BAOFENG UV-5R mi WOUXUN mu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ta2x Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 83
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 103,830

Etiketler
Ynt: BAOFENG UV-5R mi WOUXUN mu

pmr performansı nasıl peki hocam? şehir içinde 3km rahat görüşebiliyormusun simplex olarak? yada en uzak pmr kaç km görüşme sağladınız test edebildinizmi?

yalnız 2 kirisun la görüşme yapıp kritiğe düştüğüm yerde baofengle hiç görüşemedim yada ayarlarla alakalı bir sorun var anlayamadım bu konuda deneyen varsa deneyimlerinizi bekliyorum yada baofen ayar dosyası gibi birşey varsa yazılım ve data kablosu var bende

yucel3334' Alıntı:
yalnız 2 kirisun la görüşme yapıp kritiğe düştüğüm yerde baofengle hiç görüşemedim yada ayarlarla alakalı bir sorun var anlayamadım bu konuda deneyen varsa deneyimlerinizi bekliyorum yada baofen ayar dosyası gibi birşey varsa yazılım ve data kablosu var bende

garip bir olay ozaman pmr de uzun mesafe görüşmeleri hayalmı olacak

yani ayarlarla tekrar uğraşıp bidaha denicem ama bende anlamadım sanki gerçek 4-5 wat çıkış yok gibi

yucel3334' Alıntı:
yani ayarlarla tekrar uğraşıp bidaha denicem ama bende anlamadım sanki gerçek 4-5 wat çıkış yok gibi

wouxunla pmr da denedim aselsanla kıyasla neredeyse 3 kat fark ediyordu. Aselsan oldukça dusuk gelırken wouxun oldukça ıyı gelıyordu. Ona istinaden bende bir boafeng almak istedim ama daha henuz alamadık.Sahibindende satatn bir arkadaşta 200lira dedi alamadım:(

Konuyu baştan beri takip ediyorum ve dikkatimi çeken bir kaç husus oldu.
Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği uyarınca PMR telsizlerin çıkış gücü 0,5 watt'ın üzerinde olmaması gerektiğine göre; sizce 5 watt çıkış gücü olan bu cihazları PMR frekanslarında kullanmak ne kadar yasal?
İkinci bir konu; Amatör Telsizcilik belgesi olmadan böyle bir cihazı satın almanız, bulundurmanız, taşımanız halinde ve özellikle bu tür cihazların yasa dışı örgüt mensupları tarafından da kullanıldığını düşünecek olursak, herhangi bir yetkili (Polis,Jandarma vs) tarafından size bu cihazı taşıma maksadınız sorulduğunda cevabınız ne olacak?
Bunun yanı sıra Amatör arkadaşlar da Amatör cihazları Amatör bandların dışında çalıştırma yetkisine sahip değildirler.Amatör band dışında bu cihazlar ancak o bandın kullanım kriterlerine uygun hale getirilerek kullanılabilirler.Bunlara dikkat etmememiz durumunda yapmış olduğumuz eylemin adı gayet açık; Telsiz kanununa alenen muhalefet.
Böyle bir durumun Amatör Lisansınızın iptaliyle sonuçlanacağınıda unutmamakta fayda var.
Diyelim ki yönetmelik ve kanunlar umrumuzda değil. Wouxun'a kıyasla Baofeng'in çok daha fazla enterferans aldığını düşünecek olursak. (20 Adet telsizin kullanıldığı bir şantiyede test edildi)
Yakın mesafede bulunduğunuz kanalın aşağısı ve yukarısına kaç kanal sarkacağınızı veya sarkma alacağınızı biliyormusunuz?
Kısacası 5 wattla yakın mesafede siz 1. kanaldayken 8.kanalda bulunan bir başkasının görüşme netliğini engelleyeceğiniz gibi sizin görüşme netliğiniz de risk altında olacaktır.

Niyetim kimseyi tenkit etmek değildir. Lütfen yanlış anlaşılmasın. Ben sadece fikrimi paylaşma gereği hissettim. Karar yine sizin.

