Datvi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,264

mogzilla

Toys4BigBoys
Yer
Istanbul
Web
www.canpeyzaj.com
Biraz evvel ATV'de Cemal Gülas ile ilgili bir haber vardı.Anası avcılar tarafından vurulan 3 aylık bir yavru ayıyı Çamlıhemşindeki güzel evinde misafir edinmiş.Tekrar doğaya salmadan ona balık tutmayı ,ağaçlara çıkmayı ve yabanda nelerle karşılaşacağını öğretiyor.Hatta alışması için geceleri bile onunla ormanda yanlız kalmış.Kangal köpeği ile birlikte ayı yavrusunun oyunlarını görmeliydiniz.
Sadece usta bir fotoğrafçı değil , aynı zamanda gerçek bir doğa dostu alan Cemal Usta'mıza yürek dolu sevgilerimle.

Etiketler
Kaynak: cnnturk.com
Datvi kış uykusuna hazırlanıyor

Yavru ayı Datvi ile belgeselci Cemal Gülas arasındaki dostluk 4 ay önce başladı

Belgeselci Cemal Gülas'ın 4 ay önce ormanda bulduğu ve doğal ortamında büyüttüğü yavru ayı 87 kiloya ulaştı. Gülas'ın Kangal köpeğiyle de dost olan yavru ayı şimdi kış uykusuna hazırlanıyor.

Yavru ayı Datvi ile belgeselci Cemal Gülas arasındaki dostluk 4 ay önce başladı.

Köylüler tarafından bulunan yavru ayı önce Bursa'daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'ne görütülüp kısırlaştırılacaktı.

Cemal Gülas ayıyı doğal ortamında büyüteceğini söyleyerek Datvi'nin gönüllü bakıcısı oldu. Gülas ve Datvi'nin dostluğu öyle gelişti ki, birlikte ağaca çıktılar, balık avladılar.

Köylüler tarafından bulunduğunda 7 kilo olan Datvi, 4 ayda 80 kilo aldı. Günde 6 kilo süt içip,1.5 kilo et yiyen Datvi Gülas'ın yanından ayrılmıyor.

Datvi, Gülas'ın 8 aylık Kangal köpeğiyle de dost oldu. Datvi'yi köylüler de benimsedi. Köylüler bahçelerine kurdukları ayı kapanlarını da kaldırdı.

Doğal ortamında büyüyen Datvi şimdi kış uykusuna hazırlanıyor.

g2-8.jpg

datvuFD08.jpg

[flash=600,470]http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-5362700553167343526[/flash]
http://video.google.com/videoplay?docid=-5362700553167343526&hl=en

[youtube=600,470]0LUGdw5RjIM[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=0LUGdw5RjIM

Ynt: Datvi

Cemal beyi takdir ediyoruz ayıyı ölümden kurtarması kesinlikle bir doğaseverlik örneği ancak ayıyı tekrar doğaya salması biraz zor olacak. Evcilleşmiş bir ayının ona ne kadar balık tutmasını ağaca tırmanmasını öğretseniz de doğada ne yazık ki yaşam şansı yok. Zavallı hayvancık şu an yanında dost olarak bulunan kangal gibi ilerde yanına gelen diğer köpeklerle de oynamak istediğinde bir kaç köpek bunu parçalayacak, onlar parçalayamazsa o sırada yakınlarda bulunan ve ellerinde delikli demir bulunan insanlar onu vuracaklar, ya da ormanda gördüğü ilk insana iyi niyetle oynamak için yanaşmaya kalkacak ve zavallı insan çatlayana kadar kaçacak ama o bunu oyun sanıp kovalamaya devam edecek. İlk olayın vukundan hemen sonra düzenlenecek bir sürek avı ile de vurulacak. Eğer bu hayvan doğaya salınırsa bu senaryolardan başka bir senaryo düşünemiyorum varsa daha iyiniyetli bir senaryosu olan yazsın . Salmayıp napacaz derseniz bir çözümün yok ama bence baştan evcilleştirilmemeliydi sadece yaraları sarılıp kafeste beslenip sevgi gösterilmeyip insan ve evcil hayvanlarla temas ettirilmeyip vahşi olarak muhafaza edilip doğaya salınmalıydı....

Yaşar Bey güzel söylüyorsunuz da , Cemal Bey sahip çıkmasaydı o hayvan zaten ölecekti.Ama açlıktan , ama diğer yabanların saldırısından dolayı.Cami avlusunda bulunan bir bebeden farkı yok ki hiç.Bence Cemal Bey en doğrusunu yapmış.Ayrıca ben Sizin gibi düşünmüyorum.Belirli bir acemilik devresini atlattıktan sonra, Datvi tıpkı hemcinsleri gibi doğal ortamındaki yaşam mücadelesine devam edecektir.Biraz zor olsa da.

Selamlar Nadir Bey, Öncelikle Unimogunuza hayranım bu biline. Gelecek 10 yılda sizinkinin aynısı kupaya sahip bir unimog toparlayacağım eğer bu yazdıklarım sizden yardım almama engel teşkil edecekse silebilirim ;) şaka tabi ki gelelim asıl konuya,

Sizin datvi ile ilgili temennilerinize yürekten katılıyorum. Benim gibi düşünmeyebilirsiniz tabi saygı duyuyorum ama yaban hayatı ve yaban hayvanlarının tedavileri konusunda bir veteriner hekim olarak fazlasıyla bilgi ve tecrübe sahibiyim ayrıca Yüksek Lisans Öğrencilerimden bir tanesi bu konularla ilgili tez hazırlıyor biyoloji camiası ile mümkün olduğunca temastayım yahoo da yaban hayat grubunda bu konu aylar önce tartışılmıştı ki türkiyede bu konuda çalışan ve faaliyet gösteren bir sürü bilim adamı ve ilgili kişi üye bu gruba. ve bu konuda epeyi teorik ve pratik bilgi birikimim var. Yani söylediğim şeyler sadece muhabbet olsun diye değil ya da bir temenni olarak değil bilerek ve örnekleri bilinerek söylenmiş şeyler. Meşhur fok yavrumuz bademi o kadar sevdik ki zavallı insanlara alıştı ve teknelere yaklaşmaya başladı serbest bırakıldıktan sonra da bir sürü kişiyi ısırdı. badem insana alışık insanlar bademi sevmek istiyor ama kardeşim bu etle beslenen keskin dişleri olan bir memeli bu gerçek gözardı edilmemeli.bir ay kadar dediğim şartlara uyarak kafeste baktığımız iki şahin vardı kanatlarını avcı kardeşler hayvanları hedef tahtası yaptığından saçmayla kırılmıştı, cerrah arkadaş ameliyat etti, pin yerleştirildi kafesler dar tabi çünkü tedaviler ve bakımlar, beslenmeler bizim kendi imkanlarımızla yapılıyor hayvanlar yağlanmış ağırlaşmış, uçmayı unutmuş. fakültenin kliniğinin kapısından bıraktım ikisinide 100 metre ileriye gitti kondu bana bakıyorlar. çaresiz yanlarına gittim kaçmıyorlar, çevre orman il müdürlüğünden av yaban hayatı şube müdürlüğünden yardım istedik götürdü bilinen en uzak yere bıraktılar. biz o kadar dikkat etmiştik insanla en az temasa, bize alışmamalarına ama sonuç ortada. hele datvi gibi cemal beyle boğuşacak kadar alışmış, kangal köpekler dost olmuş bir canlı için nasıl olur ormana uyum düşünemiyorum ve o nedenle ihtimal vermiyorum. Cemal beyin datviyi ormanda yaralı ve aç olarak bırakması tabi ki düşünülemezdi, nitekim veteriner fakültesinde her yıl benzeri durumdaki onlarca hayvanı tedavi ediyoruz bu skala kızıl sahinden deniz kaplumbağasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ancak o hayvanları alıp tedavi edip okşayıp severek insan sevgisine ve güvenine alıştırmak başka şeydir, onu alıp tedavisini yapıp bakım ve beslenmesini minimum temasla yapıp insanlardan zarar gelmeyeceği zannını hayvanda bırakmadan en kısa zamanda doğaya salmak başka şeydir. Burada datvinin geleceği ne yazık ki benim yazdığım senaryolardan birisiyle son bulacak eğer ormana terkedilmeye çalışılır ise -mucizeler hiç gerçekleşmez gibi bir tezim yok tabi ve dileğim bu mucizelerden birinin gerçekleşip datvinin ormana alışmasıdır.

Hanım ' ı annesi bizim apartmanın bodrumunda dünyaya getirdi. Dünya tatlısı bir kediydi. Annesinin koynundan çıktı. Bize geldi. Yani dış dünyayla hiç teması olmadı. Daire kapısını açık bırakıp onu dışarı çıkmaya alıştırmak istedik. Kesinlikle reddetti. Israrlarımız da sonuç vermedi. Vazgeçtik. O, ev kedisi olmak istiyordu... Derken birgün bizimle yemek hususunda takıştı :smiley: Yaklaşık 24 saatlik bir açlıktan sonra Hanım; evden kaçmaya karar verdi :smiley: O hiç bilmediği yabancı dünyaya doğru... Peşinden gittim. Apartmanımızın yanındaki dönercinin kedisi olmayı tercih etmişti sanırım :smiley: Hanım, orada karnını bir güzel doyurdu. Yoldan geçen ve ona sataşmaya kalkan bir kediyi güzelce dövdü ve mağrur ama tok bir şekilde evine döndü :smiley: O günü hiç unutamam...
Hayvanların içgüdüleri inanılmaz boyutta olabiliyor. Vahşi yaşam koşulları çok zor ve çetin olsa da; için için Yaşar Bey' e hak versem de; Hanım' la yaşadığım bu olay, mucizelere de inanmak gerektiğini anlattı bana...Umarım Datvi için herşey güzel olur...

Cemal Abi'ye Datvi'yi sordum, yazdıklarını aynen aktarıyorum. Bir de fotoğraf göndermiş ki, imrenmemek elde değil :smiley:

DSC06128.jpg

Sedatcığım ben sayfaya yazmayı başaramadım, şu an mobilim sen bu yazıyı düzenleyip sayfaya koy istersen...
Datvi bir ayı ama maalesef ben onu ne kadar da ormanda yetiştirmeye çalışsam da insanı ve kolayı tanımış bir ayı... Doğadan alınan vahşi hayvanlar ne yazıkki rehabilite edilemiyor, tek temennimiz datvinin bundan sonraki karşılaşacağı insan ve köpeklerin onu bizim gibi karşılamalarını ummak. Bu nekadar mümkün olacak göreceğiz.

Bu nedenle doğadan vahşi hayvan almanın ne büyük bir yanlış olduğunu ben herkese haykırmak istiyorum. Biz o yavruya sahıp cıkmasaydık hayatı daha zor olacaktı, hadım edilip sınırları belli bir alanda ölene kadar beslenecekti. Şimdi içinde şelaleler akan 30 bin hektarlık bir ormanda zaman zaman diğer ayılarla da karşılaşarak ve karnını doyurmak için çok ta uğraşmadan büyüyor. alışkanlıkları gereği hemen yakınımdaki birkaç vahşi ayı ile değil, gelip kapıdaki kangal köpeği ile uyuyor. Tüm umudum ergenliğe doğru bir dişinin cazibesi ile ormandan dönmeden yaşaması, ancak bazı davranışları bu umudumu zayıflatıyor. Her neyse, bir avcının kurşunlarına hedef olan datvinin annesinden sonra, insan eline düşüren datviyi zaten doğa kaybetti. Şimdi benim tesellim yaşadığını iyi ve özgür yaşıyor olması, hayat tecrubelerini edinişi ile ilgili gelişmeler ise umudum. Çünkü datvi her köpeği her insani ve her arabayı birbinden ayırabiliyor ve herkese aynı yakınlığı asla göstermiyor. Tanımadığı insanlara asla yaklaşmıyor ve hepsinden önemlisi saklanıyor. Bu meziyetleri ile gelecekteki tecrübeleri belki onun kurtuluşu olacak diye mutlu olmaktan başka bir şey şimdilik elimden gelmiyor maalesef...

Cemal

Son durumdan haberi olan varmı? Sanırım datvi dün (25.11.07) yetkililer tarafından Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü ve burada hadım edilecekmiş galiba...

Hadım edilme meselesini bilemem ama vahşi ve iri bir memelinin insana alıştırılmasının sorunlarla sonuçlanacağı -ki ben daha çok olaya devletin el atıpta hayvancağızı barınağa kapatacağını hesaba katmayarak diğer ihtimalleri değerlendirmiştim- belli idi. Cemal Bey'in o halini görünce üzüldüm Cemal Bey haklıydı da götüreceğinize uyutun demekte. Olayın ne olduğu ya da geçmişi çok önemli değil ama bu olaydan çıkartacağımız ders asla ve asla eğer ilkyardım, kurtarma ve rehabilitasyon merkezlerine götürüp teslim etme şansımız ya da kendimiz ilkyardımını yapıp-yaptırıp en kısa sürede o hayvanla dostluk kurmadan aramızda korku sınırları aşılmadan tekrar doğal ortamına bırakma şansımız yoksa o hayvanı orada bırakın (Bu dediğim genel için geçerli bir kuraldır kesinlikle bir anadolu parsını yaralı bulduğunuzda ya da bir çizgili sırtlanı en yakın ilkyardım tedavi ve rahabilitasyon merkezine ulaştırılması için elinizden geleni yapın ama asla anesteziye alınmamış yırtıcı hayvana yanaşmaya da kalkmayın). Aslında konu açma yetkisi olan birisi doğada bulduğumuz yardıma muhtaç vahşi hayvanlara yaklaşım konusunda bir başlık açarsa ve bu konuları orada tartışırsak çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Datvi umarım orada rehabilite edilir ve tekrar doğaya salınma şansı bulur.

Hocam forumdaki tüm arkadaşların konu açma yetkisi var...Ekoloji bölümünde uygun başlıkla sizde böyle bir konuyu açabilirsiniz...Dediğiniz konuda fikir alış-verişi yapmak çok iyi olur...Siz açın isterseniz böyle bir başlık...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,603
Kaydolan Son Üyemiz
Enes Güllü

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR