaptırmayın. Bunun için tahliye yerini planlasınlar, siz kamp yaptığınız yerde altına plastik bidon koyarak suyu toplayabilirsiniz.
- Su deposunun mutlaka bir tahliye sistemi olsun. Elektriksiz olduğunuzda suyu boşaltabilmek için bu gerekli.
- Mobilyaların neler olduğunu, mobilyalarda ne tür malzeme kullanılacağını yazdırın. Sunta mı, marin kontra mı, kavak kontra mı, karışıksa, nerede hangisinin kullanılacağını yazdırın. Mobilya köşelerinin mutlaka yuvarlatılmış olacağını, köşeli hiç bir yerinin olmayacağını yazdırın. Dolap kapaklarının tamamının kilitli sisteme sahip olacağını yazdırın.
- Standart dışı imalatların (güneş paneli, akü, tente, vs.) marka ve niteliklerini yazdırın.
- Kaplinin, dingilin, şasinin markalarını ve özelliklerini yazdırın. 750 kg altı bir karavan alıyorsanız bile, dingilin taşıma kapasitesinin bunun üzerinde ve torsiyonlu, frenli olmasını isteyin, yazdırın.
- Lastiklerin mutlaka C tipi yani hafif ticari araç lastiği olmasını, yük endeksinin 90/88 (750 kg altı karavan için) olmasını isteyin, yazdırın.
- Renk ve malzeme seçme hakkınız varsa, her bir seçiminizi sözleşmeye yazdırın.
- Sızdırmazlık ve diğer firma garanti şartlarını yazdırın. Elle açılıp kapanabilen bir basamak sistemi olsa rahat edersiniz. Dört köşede denge ayakları olacağını yazdırın.
- Teslimden önce, sizin gözetiminizde bir kantarda tartım yapılacağını, karavanın 750 kg altında olmaması halinde siparişin iptal edilerek peşinatın eksiksiz olarak iade edileceğini yazdırın.
- Güneş enerjisi, akü, tente, vebasto, inverter gibi standart dışı ilave malzemeler 750 kiloyu yukarı taşıyabilir. Bunların her birinin marka ve niteliklerini sözleşmeye yazdırdığınız için, ağırlıklarını internetten bulup hesaplayabilir ve tartı sonucundan düşerek, karavanın gerçek ağırlığını bulabilirsiniz. Bazı üreticiler, bunlar da dahil 750 kiloyu aşmayacağı konusunda iddialı olabilirler, öyle bir üreticiyle muhatapsanız şanlısınız ama yine de kontrol etmeyi asla atlamayın.
TESLİM ALMA:
- Bu iş için zaman ayırın. Gerekirse bütün bir gününüzü buna ayırın.
- Tartım işlemini yaptırın.
- Sözleşmeye yazdırdığınız her maddenin, doğru bir şekilde yerine getirilip getirilmediğini görerek kontrol edin.
- Karavanı dıştan dolaşarak elektrik giriş yerini, su dolum yerini, buzdolabı havalandırma menfezini görün, kontrol edin. (sözleşmeye yazdırmış olmalısınız)
- Bütün pencerelerin düzgün imal edilmiş olduğunu (yerine eğik, yamuk takılmamış olduğunu) kontrol edin.
- Pencere camlarının, kilitlerinin, perde ve sinekliklerin düzgün çalıştığını kontrol edin.
- Vebasto, güneş enerji sistemi, tente gibi ilave ekipmanı çalıştırtıp sorunsuz olduklarını denetleyin.
- Elektrik tesisatı konusunda profesyonel değilseniz, güvenliğiyle ilgili gözle kontrol yapın. Kaçak akım rölesi, sigortalar var mı, güvenli yere (sudan uzak) konumlandırılmış mı. Karavan dış elektriğe bağlanıyor mu, elektrik tesisatı böylece çalışıyor mu.
- Gaz tesisatı varsa cihazlara bağlantıları sağlam biçimde yapılmış mı.
- Su tesisatı (hidrofor sistemi) düzgün çalışıyor mu. Mutfak ve banyodaki bataryalara su geliyor mu, yeterli miktarda akış var mı.
- Yatak olan kısmın açılıp yatak olduğunu, minderlerin yerlerine uyumlu olduğunu kontrol edin.
- Kapı ve karavan dışındaki bagaj kapakları kolayca açılıp kapanabiliyor, kilitlenebiliyorlar mı.
- Karavanı aracınıza bağlayarak kaplinin kilitlendiğini, karavana elektrik geldiğini ve stop, park, sinyal lambalarının çalıştığını kontrol edin. (Sipariş aşamasında arkaya ve yanlara reflektörler konmasını da sözleşmeye yazdırmış olsanız iyi olur)
- Fren ayarını yaptırın.
- Karavanda kullanılmış olan teknik malzemenin (ocak, buzdolabı, vebasto, inverter, akü, güneş paneli, tente, vs.) garanti belgelerini isteyin. Bunları faturaya yazdırmaya çalışın. Yazmıyorlarsa, bunların ayrı ayrı firmalarından fatura temin edilmesini isteyin. (isteyenin bir yüzü

)