Camper yapmak icin Hyundai Starex yada H1'i hic degerlendirdiniz mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melihbozkurt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 182
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 119,045
Ynt: Camper Yapmak İcin Hyundai Starex Yada H1'i Hic Degerlendirdiniz Mi?

100 km'de 7.5 litre her halde fabrika verisidir, bu mesajı yazmadan 1 saat önce sanayi sitesinde tamir için gelmiş 2007 CDRI starex sahibi ile konuşdum, araç fiyatları ve küçük bir camper olmalarından dolayı, Klc-i motorlu yüksek tavanlara bende oldukca iyimser bakdığım için, özellikle yakıtını sordum, km'de 60 kr yakdığını söyledi, buda 100 km'de 13 litre demek, arada 5.5 litre fark görünüyor...(Klc-i motorlular 100 HP, CRDI motorlular 140 HP dir, az yakanı ve tutulanı CRDI motorlulardır, ama yüksek tavanlıların hepsi Klc-i motorludur)

Etiketler

Boyraz' Alıntı:
Ben yaptım oldu :smiley:

Evet Starex CRDI hem de kısa şaseden mini camper diye adlandırabileceğim bir gezi ve kamp aracı yaptım. Henüz bir çok eksiği var o yüzden fotoğraf yüklemeyi şimdiik uygun bulmuyorum.

Hafif ticariler ile yapılan mikrocamper tarzında, arkasındaki platfrom ile birleşip tam boy yatak olan bir arka koltuk (orjinal koltuk) platform altında mutfak malzemelerini barındıran dolaplar, 180' yatarak çocuk yatağı olabilien çiftli yan koltuk, portatif buzdolabı vs ile karavandan uzak olmakla birlikte rahat diyebileceğim bir araç oldu. Bu yaz 2400 KM Güney Ege ve Akdeniz turunda yüzümüzü güldürdü. 9 günlük bir tatilde kamp alanında konaklamak kaydıyla eşim ve 6 yaşındaki kızımla pek yorulmadık diyebilirim. Fakat daha uzun tatil planları ve yaz harici mevsimler için uygun değil.

Eşim ve ben çalıştığımız için uzun süreli tatil yapamıyoruz.Ayrıca babam için şehiriçinde kullanılabilecek ikinci bir araç ihtiyacı olduğundan bu araç benim için ideal oldu. Aracım orjinal koltukları ile 5+1 kişilik. Camlıvan olarak geçiyor. İçine bakan hiçbir polis veya Tuvturk görevlisi bu araç karavan diyemez. Otoban hız limiti 110 kms. En çok merak edilen yakıt konusunda ise 2400 km sonrasında sonuç şöyle. 100-120 kms arasında genel kullanım, tatil beldelerinde şehiriçi kullanım, klima açık olmak kaydıyla hesaplamalarım 100 km'de 7.5 litredir. Biraz daha dikkatli kullanımda 7 litreye çekmek son derece kolay.

Aracım 2007 model. Orjinal 60,000 km'de, kazasız, ABS, çift havayastığı, klima, sıfır lastik olmak kaydıyla yaz başında 15,750.- TL'e aldım. Yakıt ortada, 60,000 KM ağır bakımını (tüm kayışlar değişiyor) yetkili servisinde 600 TL yaptırdım. Uzun lafın kısası fiyat fayda oranında rakipsiz olduğunu söyleyebilirim. Bahsettiğim tarzda ufak bir camper düşünenler Starex'i göz ardı etmesin.

Saygılarımla,
Ömer Boyraz

Bilgi paylasimi icin tesekkurler.

Hayır fabrika verisi değil, birebir kendi ölçümüm. Depoyu fulleyip, KM sıfırlayıp, bittiğinde yeniden fulleyip aldığı litreyi yapılan km'e bölmek suretiyle hesaplarım her zaman. Bu ölçümlerime göre 60 litre mazot ile (depo 60 litre + yedektir) ortalama 800 km gidiyor. Tabi bu ağırlıklı uzun yoldur, şehirçinde artar ama İstanbul'da 9 litreyi geçmedi henüz.

Bu arada 13 litre hesabı yapılan araç KLM'mi CRDI mi orada biraz karışık anlatım olmuş. KLM yani TCI motor ise 13 litre doğru olabilir. Ama bakımlı bir CRDI'e 13 litre yaktırmak için çok çabalamak gerekli.

atiladi' Alıntı:
100 km'de 7.5 litre her halde fabrika verisidir, bu mesajı yazmadan 1 saat önce sanayi sitesinde tamir için gelmiş 2007 CDRI starex sahibi ile konuşdum, araç fiyatları ve küçük bir camper olmalarından dolayı, Klc-i motorlu yüksek tavanlara bende oldukca iyimser bakdığım için, özellikle yakıtını sordum, km'de 60 kr yakdığını söyledi, buda 100 km'de 13 litre demek, arada 5.5 litre fark görünüyor...(Klc-i motorlular 100 HP, CRDI motorlular 140 HP dir, az yakanı ve tutulanı CRDI motorlulardır, ama yüksek tavanlıların hepsi Klc-i motorludur)

Atilla abi kime sorsam CRDI'in kucumsenmeyecek olcude az yaktigini soyluyor. Birde sen bir zamanlar forumda soylemistin, araba yakmaz, kullanan yaktirir. Bu yakit mevzu aracin motoruna, aracin yipranmisligina, kullanana gore degisen bir durum. Alip kullanmadanda bilmek bence imkansiz. Boyle bir araci kamper yapmadan once kendi surusunuz ile bir kac defa uzun yol yapip yakitina bakmak lazim. Ama ben CRDI larin 7.5-8 litre civari yaktiklarini bir cok kisiden duydum.

Bu arada aslinda ben yakitini yada bu aractan kamper olur olmaz mevzuunu degilde yukaridaki videolardaki pop-up tavani gostermek ve tartismak istemistim. Oldukca basarili duruyor. Yapimida bana oyle goz korkutacak olculerde zor degil gibi geldi.

Bende şu Denizli'deki 100 adet starex'den birini deneme olsun diye camper yapmak için, starex'i olanlara yakaladığım anda bir çok soru soruyorum, yakıt, arıza sıklığı, parça maliyeti gibi, hala ikna olamadım...
Konuştuğum, arkadaşınki CRDİ'idi...
Melih sen'de haklısın, yakıtı etkileyen birinci faktör aracın bakımlı olması, ikinciside kullanıcısı, Araç hakkında edinebildiğimiz bilgide ancak sahibine sorarak oluyor, verilen cevaplarda, sahibinin cevabı, böyle farklı söylemler olunca da, ikna olabilmemimz iyice karmaşık bir hal alıyor, fikirlerimizi ileriye ötelemekden başka bir yol kalmıyor..
Örneğin, H1 modeli, karabigada kamping-restoranı işletirken 2010 modeli bizim vardı, 6 ay kullandık, bize uymadı elden çıkardık, asvaltta süper bir araba, kg olarak ağır, yakıt çok yüksek ve iç dizaynındaki bir sürü girinti çıkıntıdan dolayı karavan yapmaya uygun bir araç deyil, bunları bizzat H1'i 6 ay gibi kullandığımız iiçin anlayıp söyliyebiliyorum...
Melih, bir başka örnek daha vereyim sana..Geçen bayram, Tak ve Tahtakuş ile 3 günlüğüne saroza gittik, yak'ı kayınbirader kullandı, Tahtakuşu ben, biliyorsun ikisine aynı kasa (17m3), aynı motor (2999 cc multijet), sadece yatak yönleri farklı ikiz karavanlar, yolculuk sırasında yak'da 4 kişi Tahtakuş'da 6 kişi seyehat ettik, sonuç, 470 km gidiş geliş yol, i(kisininde mazot lambaları yanıyordu, ikisinede 200 TL mazot aldık, dönerken Yak' tekrar mazot almak zorunda kaldık) Yak 220 TL(47kr/km) mazot yaktı, Tahtakuş 200 TL (42 kr/km), işte kullanıcı faktörüne gerçek bir örnek...

3 yillik Starex kullanicisiyim. Yakit acisinda sofor kadar onemli husus tabii ki aracin bakimlari. Uzun sase TCI motor hem de otomatik yani en cok yakacak araci 45 binde aldim simdi 105 binde. Alir almaz ilk uzun yolumda 7 kisi dolu olarak 10 litre ort. ile Antalya gidip geldim. 100 bine kadar bu pek degismedi. 100 bine gelirken yakit acayip artti. Sorunun systurucu oldugunu tespit ettim. Biten orta susturucuyu degistirip, kotu filtreden dolayi tikanan enjektorlerimi temizlettim ve turbo ayarini kontrol ettirdim ilk halinden daha az yakmaya basladi.

Otomatik, 100 beygir ve uzun sase oldugunu dikkate alinca cok iyi degerler. Bakimli araclar bilgili surucu ile az yakiyorlar. Bakimsiz araclari hem de otomobil gibi kullanmaya calisanlar adini kotuye cikariyor Starex lerin.

CRDI kisa manuel aracin uzun yolda 7.5 yakmasi normal, inanirim.

Dayaniklidirlar ve parcalari da ucuzdur.

En dikkat edilmesi gereken tehlikesi gizli hararet yaptirmamaktir. Conta ve sonraki kademede kapak hemen gidiyor. Neyse ki TCI larda bunlar da ucuz.

Sorulariniz olursa seve seve yardimci olmaya calisirim.

Ufuk Beyin tespiti ve tanımı çok güzel; otomobil gibi kullanmak. CRDI olanlar 140 bg ve yanlış bilmiyorsam 320 nm torka sahip. Kısa mesafedeki ataklığı birçok 1.6 benzinli aracı utandıracak cinsten. Bunun keyfi ile gazlarsanız araba da 2500 cc ve 2000 kg ağırlığın karşılığını illaki verecektir. Aracın otomobil olmadığını unutmadan ve özellikle 2500 devri geçmemeye özen göstererek sürdüğünüz taktirde ekonomik sonuçlar alırsınız.

bıraz evel bır arkadas geldı yanıma starex vardı altında sordum hangı motor dıye crdi motor dedı yakıtını sordum ayvalıkdan ızmıre gıdıyorum oradada dolasıyorum yuklu dedı 150 tl ye 350 km yapıyorum dedı...

Arkadasinizin araci yaklasik 10 litre ye yakin yakiyor ama yuk altinda oldugundan normal olabilir. Yakit konusu kesinlikle bireysel bir konu. Bence araci alip bakimlarini tam eksiksiz yaptirdiktan sonra bir kac defa uzun yol yapmak gerekli. Bu sekilde tam net olarak kendi surus tekniginizle ne kadar yaktigini anlayabilirsiniz. Arabada yuksek vites dusuk devir esastir. Ayrica uzun yolda 85 - 90 km / saat hizi gecmezseniz yakit fark eder. Buna uyduktan sonra her araca az yaktirmak mumkun.

Kendi basimdan gecen bir ornegi vermem gerekirse 2012 model yeni kasa 1.2 VW Polo otomobili kiralayip arkadaslarla bir yere kadar gittik. aracta 4 kisiydik. Giderken acelemiz vardi ve 110-120 arasi gittim. Geldigimizde benzini fulleyip hesapladim. Tam 7.5 litre yakmisti. Ayni marka ve model araci 15 gun sonra tekrar kiraladim. Yine aracta 4 kisiydik. Yalniz bu sefer acelem yoktu ve 80-90km arasi kullandim. Benzin aldigimda hesapladim 4.5 litre yakmisti. Gordugunuz gubi agresif, hizli ve dikkatsiz kullanim kucucuk aracta 3 litre fark ettiriyor. Benim sahsi gorusum hangi arac olursa olsun karavana cevirmeden once bakimlarini yaptirip bir sure kullanip yakitini izlemek lazim.

Ben cok yuzeysel birşey cizdim bu kısa şasi,yüksek tavan için.Uzun şasi olursa arka bölüm 45 cm daha uzuyor . Arkadaki yatak ranza olacak şekilde altındada temiz ve kirli su depoları.

karavan.png

Ne yazık ki kurtarmaz. Ancak net 150 cm civarı bir genişliği var. Yukarıdaki tipte bir planı kaldırmaz Starex. Ancak ikinci koltuk sırasının arkasına boylamasına çok rahat yatak yapılır. Yanına da ince bir mutfak uygulanabilir. İşin özeti ancak Transporter tarzı çalışmalara uygun. Avantajı daha düşük maliyeti olur.

car_id_2460_5.jpg

Volkswagen_Transporter_Silloncama500-375.jpg

Ciclope-Camper-VW-transporter-camper-venta-usada-4.jpg

vw-internal.jpg

fsirin' Alıntı:
Starex'in genişliği 175cm yatağı kurtarıyor mu?

Ağabey ben baktım arabanın yuvarlak felan olduugunu dusunursek zorlamayla 175 lik yatak sıgabilir ancak bas kısmında herhangi bir baslık bulunmamak kosuluyla .Ama en kötü 171- 72 olur bence hele uzun şase olursa genişletilme ihtimali bile var enini.(1.82 genislik aracın)

NOT: Ben pek anlamam sizin tasarımlarınıza baka baka böyle şeyler düsünüyorum hatada olabilir

UfukU' Alıntı:
Ne yazık ki kurtarmaz. Ancak net 150 cm civarı bir genişliği var. Yukarıdaki tipte bir planı kaldırmaz Starex. Ancak ikinci koltuk sırasının arkasına boylamasına çok rahat yatak yapılır. Yanına da ince bir mutfak uygulanabilir. İşin özeti ancak Transporter tarzı çalışmalara uygun. Avantajı daha düşük maliyeti olur.

Haklıda olabilirsiniz dediğiniz şekildede hem geniş oturma alanı hemde yatak rahatlıgı saglanabilir.Maliyet olarak ben pek fark göremedim ancak sizinde göstermis oldugunuz tasarımla belli oluyorki hyundaiden cok rahat bir camper olabilir bence.

Ynt: Camper yapmak icin Hyundai Starex yada H1'i hic degerlendirdiniz mi?

Uzun şase olan: Arka bagaj kapısından (içten), şöför
koltukları arkasına kadar 260 cm.
Genişlik ise içten net 160cm.
İç yüksekliği ise 132 cm.
Hyundai starex forum sayfasında paylaşılan ölçüler bunlar

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Haklı olabilrsiniz bendeki degerlerde buna yakın ayrıca yuksek tavanıda eklemek lazım. Ama icteki o arka yatak mevzusu biraz zor gibi duruyor ölcülere göre 22 cm kaybettircegini hic tahmin etmemistim

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR