Ynt: Bitkisel Yağların Dizel Motorlu Tarım Araçlarında Yakıt Olarak Kullanılması
Abdullah Bey, evet xl-7'ye koyuyorum. Ondan önce de Fiat linea 1,3 multijet ve renault clio symbol 1,5 dci 65 bg'ye koyuyordum. Her birini 2 yıl-40.000 km civarı kullandım, hiçbir sıkıntı yaşamadım. (Linea sorun çıkardı, ama yakıtla alakalı değildi.) Aslında sıkıntıyı bırakın, arada bir fark hissetmedim, çekiş duman vs. aynı.
Fiyat hesabına gelince, ben bazyağı elime bedava geçtiği için para vermiyorum, zaten her zaman değil elime geçtikçe kullanıyorum. Piyasada 10 numara yağ diye satılanlara ise dikkat edin, bunlar genelde solventle inceltilmiş olabiliyor. Parlama noktası düşük olup yangın çıkartabilir, yanan otobüsler bunun örneğidir...
Geçen gün markette pet şişede kanola yağı vardı; 4,5 litresi 13,85 tl gibi hatırlıyorum. Litresi 3,1 tl civarına geliyor. Motorinin genelde 4 - 4,2 tl arasında fiyatı olduğunu ve sürekli zamlandığını düşünürsek, yakında bunları alıp yakarız diye düşünüyorum.
Öte yandan Abdullah Bey, 50 L motorine katılan 0,5-1 L kadar bazyağı, biyodizel yada bitkisel yağ bırakın zararı, bence ciddi katkı sağlar, yakıtın yağlama özelliğini çok arttırır. Pompa ve enjektör ömrünü uzatır. Bir ara şöyle bir çalışma yapmıştık; motorine belli oranlarda (%0,5-%1-%2) biyodizel katıp yağlayıcılık testi yapmıştık, sonuçlar inanılmazdı, %0,5 bile yağlamayı çok arttırıyordu. %2 karışımda test kiti doğru düzgün çizilmiyordu bile.
Buralarda izmitten adapazarı tarafına kadar ucuz mazot satan bir sürü istasyon var. Oralarda yakıt 3,7-3,8 tl arası. Defalarca testini yaptım, bildiğiniz motorin. En fazla kükürdü biraz limitin üzerinde çıkıyor, onun da motora hiçbir zararı yok. Dolayısıyla oralardan alıyorum.