Bot Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 890
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 563,022
Ynt: Bot Tavsiyesi

Hayır. Sadece çarşak bandına örnek olsun diye koydum. Bende Boreal Fuji var. Çarşak bandı yok. Tecrübelerim dolayısyla çarşak bantlı alın diyorum. Üzerinde birçok kesik ve çizik var taşlar nedeniyle. Çizikler kok derin olmadığı için su geçirme gibi bir sorun yaratmıyor. Sıklık konusu yıldan yıla ve kullandığım süreye göre değişiyor. İlk 2-3 yıl daha fazla kullandım. Geçen sene dört faaliyette kullandım. Ama bir hafta, on beş gün, on gün gibi uzun süreli kullandığım faaliyetler de oldu. Kışın kullandığım da oldu, yazın kullandığım da oldu. Aladağlar, Kızlar Sivrisi, Hasan Dağı gibi dağlarda kışın, Kaçkarlar gibi dağlarda yazın kullandım.

Etiketler

Toko proof&care ile temiz tuttugum, boreal pisco gris, salomon antero ve artik her gün kullandigim eski mckinley (intersprtun kendi outdoor alt markasi) var. boreal haric hepsini yurtdisindan aldim. Diyecegim su ki, ister faaliyet türüne göre cok pahali olmayan ayakkabilardan bir demet yapabilirsiniz; ya da isterseniz meindl burma'ya güzel para bayilir ömrü billah rahat edersiniz.

Bende başlangıçta fiyatı uygun olduğu için Lafuma Vercors modelini almıştım. Zorlu olmayan şartlarda su geçirmiyordu. İlk kar yürüyüşünde su geçirdiğini, hatta botun içinin komple su olduğunu, bütün gün ıslak yürüyerek öğrendim. Yinede bot sağlam durumda ve şehirde giyiyorum. Ayrıca ıslak zeminde kayıyor görüşüne katılıyorum. Bu kaymalar sonucunda düşüp omuzumu çıkardım.

http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=479

Lafuma su çekince Asolo Fugitive GTX modelini gore-tex olduğu için aldım. Çok memnunum. Çarşak bantları çok geniş değil sadece ön kısımda var ama su geçirmiyor iyi nefes alıyor ve ayakta çok rahat. Bu botta ıslak kaya üzerinde kayıyor.

http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1575

Dağ içinde çok şu ana kadar çok fazla kullanmasamda Asolo Granit modelini aldım. Oldukça sağlam bir bot. Fazla kullanmadığım için bu botla ilgili yorumlarımı ileride verebilirim.

http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1649

Bende de iki çift Lafuma var, ikisinin de hastasıyım, her koşulda epey zorlamama rağmen en ufak bozulma yok. Bir kere ayak tabanlarım biraz tahriş olur gibi olmuştu ama o da botun suçu değil benim hatalı çorap seçimimdi.. Botların içine kesin olarak güzel bir çift trekking çorabı giymek gerekiyor, bildiğimiz klasik pamuklu çoraplar bence pek uygun değil..

Arkadaşlar tabi ki benim az sonra anlatacağım botlar daha çok askeri personel tarafından kullanılmıştır ama takdir edersiniz ki her gün yüklü miktar kilometreyi dağ bayır demeden yürüyen insanların da botlara ve dayanımlarına karşı ufak da olsa bir deneyimi olur;)
Yakupoğlu'yla başlamak istiyorum, burada 180 Euro'luk modellerden bahsediliyo. 70 liraya alınan bir YDS bot, Eğirdir Dağ Komando Okulunu 10 hafta süreyle(Şubat ortası Mayıs başı periyodu, bol bol kar-yağmur gördüler:smiley:) parçalanmadan bitirmiştir.(Yüzlerce kişi kullandığı için gönül rahatlığıyla yazabiliyorum bunu)
130-160 lira civarında satılan Hi-Tec Magnum botlar kesinlikle su geçirmemekle birlikte 10 hafta sonunda perte ayrılmışlardır:smiley:
Meindl botlar ise fiyat olarak 250 lira civarında olmakla beraber Özel Kuvvetler tarafından sıklıkla kullanılmakta ve diğerlerine nispeten daha dayanıklı botlardır.(Parasıyla doğru orantılı:smiley:)
Fakat buzlu veya ıslak zeminde kaymayacak bot tanımıyorum. Kayaların sivri sivri olduğu yerde tabanı parçalanmayacak bot tanımıyorum. Bu yüzden sizlere tavsiyem eğer yağmursuz dönemlerde trekking'de kullanacaksanız 3'te 1 fiyatına bir YDS almanızdır. Spor tabanlık ve yumuşak tabandır, taşa bastığınızda fln taban darbeye çok güzel absorbe eder. Çok hafiftir, yürüyüşü çok rahattır(günlük 5 ila 60 km arasında değişen rotalarda bolbol test edilmiştir :smiley:)
Kış içinse Meindll'i tavsiye ederim tabi ki ama fiyat etiketi biraz daha tuzlu olacaktır;) YDS shop'tan sivil modellere de bakabilirsiniz onlar hakkında tam bir fikrim veya deneyimim olmadığı için yazamıyorum.
Uzun mesafeler yürüyenler için (50km ve fazlası) su toplamalarını önlemenin en kolay yolu molalarda botlarınızı çıkarıp çoraplarınızı kurularıyla değiştirmek, spor tabanlık kullanmak botu münkün olduğunca ayağınızın kaymasını engelleyecek şekilde sıkı bağlamaktır. Üstüste uzun mesafeler yürüyecekseniz su toplaması kaçınılmazdır( Tecrübeyle sabittir:smiley:)
Bence önemli olan tek botu yaz-kış, kayalık-toprak yol,yağmur-çöl sıcağı gibi her türlü koşulda kullanmaya çalışmak değil, değişik dönemler için uygun maliyetli 2-3 bot alıp uzun süre giymektir.

Tekrar merhaba,
Foruma yeni üye oldum sayılır.
Bu nedenle bazı konularda danışmam gereken noktalar olduğunu fark ettim.
Moderatörün kişisel e-posta adresime (onurcelik@yahoo.com) kendisini tanıtması durumunda e-posta veya telefonla (hangisini tercih ederse) kendisine ulaşıp, bire bir konuşmamda yarar var galiba.
Sevgiler.

Mesaja bakar mısınız arkadaşlar.?

Çelik' Alıntı:
Tekrar merhaba,
Foruma yeni üye oldum sayılır.
Bu nedenle bazı konularda danışmam gereken noktalar olduğunu fark ettim.
Moderatörün kişisel e-posta adresime (onurcelik@yahoo.com) kendisini tanıtması durumunda e-posta veya telefonla (hangisini tercih ederse) kendisine ulaşıp, bire bir konuşmamda yarar var galiba.
Sevgiler.

;D ;D ;D

Uzun yıllar Amerikan askeri malzemeleri satmış, kullanmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki;
Öncelikle kullanılacak olan botun hangi amaç için kullanılacağının ve botun kullanım %lerinin çıkarılması gerekir.

Eğer çok sık dağcılık yapıp az oranda şehirde kullanacaksan alacağın bot ile amaan senede ayda yılda bir trekking'e giderken giyeceğim, kışın ayaklarım üşümesin olarak alınacak bot farklı.

Önceki mesajlarda da birçok markadan söz edilmiş ama ben size hem şehir hemde arazi için ençok tercih edilen botlardan söz etmek isterim.

Genel olarak doğa sporlarında en çok tercih edilen botlar:
Boreal, Lafuma, Aku, Mendl'dir.
çünkü bu markaların botları biraz pahalıdır ama kullanım ömürleri 2-4 sene civarındadır.

Sonrasında fiyatı uçuk olduğu için tercih edilemeyenler var:
Garmont, Crispi, Zamberlan, La Sportiva buna örnek olabilir.
Bu botların hepsinde gore-tex astar, vibram taban, kalın deriden dış yüzey bulunmaktadır ve kullanım ömürleri ortalama 4-6 senedir.

Birde asla tercih edilmemesi gerekenleri yazmak isterim:
Adidas, Reebok, Converse, Salomon, Merrel gibi markalardır. Çünkü bu botlar asla dağcılık, trekking gibi aktivitelerde beklenen performansı vermezler ve dağılırlar...
Gore-tex'leri su alır, tabanları sert olmadığı için çabuk dağılır gibi...

Fakat hem şehir hemde doğada kullanmak için en iyi tercih askeri tipte üretilen botlardır.
Çünkü üretimleri uzun süre ayakta kalacak ve rahatsızlık vermeyecek şekilde yapılmış, dizayn edilmiştir.
Örneğin senelerdir kullandığım ve yazın sıcağından kışın karına kadar ayağımdan çıkarmadığım
Belleville 795 ST modeli tüm arazi şartlarında benim diyen kar botlarına karşı bile çok iyi dayandı.
Oysa bu bot sadece çöl ortamında yaz/kış kullanım için yapılmıştır.

Yukarıda Hi-tech magnum'dan bahsedilmiş... Evet çok dayanıklı değildir ama şuanda SWAT ve Marshall birimlerince en çok tercih edilen bottur aynı zamanda çünkü şehirde size inanılmaz bir rahatlık, performans sağlar, arazide de yolda bırakmaz ama tamamen bir arazi botu değildir.

Garmont ise çok pahalıdır ama hiçbir zaman sizi yarı yolda bırakmaz, gerçek bir arazi canavarıdır. Hele ki askeri maksatlı olan modellerine denk gelirseniz parçalamanız imkansızdır. Çok hafif ve sağlam yapısı vardır. Bazı modellerinde vibram tabandan daha iyi olan kendi tabanını kullanmaktadır, parçalayanına hiç denk gelmedim, sattığım botu paraya sıkıştığı için son çare getiren müşterim dahi oldu 2 sene sonra.. Bot satıldığından beri çok hor kullanılmıştı ama biraz bakımla sanki 6aylık kullanılmış haline geldi.

Belleville'nin en büyük rakibi Danner ve Matterhorn'dur bu botlarda çok sağlamdırlar ama full deri olanları hem ağırdır hemde terleme yapar. Ama bu durumu da doğru çorap seçimi ile giderilebilecek bir durumdur.

Birde şehiriçi kullanım için en ideal bot ise Corcoran Mach'tır.
Sağlamdır, rahattır, hafiftir.

Crispi botlardan bahsetmeden edemem. Çok ama çok dayanıklı bir bottur ve çoğunlukla full deri olarak üretilir.
Derisi o kadar kalındır ki çivi bile batırmaya çalışsanız başaramazsınız. Crispi son zamanlara kadar Sympatex astar kullanan bir markaydı ama son zamanlarda gore-tex'e dönüş yaptı.

Mendl ise tam bir dağcı botudur ve ağır şartlara iyi dayanır fakat şehirde kullanmak tam bir eziyettir. Ağır gelir ve terleme yapması muhtemeldir. Çoğunlukla cordura kumaştan mamüldür.

Kısaca bot tercihi yaparken;
kullanım alanı
ağırlığı
yapısı (gore-tex, vibram taban gibi)
ayak yapısına uygunluğunu mutlaka araştırıp "deneyerek" almak gerekir.

Çünkü;
çok süper bir bot almışsınızdır ama botun yapısı ayak yapınıza uygun değilse eziyetin daniskasını yaşarsınız.
Hi-tech Magnum Stealth çok ama çok güzel bir bottur, su geçirmez özellikte değildir ama biraz vazelinle hem deriyi hemde cordura kısmını su geçirmez hale getirebilirsiniz fakat bu botla araba kullanmak benim için biraz sıkıntı verici oluyor özellikle uzun yolda.. Ama yağlı zemin kaymıyor, anti-static özelliği sayesinde vücut elektriğinin birikmesini önlüyor ama gore-tex olmadığı için hep ayaklarım terlemeden dolayı rahatsızlık yaşıyor.

Asolo Phantom GTX Ayakkabı kullanan varmı? görüşlerinizi bekliyorum....teşekkürler..
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1579

49 numara ayakkabı bulamıyorum sıtenıze uyeyım bayrama yetıstırmek uzere acele ıstıyorum cvpınızı beklıyorum

manowargs' Alıntı:
Asolo Phantom GTX Ayakkabı kullanan varmı? görüşlerinizi bekliyorum....teşekkürler..
http://www.adrenalin.com.tr/productdetails.asp?ProductTypeID=1579

yurtdışından çok dar zamanda almıştım bir hafta kadar da giydim ancak sonradan farkettim ki 1 numara ufak almışım forum üyesi de olan egemen konaş aldı benden. Kullanımı rahat fiyatı da uygun geldi, tavsiye ederim ancak dağcılık ve ağır faaliyetlerden ziyade günlük kullanım içindir bilginize.

Millet,Asolo,Scarpa es geçilmiş gibi geldi bana.

Özellikle Millet dağcılık botu kullanan var mı merak ediyorum. Alpinist Gtx aldım 48 numara halen bekliyorum gelmesini çünkü.

Bir de Lafuma ortalama bir marka bence, Boreal ile kıyaslanabileceğini sanmıyorum. ÇOk da pahalı değil.

Lafuma konusun da Yaşar sana katılıyorum, sadece şehirde kullanılacak kalitede olarak adlandırılabilir, dağ koşullarında çok çabuk yıpranacak, verimli olabilecek kadar uzun süre kullanılamayacak bir marka oluyor.

Lafuma ayakkabılarım var.
Dağda kullanabilecek bir ayakkabı değil.
Günübirlik yürüyüşlerimde bile istediğim performansı sağlayamıyor.

Lafuma Çadır üretimi ile ilgileniyordu. Ayakkabı ve çanta üretimine soyunmasına gerek yoktu.
Fason üretimler ile ancak bu kadar olur.
Dikişlerde kullanılan iplikler ilk yürüyüşte tarumar oluyor.
Tecrübe ile sabittir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,702
Kayıtlı Üye Sayımız
166,545
Kaydolan Son Üyemiz
Behcet001453

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR