Amatör Lisansım Olmadan Amatör Telsiz Kullanabilir miyim?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yerbezi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 127
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 132,838
Ynt: Amatör Lisansım Olmadan Amatör Telsiz Kullanabilir miyim?

Suha bey ;
Öncelikle günaydın diyeyim ..
Evet kim ne kadar destek oluyor mevzusuna gelince maalesef ben 2000 yılında amatörlüğe müracaat ettiğimde birşey görmüştüm
Röle'de konuşurken MANDAL üzerinde yatan amatörler , sırf bunun için amatör olmak ve birilerine birşeyler öğretmek istedim ama olmadı İzmir'deki imtihana ( BODRUM'dan ) yetişemedim

Daha sonra mecburen Belgeyi almak mecburiyetinde kaldım , bazı detaylar ve bürokrasi yüzünden..
Fakat birşey gördüm maalesef ki her amatör olmasa bile çoğunluk , gerçek radyo amatörü değil , ben zaten amatörüm demiyorum , çünkü artık bu yaştan sonra yapmıyorum , benim amatörlük devrim geçti , ben o koltuğu bırakalı yıllar oldu ,

Anten kesmeyi en son 1992 de ( alüminyum duş borusu , TV verici anteni ile ) bıraktım ( gerçi hala damlarda dolaşıyorum ama ) fakat hemen hemen hiç bir amatörden elle tutulur bir bilgi öğrenemedim ( bazıları hariç ) ve mecburen deneme yanılma yönetmine devam ederek proje geliştirmeye başladık.( zaman kaybı )

öğrendiklerimde muhakkak birşeyler eksik oluyor , tam olarak neticeye gidemiyoruz.. peki bu arkadaşlar yılların amatörü oldukları halde
niye durum böyle , kanun ve yönetmelikler de ise durum daha vahim , kanun okumayı ve VİRGÜL'ün konduğu yeri anlamayı bilmiyor arkadaşlarımız.

Bize okulda öğretilen ilk konu ( KAMU HUKUKU ) Kanunlarda virgül'ün yeri çok önemlidir.. demişlerdi ( 1976 Mart )

Ben Telsizciyim , 1976 dan bugüne Profesyonel olarak çalışıyorum., 1968 de başladığım Sanat enstitüsü eğitimine eklemeler yaparak hala devam ediyorum...

fakat eğittiğim ve öğrettiğim kişiler telefonla dahi teşekkür ettiği halde , hiç bir amatör bir SAĞOL dahi demedi...
fazla yazmayayım.. birileri alınabilir...
Saygılarımla

Etiketler

1-Amatör telsiz rölelerinde günün sadece belli saatlerinde (21:00-24:00) belli kişiler sohbet eder.

2-Konuşulan konular bellidir. Konuşmanın %70'i "beni nasıl okuyorsun? (amatör jargonunda beni iyi duyuyormusun?) duyuyorum, hafif parazit var, elimde el cihazı var, koltuktayım vb... Dinlemek size birşey verir mi ? Hayır....

3-Amatör değilseniz ve bu işe biraz heves etmişseniz, doğal olarak ne yapmak istersiniz? Mandala basmak ve birileriyle konuşmak. Daha sonra bu işin sizi sarması, bu işe olan hevesinizin artması ve ardından "ya hu ben neden amatör olmayayım ? hadi bu işe bende soyunayım" demektir hayatın doğal akışı... Ama gel gelelim cihaz almanız, alıp mandala basmanız yasaktır. Önce amtör olacaksın, sonra cihaz alıp mandala basacaksın. İyi de kardeşim, belki bu iş beni sarmayacak, denememe heves etmeme bile fırsat vermeden neden kendimi eziyete sokup o (saçma sınava gireyim), neden değeri iyi bir notebook, iyi bir GSM telefonundan aşağı kalmayan bir cihaz alayım... En azından rölelerden biri bence amatör aday adaylarına heveslerini almaları, deneme konuşmaları yapmaları için serbest olmalıdır. Söz konusu bu serbest kanalda deneğimli amatör arkadaşlarla konuşup onların yönlendirme ve heveslendirmelerine tabi olmalıdırlar...

4-Amatör arkadaşlar kusura bakmasın ancak, mevcut kanun, mevcut yönetmeliklerle ve özellikle kendi kişisel davranışlarıyla ülkemizdeki amatör telsizci sayısını arttıramazlar. Bu konuda hazırda bir dernekleri var. Bu dernek vasıtasıyla amatör telsizcilik kanunundaki bir dizi değişikliğe ön ayak olmaları gerekmektedir. Çünkü dernek olarak hareket ederlerse daha etkili sonuç alabilirler.

4-Mevcut kanunlara gelince, söz konusu kanunlar elbette kamu düzenini sağlamak adına olmalıdır ve doğaldır ki vardır. Ancak günümüzde sivil kişilerin serbestçe kullanımına açılan iletişim araçları öyle bir seviyeye gelmiştir ki telsiz kullanımı bu araçlar arasında en son sırada kendine yer bulabilmektedir. GSM sistemi dijital alt yapıya sahip mini telsizlerdir. Kapsama alanı tüm dünya olmuştur. 3G teknolojisiyle görüntülü iletişime imkan tanıdığı gibi görüşmek istenen insana nokta çağrısı yaparak görüşmeye kişileri çağırma imkanı vardır. Skype, MSN, yahoo gibi internet tabanlı iletişim yazılımları dünyanın her yeriyle sesli, görüntülü ve belge transferine imkan veren görüşme imkanı sağlamaktadır... Bu durumda telsizin tüm bu iletişim araçları arasındaki yeri doğru tespit edilmelidir.

5-Telsizcilik veya Amatör telsizcilikten amaçlanın ne olduğu, bu iletişim aracının topluma, kamu yararına ileride ne gibi bir katkısının olabileceği enine boyuna iyi değerlendirilip, ardından bu iletişim araçlarının toplum tabanında kabul görmesi için gerekli kanuni ve yasal düzenlemeler yeniden düzenlenmelidir.

6-Acilen...... kim kiminle ne konuştu? Hangi çerçevede konuştu? gibi sanki her telsiz kullananın kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek potansiyel bir düşman gibi algılatıldığı, konuşanların bir birine denetletildiği, insanların bir birinden konuşmaya çekindiği ve en önemlisi insanların bir diğerini ihbar etmeye zorlandığı mantık terk edilmelidir. Bu zihniyet evlerde en modern iletişim aracının pilli radyo ve siyah beyaz televizyon olduğu soğuk savaş yıllarında kalmıştır.

Bazı çevrelere karşı kırıcı sözler sarf ettiysem veya haddimi aşarak sert bir eleştiride bulunduysam amatör arkadaşlarımdan peşinen özür diliyorum. Mevcut sistemin onları da dar bir çerçevede hareket etmeye zorladığının altını özellikle çizmek istiyorummm....Sevgiler saygılarımı sunuyor, emeği bulunan tüm değerli amatör telsizci arkadaşlarımı muhabetle kucaklıyorum..

Süha bey merhaba;

Telsiz ve radyo amatörleri cemiyetinin Giresun şubesinin bilgilerini aşağıda veriyorum.kendileri size teorik ve pratik konularda yardımcı olurlar.

Bir kaç sene evvel sel baskını ile ilgili bölgenize gelmiştim.Amatör arkadaşlarlada görüşmüştük. benden de selam söyleyin

Ömer YENİGÜN Hacısiyam mah.Lale sok.No:23/1 0537 3248464 Özel İdare Lojmanları 28200 GİRESUN

Herkese selam,
Forumda bu konuda yeniyim. Telsizlerle ilgili birçok konuyu saatlerce inceledikten sonra aradığım konu başlığını buldum. 3. sayfadan 6 sayfaya atladığım için kusura bakmayın, ama bir an evvel sorumu sormak ve problemimi anlatmak istiyorum. Yanıt veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Bundan 3 sene evvel Libya'da çölde kullandığımız bir çift Kenwood TK-2217 model telsizi de yanıma alarak yurda kesin dönüş yaptım. Orda çok uzun mesafelerde çok rahat kullanmakta idik. Hatta denizi göremediğimiz halde, denizdeki italyanca konuşan gemilerin bile konuşmalarını yakalıyorduk. Yurda dönerken, o hengamede gümrükten öylece geçtik. Daha sonrada herhangi bir işlem yapmadım. Telsizin pilleri de iyice bitmişti ama ilk sene (2009-2010) açtığımda, ambülans ve acil sağlık hizmeti verenlerin konuştuğu bir kanal dışında hiçbir kanaldan ses alamıyordum, bazılarından ise ne olduğu belli olmayan çok parazitli hışırtılar geliyordu. Bir ara izin verilen Kenwood telsiz modellerine baktım, içlerinde bulamadım. Bende başım derde girmesin diye kaldırıp bir kenara koydum. Zaten pilleride mefta durumdaydı, şarj olmuyordu vs.
Gelecek sene için ADB sınavına girmek için çalışıyorum, tabii akabinde de AMT sınavını da düşünüyorum. Bu telsizin TR'de kullanım izni var mı, varsa kimler kullanabilir, benim bunu kullanabilmem için hangi belgelere sahip olmam lazım. Birde 2 sene boyunca kullanmama rağmen aletin teknik ayrıntılarını bilsemde neler yapabileceğini bilmiyorum. Bu aleti tanıyanlar alet hakkında bana biraz detaylı bilgi verebilirler mi!? Birde bu alet TR de yasaksa, torbaya sarıp bir saksının içine mi gömmem lazım!?:smiley:
Teşekkürler.

Birde amatör telsiz sınavı ile KMT(kısa mesafe telsiz) sınavı ayrı ayrı konular mı? Ayrı konularsa farkları nelerdir?

Merhaba ;
AMATÖR telsiz sınavı ile
KMT ( SRC ) telsiz sınavı birbirinden çok farklıdır
Birisi KARA ve AMATÖR RADYO ( Telsiz ) belgesidir
Diğeri DENİZ ( Marine ) Telsiz Operatörlüğü belgesidir.
İkisinide alırsanız KARA da AMATÖRler ile , Denizde Tekneniz olur ise KARA veya DENİZ istasyonleri ile görüşürsünüz..

Description:Model: TK-2217 / 3217
Frequency range:
TK-2217: 136-174MHZ ( TAHSİS GEREKİR ) Amatör olarak kullanabilirsiniz
TK-3217: 400-430MHZ/440-480MHZ ( TAHSİS GEREKİR ) Amatör olarak kullanabilirsiniz ( MODİFY edilerek )
Output power: 5W /4W
Number of Channels: 128 channels
FleetSync PTT ID and Selective Calling
Internal VOX enables hands-free operation
Voice scrambler (voice inversion scrambling)
Meets Mil-Spec 810 C, D, E (includes "blowing rain" spec)
Meets international performance/environmental standards IP 54/55
Built-in CTCSS/DTCS
LCD display
Size: 54X122X33mm

Başka sorunlarınız için web sitemizde sorular ve sorunlar bölümünü kullanabilirsiniz
Görüşmek üzere

Cevabınız için çok teşekkürler. Yalnız şu "tahsis" olayını anlamadım. Biraz açıklama yaparsanız sevinirim.
Saygılar..

kurumlar ve amatörler kendilerine tahsis edilmiş frekanslarda görüşür.
Siz bir telsiz bulup içine istediğiniz frekansı yükletip kullanazsınız.Amatör belgeniz varsa amatör frekansı programlatıp kullanabilirasiniz.KMT belgeniz olsa dahi el telsiziniz teknenin tonalito(ruhsatı)kayıtlı değilse onu da kullanazsınız kanunlara göre

saygılar

T.C. vatandaşı olarak herhalde T.C. kanunlarına uymak zorundayız. Burada ne yapamayacağımı değil ne yapabileceğimi öğrenmek için yardım istedim, tabii ki kanunlar çerçevesinde de neler yapabilirim onu öğrenmeye çalışıyorum. Herhangi bir yerden herhangi bir telsiz de bulmuş değilim, Türkiye'de kullanılması yasak mı değil mi, değil de kısıtlı ise hangi şartlarla kullanılabileceğimi öğrenmek istiyorum. Yorumunuz/cevabınız(?) bayağı, yanlış anlaşılmaya yol açacak kadar agresiv onu da belirteyim. Ayrıca yüksek tahsilli ve 44 yaşında biri olarak bugüne kadar ne sınavları alnımızın akı ile verdik, eğer herhangi bir sınava girip belge almak gerekiyorsa da onu da yaparım, benim için sorun olmaz. Yeter ki iyi niyetli olarak sorduğum bu soruya, gene iyi niyetli ve bilgi verme amaçlı kişilerden alacağım cevaplara göre ne yapıp ne yapacağımı öğreneyim.
Sgl..

cevabımın başına mesela diye başlasam agrasyon ortadan kalkarmı?

amatör telsizcilik sınavı hayatınızda gireceğiniz en kolay sınavlardan biridir.

saygılar

Peki, o zaman baştan başlayalım! Ne de olsa burda kelimelerle birbirimizi dövme amaçlı olarak yazışmıyoruz. Felsefi konuların konuşulduğu, yazıldığı bir ortam da değil, birbirimizi hırpalamayalım!:smiley: Benim öğrenmek istediğim şunlar:
Elimdeki bu telsiz belli frekanslarda çalışıyor zaten. Ali beyin de dediğine göre tahsis edilen frekanslar amatörlerce kullanılabiliniyor!? Şimdi sizinde yazdığınıza göre, nasıl sabit frekanslarda çalışabilen bir cihaza frekans yükletiyoruz? Tahsis kelimesini, bazı frekanslar amatörlere tahsis edilmiş, amatör olan herkes bunları kullanır mı diye anlayacağız, yoksa bunların içindeki frekanslardan bazı frekanları özel olarak tahsis ederek mi alıyoruz, kullanıyoruz, diye mi? Verdiğiniz cevaplara göre aklım iyice karıştı!? Frekanslar içinde kriptolar mı var veya birkaç kişi aynı frekansı kullanırken birbirilerini duyamıyorlar mı? Yani cep telefonları gibi birçok kişi aynı frekansı kullanırken bazıları sadece birbirlerini mi duyuyorlar!? Bu forumdaki birçok yazıyı okudum, tabii bu konularda cahil olduğum için sadece okumakla kalıyorum ve karışık verilen bilgileri bir araya toplamaya çalışıyorum, aklım daha da karışıyor. Birçok teknik kelimelerden ve konulardan konuşuyorlar cihazları tanımlarken, frekans, tonlama vs gibi. Frekansı, kriptoyu biliyorum ama diğerleri ne oluyor? Mesela benim bahsettiğim cihazın kullandığı frekansların belli bir aralığına, okuduğum telsizle ilgili kanunlar ve mevzuatlarda izin verilmiş! Diğer izin verilmeyen frekansları ne yapıyoruz o zaman? Siz bana en iyisi bu konularda derli toplu teknik bilgi alabileceğim bir yer veya bir kitap önerin de sizinde benimde kafamız ağrımasın!? :smiley:
Sygl...

dafr' Alıntı:
Peki, o zaman baştan başlayalım! Ne de olsa burda kelimelerle birbirimizi dövme amaçlı olarak yazışmıyoruz. Felsefi konuların konuşulduğu, yazıldığı bir ortam da değil, birbirimizi hırpalamayalım!:smiley: Benim öğrenmek istediğim şunlar:
Elimdeki bu telsiz belli frekanslarda çalışıyor zaten. Ali beyin de dediğine göre tahsis edilen frekanslar amatörlerce kullanılabiliniyor!? Şimdi sizinde yazdığınıza göre, nasıl sabit frekanslarda çalışabilen bir cihaza frekans yükletiyoruz? Tahsis kelimesini, bazı frekanslar amatörlere tahsis edilmiş, amatör olan herkes bunları kullanır mı diye anlayacağız, yoksa bunların içindeki frekanslardan bazı frekanları özel olarak tahsis ederek mi alıyoruz, kullanıyoruz, diye mi? Verdiğiniz cevaplara göre aklım iyice karıştı!? Frekanslar içinde kriptolar mı var veya birkaç kişi aynı frekansı kullanırken birbirilerini duyamıyorlar mı? Yani cep telefonları gibi birçok kişi aynı frekansı kullanırken bazıları sadece birbirlerini mi duyuyorlar!? Bu forumdaki birçok yazıyı okudum, tabii bu konularda cahil olduğum için sadece okumakla kalıyorum ve karışık verilen bilgileri bir araya toplamaya çalışıyorum, aklım daha da karışıyor. Birçok teknik kelimelerden ve konulardan konuşuyorlar cihazları tanımlarken, frekans, tonlama vs gibi. Frekansı, kriptoyu biliyorum ama diğerleri ne oluyor? Mesela benim bahsettiğim cihazın kullandığı frekansların belli bir aralığına, okuduğum telsizle ilgili kanunlar ve mevzuatlarda izin verilmiş! Diğer izin verilmeyen frekansları ne yapıyoruz o zaman? Siz bana en iyisi bu konularda derli toplu teknik bilgi alabileceğim bir yer veya bir kitap önerin de sizinde benimde kafamız ağrımasın!? :smiley:
Sygl...

Merhaba ;

Öncelik ile söylediğim konuyu cevaplıyayım ;
TAHSİS : sınırlama, belirtme, aralık , kontenjan gibi ortak kelimelerin içinde bulunduğu duruma uymasıdır.

Frekans tahsisi : Kişilere ( kurumlara ) , belge ile konuşulan frekanslara , yapılan işe veya hizmete göre
ulusal frekans planlama tablosu içinde bulunan ( yelpaze ) bölümlerdeki frekansların bu tanımlara uyan kişi ,
kuruluş , firma , hizmet , hobi , asayiş , sağlık , itfaiye , doğalgaz vs. gibi niteliklere sahip tüm kullanıcıların frekanslarının bulunduğu bölümlerin adına TAHSİSLİ FREKANS adı verilir.

Konvansiyonel adı verilen Programlanan telsizler genellik ile TAHSİSLİ frekans kullananların elinde olan ve kullanılan cihazlardır , bunun sebebide , bilmeyen kişilerce kurcalanmasının önüne geçilmesidir.

Frekans karmaşası yaratmamak için her hizmetin FREKANSI ve BANDI ayrıdır.

Burada bunları yazmak saatler alacağı için isterseniz web sitemizdeki sorular ve sorunlar bölümüne bir göz attığınızda merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Frekans , Tone , Frekans başına düşen görüşebilecek kullanıcı adedi. gibi konuları hatta hangi cihazların hangi frekanslarda konuştuğunu bu konudaki sayfalarda bulabilirsiniz.

Görüşmek üzere
saygılarımla

En iyi yol kıyı emniyetinin açtığı sınavlara girip amatör telsiz belgesini almanız sonra amatörlere ayrılmış olan frekanslarda aktif olmanızdır.Amötörlere ayrılmış frekanslar bant planında belirtilmiştir.

SAyın Darf

telsizcilikle ilgili netleşmeyenkonular için derneğimizi ziyaret edip bilgi alabilirsiniz.

Hangi vilayette otuyorsanız size TRAC ın ilgili şubesine yönlendirebilirim.

Bence sizi kimsenin yönlendirmesi değil , sizin kendi kendinizi yönlendirmeniz gerekiyor.

3 soru var ortada

1 - Tek başıma karar verecek kadar bilgilimiyim..!!!
2 - Bana akıl verecekler ne kadar bilgili..???
3 - Ben Telsizci olmayı istiyormuyum...!!!..???

Eğer sonuçta sadece 3. soruya EVET cevabınız var ise

2 Şık var ...

birincisi LİSANSSIZ TELSİZER
ikincisi LİSANSLI ( amatör ) TELSİZLER

işte çözüm bu kadar basit...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,616
Kaydolan Son Üyemiz
doggukann

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR