Wieliczka Tuz Madeni
Belki anımsarsınız, Romanya'da Cluj Napoja (Kaloşvar)yakınlarındaki
Turda Tuz Madenini es geçmiştik. Bunun nedeni işte bu madene gitmeyi planlamış olmamızdı. Umarım hata etmemişizdir.
Vieliçka, Krakov'a 25 kilometre uzaklıkta, büyükçe güzel bir parkın içinde yer alıyor. Etrafında oteller, kafeler ve hediyelikçiler sıralanmış. Artık ilk gördüğüm otoparka dalmayı bıraktım, madenin girişine iyice yaklaşmak in parkın içindeki ücretli otoparkı tercih ediyorum.
İçinde astım tedavi merkezi ile madene ait ayrı bir bölümün bulunduğu parktan girişe kadar biraz yol var.
Madene Krakow’dan turlar düzenleniyor; ulaşım içinde 150 Ziloti dolayında. Özel gelirseniz sıraya girip (dil seçimi yaparak tabi) biraz bekleyerek, rehberli tura 80 Zlotiye katılıyorsunuz. (ayrıca bir de fotoğraf çekme ücreti var)
Maden milyonlarca yıl önce denizin altındaymış, sonradan su yüzüne çıkmış. 700 yıldır tuz çıkan madendeki tuz gölünün tuzluluk oranı % 33 % imiş. Günde 15 ton kaya tuzu elde ediliyormuş.
Tuz, tarih boyunca her tür gıdayı ve çeşitli malzemeleri saklama aracı olarak kullanıldığından, ayrıca birçok sektörde (örneğin dericilik) temel madde olduğundan, zamanında son derece değerli bir madenmiş. Maaşların tuzla ödendiği dönemler olmuş. İngilizce’de “maaş” anlamındaki “salary” sözcüğünün kökeninin “sale-salt,” yani tuz olduğu söylenir.
Böyle kale kapısı gibi bir noktadan merdivenlere doğru ilerliyoruz.
İçerisi oldukça soğuk. Yaz kış 14 derece. Üstümüze bir şeyler almamız tavsiye ediliyor.
Tuzun nasıl çıkarılıp yukarıya aktarıldığı temsili canlandırma yoluyla anlatılıyor
64 metre derinlikte 1.kattayız.
Tuzdan heykellerle karşılaşıyoruz. Efsaneye göre, Leh kralının Macar prensesi Kinga’ya evlilik teklifini anlatan tuzdan heykel: madenci tuzların arasından çıkardığı yüzüğü prensese uzatıyor.
Madenin toplam derinliği 340 metreymiş. Biz 135 metreye kadar ineceğiz. İniş ahşap merdivenle, çıkış hızlı asansörle. Toplam 378 basamak. Eskiden tuzdan yapılmış merdivenler çöktüğü için sonradan ahşaba çevrilmiş. 300 km tünel var. Bütün sistem ahşap payandalarla destekleniyor, zira bu neme demirin dayanması mümkün değil.