Ynt: Çin'e Çay İçmek için Yürümek (Arkadaş (lar) Aranıyor)
endy' Alıntı:
Merhaba
Öncelikle bol şanslar eğer hayata geçer ise bu proje çok güzel olacağına eminim.
Bende buna benzer bir seyahat planlamaktayım biraz daha kapsamlı ama araç kullanarak yapacağımdan ayrı kulvarlar olarak düşünülebilir.
Şu noktalara dikkatinizi çekmek isterim;
Bu zamana kadar ki çalışmalarım gösterdi ki bu tür seyahatlerin en zor kısmı ;
1 lojistik planlaması ; açmak gerekirse seyahat süresince kullanacağınız ve günlük ihtiyacınız olan besinler; enerji ihtiyaçları GPS şarzı vs gibi; ve yardımcı malzemelerin tedariki; ilaç, kıyafet, gibi bunları göz önünde bulundurduğumuzda bu planlamayı günlük olarak çıkarmanız gerekmekte. Bu arada yanınıza çadır almanızı şiddetle tavsiye ederim; bahsettiğiniz Türkiye rotasının çok kısmını çok iyi bilirim; sadece uyku tulumu kullanmak çok iyi bir fikir değil; açıkta konaklama zaman zaman özelikle üst solunum yollarında ciddi tahrişelere ve yaralara sebep olur; bu sizin seyahat performansınızı ciddi etkiler;
Bir nacizane tavsiye daha ayaklarınız her şeyiniz olacağı için en önemli bakımı onlara yapmanız gerekmekte; "Blister" oluşumunu önlemek içi her şeyi yapın derim.
2. Muhakkak sürekli iletişim kurabileceğiniz iletişim cihazlarını yanınızda aktif olarak bulundurunuz; günün belli saatlerinde kesin olarak irtibat sağlayınız.
3. Rota'nın teknik alt yapısını çok iyi inceleyin muhakkak her gün bir yerleşim yerinden geçmek için çaba sarfedin; Çantanızın kesin ağırlığı siz yola çıkmadan bilinmez ama 15 kg den aşağı olmayacağı kanaatindeyim; 15 kg ile günde 15 km ortalama yürümek rota üzerinde sizi çok yorabilir rotanızı iyi planlamanızı tavsiye edeceğim; çünkü rota üzerinde ki incline olan yerler çok enerji tüketecek ve bir süre sonra bu enerjiyi kalori olarak sağlamaz iseniz kilo kaybedersiniz; 3000-4000 km bir rotada bu çok ciddi sıkıntılara yol açabilir. Rota ile beslenmeniz arasında ki bağıntıyı iyi kurunuz.
Gıpta edilecek bir seyahat umarım gerçekleşir;
Selamlar başarılar
Ender
öncelikle teşekkürler tavsiyeler ve destek için
lojistik doğru ama zor bir konu.. mesela 15 günde bir tüp bittiğinde yakındaki ilçelerden birine uğrayıp ocak kartuşu göndertebilirim sanırım.. ya da köylerde genelde kolonya bulunduğundan(ispirto kesinlikle yok) extra ispirto ocağı alabilirim... tabi yanarsa bu dandik kolonyalar
ateş yakma olayı..geçen hafta abanttaydık 5 gün yağmur ve kar vardı. ateş yakabildik ama su kaynatıcak bi ateşi yakmamız her gün 1.5-2 saatimizi aldı..akşamdan sabah için odun kurutmak ayrı bi eziyet...her şey ıslak...ateşi yellerken duman solumaktan başımıza ağrılar girdi.
ıslak havada daha hızlı ve kolay ateş yakma hakkında tecrübeleriniz varsa yazın lütfen..bi yerde bali okumuştum..denemedim...
haberleşme konusunda 2 şey düşünüyorum..birincisi bizde cep telefonunu kalem pille şarj eden bir alet var ve gayet iyi iş görüyo.. acil durumlarda telefon çekerse işe yarar sanırım.. ikincisi denemek için bu yeni iphoneları düşünüyorum.. biliyosunuzdur belki google earth programı iphone için de artık yazılmış ve google mapsten farklı olarak caching-hafızaya alma yapabiliyosunuz(2gb).. rotanın etrafını gitmeden cache yaparsam, rota araziden gittiği için gidemediğim yerde en yakındaki toprak yolu bulmamda yardımcı olur sanıyorum..garminde bu toprak yolların hiç biri yok..
yemek konusuna gelince.. bilgisayar başında hep ben onu yemem bunu yemem deniyo ama oraya gidince acıkılıyo...=)
aslında amaç vejeteryan bi seyahat =) ama tabi güçten düşermiyim bilemiyorum...bulgur, ekmek, çorba, sarelle, sigara, kahve ana yemekler.. içtiğim sigara hariç coğunu köylerde bulmak mümkün..çorba da bazen bulunuyo ama benim taşıdığım tek kişilik paket çorbalar yok maalesef köylerde.. yani yanıma ne alsam bi süre sonra biteceği için ilçelere gelinceye kadar köylerin sunduklarıyla idare etmek gerekir sanıyorum.. birde benim şimdiye kadar yaşadıklarıma göre çanta ne kadar ağırsa o kadar çok yiyosunuz.. ve ne kadar yemek alırsanız o kadar ağırlaşıyor çanta.. bu hafif trekking işine yeni girdim ve çok faydasını gördüm. şu anda 2 kilo yemek 700g ocak ve 1.5 kglik çadır dahil çantam 9 kilo. çadırı atabilirsem 8e düşer.. bu hafta abantta naylon branda ve batonlardan tente yapmayı ve uyumayı bi kaç gün denicem(çadırı da alıcam yanıma tabi) --fotograflarlarla yazarım sonucunu..hava denemek için abantta şu anda müsait.. kar yağmıştı gelmeden..
şu ana kadar denemelerimde karşılaştığım en büyük sorun ocak tüpü ve ateş..eğer martta ortalık çok ıslak ya da karlı olursa(ki dağlar öyle olucak) tüp yetiştiremem.. 3-4 kg tüp taşımam lazım... acaba benzin ocağı mı düşünsem.. o ocağın da kendisi tüpüyle beraber 800gr ayrıca benzinlik nerden bulurum..yine ilçelere gitmem lazım. köylülerden mazot istiyemem.... aklıma pişirmeden yenen yemekler de geldi..ocağım bittiğinde sooğuk suyla bulgur yediğimi hatırlıyorum(iğrenç bişey denemeyin) ..ya da kuruyemiş, pekmez, fıstık ezmesi tarzı gıdalar falan olabilir.
bilgisayar başında bilemiyorum valla..bi yola çıkıp öyle bakmak lazım
yine de marta kadar özellikle pratik tavsiyelerinizi(ıslak zeminde yere aliminyum folyo serip ateş yakmak gibi mesela-çok işe yarıyo) yazarsanız çok sevinirim
saygılar
ali