BAOFENG UV-5R mi WOUXUN mu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ta2x Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 83
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 103,764
Ynt: Baofeng Uv-5r Mi Wouxun Mu

arkadaşlar en son 15 sene öce polis komşumuzdaki tuğla gibi telsizi görmüştüm ondan sonra telsiz görmedim,,yanlış bir şey yapmayyım telsiz almayı düşünüyorum,,cahile anlatır gibi kısa bi açıklama yapsanız,, doğasever olarak hangi si? el telsizimi araç telszimi? hangisi yasak hangisi serbest,,pmr ne ,,watt ne işe yarıyor,,4 sayfayı okudum acayip kafam karıştı,,şimdi ben gitsem bu boafeng cihazı alsam ne işime yarar,, yasakmı polis yakalasa ne olur ?

Etiketler

Başlık gzümden kaçmış, daha önce görsem cevap yazadım, kısmet bugüneymi diyip konuya giriş yapalım.
Piyasada pek çok çeşit telsiz bulunmaktadır, kabaca bunları 3 gruba ayırabiliriz:

1-PMR Telsizler (lisans gerektirmez, kullanımı serbesttir)
2-CB yani Halk Bandı telsizler (lisans gerektirmez, kullanımı serbesttir)
3-Amatör Telsizler (lisans gerektirir!, kullanımı özel izne tabidir)

PMR cihazlar genelde çift olarak satılır ve kanunen 0.5watt gücünde olurlar (kanunen daha fazla güç yasaktır), bu telsizler bulunulan bölgeye göre 50 metre ile 2-3km ye kadar kullanılabilir (üzerlerinde 10-15k yazanlara pek itibar etmeyin)

CB yada Halk bandı olarak tabir ettiğimiz cihazlar çoğunlukla sabit cihaz olarak satılır, el chazları da vardır fakat artık sıfırını bulmanız neredeyse imkansız, 2.eller de 15-20 yıllık cihazlar, güvenilirmi karar sizin... CB cihazlarda yasal çıkış gücü maximum 5 wattır, yani PMR cihazlardan 10 kat fazla güçle çıkış yapabilirsiniz, offroad çuların çoğunun arabasında bu cihazdan vardır (yedek olarak pmr cihazda taşıyanlar çoktur), görüşme mesafesi hava şartlarına (iyonosfer tabakasının yoğunluğuna ve yansıtma gücüne göre [bu yoğunluk ve güç te güneş patlamaları ve dünyanın manyetik alanını ne derece etkilediği gibi doğa olaylarınada bağlıdır] göre değişir, bazen 1km ile ancak görüşülebiliyorken bazen 1000km ile bile görüşülebilmektedir!

Amatör telsizler ile Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğünün yılda 2-4 kez düzenlediği ve 9 yaş ve üzeri herkesin katılabildiği bir sınav da başarılı olmak koşulu ile alınan Amatör Telsizci Lisans ı ile kullanılabilir, bu cihazlar kendi aralarında 5watt güç ile görüşme yapabiliyorken, hemen her ilde bulunan TRAC ve benzeri derneklerin kurşmuş olduğu Röle ler üzerinden görüşme yapıldığı takdirde görüşme mesafesi 100 lerce km ye kadar genişleyebilir...

Detaylı bilgi için trac derneğinin bulunduğunuz ildeki grubu ile iletişime geçmeniz yeterlidir, size seve seve yardımcı olurlar, Amatör Telsizcilik bir sosyal sorumluluk rojesi gibi de düşünülebilir, ülkemizde ne kadar çok amatör telsizci olursa o kadar faydalıdır, Amatör Telsizciler deprem,savaş,tsunami yada aklıma gelen-gelmeyen pekçok durumda devlet kurumları ile koordineli çalışarak iletişimin salanmasında büyük faydalar sunarlar...

Daha yazacak çok şey var ama detaylı bilgiyi TRAC derneğinin ilinizde bulunan temsilciğiliği ilei iletişime geçerek alabilirsini...

Konu eski ama cihaz güncel, satışı devam ediyor.
Baofeng UV-5R telsizlerde bilgisayar kullanmadan menü üzerinden her türlü ayarları yapabiliyorsunuz. Sadece kanallara isim atayamıyorsunuz. O işlem sadece bilgisayar programı üzerinden yapılıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR