Ynt: Arabayla Gürcistan Batum Gezisi
zarathos06' Alıntı:
Arkadaşlar batumdan ticaret yapmanın yolu nedir ? Yani girişlerde türk tarafından yada gürcü tarafından araçlarınız aranıyormuu ? bu konuda lütfen kesin ve net bilgisi olan yazsın rica ediyorum
Nasıl bir araçtan bahsediyorsunuz binek mi ticari araç mı ? Ben hususi ruhsatlı, kapalı kasa Fiat Ducato ile dört senedir girip çıkıyorum,Türkiyeden çıkarken bakan eden yok,Gürcüye girerken bakmış olmak için usulen kafalarını uzatım "Tamam efendi geç" diyorlar,yine Gürcüden çıkarken yine usulen bakmış gibi yapıyorlar,Türk tarafında ise gümrüğe geldiğin saate bağlı olarak farklı davranıyorlar,şayet gümrükçülerin hoşlanmadığı gece 12- 04 arası gelirsen ince ince arıyorlar çünkü seni ya gece aleminden yada kumardan dönen kişi kabul ediyorlar veriyorlar eziyeti.yok akşam üstü 16-17 saatlerinde gelirsen şöyle bir bakıyorlar,içki sigara var mı soruyorlar,yalandan arabayı kontrol ediyorlar hoş geldin deyip Türkiyeye geçmiş oluyorsun.
Bu durum ticari olmayan araçlar içindi.
Türkiyeden çıkışta yani Sarp kapısında ve Gürcü giriş kapısı Sarpide Yolcu otobüslerini büyük yolcu minibüslerini,kamyonları didik didik arıyorlar,aynı durum tersine Gürcüden çıkarken de oluyor.
Gümrük kontrol elemanları insan sarrafı olmuşlar,konuşanın ses tonundan eveleyip gevelemesinden,vucut dillerinde yalan söyleyip söylemediğini anında anlıyorlar.
Ben ilk çıkıştan sonra Gürcistandan tekrar Türkiyeye ilk girişte Minibüsün içine bakar bakmaz duvar iç kaplamaların ı kim yaptı diye sordular kendim yaptım deyince benim aracı hemen RONTGEN kontrolüne yolladılar,bunu bir dosya yapmışlar daha sonraki girişlerde benimle konuşmalarından anladım ve bana çok faydası oldu.Gümrüğe gelince O İzmirli hoş geldin bir şey var mı diye sorduklarında yok dediğimde biliyoruz rontgen filminde zaten temizdi diye şakalaşıyorlardı.
Su Küçüğün Yol Büyüğün' Alıntı:
merhaba konuyu gördüm içimdeki batum hevesi kabardı ;D benim aracım bir pickup gelirken fazla mazot alabilirmiyim ordan bidonla falan? ve pasaport gerekiyormu yoksa sadece kimlikle sınırı geçebiliyormuyuz? şubat ayında hopaya gitmeyi düşünüyordum oradan batuma geçmem şart oldu
Gürcistanda mazot bize göre epey ucuz.Bundan dolayı Gürcistana bomboş depo ile girip dolu depo ile çıkmak gerekir(Ben hep böyle yapıyorum).Gürcüden Türkiyeye girerken bizim gümrük mevzuatına göre yanında taşıdığın mazotu beyan edeceksin ve litre basına Türkiye fiyatı kadar fark vereceksin yani mazotu sanki Türkiyeden almış gibi mal olacak sana.
Bu mevzuat ama uygulamada 50-60 litreden fazla geçirmezsen göz yumuyorlar.
Çok önemli bir şey var:SAKIN OLA RÜŞVET TEKLİF ETMEYİN HELE HELE GÜRCÜ MEMURLARINA SAKIN OLA TEKLİF ETMEYİN ANINDA KODES. Zaten bunu gerektirecek bir şey de olmuyor