basturk
Ana Kamp
70 günlük Hindistan yolculuğu ardından bütün bir yaz mevsimini Kuzey Ege'de deniz kıyısında dinlenerek geçirip kış geldiğinde ise bir Latin Amerika yolculuğu yaparım diye düşünüyordum ama öyle olmadı.
Bir kaç ay dinlenmiş olmak sanırım beni yeniden büyük bir yolculuğa başlamaya itti. Avrupa haritasını açıp şöyle bir bakınca nereye kadar arabayı sürerim diye düşünürken, Portekiz kıyılarına kadar olabilir dedim ve kafamda bir program oluşturdum.
Oluşan programdan sonra 81 ilin tamamını gezdiğim arabanın bana bu yolculukta da eşlik etmesini istedim. Arabayı yolculuk için hazırlamak için öncelikle lifte kaldırıp tüm bağlantı ekipmanlarını, frenlerini gözden geçirdikten sonra arka amortisörlerini değiştirmeye karar verdim. Amortisörlerle birlikte arabanın sıvı ve filtre bakımlarını da hallerderek yolculuğa hazır hale getirdim. Bu aracı uzun yıllardır uzun yollar için kullanıyorum, kendisi küçük lakin uzun yolculuklarda oldukça keyifli bir araç.
Bölüm 1 - Uzun yolculuğa başlangıç (Yunanistan)
Yolcuğu başlamak için tüm hazırlıklar tamamlandı, muhakkak eksikler olabilir ama yolda tamamlarız diyerek yola düştüm. Evime sadece 50 km uzaklıkta olan İpsala gümrük kapısına girdiğimde oldukça kalabalık olduğunu gördüm. Bu kalabalık evdeki hesabın çarşıya uymayacak olduğunu anladım. Bir kaç saat bekleyiş ardından Yunanistan gümrük kapısından çıktığım gibi her zaman olduğu gibi otoyola değil yan taraftan köy yoluna bağlanarak Dedeağaç üzerine doğru gitmeye başladım.
Dedeağaç içinde biraz alışveriş yaptıktan sonra yine otoyol kullanmadan yola devam ettim. Otoyol aksine Yunanistan'da özellikle bu bölüm biraz virajlı, biraz dar ve oldukça eğlenceli. İlk hesapta Selanikte kalırım diye düşünürken, gümrük kapısı nedeniyle Kavala'da kalmaya karar verdim.
Kavala yaşadığım yere oldukça yakın ve benimde sevdiğim bir şehirdir. Deniz kıyısında bulunan bu tarihi şehir, uzun yıllar Osmanlı imparatorluğunun hâkimiyeti altında olduğu için o dönemde Balkanlar için önemli bir merkez olarak sayılabilir.
Osmanlı döneminde yapılmış su kemerleri ve aynı dönemde genişletilmiş Bizans kalesi şehirdeki önemli tarihi yapılardandır.
Kavalaya girince arabamı genelde Halk plajı karşısındaki ücretsiz otoparka bırakırım. Sizde park yaparken oldukça dikkatlli olun çünkü trafik cezaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Arabamı park ettikten sonra, sahilde yaptığım yürüyüş ardından su kemerlerinin yanından eski şehirde yürümeye başladım.
Günümüzde modern Mısır'ın kurucu olarak bilinen Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın evi de burada bulunmaktadır.
Gümrük kapısı eve ne kadar yakın olsa da, sıcak hava, virajlı Yunanistan yolları ve gümrükte kaybedilen zaman beni yormuş olacak ki, akşam yemeği ardından derhal dinlenmeye koyuldum ve yarın ki yolculuk için enerji toplamaya başladım.
Gezi notları hariç Kavala için bir kaç öneri yapmak gerekirse, Kavala Kurabiyesi için Anastasia tercih edilebilir. Anastasia merkez dışında bir benzinlikte işletme sahibidir, gidecekler için kredi kartı geçmediğini hatırlatayım.
Gün içinde Kavala'da soğuk bir içecek istiyorsanız Ginger urban oldukça iyi olabilir.
Akşam yemeği için Balaouro balık restoranını tercih ediyorum, şehrin giriş bölümünde yer alıyor, fiyatları ortalama olarak güzel ve deniz kıyısında balık yemek keyifli.
Yolculuğun birinci bölümünü video olarak izlemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Kanalıma abone olursanız ayrıca sevinirim.