omer ıstanbul
Yeni Üye
Birçok internet sitesinden alışveriş yapıyorum isimleri karıştırmış olabilirim, gittigidiyor'dan çoktandır alışveriş yapmadım açıkçası.
Eğer sık sık gezecek ve bir yerde birkaç gün sabit kalmayacaksanız, 12v buzdolabı ve ufak bir akü yeterli oluyor. Öyle yüksek amperlere güneş panellerine vs gerek kalmıyor. Bir yerde 1 gece kalmak ve sürekli yolda olmak kaydıyla araç alternatöründen beslenen 60 amper jel akü + mobicool üstten kapaklı 12v kompresörlü buzdolabı ile hiç sorun yaşamadan günlerce gezebiliyorum.
Onun dışındaki termos, buz aküsü, peltierli dolap vs hepsini denedim. Yaz aylarında ve güneyde olmuyor, kesin
.
Tecrübelerim:
* Soğuk su için bir büyük şişe yerine 2-3 küçük şişe daha kullanışlı oluyor. Hem yer bulma hem de birinin devamlı soğuk kalması yüzünden.
* Yer bulunabilirse soğuk satın alınan su için plastik bir termos da faydalı olabilir.
* Domates, limon, muz, sarımsak, soğan, patates, ekmek yanında zaten kahve, avakado, zeytinyağı, reçel ve balı da buzdolabına sokmuyorum.
* Buzdolabına tam uyan plastik kutular yerleşim kolaylığı sağlamakta.
* Yola soğutulmuş yiyecekler hatta donmuş bir küçük su şişesiyle çıkmanın avantajları oluyor.
* Alışverişden evvel buzdolabının boş hacmını bilmek de yararlı olmakta.
30 litre yaz aylarında Akdeniz sahillerinde 2 kişi için en alt ama yine de yeterli bir hacım.
Fakat enerji yanında disipline de gereksinim var..
.
Maalesef arkadaşlar dolandırıldım.
Sahibinden gördüğüm ilanı aradım, ilan sahibiyle görüştüm, konuşmalar güven verdi, parayı gönderdim fakat satıcı ilanı kaldırdı, telefonlara ve mesajlara artık yanıt vermiyor.
Aslında suç tamamen bende. Waeco 30lt lik kompresörlü dolap ikinci elde 500TL ye alınmaz bunun bilinciyle hareket ettim fakat satıcı alacağına karşılık bu malı aldığı için fiyatı uygun tuttuğunu söyleyince basiret bağlandı ve 500TL den olduk.
Savcılığa suç duyurusunda bulunuyorum şimdi.
Bugüne kadar hiç başıma gelmedi, çok defa bu şekilde alışveriş yaptım. Şimdi içime şüphe düştü acaba bir yerlerden haram mı karıştı paramın içine. Beni esas üzen şey bu.
Velhasıl kelam halen 4 nal bir at ihtiyacım devam ediyor.
İnvertörün üstünde 300 yazıyor ama tam sinüsmü emin değilim. Ayrıca 150 amperlik akü zaten hem pahalı hem ağır benim düşündüğüm 65 amperdi 65 amper akü araç buzdolabına bir gece yetermi?Bim den aldığınız invertörün tam sinüs olduğundan eminmisiniz?Buzdolabı 12 volt la çalışıyorsa zaten invertöre buzdolabı için neden gerek duyasınız ki?Akünüz ne kadar büyük olursa o kadar iyi ama bir o kadar da ağır ve pahalı oluyor.Benim düşüncem, alternatörden de şarj edeceğiniz için 100-150 amperlik derin döngü agm aküler işinizi görür diye düşünüyorum.
İnvertörün üstünde 300 yazıyor ama tam sinüsmü emin değilim. Ayrıca 150 amperlik akü zaten hem pahalı hem ağır benim düşündüğüm 65 amperdi 65 amper akü araç buzdolabına bir gece yetermi?
47 Watt*10 saat gunde calissa = 470 Wattsaat
1 gun idare etsin diyorsaniz;
470/12*2=78Ah
Lamba , tel sarj vs derken 1 gun dayansin derseniz 100 Ah aku gerekir.
Aku yu sadece %50 bosaltacaksiniz.
Zaten 12V..Inverter gereksiz.
100 Watt panel gunde ortalama 6 saat iyi gunes gorse 300 Watt uretir. Paneli bence 150 Watt alin. Yaklasik 1 m2 panel.
Syn Akdeniz 45 ve sn Bartek bey, cevaplarınıza teşekkür ederim. Şu açıklamayıda yapmam gerekli galiba. Benimki karavan değil kango dan oluşturduğum Yazlık) mini karavan. Onun için birincisi yer sıkıntım var ikincisi ağırlık ve en önemlisi bütçe.
Benim kampım 10-15 günlük azami 1 ay. Buzdolabı yeterince yer kaplayacak Bu sene arka koltuğuda sökmeden yatak sistemini kurmayı düşünüyorum, yani yerim daha da daralacak. Dolabı invertörle kullansam dememdeki amaç 220 v da kullanırsam eko modu var 12v da öyle bir seçenek yok, eko modunda dahamı az enerji harcar diye 220 ile kullansam diye sormuştum.
Yukardaki açıklamalarımdan sonra; almış olduğum buzdolabı ve tel şarj jı için asgari almam gereken panel ve akü ne kadarlık olmalıdır? Alacağım panel gündüz dolabımı çalıracak ayrıca akünün gece boyunca harcadığı enerjiyi tamamlayacak.
Buzdolabını sabahları 3-4 saat güneş doğana kadar çalışmasını durdursam kapak açılmadığı sürece içindekiler ısınırmı?
Son olarak sizin bilgilerinize güvenerek tavsiye edeceğiniz panel ve bataryayı alacağım. Son ve net tavsiyesinizi bekliyorum saygılar.
Syn Akdeniz 45 ve sn Bartek bey, cevaplarınıza teşekkür ederim. Şu açıklamayıda yapmam gerekli galiba. Benimki karavan değil kango dan oluşturduğum Yazlık) mini karavan. Onun için birincisi yer sıkıntım var ikincisi ağırlık ve en önemlisi bütçe.
Benim kampım 10-15 günlük azami 1 ay. Buzdolabı yeterince yer kaplayacak Bu sene arka koltuğuda sökmeden yatak sistemini kurmayı düşünüyorum, yani yerim daha da daralacak. Dolabı invertörle kullansam dememdeki amaç 220 v da kullanırsam eko modu var 12v da öyle bir seçenek yok, eko modunda dahamı az enerji harcar diye 220 ile kullansam diye sormuştum.
Yukardaki açıklamalarımdan sonra; almış olduğum buzdolabı ve tel şarj jı için asgari almam gereken panel ve akü ne kadarlık olmalıdır? Alacağım panel gündüz dolabımı çalıracak ayrıca akünün gece boyunca harcadığı enerjiyi tamamlayacak.
Buzdolabını sabahları 3-4 saat güneş doğana kadar çalışmasını durdursam kapak açılmadığı sürece içindekiler ısınırmı?
Son olarak sizin bilgilerinize güvenerek tavsiye edeceğiniz panel ve bataryayı alacağım. Son ve net tavsiyesinizi bekliyorum saygılar.