Ynt: CJ ye Yakışan Tanpon Doguş Torna
Tamponunuz güzel gözüküyor, ama daha önce başka bir üyenin uyardığı gibi sonsuz vidalı redüktörünüz bir aracı çekecek büyüklükte gözükmüyor. Defender'e yaptığınız halat sarma makarasındaki milin çapı 50 mm gibi gözüküyor, onun üzerine 10 mm kalınlığında bir çelik halat sardığınız var sayarsak, mil ekseninden halat ekseni arası 30 mm olur, bu halatın mil üzerindeki ilk sarımının oluşturacağı moment kolunun uzunluğudur. Siz bu halatın ucuna 2.000 kg lık bir yük uygularsananız bu yükü taşıyabilmek için 60kgm momenti olan yada 588Nm çevirme momentine sahip bir redüktöre ihtiyacınız olur. Buna yakın sonsuz vidalı redüktör Yılmaz Redüktörde mevcut, kodu EV125-100L/4a üzerinde 2,2 kW motor var ve çıkış devri 23 devir/dakika, bu redüktörün ağırlığı motorla birlikte 79,50 kg, 2,2 kg motorun ağırlığı 21 kg olduğınu var sayarsan sadece redüktör ağırlığı 58,50 kg. Gördüğüm kadarıyla sizin redüktör bundan çooooook ufak. Tabi yukarıda benim önerdiğim redüktörü kullanmakta hata olur, ben sadece boyutu konusunda fikir versin diye yazdım. Vinç türü makinalarda emniyet katsayısı en az 2,5 olmalıdır. Bu durumda 2.000 kg için seçmeniz gereken redüktörün momenti en az 588x2,5= 1.470 Nm olmalıdır. Hadi biz emniyet katsayısını 2 alalım, o zaman Yılmaz Redüktörün EV125-132M/6a redüktörü uygundur, 4kW motoru olan redüktörün motor hariç ağırlığı 71,60 kg dır. Tabii 2.000 kg yük ve 2 emniyet katsayısına göre 10 mm lik çelik halatta yetersizdir.
Aslında 4x4 araçlar içim satılan vinçlerde planet dişli redüktör sistemi kullanılmıştır, bunlarda tahvil (çevrim) oranı çok daha yüksektir, yani motorun devrini 350 kere düşürür, buda içinde buluna dişlilere daha az yük gelmesine ve ufak hacimde daha çok yük taşımasına olanak verir. Gerçi 4x4 ler için satılan vinçlerin halatlarındada emniyet katsayısına uyulmadığı çelik halatların çapından belli oluyor
Aslında Sonsuz vidalı redüktörler vinç uygulamasında hiç tercih edilmezler.
Vinç işi ciddi bir iştir ve kazaları ölümcül olabilmektedir. Vinç projenizi gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.
Kolay gelsin
Pınar
Mak. Müh.