Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?
Selam,
Çadır içinde yakacağımız mum ile çadırın için 5-6 derece ısıtmak mümkün deniliyor. Ama bu yöntem bana uygun gelmiyor. Ben çadırın içinde mum yanarken uyuyamam. Bunun dışında çadırın içinde yakılacak birşeyle çadırı ısıtmayı tehlikeli buluyorum.
Bu yüzden birkaç şey yapmaya karar verdim ve kendimce bir deneme ürünü geliştirdim. Şunu söylemeliyim ki bu ürün direk bu haliyle kullanılmak üzere yapılmadı, Yapılma nedeni olup olamayacağını görmekti. Biraz da eğlenceydi.
Mum ışığı gibi bir ısı kaynağı kullanmam gerekiyordu. Eski kamp fenerimi bu iş için feda ettim. Üzerine bir aliminyum işlemci soğutucu, ve 0,3 amperlik 12v bir bilgisayar fanı ekledim. Fan çadırdan gelen soğuk havayı yukarıdan aliminyum soğutucuya üflüyor. Altında kamp lambasının ısısıyla ısınan aliminyum soğutucu, yapısı ve esas kullanım amacı gereği ısıyı üzerinden geçen havaya kolayca ve minimum kayıpla iletiyor. Isınan hava alttaki kartondan çadırın içine doğru yol alıyor. Böylece yanmış gazlar tamamen çadırın dışında kalacak şekilde üretilen ısı, Yanma devresinden bağımsız ısıtma devresine aktarılmış oluyor. Sistemi webastoya veya eski vosvosların kaloriferine benzetebiliriz. Vosvosda da egzoz gazından oluşan ısı motorun iki yanındaki kalorifer kazanlarında kabine giden havaya aktarılır, ancak içeri giden havayla, dışarı çıkan egzos birbirine karışmaz.
Yaptığım gözlemlerde,
-Sistem ısıyı çok iyi transfer ediyor, Yanmış gaz hattından neredeyse hiç ısı yükselmiyor. Aliminyum soğutucu ısı transferinde çok başarılı,
-Alt borudan gelen ısı seviyesi çok birşey olmasa da sistemin sürekli çalışacağı düşünülürse önemli bir etkisi olabilir.
-2 metreden uzun hortumlarla yapılan denemelerde yavaş ilerleyen hava hortumun sonuna kadar ısıyı taşıyamıyor. Eğer dış kaynaklı ısınma çadırda gerçekleştirilecekse, hortumların iyi izole edilmiş olması gerekiyor. Sistem 1-1,5 metre hortumla başarılı oldu, Normalde düz karton borular yerine hortumlarla da kullanılabilir. Kartondan yapılma borular deneme modelinin ekonomik olması için kullanılmıştır.
-Sistem saatlerce çalıştırıldı, Sürekli tehlikeli bir şekilde ısınma gözlemlenmedi. Yani bir işlemci fanı bir alevin ısısını yeterince uzaklaştırabiliyor. sistemin ısınma ve soğuması bir dengede kalabiliyor. Bu olmasaydı aliminyum soğutucunun aşırı ısındığını ve üzerindeki fana zarar verdiğini görürdük.
-Sistem tek fan ve tek bir alevle, çadırın içini bir miktar ısıtabilir veya ılık tutabilir ama bu ısıl güç kesinlikle ana ısıtıcı olarak kullanılmak için yeterli değil. Buna rağmen gündüz başka ısıtıcı kullanılırken sadece yatarken bunun gibi bir ısıtıcı kullanılabilir.
-Sistem tek fan ve 60 amper aküyle yaklaşık 180 saat çalıştırılabilir. 4 amperlik ışıldak aküsüyle 12 saat çalışabilir.
Sistem ana ısınma aracı olarak nasıl geliştirilebilir?
-Bence 12 cm lik iki fan ve bu fanların altında 24 cm uzunluk ve 12 santim genişlikte aliminyum soğutucu, bunların altında üç yada dört adet gaz alevi olursa sistem ortalama 4 kişilik bir çadırı başka hiçbirşeye ihtiyaç olmadan rahatlıkla ısıtabilir. Bu durumda yine yalıtımlı olmak kaydıyla daha uzun hortumlar kullanılıp, ateş kaynağı çadırdan iyice uzaklaştırılabilir.
-Fanlar başka bir yere alınarak ısı kaynağından uzaklaştırılabilir.
-Isı kaynağı odun veya çadırın dışındaki mangal olarak düşünülebilir Buna uygun bir tasarım yapılabilir. Mangalın üzerine kapalı devre bir ısı değiştirici yerleştirilebilir.
Sistemin genel sakıncası: Bu haliyle eğer fan çalışmayı durdurursa, Aliminyum kısım çok ısınıp üzerindeki fanı eritecektir. Bu durum yangına neden olabilir. Fanların verimli çalışabilecekleri, ısı kaynağından ve değiştiriciden uzak biryere alınması gerekir. Bu tasarım sadece deneme amaçlı olduğu ve gerçekte geliştirilmeden kullanılmayacağı için bu güvensizlik gözardı edilmiştir.
Not: Fanı çalıştıracak güç nerden sağlanacak? Bakınız Binek otomobile yaşam aküsü montajı:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=10267.40
Selamlar,