Saygıyla

Kanun yapılırken toplum gereksinimleri gözetilmez ise, yasal düzenleme kağıt üzerinde kalmaya mahkum oluyor. Piyasada bir sürü dernek yada gönüllü olmasına rağmen telsiz konusunda daha özgürlükçü bir yasal düzenleme yapılması yönünde çaba sarfedilmiyor. Anladığım ve gözlemlediğim kadarıyla "kamu" telsizi ciddiye almıyor kullanmıyor. Vatandaşta "Telsiz Kanunu" sayesinde bu şaibeli cihazı kullanamıyor. Yani devlet telsizi hem kullanmıyor hem kullandırtmıyor. Keza yürürlükteki 671 No'lu "Şapka İktizası Hakkında Kanun" tatbik edilirse şapka takmadığımız için hepimizin cezalandırılması gündeme gelir. Örnekleride çoğaltabilirim. Türkiye'de hepimiz şu an bir çok kanuna muhalefet durumundayız. Yani şeklen yürürlükte olan fakat uygulandığı takdirde mağduriyete yol açacak bir sürü yasa var. Burada kabahat yasayı ihityaca uygun çıkaramayandadır. Youtube videolarında seyrediyorum, internetten araştırıyorum Avrupa'da Amerika'da çocuklara "oyuncak" olarak alınan telsizi burada A sınıfı lisasnsı olan adam kullanamıyor. Doğru olan yasalara uyulmasıdır. Fakat yasalarda aklın ve bilimin gerçeklerini çiğnememelidir. Şu an görünen durum ; "yassak ama sen bildiğini yap" tan başka bir şey değil. Amacım kesinlikle saygısızlık etmek çok bilmişlik yapmak değildir. Sayın SafetyFirst, bir acemi olarak özellikle sizin değerli paylaşımlarınızı ilgiyle okuyorum. Fakat bu yasanın ucube durumunu gördükçe içim burkuluyor.

Evet, haklı olduğunuz yönler var tabiiki. Kanunların biraz daha günün gerçeklerine uygun olması gerektiği konusunda sizinle hemfikirim. Buna sonuna kadar katılıyorum. Ancak şöyle de bir durum var; toplumumuzun bir çok kesiminde kendilerine 1 verildiğinde neden 5 değil, 5 verildiğinde neden 15 değil, 15 verildiğinde neden 45 değil şeklinde memnuniyetsiz tavır sürekli mevcut olacaktır.
Amerikadaki durumu gayet iyi biliyorum; ki üniversiteyi orada okudum. Amerika telsiz konusunda olduğu gibi bireysel silahlanmada da aynı oranda cömert.Suç oranı tavan yapmakla kalmamış, tavanı kırıp geçmiş durumda.İpin ucunu bir kere bıraktınızmı buradaki durumun gideceği yer de amerika olup çıkıverir.
Birde ortadoğuya bakalım; Dubai mesela. Orada yaklaşık 2 seneden fazla kaldım. Dubai deyince aklımıza gelen oteli, sahili bir kenara bırakıp gerçeklerine bakalım. CEPT ülkesi olmamaları itibariyle Körfez haricindeki ülkelerden alınan Amatör lisanslarını; Türkiyeden alınanlarda dahil olmak üzere kesinlikle tanımıyorlar. Orada tekrardan sınava girmek zorundasınız. Sınava girmek için ilk önce casusluk için gelmediğinizi de ifade edebilmeniz gerekir. Yurtdışından cihaz, ekipman, aksesuar vs getirtme şansınız kesinlikle yok. Ancak bu güvenlik çemberi durumunun neleri de yanında getirdiğine bir bakalım.
Sabah evinizden çıktınız ve iş yerinize gittiniz. Akşama kadar aracınız güneş altında kalacağından dolayı mesainiz bittiğinde muhtemelen aracınızın içindeki ısı tarif edilemez seviyede olacak. Bu durumla karşılaşmamak için aracınızın kliması sürekli çalışsın diye aracınızı çalışır vaziyette bırakıyorsunuz. Kapılar kilitli değil ! aracın çalınması bir yana içinde belki özel eşyalarınız da var. Ama akşam mesai bitiminde aracınıza bindiğinizde ne kadar güvenli bir yerde olduğunuzu hissediyorsunuz.Kimse o araca dokunmuyor.
Gelelim ülkemize. CANIM TÜRKİYEM. Şükürler olsun ki ne amerikadaki gibiyiz nede dubaideki gibi. Şükürler olsun demek ve elimizdeki yetinmek lazım. Yeri geldiğinde tabii ki sesimizi çıkaralım. Ama bunu yaparken de; ben devletten /*-+!'^+%&/ istiyorum diye sokaklara çıkıp esnafın camını çerçevesini indirenle aramızda büyük bir fark olduğunu da unutmamak lazım.
Yani hakkımızı arama adına bile olsa suç işlemeyelim derim.

CB 4 watt dediyse kanun, 4 watt çıkalım. 300 watt çıkıp da komşunun televizyonunu bozmayalım, telefon görüşmesini enterfere etmeyelim, radyo dinleme zevkini elinden almayalım.
Ekolu mikrofon yasak dediyse kanun, ekosuz konuşalım, assolistmiyiz ki biz? Melodi devresi yasak diyorsa yasak olsun, benim telsizim polis telsizi gibi CARALİRİLOP yapmayınca kalitesiz istasyon mu oluyorum?
Bakın şimdi birde şu var. Hani bahsediyorduk ya amatör cihaz ancak amatör bandda çalıştırılır diye. Bazı amatör arkadaşlarımızın yaptığı gibi; cihaz belde takılı ama gömleğin üstüne çıkarılmış vaziyette, frekans ya belediye yada 112 ye ayarlanmış, ses olabildiğince açık ki çok rahat duyulabiliyor, bir de kasıla-kasıla, cihazı göstere-göstere, milletin gözüne soka-soka, neyin peşindeyse artık bu arkadaşlar.......
Ya Allah aşkına senin ne işin var polis,jandarma,112,belediye,YSE vs resmi kurumların kanalında be adem.Dinlesen ne anlayacaksın, ne zevk alacaksın.Çıkacak oradan bir kolluk kuvveti abi. İki soru soracak. Cevap veremeyip gabarak-gubarak sesler çıkarmaya başlayacak bu arkadaşlar. Ondan sonra yerleştiriverecek o cihazın antenini uygun bir yere kolluk kuvveti abi.
Benim ne işim olur NMT frekansında, GMDSS frekanslarında. Adam ailesiyle telefon görüşmesi yapacak ben dinleyeceğim. Olacak iş mi? Bugün bunu yapan yarın uygun Shift verip konuşmalara girmeye de çalışır.Hatta birde adama salça olurlar.Sakın "bu kadarınıda yapan olmaz artık" demeyin. Yapan var ve var olduğuna ben şahidim.Bunu yapan arkadaş bugün A sınıfı amatör.

Bu yüzdendir ki biz amatörlüğün ruhunu taşıyamadığımız müddetçe ve elimizdekiyle yetinmeyi öğrenemediğimiz müddetçe,herkes kendi kendinin kanun ve etik polisi olmadığı müddetçe bize bu cihazlar beş gömlek fazla gelir.

Sürc'i lisan ettiysem affola.

Saygıyla

Yine affınıza sığınarak ve hazır aklıma gelmişken kısaca şunu da ilave etmek isterim;
Biz PMR frekanslarında 5 wattlık cihazla 15 km ye sinyal gönderebiliyor ancak karşı istasyonun çıkış gücü sadece 0,5 watt olduğundan dolayı kendisini en fazla 3~5 km uzaktayken duyabiliyorsak 5 wattlık cihaz bizim ihtiyaçlarımıza hitap etmeyecektir.
Bunun yanı sıra kullanmakta olduğumuz wouxun, baofeng, puxing, aselsan vs cihazların üzerindeki mevcut anten PMR frekanslarında çalışmaya uygun değil.Bu durum hem bizim görüşme netliğimizi etkileyeceği gibi bozuk SWR den dolayı çevreye yaydığımız enterferansı da artıracaktır.PMR cihazlarda kanal aralığının 12,5 KHz olduğunu düşünecek olursak,5 wattlık bir cihazla geniş bir alanda bir çok kanalı enterfere edeceğimiz su götürmez bir gerçek. Bizim haricimizde bu PMR frekanslarını kullanan başkalarınında olduğunu düşünmeli, etik sorumluluk adına o frekans bandının optimum gereklilikleri neyse ona uygun cihaz ve ekipmanlar kullanmalıyız.

Değerli vaktinizi ayırıpta bana katlandığınız için teşekkürler :smiley:

SafetyFirst' Alıntı:
CB 4 watt dediyse kanun, 4 watt çıkalım. 300 watt çıkıp da komşunun televizyonunu bozmayalım, telefon görüşmesini enterfere etmeyelim, radyo dinleme zevkini elinden almayalım.
Ekolu mikrofon yasak dediyse kanun, ekosuz konuşalım, assolistmiyiz ki biz? Melodi devresi yasak diyorsa yasak olsun, benim telsizim polis telsizi gibi CARALİRİLOP yapmayınca kalitesiz istasyon mu oluyorum?
Bakın şimdi birde şu var. Hani bahsediyorduk ya amatör cihaz ancak amatör bandda çalıştırılır diye. Bazı amatör arkadaşlarımızın yaptığı gibi; cihaz belde takılı ama gömleğin üstüne çıkarılmış vaziyette, frekans ya belediye yada 112 ye ayarlanmış, ses olabildiğince açık ki çok rahat duyulabiliyor, bir de kasıla-kasıla, cihazı göstere-göstere, milletin gözüne soka-soka, neyin peşindeyse artık bu arkadaşlar.......

Değerli vaktinizi ayırıp konuyu geniş bir şekilde açıklama getirdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim. Mesajınızdan seçip alıntıladığım uygunsuz davranışlara karşı olduğumu belirteyim. Bu tip faaliyetler şüphesiz yasak olmalıdır.

Fakat 0,5 watt pmr telsizleri dağda, taşta, şehirde, köyde bir çok koşulda denedim, bağırararak sesimi ulaştırabileceğim yada el kol işaretiyle haberleşebileceğimden daha uzağına yetmiyor hocam.
Yaz kış sportif amaçlı doğada tenha ve dağlık bölgelere gidiyoruz. Bu tip yerlerde spor yaralanmaları, kaybolma ve benzeri sıkıntılar olabileceği malumunuz. Şimdi cep telefonu çalışmayan bir yerde 0,5 watt pmr telsizin neyine güvenilir ? Lisans alsam yine 1 watt a izin yok. (ilk sınavda inşallah lisansımı alacağım) Mecburen gerektiğinde kullanmak üzere yasak olanından bir cihaz bende aldım. Şu aşamada sadece amatör röleyi dinleyip bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.

Yasa dışı takılanın, teröristin vs nin zaten telsiz kanunu yönünden herhangi bir sıkıntısı yok. Çünkü halihazırda eline silahı almış; devleti ve otoriteyi toptan reddetmiş durumda.

Böyle yasakçı ve noksan yasalar doğada spor yapan, fotoğraf çeken, afet durumunda haberleşmek için tedbir almaya çalışan vatandaşı mağdur etmekten başkada bir işe yaramıyor maalesef. Telsiz konusunda sınırsız özgürlük sözkonusu olmayabilir fakat en azından ihtiyaca deva olacak, insanları mağdur etmeyecek ölçekte çözümler getirilebilir. Saygılarımla

daredevil' Alıntı:
Şimdi cep telefonu çalışmayan bir yerde 0,5 watt pmr telsizin neyine güvenilir ? Lisans alsam yine 1 watt a izin yok. (ilk sınavda inşallah lisansımı alacağım) Mecburen gerektiğinde kullanmak üzere yasak olanından bir cihaz bende aldım. Şu aşamada sadece amatör röleyi dinleyip bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.

Bu konuya bir açıklık getirme adına; acaba ben mi yanlış anladım bilemiyorum ama Lisans aldığınızda elinizde bulunan 5 wattlık cihazları kullanabiliyorsunuz. 1 watt değil diyeceğim ama siz PMR frekansında kullanmaktan mı söz ediyorsunuz anlayamadım. Yoksa Lisanslı bir amatör olarak 144~146 / 430~440 MHz bantlarında 5 watt çıkış yapmanızda bir sakınca yok.

daredevil' Alıntı:
Böyle yasakçı ve noksan yasalar doğada spor yapan, fotoğraf çeken, afet durumunda haberleşmek için tedbir almaya çalışan vatandaşı mağdur etmekten başkada bir işe yaramıyor maalesef.

Bildiğim kadarıyla yasalar 12 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşının Amatör Telsizcilik Belgesi almasına imkan sağlıyor. Sınavları da o kadar basit ki sanki marketten peynir alıyorsunuz. Ve ayrıca bu belgeyi neden almak istediğinizi kimse sorgulamıyor.
Bence yasaların bu kısmı gayet esnek.Ama daha önce de belirttiğimiz gibi biz yasaların bize kullanma müsaadesi verdiği ve neden kullanıyorsun diye sormadığı 0,136 KHz, 1,8 MHz, 3,5MHz, 7MHz, 10MHz, 14MHz, 18MHz, 21MHz, 24MHz, 27MHz, 30MHz, 50MHz, 144~146MHz, 430~440MHz, 1300MHz, 5700MHz, 10000MHz, 24000MHz, 47000MHz, 142000MHz gibi HF /MF /VHF /UHF /EHF /SHF frekanslarına sığamayıpda daha fazlasına gözü dikersek; e müsaade edelimde devlet de bize yassah hemşerüm desin yani.
Kullanımımıza sunular frekanslar içinde 4 watt'dan 400watt'a kadar çıkış yapabileceğimiz noktalar varken ve biz bu frekansların %5 ini dahi efektif olarak kullanmazken neden daha fazla frekans beklentisinde olmamızın anlamını çözebilmiş değilim.
Biz kullanmadığımız yüzden bu frekanslarda elimizden uçup gidiyor.Biz bu frekansları bir dolduralım hayırlısıyla. Eğer aşırı kalabalıktan bütün müsaadeli frekanslar dolarsa ki bu mümkün değil; o zaman ben de dahil olmak üzere yeni frekans arayışına girelim.
Hatta o vakit geldiğinde; gelin hep birlikte resmi kurum rölelerinde konuşalım.Çıkın derlerse de bize konuşacak frekans verin de çıkalım deriz.

Bir hikaye vardır; Padişah veziri çağırır ve kendisinden şehzadeyi avutmasını ister. Bir zaman sonra şehzade hazretleri ağlayarak gelir.
Padişah baba;"Oğlum, yavrum, kıymetli şehzadem, neden ağlarsın?" diye sorar.
Şehzade veziri göstererek "Beni tokatladı" der.
Tam da "Vay melun, vay yezit vezir! Sen kimsin ki şehzadeyi tokatlarsın? Vurun boynunu" diye hüküm vermişken zamanın hünkârı; "Ya devletlum, haşmetlum ! Önce bir dinleyin beni, eğer haksızsam şehzademe boynum feda olsun" diyerek son bir gayretle canını kurtarmak ister vezir.
"Anlat bakalım yezit ! neden tokatladın?"
"Hünkârım ben sizin oğlunuz olayım ve kısa bir süre avutun. Avutun ki görün bu boyun celladın kılıcını ne kadar hakeder?".
"Peki" der padişah."Ol da görelim bakalım neymiş vehbinin kerrakesi"
Vezir ağlamaya başlar. Padişah sorar " neden ağlıyorsun?"
"Ben yoğurt istiyorum"der şehzade kisvesindeki vezir.
"Getirin şehzadeye bir kazan yoğurtt"
Bir müddet sonra vezir gene ağlamaya başlar.
Padişah sorar "peki şimdi neden ağlıyorsun?"
"Ben pekmez istiyorum" der vezir.
"Getirin şehzadeye bir kazan pekmezz"
Bir müddet sonra vezir gene ağlamaya başlar.
Padişah sorar "ya şimdi neden ağlıyorsun?"
"Bir ondan bir bundan almak zor oluyor, ben ikisini tek kaşıkta yemek istiyorum" der vezir.
Her ikisini de tek kaşıkta yiyebilmek için pekmez ve yoğurt birbirine karıştırılır.
Bu karışımdan daha henüz bir kaşık almıştır vezir ve yüzünü ekşiterek yine ağlamaya başlar.
Padişah sorar "Fe sübhan Allah, şimdi ne istersin be mübarek evlat?"
Şehzade kisvesindeki vezir cevap verir "Bu karışımın tadı çok kötü oldu, ayırın bunları birbirinden"
Tam padişah elini kaldırmış ve veziri tokatlamak üzereyken durumu anlar ve vezirin boynu kurtulur.

Saygıyla

Bu durum bana birşeyler daha çağrıştırdı.
"Şikayetçiyim"
"Neden"
"Otobanlar 3 şerit ve hız sınırı 120 Km/H"
"Ee ne olmuş, azaltalım mı diyorsunuz?"
"Yoo tam aksine artıralım"
"Artıralım mı? Neden ki?"
"Yeni bir Charter aldım ama Pilotluk lisansım olmadığından dolayı karayolunda kullanmayı düşünüyorum"
"Ama olmaz ki ! Karayolunda uçak kullanamazsınız, uçaklar havayolu taşıtıdır"
"Havayoluna çıkamam, pilotluk lisansım yok dedik ya"
"pilotluk lisansınız yok sa uçak kullanamazsınız"
"Tamam işte zaten bende o sebepten dolayı uçmuyorum ya"
"Siz en iyisi şerit sayısını ve hız limitini artırın"

:smiley:

Gerçekten latife yapıyorum, ama ülkemizde telsiz meselesi resmen bu hale geldi.

SafetyFirst' Alıntı:
Bu konuya bir açıklık getirme adına; acaba ben mi yanlış anladım bilemiyorum ama Lisans aldığınızda elinizde bulunan 5 wattlık cihazları kullanabiliyorsunuz. 1 watt değil diyeceğim ama siz PMR frekansında kullanmaktan mı söz ediyorsunuz anlayamadım. Yoksa Lisanslı bir amatör olarak 144~146 / 430~440 MHz bantlarında 5 watt çıkış yapmanızda bir sakınca yok.

Pmr için 0,5 watt üzerine hiç bir şekilde izin olmadığı şeklinde biliyorum. Lisans almak pmr frekansları kullanmada bir artı sağlamıyor. İkili kullanımlarda oyuncakçılarda satılan walkie-talkie lere mahkumuz. Yada lisanslı olsakta kaçak iş yapıp 1 watt çıkacağız. Saygılar

Evet haklısınız. Edinilen Amatör Telsizcilik Belgeleri sadece amatör cihazları kapsıyor.
PMR için güç artırımı ve getireceği riskleri öngörerek bunları kabul etmek tabiiki tamamen kullanıcının insiyatifindedir.
Ancak o 1 watt'ın bize yetmeyeceği de su götürmez bir gerçek.
Biz ne yapıp edip o sınırı el cihazlarında 7 watt'a, mobil cihazlarda da 30 watt'a çıkarmak için elimizden geleni yaparız.
Dedik ya doyumsuzuz diye :smiley:
Bu arada bende GM 1280 var, acaba bende PMR frekansları yüklesem mi? Yok-yok, latife yapıyorum.
Ayrıca konuyu da yeterince ray'dan çıkardık galiba. Konumuz BAOFENG UV-5R mi WOUXUN mu iken ben sanırım biraz (hatta biraz'dan daha fazla) sulandırmış oldum.
Peki şimdi karar nedir arkadaşlar BAOFENG UV-5R mi WOUXUN mu?

safetyfirst hocam kesinlikle haklısınız yazdıklarınızı sonuna kadar okudum ve hak veriyorum açılacak ilk sınava girerek bo kısır döngüden kurtulmak en iyisi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR