Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yazılanları bir solukta okudum, bilgilerini paylaşan arkadaşlara, özellikle Sayın Türker'e teşekkür ederim, basit bir anlatımla, bilgi sahibi olmayanlara anlaşılır ifadelerle bilgilerini aktarmış.
Sayın xxl Ali A. bey ben teşekkür ederim..Amacımız bildiklerimizi paylaşmak...En ufak faydam olduysa ne mutlu bana. Elimden geldiğince, bilgim ve tecrübem yettiğince anlatmaya çalıştım..sorularınızı çekinmeden sorabilrisiniz.
Galiba kitabın en başından bir soru olacak ama kusura bakmayın çok merak ettiğimden soruyorum.Bu telsizlerin kullanım amacı nedir ?Yani hangi ihtiyaçtan ötürü kullanılıyor ?Mesela doğal afetlerde falan hayat kutardığını okudum sebebi nedir ?Birde el telsizi ile bu masada duran kanal ayarlıların arasındaki fark nedir ?Aydınlatırsanız sevinirim çünkü şu aralar bende bir adet dağcılıkta kullanmak için edinmek istiyorum bu konu hakkındada yardım ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Konu başlığında görüdüğünüz CB telsiz halk bandı genelde offroad araçlarında konvoy içi muhabere yapmak için kullandığımız telsizlerdir.Bunun dışında halk bandı telsizi sabit çatı antene bağlayıp ev iş yerinde de kullanabilirsiniz.Doğal afetlerde telsiz kullanımı kesitsiz iletişim hizmeti verdiği için tercih edelir.Her telsiz aynı frekansta(basitçe aynı kanalda diyelim) olursa birbiri ile görüşür.El telsizlerinin çıkış gücü daha düşüktür,sabit ve araç telsizlerinin çıkış gücü daha yüksektir.
Telsiz kullanmak satın almak için
Ruhsat ve lisans gerektirmeyen halk bandı telsiz yada PMR el telsizi tercih edeceksiniz
yada
Amaör telsizcilik sınavlarına girip amatör telsizci olacaksınız.Bununla profesyonel cihaz alabilir diğer amatör telsizcilerle görüşebilirsiniz.
İş yeri yada dernekseniz profesyonel telsiz sistemi kurdurabilirsiniz.
Haberleşme için telsizinizin kapsama alanı içinde sizi dinleyen kurtarma ekiplerininde olması lazım.Eğer bu kişilerde acil durum ekiplerine GSM yada TT hatlarından ulaşamıyacak mesafede ise Uydu telefonu tavsiye ederim.
Çıg altında kaldığınızda belki telsizinize ulaşamıyabilirsiniz bdie ve mesafesi ne kadar kısalır bilemiyorum.Çığ altında kaldığınızda sinyal gönderen sistemlerden öneririrm.
Evet aslında bahsettiğiniz aletler çok işlevsel ama fiyatları çok yüksek şimdilik pmr olarak mesela ben motorola t5 diye bir makina buldum bazı arkadaşlarımda kullanıyor siz ne dersiniz.?
Arkadaşım , öncelik ile bu durumlarda haberleşme mesafesinin dışına çıkmayın
Soğukta donan bir telsiz cihazı kullanmayın
MİL standartı olmayan cihaz ile KAR ALTINDA kalmayın...
Pil avantaj olduğu kadar dezavantajdır.
Onun için Profesyonel telsiz tercih edin ( HYT TC 446 S , VERTEX 146, 246 gibi) PMR model ve markalar bu konuda ileri teknoloji ürünüdür.