Camper yapmak icin Hyundai Starex yada H1'i hic degerlendirdiniz mi?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melihbozkurt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 182
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 118,768
Ynt: Camper yapmak icin Hyundai Starex yada H1'i hic degerlendirdiniz mi?

Ferhat bey donunce Insallah tamamini okursunuz. Bende burda tam bundan bahsetmistim. Transporter, vito gibi araclarla arada degil 5000 neredeyse 15-20 bin gibi bir fark var ki bunu normal sartlarda gezen bir insanin cikartmasi icin 20-30 sene dolasmasi lazim kaldi ki buna VW ve mercedes in pahali yedek parca ve servis masraflari eklenecek. Zaten sizin kulaklarinizi cok cok cinlattik. Olayin cikis noktasi, ilham kaynagi sizsiniz. :smiley: Bu starexlerin fiyatlarinin makul oldugunu sizin araciniz gibi kialara bakarken fark ettim. Ne yazikki kia pregiolarin 2005 sonrasi uretimi olmamasi dez avantaj ilen Starexler 2008 yilina, H1 ler ise hala uretimine devam edilen araclar. Yani yeni model dusuk kilometrede alinip, birkac sene cekyat koltukla karavan donusumu yapmadan kullanilabilir. Sonrasinda arac 5 yasini gectiginde eger ayni aracla devam etme fikriniz varsa orneklerdne yola cikarap bir kamper donusumu yapilip, ruhsatida karavan olarak degistirilebilir. Pop-up tavanli ve tamamen yukselen tavanli ornekler yurt disinda var. Bu tarz bir hamleninde maliyetini bir fiberci ile konusarak ogrenilebilir. Kopmle tavan belki maliyetli olabilir fakat 1.25*1.25 olculerinde bir pop-up tavanin cok maliyetli olmayacagi kanaatindeyim.

Etiketler

Güzel bir konu açılmış..Teşekkürler...Uzun soluklu olmasada hafta sonlarını arazide,gerektiğinde arazi dönüşü bir şehirde kısa konaklamalar için ,benim için,uygun bir araç.Hayallerimizi ertelemek yerine doyumluk olnasada tadımlık olması taraftarıyım...İkinci aracı olmayanlar veya ikinci aracı olupta üçüncü araç olarak karavan temin etmek zorunda kalanlar ikinci araç olarak tercih edebilirler....Bu tarz bir aracı portatif malzemelerden campere dönüştürsek TÜV veya trafik te sorun olmaz diye düşünüyorum...Unarım bu konuda tecrübeli abilerimiz bir çığır açarlar...Atila beyin yeni projesini merakla bekleyeceğim...Herekese selam...

Sayin Dr.Hunter;

Portatifligin ne kadar olduguna bagli. Araca yukardaki orneklerdeki gibi dolap, lavabo yapar sadece TUVe giderken soker ve diger zamanlarda sabit kullanirsaniz ters bir polis memurune denkgeldiginizde araciniz baglanabilir. Onun yerine guzel bir cekyat koltuk taktirip, kamp malzemelerini bagaja atip istediginiz yere gitmekte bir sakinca yok. Tabii compresorlu 12v buzdolabi vs. koyabilirsiniz bunlarda sakinca yok. Ama aracin ici bakildiginda karavana benziyor ise bu islerden anlayan bir memura denk gelirseniz sorun olabilir. Tabii risk alanindir kimse karisamaz.

Portatfiten kasıt, araca sabitlenmemiş ve aracın iç eğimlerine uymayan düz mobilya ise polisin de sorun çıkartacağını sanmıyorum. Bu şekilde bir kapaklı bir sandkı içinde su depoları ve piknik tüp olmak kaydıyla komple bir mutfak, başka bir dolabı çekmeceli saklama alanı yatağı da katlanır iskelet üzerine şişme yatak olarak organize ettikten sonra en gıcık polisin bile elinden bişey geleceğini sanmam.

Tabi kamping haricinde, gece yatarken veya yemek pişirirken yakalanırsanız ne olur onu bilemiyorum. Bu konuda (yani suçüstü :smiley:) fikri olan var mı?

Baska bir konuda bu tartisildi. Kesinlikle polisine bagli. Yasalarda karavan tanimi basit; "icinde mutfak olan ve uyunabilen arac" Bu durumda aracta mutfak aparatlari ve yatak olduguna gore Polisin takdirine kaliyor. Forumda daha once yazildi bu ulkede bir cok pikup ustu karavan (yerli, yabanci) dolasmasina ragmen, pickup in ustundekiu karavan kismi yuk olarak gecmesine ragmen, kil bir polis arkadasin karavanini ve aracini baglamisti. Bana sorarsaniz 800-900 Tl lik ruhsat ve proje masrafi icin kacak is yapmaya hemde derme catma idare etmeye degmez. Araci uzun sure kullancaksaniz zaten bu masraflari sigortada 2-3 sene icinde cikartirsiniz. Karavan sigortasi, minubus'e oranla ucuzdur.

Kabus görmektense uyanık kalmayı tercih edenlerdenim, fakat bu tarz bir aracı kamp maksatlı kullanacak olsam, karavan ruhsatından kaçınmamın tek sebebi olur. O da 5+1 kiişilik oturma düzenini bozmamak. Benim düşüncem city van formatında arkadaki koltuğu katlandığında üstünü kapatacak bir yatak formulü, ve arka tarafta mutfak dolap vs. Bu sayede ikinci bir araç almadan 5 kişilik ailemin şehiriçi ulaşım sorununu çözmek.

5+1 cityvandan bana karavan projesi çizecek mühendis ile, karavan ruhsatı çıkaacak muameleci olsa hemen Starex veya Traffic aramaya başlayabilirim, ama bildiğime göre yeni düzenlemede koltuk sayısı kadar yatak da isteniyor, bilmem yanılıyor muyum.

Karavan oldukdan sonra aracın şöför mahallindeki koltuk sayısı kadar veriliyor, 1+1 veya 2+1 başka yok..karavanda 4-5 kişi seyehat ediyoruz bir şey diyen polis yok, benim araç 2+1, öntarafda sıkışıp 2+1=3 kişilik yere 4 kişi oturduğumuz zaman ceza yedik..Araç öce 4+1 citivan olarak projelendirilse bile karavan dönüşümü yapılınca yolcu sayısı yukarıda yazdığım gibi değişiyor yani yine 1+1 veya 2+1...

Sayın Atiladi,

Bu konudaki tecrübelerinize dayanarak, benim kanuni olarak, 5 kişilik ailemle birlikte karavanla şehiriçinde seyahat etme şansımın olmadığını söyleyebilirsiniz sanırım. Ya karavan ruhsatı alıp istiap haddinden fazla yükleyip ceza yiyeceğiz, hatta daha kötüsü bu durumda bir kaza yapıp iyice başımızı belaya sokacağız, ya da cityvan'ı kaçak karavan olarak kullanıp polise yakalanmamaya çalışacağız.

Boyraz' Alıntı:
Kabus görmektense uyanık kalmayı tercih edenlerdenim, fakat bu tarz bir aracı kamp maksatlı kullanacak olsam, karavan ruhsatından kaçınmamın tek sebebi olur. O da 5+1 kiişilik oturma düzenini bozmamak. Benim düşüncem city van formatında arkadaki koltuğu katlandığında üstünü kapatacak bir yatak formulü, ve arka tarafta mutfak dolap vs. Bu sayede ikinci bir araç almadan 5 kişilik ailemin şehiriçi ulaşım sorununu çözmek.

5+1 cityvandan bana karavan projesi çizecek mühendis ile, karavan ruhsatı çıkaacak muameleci olsa hemen Starex veya Traffic aramaya başlayabilirim, ama bildiğime göre yeni düzenlemede koltuk sayısı kadar yatak da isteniyor, bilmem yanılıyor muyum.

Atilla abi aciklamis kalabalik aileler acisindan karavana cevirmenin tek dez avantaji 2+1 ruhsat almak olabilir. Bence bu araci alip icine karavana benzetmeden basit kullanabilirsiniz. Ornegin arka 3 lu koltuklarin cekyat olanlari var. Yani koltugu katlayip ustune birsey sermeye gerek yok. Koltuk acilinca eriskin boyutlarinda yatak oluyor zaten. Orijinal koltugu bununla degistirirsiniz olur biter. Icine mutfak insa etmek yerine, ustten kapatli kompresorlu buz dolabi alirsiniz. Yemek pisirmek icin ise gazli kamp ocagi isinizi rahat gorur. Durdugunuz yerlerde aracin icine yada disina katlanir masainizi acarsiniz ustune ocaginizi koyup pisirirsiniz. Bence aracacin icinde mutfak kismi hic problem degil olmasada olur.

Baska bir alternatifte Arka bagaja belki esyalari derli toplu koymak ve tutmak icin birkac gozlu bir sandik yapabilirsiniz. Ornegin bu sandiklarin birinin icine lavabo ve kucuk bir kam ocagi koyarsaniz ve ustunu kapakli yaparsaniz, cevirmelerde polisler farkina bile varmazlar. Ornegin durdugunuzdada kapagi acar yemegi burda pisirebilirsiniz. Yagmurda bile bagaj kapagi size seper oluyor nasilsa. Sanirim ruhsati degistirmeden yakalanmamak icin yapilabilecek en iyi yontem bu. Tabii en garantisi seyyar masa, sandalye, ocak vs. arac yurur vaziyette hepsi bagajda olacagi icin kimse birsey diyemez.

Yazdığın seçenekler içinde en mantıklısı, 1+1 veya 2+1 karavan ruhsatı alıp, karavana daha çok sayıda insan ile binmek...Bu durum bütün karavanları kapsadığına göre zaten biz böyle kullanıyoruz, yani 2+1 karavan ruhsatı ile 4-5-6-7 kişi binip bir yerlere gidiyoruz, bu güne kadar hiç bir şey olmadı...Polislerin kontrollerde dikkatini çeken şey şöför mahallinde üst üste , kucak kucağa oturanlar...Karavanın içi ile ilgilenmiyorlar..Cezası fazla yolcu taşımak..
**Fazla her yolcu için 53TL...
**Aracın ruhsatında yazan istiab haddini %5-10 geçmek 538TL, %15 1077TL, %25 2154TL (+10 ceza puanı)
**Aracı ruhsatında yazan amacın dışında kullanmak ( kamyoneti minibüsü karavan olarak yani) 590TL +15 gün trafikden men..

Arkadaşlar;

Bilmem hatırlatmama gerek varmı? burası Karavan Dünyası ve biz karavan konusunu yazıyoruz,soruyoruz,cevaplıyoruz.
Yasal olmayan işler için akıl vermek bizim işimiz değil yasal yollarla edinebileceğimiz yada kendimizin imal edeceği karavanlar ve
kamperler için trafikteki her türlü problemleri yazışalım ve yardımlaşmaya devam edelim lütfen.
Markaya göre dizaynı ve nasıl yapılırı elbette tartışmaya yorumlamaya devam etmemizde sakınca yoktur.

Atilla verdiğin ceza bilgileri için teşekkür ederim. Kaynak belirtirsen garanti iş yapmış olursun selamlar.

Katkılarınızın devamını dilerim.

"2011 trafik ceza rehberi " diye google'dan aratılınca tüm liste excel dosyası olarak çıkıyor...

http://www.trafikpolisi.net/categori.asp?xz=62

Atilla tekrar teşekkür ederim. Cezaları isteyen detaylı inceleyebilir ve yapmak istediği projesini
tartışmaya açabilir yardım talep edebilir.

Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim, amacım kanuni olmak kaydıyla maksimum verimi elde edebileceğim aracı bulmak. Bu durumda Starex veya herhangi bir cityvan, multivan vs benim derdime çare olamıyor. Starex'ten maksimum 2 kişi taşımak kaydıyla şehiriçinde de kullanılabilecek bir karavan yapılabilir diyerek kendi adıma dersimi aldım.

Değerli bilgilerini esirgemeyen herkese teşekkürler.

güngör' Alıntı:
Arkadaşlar;

Bilmem hatırlatmama gerek varmı? burası Karavan Dünyası ve biz karavan konusunu yazıyoruz,soruyoruz,cevaplıyoruz.
Yasal olmayan işler için akıl vermek bizim işimiz değil yasal yollarla edinebileceğimiz yada kendimizin imal edeceği karavanlar ve
kamperler için trafikteki her türlü problemleri yazışalım ve yardımlaşmaya devam edelim lütfen.
Markaya göre dizaynı ve nasıl yapılırı elbette tartışmaya yorumlamaya devam etmemizde sakınca yoktur.

Atilla verdiğin ceza bilgileri için teşekkür ederim. Kaynak belirtirsen garanti iş yapmış olursun selamlar.

Katkılarınızın devamını dilerim.

Levent bey sanirim ben yanlis anlasildim. Ben en basindan beri karavan ruhsat donusumunun yapilmasindan yana oldum ve bunu yazdim. Yukaridaki mesajimdada kanuna aykiri bir tavsiye yapmaya calismamistim. Yatak olabilen koltuklarin yasal olmadigina dair hicbir kanun maddesi yok bildigim kadari ile. Ben yatak olabilen normal boyutlarda 3 lu arka koltuk kullanilip, kamp esyalarinizi aracinizin bagajinda tasiyarak (Yani sabit yada portatif yasal olmayan mutfak monte etmeden) aracinizi 5+1 city van olarak kullanip kamp yapabilirsiniz dedim. Ayrica bagaja yapilacak kutu konusundada yasal olmayan birsey yok. Arac bagajlarininda nasil degerlendirilmesine dair trafik kanununda bir madde yok. Sanirim tarif etmeye calistigim sandik tertibati yanlis anlasildi. Bunun bir resmini bulabilirsem buraya ekliyecegim.

Kanuni olmayan bir işlem yapıldığında esas problem kaza olursa ortaya çıkar. İşin kanuni yönü bir tarafa hem vicdanen rahatsız olursunuz hem de SGK, kasko ve trafik sigorta şirketi canınıza okur.
Gelelim Melih Bey'in karşılaştırmasına . Ben T5 alırken çok düşünmüştüm niye bu farkı veriyim diye.
Bir kere Hyndai'nin çok yaktığı eleştirileri çok etkilemişti. Kartal Station araba kullanırken Ankara'ya tek depo ile gidemez, Bolu sonrası depoyu doldururdum. Ben senede 25.000 km rahat yapıyorum. 100 litrede 2 litre farketse (forumlarda daha fazla olduğu söyleniyordu) , Ferhat Bey'in hesabı ile yılda 500 litre, 750 Euro yapar. Ama ben sadece yakıt tüketime takılıp kalmadım.
Hyndai'nin bir avantajı Türkiye'de üretilmesi. Bize yatırım yapmış insanlara karşı daha toleranslı olmamız gerekiyor.
T5 in dezavantajı , fiyatının yanında turbosunun problemi olması ve dikkat edilmez ise 100.000 km de değiştirme olasılığı.

Buna rağmen T5 seçtim. Nedeni ise sürüş emniyetinin , kullanım ömrünün , konforunun ve ikinci el avantajının daha iyi olduğunu düşündüğümdendir. VW ticari araçların Almanya'da TÜV'e göre üretildiğine dair kanı vardır. Ya da TÜV'ün VW standartlarını dikkate aldığına dair. Ne kadar doğru bilmiyorum.
Seçmemin bir sebebi de karavan işinden hoşlanmaz isem arabayı kolayca satarım diye düşümüştüm.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR