.
@adigekuzeyli ,
Arkadaşların yukarıdaki hesapları ile hemfikirim ama isterseniz bir de konuya şöyle yaklaşalım;..
Yabancı forumlardan bir karavancı, 40 litrelik
kompresörlü buzdolabı için yazın 12 saatlik gündüz periyodunda 1/3 lük ortalama çalışma durumunu gözlemlemiş. (6 dakika çalışma ve 12 dakika ara şeklinde)
Bu oranın akşam periyodunda 1/4 e düşerek, toplamda 7 saat için, 50W/h sarfiyatlı bir dolabın günde ~30 Ampere ihtiyacı olduğunu söylemekte.
Akü compüteri ile desteklenmeden yapılan bu tespiti, ben de son 7 sene içinde aktif 2 sene üzeri yaptığım sahadaki tecrübem ile çekincesiz onaylıyabilirim.
Yalnız işin püf noktası
termoelektrik bazlı soğutucuların tahminime göre aralıksız çalışma zorunluluğunun, karşılaştırmayı anlamsız kılıyor olması.
Kısaca düşündüğünüz dolabın, kompresörlü cinsine göre ~3 misli fazla enerjiye lhtiyaç göstereceği kabul edilmeli.
Bu durumda dolap için yapmak istemediğiniz harcamanın düşündüğünüzden daha fazlasını, solar sisteminin ve akünün kapasitesini arttırmak için kullanmak zorunda kalacağınızı hesap etmelisiniz.
Tabi inverter kullanmayı düşünürseniz durum daha da sorunlu olacak.
Zaten bu cins soğutucuyla, karavan kelimesini beraberce ayni cümlede kullanmak bile inanın alışılmış birşey değil.
Ayrıca sizinkisi mini karavan ve her şeyiniz kısıtlı.
Çözümler de mini olmalı kanımca..
Peki başka ne çözüm olabilir ?
Ben 30 sene kadar evvel eşim ve iki küçük çocuğumla 6 hafta boyunca Amerikayı strafor buz kutusuna market ve motellerden aldığım buz veya buz torbalarını koyarak sorunsuzca gezmiştim.
Mini karavanınızda mutfak olanağınızın kısıtlı olabileceği açısından, soğuk su, kahvaltı hatta küçük öğünler için en azından bir kere bile böyle bir çözümü denenmeyi düşünmez miydiniz ? Hazır soğuk su için termos bile olabilir. Esnaf lokantaları da dolap ihtiyacınızı dolaylı olarak azaltabilir.
Banyo için uyguladığınız “Outsourcing” kısmen bile olsa, mutfak için neden olmasın ?
Milyonlarca Amerikalı da otomobillerindeki buz kutusuyla yollarda..
Kaybınızın olacağını sanmıyorum..
Bence tersi daha olası.
.