Datvi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mogzilla Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,265

Etiketler
Ynt: Datvi

Aslında olay Datvi meselesi değil. Bunu hepimiz biliyoruz.
Datvi bu gerçekliği görmemizi sağlayan, bizlere hatırlatan bir mesele oldu.
Yaşadığımız mekânları o kadar "ben merkezli" bir yöntemle ele geçiriyoruz ki, “buraların sakinleri ne der buna” düşüncesini gözardı ediyoruz.
Biz dağları, ormanları şehir yaparken bu mekânların sakinlerinin hali nicedir diye dönüp bakmıyoruz.
Artık, doğayı koruyalım nidaları "entellektüel yaklaşımlara" benzetiliyor ve duymamazlıktan geliniyor. Hâlbuki yaşadığın çevre bir kısır döngü içinde.
Bilmiyorlar ki, bir canlı türünün yok olması o doğanın, yani yaşadığı bu yerkürenin dengesini bozacak. Bilmiyorlar ki, dengesi bozulan bu dünyada en çok zarar görenler yine bu doğanın sahipleri hayvanlardır, biz insanlarsa dengeyi kendi emelleri doğrultusunda bozan canlılarız.

Şimdi gelelim Datvi meselesine. Sevimli bir ayı yavrusuyken yayın organları tarafından sempatizanlığı yapıldı. Büyüdüğünde ise yaşadığı doğal ortamdan koparılışı sergilendi. Şimdi yas tutturuyorlar(medya). Atağa geçip bir şeyler yapmak yerine, yas tutmaya pek bir meraklıyız.

Davti için oluşturduğum bir internet grubunda, karaladığım cümleler de şöyle:

“Anadolu’nun özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan ve ülkemizde en çok bulunan ayı türü boz ayıdır. Buna rağmen Anadolu’da nesli tükenen bir tür haline gelmiştir. Bu nedenle boz ayıların kısırlaştırılması ve doğadan koparılması hata içeren bir tavırdır.
Yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon grubunun benimsediği Hayvanları Koruma Kanununa göre bu tarz kurumların avcılık, yasadışı hayvan ticareti ve yaşam alanlarının tahribi gibi konularla uğraşması gerek.
Aslında var olan kanunlar tamamıyla hayvanların bakımını üstelenen kişileri destekler cinsten.
Bu durumda hukuki olarak Datvi’ye Çamlıhemşin’deki doğal yaşam ortamında bakım hakkına sahiplik var.
Anadolu’da katledilen ayı, pars, kurt, vaşak vs… yaban hayattaki canlıları yok edenler avladıkları bu canlılarla poz poz fotoğraf çekiliyor, herkesin gözü önünde bir kıyım gerçekleşiyor ama ses çıkarılmıyor.
Popülist bir yaklaşımla ve anlam verilemeyen bir davranışla, Datvi doğal yaşamından ve onu severek büyütenlerin elinden alındı.
Bir ayı yavrusunun doğal yaşamında büyümesi için, aylar süren hayatlarından feda edilen zamanlar, üstlenilen sorumluluklar ve belki de külfetler hiçe sayıldı. Bu sahiplenici davranışa karşı böyle bir muamele gösteriliyor, anlaşılır gibi değil!”

Sadece Datvi için değil, yaşadığımız dünyaya saygı duruşunda bulunuyorken,bazen harekete geçmeyi unutuyoruz. Bilirsiniz, lafla peynir gemisi de yürümez. Ama insanoğlu bunu anlayana kadar gemi batacak dostlar, haberiniz ola…

Buarada bu cümleleri sarfetmeye yetkisi ve bilgisi olan biri miyim? Ben kim miyim? Sadece bir Dost. Doğanın dostu.

Murat Can Yoluker'in isteği üzerine bu yazıyı gezenbilir'de yazdım.Saygılar...

Aslında şu soruyu kimseyi özellikle de datviyi teslim almaya gelenleri suçlamayarak affınıza sığınarak büyük harflerle sormak istiyorum, "DATVİ BU KADAR MEŞHUR OLMASA İDİ 40 SENE ÇAMLIHEMŞİNDE CEMAL GULAS İSE BİRLİKTE YAŞASA KİMİN AKLINA GELİRDİ BU KONU. YA DA DATVİNİN BÜYÜDÜKTEN SONRAKİ HALİNDEN KORKANLARIN ŞİKAYETLERİ (gazetelerdeki Cemal Bey'in ifadelerinden şikayet üzerine datvinin alındığı izlenimini edindim en doğrusunu sanırım Sedat Hocam Cemal beye sorarak öğrenir) BU KADAR ÇABUK CEVAP BULURMU İDİ ?" ayrıca "DATVİ OLMASA BİR ARA DANSÇI AYILARLA MEŞHUR OLAN O BARINAK TEKRAR GÜNDEME OTURABİLİR MİYDİ ?" "DATVİ'NİN ORAYA GÖTÜRÜLMESİ KİMİN İŞİNE YARADI ?"
hem soran hem cavaplayan olmak istemediğimden bu soruları ben cevaplamayacağım

saygılarımla

teşekkürler.

Yazıdakiler bana göre gerçeklikler.Dünyadaki gerçekleri görenlerin ve bunları dile getirenlerin yüreklerine sağlık.
Artık kimse cesur yürek olmayı göze alamıyor.Korkak suskunlar ordusu ürüyor!

ZAMANIN TANIĞINI İZİLEDİYSENİZ,BUNUN ÜZERİNE SÖYLENECEK SÖZ YOK DOSTLAR.
CEMAL GÜLAS HERŞEYİ EN AÇIKLIĞI İLE İFADE ETMİŞ.
İZLEMEYENLERE DE TEKRAR YAYININI TAKİP ETMELERİNİ ÖNERİRİM.
YORUMSUZUM...

Ayı 'Datvi' kendine bir veli buldu

Çamlıhemşin'de bir kulübede yaşayan fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas, bir ayıya 'veli'lik yapıyor. Gündüz beraber balık avlayıp gezen ikili, geceleri ayrılıyor. Gülas kulübeye, ayı ormana dönüyor

19/06/2007

RİZE - Derede birlikte balık avlıyor, yorulunca ormanda uyuyor, beraber ağaca tırmanıyor ve buldukları bitkileri yiyorlar. Üç aylık öksüz ayı Datvi'yle, 'veli'si, fotoğraf sanatçısı-gezgin Cemal Gülas, böyle yaşıyor.
Yavru ayı, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Boğaziçi Köyü'nde sarp bir tepede, kulübede yaşayan Gülas çağırınca koşa koşa geliyor. Sütünü içiyor. Sonra yeniden sık ormana girip gözden kayboluyor.
Kaçkar Dağları'nda köylülerin bulduğu boz ayı 'Datvi'nin ana kucağından nasıl ayrıldığı bilinmiyor. Tahminler, annesinin avcılarca vurulduğu yönünde.

Kısırlaştırılacaktı
Köylülerin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne teslim ettiği 'Datvi', tam Bursa'daki ayı rehabilitasyon merkezine götürülerek kısırlaştırılması düşünülürken, kendine göz kulak olacak bir 'veli' buldu: Cemal Gülas.
"Bir yavru ayı bulunduğunu, Bursa'da Karacabey'e gönderileceğini duydum. Ama oradaki yetişkin erkek ayılar, bir aylık yavruyu öldürebilrdi. Öncelikle hayatını kurtarmak istedim. İkinci olarak, ıslah alanında erkek ayılar hadım ediliyor, gen havuzundan kayboluyorlar. Oysa bu ayı bu bölgeye ait. Vali beye (Kasım Esen) durumu anlattık. O da tevazu gösterip ayıyı bu bölgeye bıraktı. Hemen arkamızda insanın giremediği 'cangıl' bir orman var. Biz de mümkün olduğu kadar hiçbir insanla yüzleştirmiyoruz. İnsanlar bu ayıların yaşam sahasına girmiş. Burada ayı mı suçlu bizler mi?"

Ayna ve ayı
Gülas'ı annesi gibi benimseyen, ormanda tin tin peşinden giden yavru ayı, kimi zaman komik tepkiler de veriyor:
"Evimi buraya taşırken bir de ayna gelmişti. Ayı, aynada kendini gördü ve korktu, kaçmaya başladı. Şimdi onu kendi görüntüsüne alıştırmaya çalışıyoruz."
Gülas'ın kulübesiyle orman arasında mekik dokuyan Datvi hızla büyüyor:
"İki ay oldu. Aldığımızda yaklaşık 35 santimdi. Şu an bir metreye yaklaşıyor. 35 santimlikken her an yanındaydık, ilgi istiyordu. Hatta ben gidip yanında uyuyordum. Artık kendisi ormanda kendine bir yatma yeri ayarlamış, orada uyuyor. Bizim burada çalışan bir arkadaşın montunu almış, onu kullanıyor uyurken. Ormandaki diğer ayılar başa çıkamayacaklar gibi görünüyor. Bu biraz açıkgöz olacak. Gürcü bir çocuk baktı bir-iki gün. 'Datvi' Gürcüce ayı demekmiş. Biz de 'Datvi' demeye başladık. Üzülmesin diye direkt ayı demedik!" (dha, Radikal)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=224492

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,604
Kaydolan Son Üyemiz
pino4.50

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR