Bosna Hersek - Hırvatistan Gezi Yazım (2. Kısım - Mostar)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan noexit Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,991

noexit

Gezenbilir Fotoğraf Grubu
Yer
İstanbul / Göztepe
Web
blog.pirasoglu.com
16.08.2008

img7610resizekx1.jpg

Saat 18.00’de Saraybosna’dan Mostar’a gitmek üzere otobüsümüze biniyoruz. Saraybosna – Mostar arasında gündüz saatlerinde yolculuk yapmak çok keyifli çünkü size yol boyunca Neretva nehri eşlik etmekte ve doğal bitki örtüsü sizi büyüleyecek güzellikte. Fakat Saraybosna - Mostar arası yollar pek bir virajlı ve tek şerit, gidiş - geliş şeklinde fakat genelde sollama yasağı olduğu ve sürücelerin bu yasağa çoğunlukla uyduğu için tehlikesiz diyebilirim. Araba kiralamayı düşünenler için sorunsuz bir yol diyebilirim.

img7678resizevl8.jpg

Mostar’a saat 20.00’de ulaşıyoruz, otogarda otobüsten indiğimizde bizi elinde “Hostel” yazan bir bay karşılıyor. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştığımız için biraz şaşırıyoruz fakat daha önce arkadaşlarımızdan edindiğimiz bilgilere göre özellikle bizim takip ettiğimiz rotada insanlar çoğunlukla evlerini, odalarını kiraya vererek geçimlerini sağlıyorlarmış, özellikle turistlerin yoğunlukla geldikleri yaz aylarında. Bu bey ise bizi bir hostele götürebileceğini söylüyor, hostelin adı Villa Sara, ücreti’de 10 Euro, sadece bir gece 5-6 saat uyuyacağımızı düşündüğümüzde kabul ediyoruz ve hostele bakmaya gidiyoruz. Hostel gayet temiz, klimalı, şehir merkezine 5 dakika, Mostar Köprüsü’ne ise yaklaşık 10-15 dakikalık yürüme mesafesinde. İşletmecisi ise 45-50 yaşlarında tatlı bir bayan. Beş kişi olduğumuz ve hostelde fazla dolu olmadığı için içerisinde 3 ranza 1 çekyat bulunan odayı bize veriyor. Burada ayrıca ücretsiz internette bulunmakta. Bosna’ya geldiğimden beri henüz aileme iyi olduğum konusunda pek bir haber veremediğim için hemen msn’ye bağlanmak için bilgisayarın başına koşuyorum. Yurt dışında ne yazık ki gerek Turkcell olsun gerek direkt hatlarla olsun telefon görüşmesi yapmak oldukça pahalı. Postahanelerden kart alıp arama yapmak daha uygun. Eşyalarımızı odamıza bırakıp, Mostar merkeze doğru yol alıyoruz, karnımızda pek acıkmış durumda. Hostel’den çıkmadan önce hostel sahibemiz bayana nerede yemek yiyebileceğimizi sorduğumuz için yer konusunda sıkıntı çekmiyoruz ve tavsiye ettiği burekçi Musala’yı buluyoruz.

img7691resizemb9.jpg

img7705resizezm1.jpg

Yemek sonrası Mostar Köprüsü’ne doğru yürümeye başlıyoruz. Sağa sola bakınırken birde Mostar Köprüsü ışıl ışıl bütün ihtişamı ile karşımızda beliriyor. Bilindiği üzere Neretva Nehri üzerinde bulunan Mostar Köprüsü Mimar Sinan‘ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilmiştir. Fakat 1992 yılında başlayan Bosna Savaşı’nın şiddetlendiği 1993 yılının Kasım ayında Hırvat tankları tarafından Neretva Nehri sınır kabul edildiği için nehir üzerindeki birçok köprü gibi Mostar’da yıkılmış. 2005 yılında Dünya Miras Listesine giren Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına Unesco ve Dünya Bankası desteği ile 1997 yılında başlanılmış, köprünün inşasını ise bir Türk şirketi olan ER-BU üstlenmiş, orjinaline sadık kalınarak yeniden inşa edilen köprü 23 Temmuz 2004 yılında İngiliz Prensi Charles tarafından açılmış. Gerçekten büyüleyici bir güzelliğe sahip olan köprünün şu anda doğusunda müslümanlar, batısında ise Hırvatlar yaşamaktaymış.

1resizesp9.jpg

Programımız dahilinde sabah saat 09.00’da Split’e gitmek üzere otobüse bineceğimiz için Mostar Köprüsü üzerinde biraz fotoğraf çekip, manzara eşliğinde birşeyler içip hostelimize doğru geri dönerken sabah saat 07.00 gibi kalkıp, gündüz gözüylede bu güzelliği birkez daha görme kararı alıyoruz. Gerçektende sabah geldiğimizde bütün güzelliği ile akan Neretva nehri ve üzerinde bütün ihtişamıyla duran Mostar Köprüsü birkez daha büyülüyor bizi.

img7788resizetq0.jpg

img7813resizeku1.jpg

img7810resizejs0.jpg

Burekçi Musala’dan aldığımız burekler sabah kahvaltımız oluyor bu sefer ve hızla fotoğraflarımızı çekip Mostar’ın tadını çıkaramadan ayrılmak zorunda olduğumuz için hostelimizden eşyalarımızı alıp otobüs garına gidiyoruz. Saat 09.00’da Split’e hareket edecek olan otobüslerimizin biletlerini alıyoruz. Günde iki kez saat 09 ve 14′te yapılan Mostar - Split arası otobüs seferlerinin ücreti 14 Euro + 1 Euro Bagaj Ücreti (Her bavul için). Yolculuk yaklaşık 5 saat sürmekte. Yolculuk sırasında Bosna Hersek - Hırvatistan sınır kapısını geçiyoruz. Geçiş sırasında otobüsteki herkesin kimlik, oturma, pasaport gibi belgeleri kontrol ediliyor. Kontrol sırasında pasaportumuzun sayfalarını bomboş gören polis memuru üç arkadaşımla birlikte pasaportlarımızı alarak bizi heyecanlandırsada, kontrolden sonra geri getiriyor ve yolumuza devam ediyoruz. Sınır kapısını geçtikten bir süre sonra Adriyatik kıyılarına varıyoruz. Artık yol kıyı şeridi boyunca Split’e kadar sürecek.

Etiketler

Ynt: Bosna Hersek - Hırvatistan Gezi Yazım (2. Kısım - Mostar)

Evet, ikinci kısım Mostar'ı da okumuş olduk... :smiley:

Başta ellerine sağlık... ;)

Fotoğraflar da çok güzel, özellikle köprünün gece görüntüsü gerçekten büyüleyici olmuş. Eh, köprünün güzelliği de zaten öyle değil mi... :smiley:

Anladığım kadarıyla Mostar'da az kalmışsınız ama, yine de az çok orda ki taşların tadına varmışsınızdır... Çarşısı olsun, köprüsü olsun, eski evleri olsun... Her biri ayrı güzel... :smiley:

Resimler harika biz de bügün 9günlügüne hirvatistana gidiyoruz bir aksilik cikmazsa gidip görmek istiyoruz. selamlar Ercan

Aynı geziyi bundan tam 1 ay önce yaptım. Ben de buraya resimleri aktarırım diye kafamdan geçirirken hemen hemen aynı güzergahı gördüm. Ben de Saraybosna - Mostar - Dubrovnik - Split - Hvar adası üzerinden geçtim.

Yeni konu açmayayım affınıza sığınarak buradan aktarayım. Toplamda 1000+ resim ve onlarca video çekimi yaptım. Sadece ufak bir kısmını nete yükleyebildim daha. Tamamını görmek isteyenler kişisel albümümden de takip edebilir. http://picasaweb.google.com/halukkarahan/MostarSeptember2008

Ben yine de çektiklerimden bir kısmını buraya aktarmak isterim...

100_7875.jpg

Saraybosna'dan Mostar'a giderken, virajlı yollarda otobüsün camından çektiğim fotoğraflardan birisi...

100_7882.jpg

Akşam üstü saat 5 suları. Köprünün üzerinden bir uçtaki yapılar...

100_7883.jpg

Oldukça dik ve kaygan olan köprüde insanların daha rahat yürüyebilmesi için çekilmiş taştan şeritler.

100_7885.jpg

Yine köprüden, az önceki pozun yakın planı

100_7886.jpg

Savaşın izleri...

100_7889.jpg

Babasının hediyelik eşya dükkanı önünde çocukluğunu yaşayan bir ufaklık :smiley:

100_7893.jpg

Savaştan arta kalanlar da satılanlar arasında...

100_7905.jpg

Koski Mehmet Paşa Camii'nin avlusuna giriş

100_7906.jpg

Caminin bahçesinden köprünün tabloyu andıran görüntüsü.

100_7920.jpg

"Unutma!"

100_7951.jpg

Tripod'um olmadığı için binbir zahmetle nefesimi tutarak çekmeye çalıştığım gece resimlerinden bir demet :smiley:

100_7957.jpg

100_7958.jpg

100_7981.jpg

100_8007.jpg

Kıymalı meşhur Bosna "sac burek"i

100_8008.jpg

100_8010.jpg

Yemyeşil Neretva ve üzerinde Mostar Köprüsü

100_8023.jpg

Savaşın izleri...

100_8047.jpg

Müze olarak ziyarete açık olan eski Türk evi

100_8048.jpg

100_8068.jpg

100_8069.jpg

100_8070.jpg

100_8072.jpg

Gösteri için turistlerden para toplayıp köprüden atlayan genci şans eseri yakalayabildim

100_8073.jpg

Savaş böyle bir şey :(

gerçekten süper kareler...sanırım siz 1 günden fazla kalmışsınız mostarda...tekke ile ilgili fotoğrafınız varsa onuda ekleyin lütfen bizim zamanımız olmadığı için kaçırdık orayı ziyaret etmeyi... geniş geniş gezmek görmek lazım...

izlediğimiz rota çok mantıklı zaten.. zaman olsa dubrovnikten karadağ, arnavutluk, kosava filende yapılabilir ama işte zaman :smiley:)

Elinize yüreğinize sağlık...

Teşekkürler..

Teşekkürler. Yok aslında 1 gün bile kalmadım. Akşam 4-5 ile ertesi gün öğlen 12'ye kadar olan aralıkta oradaydım. Ve maalesef ben de tekkeye gidemedim. Hatta yakında bir de şelale varmış oraya da gitmeyi istiyordum ama vakit yoktu.

Benim de sınırlı zamanım vardı ve 7 günde 5 farklı yeri bir şekilde programa sıkıştırdım. Çok şükür aksamadan plan uygulamaya geçti :smiley: Yoksa Hırvat sahili inanılmaz güzel. Sırf o denizin keyfini sürmek için çok daha uzun kalmak isterdim.

Anlıyorum... Bizde Saraybosna'da bir akşam ve bir gündüz, mostarda bir gece ve sabahın erken saatleri :smiley:, splitte 4 gece 3 gün bunların 2sinde brac ve hvar adalarına gittik ve bir gün bir gece de dubrovnik yaptık...

Adriyatik sahilleri gerçekten güzel özellikle brac ta bol'a bayıldım diyebilirim..

Adalarda bizde kalmak istiyorduk fakat zor olacağı için spliti mekan belleyip günlük turlar yapmayı tercih ettik...zaten malum adalar büyük olduğu için ulaşım zaman alıyor..

gezgör' Alıntı:
Resimler harika biz de bügün 9günlügüne hirvatistana gidiyoruz bir aksilik cikmazsa gidip görmek istiyoruz. selamlar Ercan

iyi yolculuklar Ercan Bey, size cevabım geç oldu ama kusura bakmayın... keşke iletişime geçseydik size splitte konaklama ile ilgili öneride bulunabilirdim...

Merhaba Kadir gitmeden önce senin resimleri görünce baya faydali oldu biz 9 güne cok sey sigdirdik isvicrenin herisau sehrinden cikip dubrovnige kadar gidip geldik harika bir ülke ve turizim konusun, fiatlar konusunda ögrenilmesi gereken cok sey var.

Sanırım arkdanızdaki bir karavan... Onunla gezdiyseniz süper zevkli olduğundan eminim (Tabii bu benim hayal gücüm :smiley: )

Ya aslında zaman ayırıp tüm gezimizin fotoğraflarını aktaramadım henüz internete ama en kısa zamanda eksik kalan kısımları tamamlayacağım.. Hırvatistan gerçekten güzel bir ülke, biz splitte 3 gün kaldık ve bunun 2 gününü adalarda geçirdik.. Mutlaka gezilmeli bu yerler.. Dubrovnik'i gündüz denize girmeyi tercih ettiğimiz için gece görme şansımız oldu. Keşke gündüzden de görebilseydik.. Genel anlamda zaten tüm ülkelerin oldcity diye tabi edilen yerleri çok güzel ve hareketli oluyor. İnsan pek fazla oralardan çıkmak istemiyor..

Siz isviçre'de yaşıyorsunuz sanırım... Seneye bakalım rotamız düşerse, gezdirirsiniz artık bizi...

Fiyatlar konusunu anlayamadım yalnız, bir sıkıntı mı yaşadınız ?

Merhabalar Herisaudan yola ciktiktan sonra ilk duragimiz slovenyanin baskenti lübyana harike bir sehir eski tarihi ve bu güne kadar ulasabilmis eski sehir merkerzi.gezip görmeye deger bir yer baskent.

aksama dogru hirvatistanin zadar sehrine geldik zadar 5km uzaklikraki kücük bir kampingde 2 gün kaldik zadar sehri acik hava müzesi gibi harika bir sehir.

siplit sehir merkesi harika bir yer bu kadar tarihi binalari yeni sehir merkezi harmanliya bilmek cok güzel bir sey eski tarihi yikip yakmadan sahip cikmak cok güzel.

2 gün omis sehrinde mola ve eski bir balikci köyü olan omis eski yapisinida koruyarak ilce seviyesine gellmis.

Mostar harika bir tarih ve daha kendini savas kalintilarindan kurtaramamis insani düsüncelere sevk eden görüntüler mutlaka görülmesi gereken bir yer türkce konustugumuzu duyunca sevinen insanlar ve köprüyü tekrar türkiye yapti diye seviniyorlar.Sadirvan restaurant da yedigimiz sadirvan kebab her gidene tavsiye edebilecegim bir restaurand.

Ve dubrovnik tek kelime ile güzel bir sehir icimize sindire sindire eski sehrin oldugu yeri gezmek cok harika bi olay.

8 national parkindan biri krka 7 kat selalesi ile tanininmis bir national park.

Tek kelime ile hirvatistan harika bir ülke bir cok adasi olan ve anidan tabiat harikasi olarak karsina cikan deniz ve yemyesil bir ülke.

Selamlar Ercan ve Kadriye :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri