Azerbaycan Gezi Notları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan vata Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,381
Ynt: Azerbaycan Gezi Notları

Tekrar otobüse binip yeniden Köroğlu Meydanı’na döndük ve metro alt geçidinden yokın karşı tarafına geçerek bu kez üzerinde Yanardağ(=Yanardaq) yazan 205 numaralı otobüse binerek Yanardağ’ın yolunu tutuyoruz.Bu bölgenin jeolojik yapısı gereği killi toprak ve doğalgaz mevcut.

IMG_0120_zpscc39d57b.jpg

İşte doğalgazdaki sızıntılar havadaki serbest oksijenle birleşince yanmaya başlar ve bu durum binlerce yıldır devam ediyormuş.Bu bölge ve Azerbaycan’ın başka yerlerinde de gerek su gerekse toprakta bu tarz kendiliğinden yanan yerler geçmişte üzerlerine beton dökülerek söndürülmüş.Bir kısmının da çevresine gaz depolama alanları yapılarak doğalgazın kontrol altına alınması sonucu sönmesi sağlanmış ve geriye sadece bu bölge kalmış.Anlatılana göre burası da ikinci dünya savaşı sırasında alman uçaklarına bombalama açısından yol gösterici olabilir diye söndürülmek istenmişse de bunu başarmak mümkün olmamış.

IMG_0123_zpsfa73cd2a.jpg

Bakü’ye 10 km. uzaklıktaki Yanardağ’a varmamız indi-bindiler nedeniyle yaklaşık yarım saat sürüyor.Sonrasında kişi başı 2 manat ödeyerek Yanardağ bölgesine giriyoruz ve yüzümüzü bir tebessüm kaplıyor.Çünkü Unesco dünya mirasına alınması istenen bu yer aslında yaklaşık 15 metre uzunluğundaki ve alevlerin 2-2.5 metre yüksekliğe kadar çıktığı küçük bir alan.

IMG_0118_zps86a893d4.jpg

Antalya Olimpos’taki görüntü bundan daha iyi.Bence mutlaka görülmesi gereken bir yer değil.

Yanardağ’dan otobüsle tekrar Köroğlu meydanına gelip oradan metro ile Sahil İstasyonu’na varıyoruz.Vakit öğleden sonra ve karnımız iyice acıkmıştı.Nizami Sokağı’nın ortalarına doğru Merdanov Kardeşler (=Qardaslari) Sokağı No:3 adresinde bulunan ve türk girişimciye ait Namlı Kebap’ta oturuyoruz.Burada öğlenleri set menü olarak kişi başı 15 manata sunulan içerik olarak yok yok diyebileceğim hayli zengin kebap menüsünü alarak karnımızı güzelce doyuruyoruz.
Bakü, Azerbaycan’ın en önemli kültür merkezi. Ülkenin ilk operası, ilk ulusal tiyatrosu ve ilk kütüphanesi burada kurulmuş.Çok sayıda tiyatro, sergi,sanat galerisi ve konser salonunun bulunduğu Bakü’de dolaşırken oldukça fazla sayıda Haydar Aliyev heykeli ve onun adını taşıyan binalar göreceksiniz,İlham Aliyev kendisine başkanlığı devreden ve Azerbaycan tarihinin en önemli görevlerini üstlenen babasına saygıyı böyle göstermiş.

IMG_0128_zpscb691bca.jpg

IMG_0127_zpsc5d0bac0.jpg

Bunların dışında dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in çizip türk firması DİA’nın 205 milyon euroya üç yılda tamamlayıp 10.Mayıs.2013de açılışı gerçekleştirilen 100 dönüm kapalı alanında konferans salonları, oditoryum,kütüphane ve müze bölümlerini içeren bir de Haydar Aliyev Kültür Merkezi var.Beyazın bütün tonlarının ustaca kullanıldığı,akustik düzenlemelerinin ODTÜ tarafından planlandığı ve Hazar denizinin dalgalarını yansıtan uzay üssünü çağrıştıran değişik mimarisiyle bence mutlaka görülmesi gereken bir eser.

hamp2_zps9f3b3c3b.jpg
Haydar Aliyev Kültür Merkezi(Bu resmi DİA inşaatın kendi sitesinden indirdim.)

Bakü’de taksi yerine toplu ulaşımı ve yürümeyi tercih ettiğimiz için kendimizi ödüllendirmek amacıyla son gecemizde yine sahil bandına inerek bir restoranın üst katına oturduk.Önce Azerbaycan’ın yerel birası Hırdalan(=Xırdalan) eşliğinde yerel peynir(pendir) ve reyhan,tarhun ve marul gibi yeşillikler ile salatalık-domates ve turşu geldi.

IMG_0158_zps2182cdd1.jpg

IMG_0157_zps80766db6.jpg

En üstte mor renkli olan reyhan otu onun altındaki tarhun otu.

Ejder otu olarak da bilinen tarhun otunun tatlı bir tadı var.Bu haliyle yemekleri zenginleştirebilir ancak alkolün yanında bizim geleneksel yeşillik anlayışımıza pek uygun değildi.
Fesleğen otu olarak da bilinen reyhan otunun ise acı bir tadı var.Garson bu otun iştah açıcı olduğunu ve sindirim sistemi ağrılarına iyi geldiği söyledi.İtiraf etmeliyim ki pek hoşuma gitmedi.
Öte yandan turşular ve peynir gayet güzeldi ve garsonun organik tarım ürünü olduğunu vurguladığı salatalık ve domates ise mükemmeldi. Bundan sonra bizim için bir Bakü klasiği haline dönüşen lüle kebap ile devam edip 35 manatlık hesabı ödeyip sabah erken kalkacağımız için otelimizin yolunu tuttuk.

20.Mayıs Salı sabahı erkenden hazırlanıp otelde kahvaltımızı yaptıktan sonra saat 07.30’da otobüs durağına indik.Birazdan gelen 95 numaralı otobüsle saat 08.15’de otobüs terminaline ulaşmıştık.Tebriz ve başka dış şehirlere giden otobüsler en uçtaki peronlara dizilmişlerdi.
DSC02723_zps7c83d566.jpg
Saat 09.15 gibi yarı yarıya dolu olan otobüsümüz hareket etti.Bakü-Tebriz arası yaklaşık 590 km ve bunun 190 kmsi Azerbaycan ve 400 kmsi de İran topraklarında.Başlangıçta Astana-Salyan tabelalarını izleyerek gayet güzel otoban gibi bir yolla başlayan seyahatimiz ilerledikçe yollar bakımsız hale gelmeye başladı.Yaklaşık iki saat sonra ilk mola yerine geldik.Ancak burası hijyen açısından bizim yollardaki konaklama tesisleriyle kıyaslanamayacak kadar kötü bir yerdi.Biz de karnımızı taze pide ve çayla doyurmayı yeğledik.Tekrar yola koyulduktan kısa bir süre sonra otobüs tuhaf bir yola girdi ve bir kulübenin önünde durdu.Kulübeden çıkan adamlar süratle bir jeneratörü devreye sokmaya çalıştılar.Aşağıya inince durum anlaşıldı;otobüs İran’dan deposuna yüklediği ucuz akaryakıtı burada boşaltıp hafifliyordu.

DSC02725_zps826dd0a3.jpg

İşte o anda arkadaşımla Bakü otobüs terminalinde gördüğümüz ve anlam veremediğimiz sadece 80.000 nüfuslu Nahçıvan yönüne aynı anda dört otobüsün birden neden hareket ettiği sorusunun cevabını anlamış olduk.
Bundan sonra tekrar normal yola devam edip yola çıkışımızın üzerinden üç buçuk saat sonra İran sınırındaki Bilesuvar sınır kapısına vardık.
Bundan sonrasını Tebriz gezisi başlığında yazacağım.

Sonuç olarak Bakü merkezli yaptığımız Azerbaycan gezisinde elimizden geldiğince programı uygulayabildiğimizi ve aynı dili konuştuğumuz,benzer özellikler taşıdığımız ve en önemlisi bizleri gerçekten kendi kardeşleri gibi gören insanların yaşadığı bir coğrafyada bulunmaktan çok keyif aldığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.
Elbette bir haftalık bir gezi programı yaparak Gence şehrini ve tarihi eserlerini gezmeyi,Kobustan bölgesinde insanlığın en eski çağlarından kalan kaya resimlerini görmeyi,Şeki şehrinde piti yemeyi,Lenkeran şehrinde çay içmeyi ve Azerbaycan’ın güney bölgesindeki Talış ormanlarında yetişen ve parçası ateşte yanmayan, suda batabilen ve üzerine çivi çakılmasına imkan tanımayacak kadar sert bir yapıya sahip olduğu için genelde telefon ve elektrik direkleri ve köprülerin yapımında kullanılan iki yüz yıl yaşayabilen demir ağacına dokunmayı çok isterdim.Ancak zamanımız bu kadarına imkan tanıyordu.
Benim için bu seyahatin en önemli çıkarımı ise araçla gitmeyi düşlediğim Moğolistan yolunun Hazar denizi kıyısına kadar olan kesiminin düşündüğümden daha iyi olduğunu görmemdi.
Azerbaycan’ın turist açısından en büyük sıkıntısı manatın değerli bir para olması nedeniyle mal ve hizmetlerin pahalı olmasıdır.Yine de iyi bir zamanlama ve ekonomik fiyatları yakalayarak Bakü’yü gezmek için bir hafta sonunuzu ayırmanızı kesinlikle öneririm.

Sn.Berkcan ülkenin sadece Bakü ve İran yolunu kapsayan bölümünü gördüm.
Konaklama fiyatları açısından Bakü'deki oteller bayağı pahalı.Ancak booking.com'da hesaplı hosteller görmüştüm.
Yollar İran ve Gürcistan'dan daha iyi,bizden ise daha geride.Trafik kurallarına son derece riayet ediyorlar sebebi müthiş bir kontrol var.Özellikle hız tahdit levhalarına özen göstermeniz gerekiyor yoksa 50-100 Manat arasında değişen cezayı yapıştırıyorlar ya da size hürmet ;) seçeneği sunuluyor veya deniyorsunuz.
Yemek konusunda mutfaklarımız benzer olduğundan tat sorunu yaşamazsınız.Ayrıca bolca türk girişimci nedeniyle her yerde makul fiyatlara döner,tantuni,kebap bulabiliyorsunuz.Yine de Bakü'den ayrıldıktan sonra mola verdiğimiz yerde hijyenik durumun kötü olduğunu belirteyim.
Ülkede bolca güvenlik görevlisi olduğundan gezerken güvenlik ile ilgili bir sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.
Sonuç olarak Azerbaycan'ın karavanla rahatça gezilebilecek bir ülke olduğunu düşünüyorum.Size kolay gelsin.

Sn. Vata
Güvenlik sorun değil ise, kamp yeri veya park alanın da kalıp, gerektiğin de yemek ve istirahat yapabilirmiyiz. Buzdolabı ve depolarımız en az 15 günlük ihtiyacımızı karşılar, gıda türü alış-verişi Azerbaycan'da mı yoksa daha önce tedarikli olmamızı önerirsiniz.
Yol konusuna gelince, minibüslerin gidebileceği, yollar işimizi görür. İstesek de hız yapamayız, bardak-tabak kırılır.

İlginize tekrar teşekkür ederim.

Not: Azerbaycan’ın güneyinde ki Talis ormanlarını ve uzun ömürlü insanların yaşadığı köyleri görmek isterim.

Sn.Berkcan karavan yolculuğu yapmadığım için ilk sorunuza bir cevap veremiyorum.Sadece Azerbaycanlı kardeşlerimizin bize son derece içten davranmalarını esas alarak ve dil sorunu da olmadığından bir sıkıntı yaşamazsınız diye düşünüyorum.
Bakü'de öğrendiğim kadarıyla Azerbaycan'da az olan tarımsal topraklarda organik tarım yapılıyor.Bakü'de yediğimiz meyve ve sebzelerin tadı ve kokusu gerçekten çok güzeldi.Ancak gerek kuru gıda gerekse meyve-sebze bizden daha pahalı iken et fiyatları bize yakındı (kıyma=10 manat~29 TL).Türkiye'den tedarikli olarak yola çıkmak daha ekonomik olacaktır.Gereklilik halinde süpermarketler her tarafta bolca var.
Programınıza benim görmeyi çok isteyip de gidemediğim Talıs ormanlarını da eklemişsiniz.Size keyifli gezmeler dilerim.

Biraz önce yedek almadan Azb. konusunda tecrübelerimi, bir yandan Dünya kupası maçlarını seyrederken aktarmaya çalışıp, tam bağlamak üzere iken tüm yazdıklarım uçtu:

Sitenizde cevap verme süresi var mıdır, varsa ne kadardır?
"- Lütfen mesaj yazmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz."
Okudum, yasalarınıza! aykırı bir durum yok.

Nereye gitti yazdıklarım?
Yanlış bir tuşa da basmadım elbette.

Eğer bu başlığa bakan bir site yetkilisi bunu gerçekleştirdi ise, lütfen üyeliğime son veriniz.

Son derece yavaş çalışan sitenizin öncelikle bu soruna eğilmesi gerekir.

Kabahatin bende olduğunu dün anladım: Wordpress bloguma eski bir moto seyahatimi yazarken her dakika "Taslağa kaydedildi" notuna güvenerek yazmaya devam ederken ve tam sona gelmiş iken o esnada elimin "Escape tuşuna değmesi sonucu" nerdeyse başa döndü yazdıklarım.

Kabahat bende, ayrıca önceki mesajımdaki talebimi kabul etmeyen yönetici arkadaşa da teşekkür ederim.

Vata'ya başlıklarıe için teşekkür ederim. Fotolar oldukça kaliteli.Ben de bu akşam itibarı ile, yola düşüp, Batum-Kutaisi üzerinden Kazbegi ve devamında Vladikavkaz'a gidiyorum. Devamında ise Pyatigorsk, Kislovodsk ve Stavropol yapacağım. Dönüşte ise bir gece de Gürcistanın eski başkentlerinden Mtskheta da kalacağım. Sonra 3 gün Batum'da dinlenme. 13 -16 Temmuz arası Batum'da olacak varsa yazsın. Herkese iyi gitmeler ...

zorroid' Alıntı:
Vata'ya başlıklarıe için teşekkür ederim. Fotolar oldukça kaliteli.Ben de bu akşam itibarı ile, yola düşüp, Batum-Kutaisi üzerinden Kazbegi ve devamında Vladikavkaz'a gidiyorum. Devamında ise Pyatigorsk, Kislovodsk ve Stavropol yapacağım. Dönüşte ise bir gece de Gürcistanın eski başkentlerinden Mtskheta da kalacağım. Sonra 3 gün Batum'da dinlenme. 13 -16 Temmuz arası Batum'da olacak varsa yazsın. Herkese iyi gitmeler ...

Sn.Zorroid anlaşılan Kafkasları bayağı bir fethedeceksiniz.Fotoğraf ve bilgileri paylaşmanızı beklentisiyle size iyi yolculuklar dilerim.

vata' Alıntı:
Sn.Zorroid anlaşılan Kafkasları bayağı bir fethedeceksiniz.Fotoğraf ve bilgileri paylaşmanızı beklentisiyle size iyi yolculuklar dilerim.

Kafkaslar her zaman çekici oldu benim için. Geçen sene Ermenistan aldı tüm tatil günlerimi ama pişman olmadım. Umarım dönüşte sizin kadar olmasa da size yakın paylaşımlar yapabilirim.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,705
Kaydolan Son Üyemiz
cekmeceli

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR