Ynt: Çadırlı Kampta Isınma Problemi?
Çok düşük watli bir saç kurutma makinesi ve bir çanta jeneratör işinizi görür. Belgesel çekimleri esnasında çadır aydınlatması ve kamera kurutmasını aynı anda yaparken keşfetmiştik. Bu da bilgi olarak bir kenarda dursun.
En son aldığımız çadırlar waude space K2 2008 model. Bazen kamp malzemesi satan mağazalarda insanlar gelip soruyorlar "Üşümeyeceğim bir çadır verirmisin" Oysa acaba kim onlara "Isıtan bir çadır var" demişti? Yoktu ki çünkü.
Çadır ısıtmak? Aslında insanı ısıtan çadır değildir. Çadır kullandığı malzeme itibarı ile rüzgarı almayıp çadır içindeki havanın sirküle etmesini engellediği için dışarıdan biraz daha sıcak olur. Oysa insanı sıcak tutan uyku tulumudur. İlk önerim eksi 40 lık kaz tüyü bir uyku tulumu alın ve yaz kış yanınızda bulundurun. Hiç bir şey almadan önce bunu yapın. Bu olmazsa kampınız zehir olabilir. Çadırınız olmasın ama iyi bir tulumunuz olsun. Arkadaşınızın çadırı vardır ama tulumunu size vermez. İyi kampçıların önce çok iyi bir tulumu olması lazımdır. Gerisi zaten gelir. Tulumunuz iyi değilse benim gibi bir çok tabiattan kapılmış müzmin hastalıklarınız olur. Tecrübe ile sabit yani.
Çadırın veya kar mağarasının içine girdiğinizde yapacaklarınızı düşünün Çadırın dış kapısını kaparsınız, üstünüzdeki ağırlıkları çıkarırsınız. Benzin veya diğer ocağınızı bagaj kısmına koyarsınız, önce üstüne içine kar doldurduğunuz tencere koyar sonra yakarsınız (İlk alev çadırınızı yakmasın diye) Suyunuz ısındıkça çadırınız da ısınır. Yemeğiniz pişer, sonra sıraya çay girer. (Tabii bunları yaparken rutubet dengesini ayarlıyor, çadır havalandırmalarını artırıyor veya kapatıyorsunuz) Çay işi bittikten sonra tencerelerinizde su kaynamaya devam ediyor. Bu arada siz kitap okuyor ya da muhabbet ediyorsunuz. Kaynayan suları vidalı kapaklı İlla küçük ve kapaklı içme suyu şişelerine dolduruyor, ağızlarını iyice sıkıyor ve tulumların içine bir kaç tane atıyorsunuz. (Detay ve sebepler uzun sürer geçiyorum) mesela bir sebep (Eğer vidasız ve geçme kapaklı bir pet şişe aldıysanız, gece dönerken üstüne bastıysanız, o kapak çıktıysa ne olur???) Bu kadar zamandan sonra zaten yatma saatiniz geldi. Yatın artık. Benzin ocağınızı söndürün. Çadırın bağaj bölümüne aş kabınızın ortasına kısa ve kalın bir kaç tane mumunuzu yerleştirin, yakın, çadırın iç kapısını da kapayın ve uyuyun.
Sabah ilk iş olarak yine ocağınızı yakın pet şişelerdeki suları aş kabına boşaltın tencereyi ocağın üstüne koyun ve yakın Artık kahvaltı hazırlıklarına başladınız bile. Vee çadır ısınmaya başladı.
Çadır içinde devamlı olmayan ve olamayacak olan ısı kaynağı ile yola çıkmayın. Biter uygun malzemeniz yoksa son kampınız olabilir.
Uyurken mumdan başka şey yakmayın. Bu da mutlaka bagaj kısmında olsun. Yani çadır içi sakinlerinden biri uyurken ne kadar uğraşsa buna ulaşamasın. Benzin ve aynı zamanda bütan propan tüp ile çalışabilien ocaklar iyidir. Ancak şu sıralar bütan propan tüp girişi yapılamıyor. İnşallah ileride problem çözülür. O minik portatif piknik tüplerine çok soğuk ve yüksek irtifada sakın bel bağlamayın. Jel ile sakın uyumayın. En fazla kalori ve ısı veren benzin ocaklarıdır. Sonra bütan propan, sonra ispirto sonra jel, sonra espit (Katılaştırılmış ispirto) gelir. (Bakın o minik tüpleri saymadım)
(En son kampımız 28 Aralık 2008 Allahuekber dağları eksi kırk)
Araçta geceleme. Isınma.
Araba maden bir radyatör gibi içerideki ısıyı soğutmaya uğraşır. En zor şartları görelim. Kardan yolda kaldınız. Kurtarılma imkanınız zayıf. Aracınızın yakıtı bitecek ve ısınamayacaksınız. Uyku tulumunz yok. Hemen dışarı çıkıp kar mağarası yapın arabanın paspaslarını yere serin. Montunuzu girip içinde oturun. En azından böyle üşüseniz de yaşarsınız ama arabada bu şansınız olmaz. Aracın yakıtı varsa veya eksi kırklık tulumunuz varsa rahatsınız demektir. Ben her ihtimale karşı yanımda en az 20 litre yedek yakıt taşırım.
Bir not daha. Eğer istenirse hiç ama hiç bir arazi aracı sizin çadır kurduğunuz yere gelemez
Cep sobalarına gelince tozlu bir kere kullanımlık olan hem hafif hem uzun süreli hem de çok amaçlıdır. Jelli ağırdır az ısıtır kısa sürelidir. Benzin ve kömürlü jelden iyidir. Toz olan ise ısındıktan sonra donma tehlikesine karşı acil durumda açılarak ayakkabı içine de serpilebilir. (Ayaklarınız bir hafta zenci gibi olur, bir daha ayakkabınızı zor temizlersiniz ama sonuçta donmaktan kurtarmışsınızdır)
Çook uzun şeyler anlatılabilir. Bir hikaye ile bitirmek istiyorum. Güneş gözlüklerimin kampta kırılmasına çok içerliyordum. Aynı zamanda bir izci lideri olan gözlükçü Ekrem abiye bu durumu anlattığımda "Hasancığım bunun kolayı var. Gözlüğünü alırsın, dolabının çekmecesini açarsın, gözlüğü içine koyar, kapatır kampa öyle gidersin" demişti şaşkın bakışlarımın içinde. Ben de şimdi onun o zaman olduğu yaşlardayım ve diyorum ki Arazide üşümemek için. Bıçağı elinize alırsınız, kestaneyi çizersiniz, sobanın üstüne atarsınız ve sallanan sandalenizin arkasına yaslanarak sallanmaya devam edersiniz. Sevgilerimle