Bolu'da Suzuki Ustası Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kredno Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 60
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,969

kredno

Ana Kamp
Merhaba Arkadaşlar,

Bolu'da ekspertiz yapan bir Suzuki ustası tavsiye edebilir misiniz ?

Forumu epey karıştırdım genelde Düzce'de bir ustadan bahsediyor Bolu'daki arkadaşlar. Bir de, Bolu sanayide Mustafa Usta varmış ama o da Land ustasıymış.

Sadece ekspertiz yaptıracağım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Bolu'da Suzuki Ustası Tavsiyesi

9. Suzukisine binen birisi olarak sanırım expertiz yapma hakkına sahip olmuşumdur. ;D
Ben yardımcı olabilirim.
Özel mesajla iletişim bilgilerimi gönderdim.

Teşekkür ederim İlhami Bey ama ben hem ekspertiz yapıp hem de olası bir sorunu tamir edecek bir usta tavsiyesi sormuştum.

Sadece ekspertiz için Bolu'da Yağmur Oto Test Merkezi var ama ben denemedim bilmiyorum.

İlginiz için teşekkür ederim

kredno' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,

Bolu'da ekspertiz yapan bir Suzuki ustası tavsiye edebilir misiniz ?

Forumu epey karıştırdım genelde Düzce'de bir ustadan bahsediyor Bolu'daki arkadaşlar. Bir de, Bolu sanayide Mustafa Usta varmış ama o da Land ustasıymış.

Sadece ekspertiz yaptıracağım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler.

Siz bu şekilde sorunca bende cevapladım :smiley:
Sayın krendo, yukarıda da yazdığım gibi Bolu dayım ve 9. Suzukime biniyorum, henüz yapılamayan bir arızası olmadı.
Bana kalırsa fazla evhamlanıyorsunuz gibi geliyor :smiley:

camouflage' Alıntı:
9. Suzukisine binen birisi olarak sanırım expertiz yapma hakkına sahip olmuşumdur. ;D
Ben yardımcı olabilirim.
Özel mesajla iletişim bilgilerimi gönderdim.
Beyfendi merhaba suzuki swift 4x4 araç almayı düşünüyorum o yüzden size danışmak istedim sanırım satıcı arkadaş yarın gelecek sizinle irtibata geçebilirmiyiz uygunsa

Sayın adilc4n her ne kadar bindiklerim arasında swift olmasa da iletişim bilgilerimi özelden gönderdim.

İlhami bey,

Hazır expertiz yapacak kadar suzuki'den anlarım diyen birini bulunca sorayım dedim.

Bu 1.6 motorlu suzukilerin hararet vs sebebiyle silindir kafası veya kapağı çatlattığı doğru mudur? Çatlamasın diye ne yapmak lazımdır, hiç başınıza geldi mi? Son zamanlarda 2010-2011 model küçük motorlu araçlara bakıyorum (daihatsu, suzuki vs), ama bu konu biraz kafa kurcalıyor. Daihatsu'nun böyle bir problemini duymadım ama onun da kusuru vitara'dan biraz daha küçük olması.

Konunun detayına girecek olursak, burada bir sitede aynı silindir kafası çatlatma olayının yeni suzukilerde de olabildiği anlaşılıyor (referans: http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/suzuki/grand-vitara-swb-2005/?section=good daha 24bin mil (40bin km) civarında iken çatlamış), tabi söz konusu problem 1000 arabadan 1'inde bile olsa bu siteye konunun girmesine yetmiştir ama benim merak ettiğim eski kasa 1.6 suzuki'leri kullanan arkadaşların bu konuda neler yaşadığı. Radyatör şişletme vs konularını hepmiz biliyoruz sebebi de az çok belli 1.6 motor koca tekerlekleri çevirince tabi sürekli yüksek devirde çalışmak zorunda kalıyor, haliyle soğutma sisteminde en ufak bir yetersizlik hararete sebep olabilir. Gel gelelim aynı problemi daihatsu'da duymadım. Gerçi sitede daihatsu kullanan da çok yok ama yabancı sitelerde de böyle birşey görmedim.

Niye konuyla ilgiliyim derseniz, arazi şanzımanı vs yok ama şu yeni 1.6 vitara göze hoş görünüyor ve benim için muhtemelen yeterli bir arazi performansı vardır (sürekli 4 çeker ve diferansiyel kilidi bile yok ama ESP var idare ediyordur diye tahmin ediyorum), zaten offroada falan da gidecek değilim kış ortası pikniğe gideceğim sadece. ;)

Yani uzun lafın kısası bu araba bana uzun vadede dert olur mu onu merak ediyorum, araba alınca 3 sene sonra satma huyum yoktur, hele bir de sıfıra yakın km'deyse 10 sene kullanırım muhtemelen o yüzden bu konuyu anlamam lazım.

Tabi diyeceksiniz ki onunla uğraşacağınıza alın bir 2.0 motorlu araba, ne hararet problemi olur ne birşey, o da mantıklı tabi de 6-8 yaşında arabanın üzerindeki 40-45 binlira fiyat etiketi de pek mantıklı gelmiyor bana, öte yandan teknik olarak problemli olma ihtimali olan arabanın modeli yeni km'si daha az olsa ne olur o daha mantıksız diyebilirsiniz tabi.

Buyrun bu probleme bir expertiz yapın. Acil yorum lazım :D

Teşekkürler..

Öncelikle maksadım expertiz değil, yardıma ihtiyacı olan forumdaki arkadaşların piyasada oldukça fazla olan, kurda kuşa yem olmasını önlemektir :smiley:
2.0 TD ve HDI dizel ve benzinli, bunun yanı sıra 1328 motorlu jimny ve 1.6 motorlu vitara kullanmakla birlikde şimdiye kadar hararet sorunu yaşamadım. Tabii bu yaşamayacağım anlamına da gelmez.
1.6 JLX vitaralar için sorunun radyatör bakımının ihmal edilmemesi ve orjinal termostad kullanımı ile aşıldığını biliyorum.

Yorumunuz için teşekkürler.
Peki bu radyatörlerin daha sık bakıma ihtiyaç duymasının özel bir sebebi var mıdır?
Mesela aracın yüksek soğutma kabiliyetine ihtiyacı mı vardır ve bu sebeple ısı iletimi çok iyi ama fazla dayanıklı olmayan bir maddeden (mesela bakır olabilir?) mi üretilmiştir? Yoksa sadece mesela 2 yılda bir değişmesi gereken antifrize ihtiyacı vardır da ihmal edildiği için paslarının kazınması mı gerekmiştir?

Yani bunlar biraz bilgiyle kolay aşılabilir problemlerse 2.0 motorlu arabaya o kadar ötv vereceğime 1.6 olan fazlasıyla yeterli olur diye düşünüyorum, ama hiç beklemediğim bir anda hiç beklemediğim bir problemle karşılaşacaksam o zaman aynı. Forumda suzukisini 300-350 bin km'ye kadar kullanmış birkaç kişi görsem cevaplar belki de gayet net olacak ama göremedim.

Bana göre temel sorun bakımsızlık ve yan sanayi termostadın yarı fiyatı olması. Sonuçda maddiyat ;)
Bakım parasıda orjinal termostat da kullanım maliyetini arttıran unsurlar.
Forumda JLX Vitarasını hiç motor açmadan 300.000 km. kullanan veteriner nickli Abdullah bey var.
Suzuki konusunu biraz kurcalarsanız bulabilirsiniz.

Bana göre temel sorun bakımsızlık ve yan sanayi termostadın yarı fiyatı olması. Sonuçda maddiyat ;)

Sanırım o termostat ta değiştirilmesi ihmal edilen antifriz içindeki pisliklerden dolayı bozuluyor.

Peki bir soru daha. Şu anda malum ikinci el sitesinde bir iki araca bakıyorum.
Araç 1.6 suzuki grand vitara, 2011 model, daha 12500km'de, ve satılık.

Aklıma takılanlar:

- Nasıl olup ta bu kadar az kullanılmış?
- 12500km'deki arabayı bir insan neden satar, satacaksa neden alır?

İşin garibi bunlardan bir değil birkaç tane var.

Aklıma bir iki problem geliyor - mesela bu araçların lpg uyumlu olmaması gibi.
Ya da belki sürekli 4 çeker olmasına rağmen temelde arkadan itişli bir platform üzerine kurulu olduğu için veya ön-arka tekerlek mesafesi yakın olduğu için pek dengeli değildir belki ne bileyim, belki karlı bir tepeyi çıkarken arkadan atıyordur, bu yüzden bir memnuniyetsizlik vardır.

ama... öyle olsa adam arabayı biraz kullanmış olurdu.

Sanki bunlar hiç satılmamış ve artık sıfır araba olarak satılamadıkları için ikinci el araba olarak satılmaya çalışılıyorlar gibi.
Anlayamadım, bu işte bir gariplik var gibi.

Siz ne dersiniz?

Ne İlhami bey ne de bir başkası cevap vermemiş.
Asılda haklısınız tabi adam kullanmayacağı arabayı neden almış şimdi neden satıyor neden hiç yol yapmamış tarzında bir sorunun cevabını bilmek için müneccim olmak lazım :D

sakyuz' Alıntı:
Peki bir soru daha. Şu anda malum ikinci el sitesinde bir iki araca bakıyorum.
Araç 1.6 suzuki grand vitara, 2011 model, daha 12500km'de, ve satılık.

Aklıma takılanlar:

- Nasıl olup ta bu kadar az kullanılmış?
- 12500km'deki arabayı bir insan neden satar, satacaksa neden alır?

İşin garibi bunlardan bir değil birkaç tane var.

Aklıma bir iki problem geliyor - mesela bu araçların lpg uyumlu olmaması gibi.
Ya da belki sürekli 4 çeker olmasına rağmen temelde arkadan itişli bir platform üzerine kurulu olduğu için veya ön-arka tekerlek mesafesi yakın olduğu için pek dengeli değildir belki ne bileyim, belki karlı bir tepeyi çıkarken arkadan atıyordur, bu yüzden bir memnuniyetsizlik vardır.

ama... öyle olsa adam arabayı biraz kullanmış olurdu.

Sanki bunlar hiç satılmamış ve artık sıfır araba olarak satılamadıkları için ikinci el araba olarak satılmaya çalışılıyorlar gibi.
Anlayamadım, bu işte bir gariplik var gibi.

Siz ne dersiniz?
Bana kalırsa fazla takıntlı düşünüyorsunuz :smiley: Alın bir tane tadına varın :smiley: Olmazsa satarsınız en fazla 1-2 bin tl zararınız olur.
İşte burası çok önemli. Biz ona akıl parası diyoruz. Bu kadar deneyimi bedava elde ettiğimizi düşünmüyorsunuz sanırım ;D

Ben almaya niyetlendiğiniz aracı bir buçuk yıldır kullanmaktayım. Aracı Ankaradan aldım. Notlarıma baktım ilk Suzuki servise uğradığımda 25500 km. deymiş araç ( satan yeni servis yapıldı demişti ancak kafam rahat olsun diye kontrola götürmüştüm ve yeni servis görmüş dedilerdi.).
Şu anda 34.000 km. de aracım. Hesaba vurulursa yılda 5.000 km yol yapıyorum. Gerçekten de öyle, sadece hafta sonu biniyorum ve yaptığım yol 100 km. Yani hiç aksatmadam 52 hafta köye git gel yapsam 5.200 km giderim. Demem o ki bu araçlar genellikle 2. araç durumundalar ve kullanımları fazla değil.
Ben de 3-5 yıl sonra satmaya kalksam az kilometre sebebiyle alıcıların tedirginliğine uğrayacağıma eminim ama satmak aklımın ucundan geçmiyor.
Tereddütlerinize cevap olur belki kullanım ile ilgili bir iki cümle yazayım. Gittiğim köy yolu çok virajlı. Kaptırıp geleni gördüğümde veya viraja kapalı giren oldumu hiç tereddüt etmeden kendimi bankete atıyorum ve sağ tekerler bankette olarak emniyetle karşılaşmayı geçiştirmiş oluyorum, aracın en küçük bir dengesizliği söz konusu değil. Öyle olsa niye atayım kendimi aşağıya.
LPG meselesine gelince, az kullanıyorum aracı son ölçümde her defaki gibi 100 km. de 9 litre çıktı benzin tüketimi. Çok kullansaydım araştırırdım mutlaka. Servis LPG istersen olur demişti.
Aracın 3 kapı olması ve manuel vites olması size ters gelmiyorsa bu fiyatta bu güzellikte ve bu kadar az kullanılmış 4x4 araç bulmanız zor.

Aracın yakıt tüketimi yaklaşık 2.0 motorlu araçlar kadar sanırım (bahsettiğiniz türden yollarda + otoban karışık kullanınca benim 98 model rav4 te o kadar yakıyor)
Bu da beklenen bir durum, lastikler 1.6 motora biraz büyük, honda civic kadar yakmasını bekleyecek değiliz.
Bu araçlara lpg olmaz muhabbetinin kaynağı Oğuz bey'di (20bin km içinde subaplar gidiyormuş), gezenbilirin suzuki uzmanı sıfatını kendisinden çok hakkeden yoktur, vardır herhalde bir bildiği diyorum.

Aracın 3 kapı olması çok dert değil, düz vites ise kullanım alanını oldukça kısıtlıyor.
Neyse araştırmaya devam.. (gerçi daha neyi araştırıcaz piyasadaki küçük motorlu 4x4'ler topu topu 3 tane-- 2.0 motorlu araçlarla yarışan fiyatından dolayı VW tiguan'ı listeye dahil etmedim, onu da sayarsanız 4 eder).

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR