Dacia Duster Yakıt Tüketim Tecrübeleri (Fuel Consumption)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TTamer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 355
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 133,468
Ynt: Dacia Duster Yakıt Tüketim Tecrübeleri (Fuel Consumption)

Sevgili Arkadaşlar ;
Dacia Duster ın yakıt tüketimi , hepimizin de bildiği gibi kullanıma göre değişmektedir. Aracın özellikleri yanında kullanım türü çok büyük önem taşımaktadır . Ama şunu belirtmek istiyorum. Bunu belirtirken de kesinlikle "Koşun Duster alın" demiyorum . Çünkü herkesin görüşü ve izlenimi farklı olabilir. Ancak Duster gerçekten dikkatli kullanıldığında yakıtı kokluyor. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gib ; benim aracın şu ana dek max. sarfiyatı 5,4 LT/100 km.dir.Duster sahibi olan ve tanıştığım kişilerle yaptığım görüşmelerde hep bana 6 LT.nin üzerinde sarfiyat olduğunu söylediler. Kaç devirde kullandıklarını sorduğumda ise ; genelde 3000 d/d üzeri olduğunu söylediler. Bu da haliyle yakıt sarfiyatını arttırıcı faktördür.
Bende ayrıca bir tane de 2009 Fiat Albea premio 1,3 multijet 70 BG 16V 25 000 km.de araç vardır.İnanın ben daha Albea da 5,4 LT/100 km. sarfiyatı göremedim. Şehir dışı kullanımda dahi 120 km. hızı geçmememe rağmen min. 5,6 LT/100 km. altına düşüremedim.

Haliyle 4x4 ve 4x2 arasında gerek motor hacmi,gerek aracın ağırlığı,gerekse kullanım şekline göre yakıt sarfı daha fazla olacaktır.
Bana göre ; sınıfının en ekonomik aracı olduğunu söyleyebilirim.
Herkese kazasız sürüşler dilerim.

Etiketler

phantom60' Alıntı:
Sevgili Arkadaşlar ;
Dacia Duster ın yakıt tüketimi , hepimizin de bildiği gibi kullanıma göre değişmektedir. Aracın özellikleri yanında kullanım türü çok büyük önem taşımaktadır . Ama şunu belirtmek istiyorum. Bunu belirtirken de kesinlikle "Koşun Duster alın" demiyorum . Çünkü herkesin görüşü ve izlenimi farklı olabilir. Ancak Duster gerçekten dikkatli kullanıldığında yakıtı kokluyor. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gib ; benim aracın şu ana dek max. sarfiyatı 5,4 LT/100 km.dir.Duster sahibi olan ve tanıştığım kişilerle yaptığım görüşmelerde hep bana 6 LT.nin üzerinde sarfiyat olduğunu söylediler. Kaç devirde kullandıklarını sorduğumda ise ; genelde 3000 d/d üzeri olduğunu söylediler. Bu da haliyle yakıt sarfiyatını arttırıcı faktördür.
Bende ayrıca bir tane de 2009 Fiat Albea premio 1,3 multijet 70 BG 16V 25 000 km.de araç vardır.İnanın ben daha Albea da 5,4 LT/100 km. sarfiyatı göremedim. Şehir dışı kullanımda dahi 120 km. hızı geçmememe rağmen min. 5,6 LT/100 km. altına düşüremedim.

Haliyle 4x4 ve 4x2 arasında gerek motor hacmi,gerek aracın ağırlığı,gerekse kullanım şekline göre yakıt sarfı daha fazla olacaktır.
Bana göre ; sınıfının en ekonomik aracı olduğunu söyleyebilirim.
Herkese kazasız sürüşler dilerim.

Merak ediyorum nasıl 2500 devirin üstüne hiç geçmiyorsunuz yani imkansız gibi birşey, 1.2. viteslerde geçmemeniz çok zor, birde istanbul gibi biyerde devamlı dur kalk olduğundan zor, ben bugün denedim böyle sürmeyide çok zoruma gitti :D

Merak ediyorum da yakıt gösterge sorunu çekenler araçlarını hiç servise götürdü mü ? ??? Servis böyle bir problemi çözebilir

TTamer' Alıntı:
bir çalışanımın renault twingosu var. yakıt göstergesi aynı mantıkta (mantıksızlıkta) çalışıyormuş. hatta arkadaşımız maalesef bir keresinde sinirinden akü kutup başını söküp takmak zorunda kalmış (gerçek değeri ancak bu şekilde okumayı başarabilmiş. kontak kapatmak açmak bile çözmemiş sorununu). renault'nun depo gösterge tertibatında sıkıntı var. duster'a özgü bir sorun değil anladığım kadarıyla. Fransız aklı diyorum. başka da bir şey demiyorum

Bir öneri,
Akü kutup başlığını sökmek gerçekten problemi çözüyor ise
göstergenin bağlı olduğu sigortayı, söküp- takmak ta bir çözüm olabilir...
Şayet sigorta kutusuna ulaşım basitse ....
Kardeşlerimizden biri bunu deneyib sonucu belirtirse seviniriz...
Saygılarımla...

Yakıt Gösterge Ekranı sorunu olanlar okusun ;)
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=71117.0

SERKANEFE' Alıntı:
Merak ediyorum nasıl 2500 devirin üstüne hiç geçmiyorsunuz yani imkansız gibi birşey, 1.2. viteslerde geçmemeniz çok zor, birde istanbul gibi biyerde devamlı dur kalk olduğundan zor, ben bugün denedim böyle sürmeyide çok zoruma gitti :D

Sevgili Serkanefe,
Ben İzmir de yaşıyorum ve İzmir trafiği İstanbul'a göre çok daha sakindir.Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi ; ani kalkışlar , aşırı gaza yüklenme olmadığı taktirde ; şehir içinde 2500 d/d yı geçmeden kullanmak mümkündür.Ayrıca ; diesel araçlarda ; özellikle Renault'un 2000 model sonrası ürettiği motorların hepsinde turbo sistem vardır. Bu tip motorlarda tork gücüne göre turbonun devreye girişinde farklılıklar vardır.Anck bu tip araçlarda ; turbo 2500 d/d civarında devreye girmektedir.Ancak şunu da belirtmek isterim.Motor devri 2500 e ulaşır ulaşmaz girecek diye bir durum yoktur . Sonuçta bu uyarı beyinden gelmekte ve gaz verişe göre komut gitmektedir.
Bilmem hiç dikkatinizi çekti mi ? Örn. 2.viteste 30-35 km/h hızla seyir sırsında aniden gaza yüklendiğinizde araçta bir kesikilik olur ve hemen arkasından da araç atağa kalkar. İşte bu gaza ani yüklenmede turbonun devreye girdiğinin göstergesidir.
Normal hızlanma sırasında da ;örn. 4.viteste 60 km/h hızla seyir halinde giderken yavaş yavaş hızı arttırırsanız ve 2500 d/d ya gelmeden vites yükseltirseniz turbo devreye girmez.
Lütfen bunları yazarken beni yalnış anlamayın.Şunu belirtmek isterim.Ben Makina mühendisiyim ve uzmanlık alanım da diesel makinalarıdır. Bugüne dek çeşitli markalarda birçok diesel aracım oldu.Ve çoğunun da bakımını kendim yaparım.
Kazasız ve hayırlı sürüşler dilerim.

Ya bu 5 küsurlu rakamlara nasıl ulaşıyorsunuz? :smiley:
Benimki 4x2 dizel. 700 km yaptım şimdiye kadar şehir içi/dışı karışık. 6.5'teyim şu an. Ama ilk zamanlarda fazla yaktığını biliyorum. Bu yeni aracın fazla yakıt tüketimi kaç km'ye kadar devam ediyor bilen var mı?

softdevel' Alıntı:
Ya bu 5 küsurlu rakamlara nasıl ulaşıyorsunuz? :smiley:
Benimki 4x2 dizel. 700 km yaptım şimdiye kadar şehir içi/dışı karışık. 6.5'teyim şu an. Ama ilk zamanlarda fazla yaktığını biliyorum. Bu yeni aracın fazla yakıt tüketimi kaç km'ye kadar devam ediyor bilen var mı?

Önceki dizel aracımda 15000km'den sonra tüketim düşmeye başlamıştı, Duster'da da böyle olması gerek

phantom60' Alıntı:
diesel araçlarda ; özellikle Renault'un 2000 model sonrası ürettiği motorların hepsinde turbo sistem vardır. Bu tip motorlarda tork gücüne göre turbonun devreye girişinde farklılıklar vardır.Anck bu tip araçlarda ; turbo 2500 d/d civarında devreye girmektedir.Ancak şunu da belirtmek isterim.Motor devri 2500 e ulaşır ulaşmaz girecek diye bir durum yoktur . Sonuçta bu uyarı beyinden gelmekte ve gaz verişe göre komut gitmektedir.
Bilmem hiç dikkatinizi çekti mi ? Örn. 2.viteste 30-35 km/h hızla seyir sırsında aniden gaza yüklendiğinizde araçta bir kesikilik olur ve hemen arkasından da araç atağa kalkar. İşte bu gaza ani yüklenmede turbonun devreye girdiğinin göstergesidir.
Normal hızlanma sırasında da ;örn. 4.viteste 60 km/h hızla seyir halinde giderken yavaş yavaş hızı arttırırsanız ve 2500 d/d ya gelmeden vites yükseltirseniz turbo devreye girmez.

Bir şey soracağım kıymetli arkadaşımıza.

Bu atağa geçme meselesini fark etttim (daha önceki aracımdan da biliyorum) Turbonun devreye girdiğini tahmin etmiştim.

Sorum şu: Diyelim ki 2500 3000 devire çıktınız, turbu devreye girdi; üç-beş dakika gittiniz ve devri 2000 e düşürdünüz.
Turbo çalışamaya halen devam ediyor mu, yoksa devreden çıkıyor mu devir düşünce?

Aydınlatırsanız sevinirim.

olguncandan' Alıntı:

Bu atağa geçme meselesini fark etttim (daha önceki aracımdan da biliyorum) Turbonun devreye girdiğini tahmin etmiştim.

Sorum şu: Diyelim ki 2500 3000 devire çıktınız, turbu devreye girdi; üç-beş dakika gittiniz ve devri 2000 e düşürdünüz.
Turbo çalışamaya halen devam ediyor mu, yoksa devreden çıkıyor mu devir düşünce?

olguncandan' Alıntı:

Sevgili olguncandan arkadaşımıza ;
2500-3000 d/d ile seyir sırasında turbo sistem beyinden gelen uyarılar doğrultusunda devreye girer . Diyelim ki ; bu devirde seyir halinde düz yolda iseniz , gaza basma durumuna göre devrede kalır ya da st-by'a geçer. Eğer yukarı eğimli bir yolda seyirde iseniz ,haliyle hızı düşürmemek için gaza bastığınız için turbo devrede kalır. Bunun tersi durumda ise ; rampa aşağı inişlerde hızınızı koruyarak devam ediyorsanız( ki , gazdan az da olsa ayağınızı çektiğinizde . . . ) turbo sistem kendini st-by'a alır . Ve deviri 2000 d/d ya düşürdüğünüzde de haliyle turbo sistem devre dışı kalır.
Denediniz mi bilmiyorum. Örneğin ; 2000 d/d ın altında seyir halinde iken aniden gaza yüklendiğinizde ; arabada bir kesiklik ve hemen arkasından da bir atak olur. Bu durumda da turbo sistem giriş devrine gelmeden ( 2250-2500 d/d ya ulaşmadan ) devreye girerek motora güç sağlar. Aslında motor açısından sağlıklı bir durum değildir. Bir çok sürücü tarafından da zaten uygulanmaz.Ancak size kullandığınız aracın performansı konusunda fikir verir.
Sağlıcakla kalmanız temennisiyle , kzasız sürüşler dilerim.

Geçen akşam forumdaki arkadaşımız Giresun'dan Hakan Bey'le (Hakan2842) telefonda baya bir görüştük, kendisi yakıt konusu ile ilgili bir tecrübesini anlattı bana, Duster kaç lt yakıt alıyor denemek için yakıtı bitene kadar aracını kullandı ve sonra kendisini bir taksi ile petrol istasyonuna çektirdi, aracın deposunu ağzına kadar doldurdu, tahmin edin kaç lt yakıt aldı....Tam 64 Litre ;D

hımm eline sağlık arkaşın çok çok teşekkürler bende benzin ışığı yandığı halde 100-120 km gitmiştim, uzun yolda, çünki istasyon bulamamıştım..Bunu bildiğimiz çok iyi oldu

Arkadaşar bende arcımın yakıt tüketimiyle ilgili tecrübelerimi sizinle paylaşayım. Benim aracım 2011 model 4x4 1.5 110 hp lik versiyonudur.Aracımı alır almaz chip tuing uygulaması yaptığım için aracın orjinal yakıt tüketimi değerleri hakkında bilgim yok.Aracım şuanki hali ile (yazılımla) uzun yolda ortalama kullanım ile ( 90km/h-115/km/h) 100 km de 6.5 litre yakıt tüketmektedir, buda şuanki yakıt fiyatları ile km 240 ile 250 krş yakmaktadır.
Yakıt deposunun kaç litre olduğu konusunda farklı yorumların olması dolayısı ile aracım bagajına 2.5 mozot koyarak deponun bitmesini bekledim şehir içinde araç stop etti ve bagajdaki mazotau koymaya gerek kalmadan petrol istasyonuna aracı iteledik. Aracın deposu dolarken 49 lt mazot aldıktan sonra tabanca attı ve yaklaşık 8-10 dk arası bir sürede depoyu taşana kadar doldurdum almış olduğum mazot 63,7 litre idi:aracın teknik özelliklerinde depo 50 litre gözüküyor servis 60 litre olduğunu ifade ediyor mazot almış olduğum istasyonun yakıt pompalarında bir bozukluk yok ise benim tecrübelerimde araçlarımızın deposunun 64 litre olduğunu gösteriyor.
Diğer bir konu da raç ağırlıyla ilgili duster in 4x4 modeli teknik özelliklerinde 1294 kg gözüküyor aracımı ilçedeki elektronik kantarda tarttıtrdım aracın mazot ışığı yanarken ve sürücüsüz yapmış olduğum tartım sonucu tam 1400 kg çıkmıştır.
Aşağıda göndereceğim resimdede depodaki yakıtla yapılacak km göstermektedir.Depoyu doldurduktan sonra yokuş aşaı inerken yapmış olduğum bir çekimdir araç bilgisayarı ortalama yakıt tüketimine göre hesaplama yaptığı için böyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır.[attachment=1]

Görüntü0008.jpg

e bu resme inanırsak tabi ispanya'dan yemen'e kuş uçuşu bir mesafe kadar gidebileceğinizi belirtiyor. ah keşke öyle olsaydı ;D ::smiley: ;D

şaka bir yana 64 L maks. mazot kapasitesi onaylanmış oldu. güzel bir bilgi. paylaşım için teşekkürler.

hakan2842' Alıntı:
depoyu taşana kadar doldurdum almış olduğum mazot 63,7 litre idi:aracın teknik özelliklerinde depo 50 litre gözüküyor servis 60 litre olduğunu ifade ediyor
Diğer bir konu da raç ağırlıyla ilgili duster in 4x4 modeli teknik özelliklerinde 1294 kg gözüküyor aracımı ilçedeki elektronik kantarda tarttıtrdım aracın mazot ışığı yanarken ve sürücüsüz yapmış olduğum tartım sonucu tam 1400 kg çıkmıştır.
[attachment=1]
Enteresan bilgiler.
Üretici firma bu kadar bilgisiz mi, veya müşterisine değer mi vermiyor?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR