CB Telsiz Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kuzey61 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 124
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 51,433
Ynt: CB Telsiz Seçimi

bir şey eklemek istiyorum aracımda lincoln var . rutin yol kontrollerinde memur arkadas dırek telsizi sordu.çünki görünmeyecek bir yerde değil.aracın gögsünde.CB oldugunu halk bandı frekanslarında oldugunu soylkedım.hiç bir problem olmadı.lisans belge bir şey işstemedi.sanırım son cıkan yasaları iyi bilen bir arkadastı.

Etiketler

ali aksoy' Alıntı:
Cihazın gücü RF POWER düğmesi ile ayarlanır
Sadece DX görüşmelerde FM ve SSB Modunda bu güce ihtiyaç olduğunda kullanılır
AM modu 1 - 2 watt , FM modu 4 watt olarak çıkar ( LOCAL )
Bazı ülke modlarında bu güç yükselir ( liste değeri ile )
Midland 'ın şu anda satılan modelleri dahi ( RFmeter ile ) 7.5 watt çıkmaktadırlar
Öncelikler bazı konuları göz ardı etmeden , bu bilgiyi bir kenara yazın derim..

Ali bey nazik cevabınız için teşekkür ederim.

CB telsizlerin çıkış gücü ile ilgili yönetmelik maddesi: Halk Bandı (CB) Telsiz Cihazı: 26.960–27.410 MHz frekans bandı içinde elektromanyetik girişimlere karşı korunmayan, bu Yönetmelikte belirtilen kanal frekanslarına ayarlı olarak sınırlı güçlerde kullanılan sabit, mobil ve el telsizlerinden meydana gelen telsiz cihazını,

Halk Bandı (CB) telsiz sisteminde yer alan cihazlar; maksimum 4 Watt çıkış gücünde, açısal modülasyon (frekans veya faz modülasyonu FM/PM) veya genlik modülasyonu (çift yan bant AM) veya bir modülasyon seçme anahtarı ile ayırmak suretiyle her iki modülasyon türü birlikte olmak üzere kullanılabilir.

Ali bey bildiğiniz gibi her telsiz ithalatı yapılmadan önce ilgili kurum tarafından yasalara uygunluğu kontrol edilir.bahsettiğiniz midland telsiz bu şekilde 7.5 watt ile yasal yollardan yurda girmiş olamaz.

şu da var evde olan sabit telsizi kim denetliyor ve alınırkenmi belge soruyorlar araçta görülmüş belge filan sorulmamış bunun denetimini kim yapıyor ?

Arkadaşlar mayıs ayının son haftası sınav varmış galib bu sınava gire bilmek için kursa katılmak gereklimi
2-) gerekli ise kurs kaç gün süreli
3-) sınavda n soruyorlar
4-) eline daha önceki çıkmış yıllara ait sınav sorusu olan varmı bir fikir oluşması için

??? ??? ??? ???

türkiye radyo amatörleri cemiyeti (TRAC) resmi sitesine bakabilirsiniz.Tüm gerekli bilgleri sitede bulabilirsiniz.

Merhaba kuzey 61...Öncelikle alacağın telsizin AM ve FM modlarında çalışanlarından olmasına özen göster.Çünkü AM bandında görüşmeler çok olmuyor ve hem parazitli olmasından dolayı hem de sarkma yapmasından dolayı tercih edilmiyor.Telsizimi yeni araca montajladım...http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=54888.0 Mesafeye gelince binlerce kilometre olabilir.Örnek 24 Nisan günü denemelerimde Erzurumla görüşme yaptım.FM21. kanaldan.İzmir içinden Adana istasyonları ile görüşme gerçekleştirdim.Hem de arada takoz tabir edilen yükselticiler olmadan.Telsizde hava olayları önemlidir ve bunlara genel olarak propagasyon denir.Propagasyonda yurtdışı görüşürsünüz hem de SSB bandına geçmeden.(SSB single side band--uzun mesafe görüşme gerçekleştirilebilen bir banddır.her cihazda yoktur).Propagasyon ortadan kalktığında normal görüşme mesafesi olan 50-60 km ye düşer.Yani telsiz olayı süprizlerle doludur.Bahsedilen motorola cihazlar yasal değildir.Bunları almayınız.Ben president jackson 6 bantlı modeli kullanıyorum.Bu yasal mı sorusuna gelince piyasada satılan president jackson 2 modeli yasaldır.Çünkü satışta USB VE LSB kapalı olarak satılır ve cihazın watt ı 4 watt olarak geçer.Benim cihazım 21 watta kadar çıkabilmekte.Yalnız önemli olan hava olayı demiştik.Aynı görüşmeleri düz 4 watt çıkışlı cihaz ile de daha önceden yapmıştım.Ama sağlam olsun diye jackson kullanıyorum.Daha hiç çevirmeye girmedim ama girersem ve sorarlarsa söyleyeceğim tek şey var..''yalnızca FM/AM kullanıyorum '' olacaktır.Siz risk almak istemiyorsanız düz 4 watt çıkışlı cihaz alınız AM ve FM modu olsun.Güzel bir antenle iyi havalarda her yer ile görüşürsünüz.Antenin de önemli olduğunu unutmayın.Mobil kullanacaksanız kesnlikle 1/4(çeyrek dalga )kullanmayınız.Sizi tatmin etmeyecektir.5/8 ve üzeri mobil olarak çok fayda sağlayacaktır.Evde kullanacaksanız yasal sınır 1/4 dalga boyundaki antenlerdir.Ama genelde 5/8 anten kullanılır :D.çevreye rahatsızlık vermedikten sonra(komşu telefonundan sesinin gelmesi ,,cami hoparlöründen sesinin çıkması vs vs... :D..) bu anteni kullanman verimli olur.Tek sorunu boyu yakaşık 7 metredir.Bunu koyacak mustakil bir evin olması lazım.Anlatmakla bitmez,çok uzattım galiba..Soruların olursa cevaplarım.Kolay gelsin...

turkergen çok teşekkür ederim ilgin için çok teşkkür ederim eve kurmak için gerekenler nelerdir ne lazım anten ve telsiz dışında başka birşey gereklimi tam bir malzeme listesi vre bilimisin

Tekrardan merhabalar Kuzey61..Eve sistemi kurmak için öncelikle evin müsait olması lazım.Benim evim müsait değil ben balkona mobil anten taktım ve bu şekilde kullanıyorum.Görüşme alanım çok sınırlı(şehir içi görüşmelerde sorun yok.şehir dışına doğru uzaklaşınca görüşme olmuyor).Evim yüksekte olduğu için izmir içinde rahat görüşme gerçekleştirebiliyorum ama yinede tam verimli değil.En verimlisi çatıya anten bağlamaktır.Ama apartmanlarda bu sorun oluyor.Bu yüzden balkon demirinde anten var.Daha önce dediğim gibi eğer şehir içinde değilseniz 5/8 dalga boyundaki(uzunluk 6.8 metre) antenlerden kullanmanızı tavsiye ederim.Bu anteni çatıya bağladığınız zaman hava durumuna göre Türkiye nin her yeri ile görüşebilirsiniz.Şehir içinde ise yasal olarak kullanımı yasak ama etrafınıza baktığınızda tüm tüpçülerin bunları kullandığını görebilirsiniz. :D. Kullanılan cihazlara gelince normal 4 watt lı AM/FM band bir cihaz işinizi görecektir.50 tl ye 2. el bulabilirsiniz.Bu telsizi beslemek için ise 13,8 volt,60 watt 4 amper adaptör kullanmalısınız.Normal adaptörler cihazı çalıştıracak fakat gönderme yapmanız için yeterli gücü sağlamayacaktır.Bu yüzden adaptörler yukarıdaki değerler gibi olmalıdır.Bunlar da 2. el 50 tl değerinde bulunabiliyor.Antenin cihaza olan uzaklığı da çok önemlidir.kablo boyu arttıkça cihazın antenden çıkan wattı düşük olacaktır.bu yüzden mümkün olduğunca kablo boyu kısa olmalıdır.Bütün bunların yanında yardımcı ekipmanlar gerebilir.Örnek olarak antenin verimini ayarlamak için (SWR-Durağan dalga oranı) SWR metre olması gerekir.Bu ise 2. el olarak pahalıya satılmaktadır.Bu alete sahip birine ayar yaptırabilirsiniz.SWR si ayarlı olmayan cihazla çıkış yapmak enterferans denilen başka cihazların çalışmalarını engelleyebilecek parazitlere yol açabilir.Örnek Tv den ses gelmesi ve parazitlenme, telefondan sesiniz gelmesi,ses sisteminden sesiniz gelmesi vb gibi..Bu arada benim evdeki malzeme listem şu şekilde..President harry 4 watt am/fm telsiz.Koçyiğitler 13,8 volt adaptör(Eskiden oto teyp adaptörü olarak da söylenir).5/8 dalga boyunda 1,5 metre boyunda mobil anten ve yaklaşık 5 metrelik kablosu.Bu kadar... swr ayarlı değil ama zaten mobil antende yapabileceğim pek bişey yok.çevreye sarkma yapmadığı sürece bir sorunum yok.

Çok abest birşey soracam oda bu konu hakkındaki cahillimden kaynaklanıyor nasıl iletişim kuruluyor yani belli konuşma kodları var anladım kadarıyla her kullanıcının bir kodu var sanırsam frenaks yani aldım diyelim insanlarla nasıl iletişim kuracam işin gerçeği ben bu işi çok iyi öğrenmek istiyorum (ibini dibini argo olacak ama affınıza sığınarak piçlini) gerekirsede kasım ayındaki sınavada girip bu gerekli sertifikayı almak istiyorum bu hafta sonuda büyük bir ihtimal bir sistem kurmak istiyorum kendi çapımda bir aksilik olmazsa

Merhaba Kuzey61
Telsizde iletişimde aynı internetteki gibi kendinize bir nickname belirlersiniz.Bu lakabınız veya başka bir isim olabilir.Ben direk kendi ismimi kullanıyorum.Bana kod değiştirme konusunda arkadaşların çok uyarısı oldu ama bu şekilde alıştım ve devam ediyorum.Telsizler genellikle 40 kanallıdır. 11. kanal buluşma kanalı yani birbirini arayan kişiler çağrılarını bu kanaldan yapar.11. kanaldan buluşup başka boş kanalda konuşmaya geçersiniz.Görüşme yapabilmek için İki telsizinde aynı kanalda olması lazım.Biri konuşurken onun konuşması bitmeden konuşamazsınız.Telsiz mikrofonunda konuşmaya başlamak için mandal tabir edilen düğme vardır.Buna basarak konuşursunuz.Dinlemek için elinizi mandaldan çekmeniz gerekir.Alacağınız telsizin AM ve FM modları olmasına dikkat ediniz.Çünkü artık genelde FM mode kullanılıyor. Çünkü temiz görüşme gerçekleştirilir.Artık buluşma kanalı 11 değil FM 21.kanal olmuştur.(herkes bu kanalı kullandığı için).
Kasım ayında gireceğiniz sınav amatör telsizcilikle ilgilidir.Bu konuda amatör arkadaşlar daha çok yardımcı olacaktır ama ben size kısaca bahsedeyim.Bu sınav telsiz tekniği ve ,işletimiyle ilgili bir sınavdır .Bu sınavın sonunda başarılı olursanız size bir çağrı işareti verilir.Bu kodlar ve harf tanımlamaları için Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti sitesini ziyaret ediniz.Verilen kod uluslararasıdır.Amatör telsiz frekansı farklıdır.Halk bandı telsizlerle 27-28 mhz arası arası görüşürken amatörde bu frekans farklıdır.amatör telsizcilikle ilgili daha çok bilgi için belgeye sahip arkadaşların daha çok yardımcı olacağını umuyorum.İnternetten de araştırma yapabilirsiniz.Kolay gelsin

Peki şu markaları alabilirmiyim yasal olarak ve bunlar bir birleri ile uyumlumudur yani görüşme yapa bilirmiyim

sabit (bunla beraber almam gereken anten kablo vb şeyler nelerdir?)
kenwood TM-V71E (VHF ama emin değilim) veya kenwood TM241E Mobil (VHF)

el telsizi için ise
YAESU VX 8R TRİPLEBAND

Bahsi geçen cihazları amatör belgeniz olmadan kullanamazsınız.PMR olarak geçen 0,5 watt gucundeki 8 kanallı cihazların dışındaki tüm UHF-VHF cihazlar amatör belgesi olmadan kullanılamaz.EĞer bu tip cihazları arıyorsanız amatör lisansı almalısınız.Şu ana kadar baktığınız tüm cihazlar lisanssız kullanılamaz.

turkergen' Alıntı:
Bahsi geçen cihazları amatör belgeniz olmadan kullanamazsınız.PMR olarak geçen 0,5 watt gucundeki 8 kanallı cihazların dışındaki tüm UHF-VHF cihazlar amatör belgesi olmadan kullanılamaz.EĞer bu tip cihazları arıyorsanız amatör lisansı almalısınız.Şu ana kadar baktığınız tüm cihazlar lisanssız kullanılamaz.

Türker Bey merhaba.Benimde bir sorum olacak ??? arkadaşlarla beraber şu sıralar telsiz alma fikrimiz var marka olarak da midland alan 78 yada alan 42 modelini düşünüyoruz.Frekans olarak am ve fm dalgası bulunuyor bu cihazı kullanmak için bizimdemi sınava girip amatör belgesi almamız gerekiyor yoksa bunu serbestce kullanabilirmiyiz?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR