Amatör Lisansım Olmadan Amatör Telsiz Kullanabilir miyim?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yerbezi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 127
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 132,841

Etiketler
Ynt: Amatör Lisansım Olmadan Amatör Telsiz Kullanabilir miyim?

Sonunda belgeyi almayı başardım. TA9AMP 73 ler :smiley:

arkadaşlar merhaba. telsiz hakkında bilgisi olmayan bir kişiyim ama hazırcılık yapıp hemen soru sormak yerine biraz döküman inceledim, KET yönetmeliğini ve ardından Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğini okudum. kafamda netleşmeyen bir şeyi size sormak istiyorum. Halk Bandı üzerinden telsiz iletişimi yapmak için, standarda uyan bir cihaz alıp belirlenen frekans aralığında kullanmak serbest öyle değil mi ? Ruhsat ya da Frekans tahsisi gerekmediği yazılı.

Peki bu durumda, Amatör Telsizcilik belgesi almanın avantajı ne? çok daha geniş frekans aralıklarında ve değişen güçlerde telsiz kullanabilmek mi ? yani amatör belgesi almadan da CB standardında bir cihazı alıp diğer insanlarla haberleşemez miyim ? ben bu olayı kavrayamadım galiba.

Değerli Paracelsus

Evet doğrudur; Halk Bandı telsiz cihazları lisans ve ruhsat kapsamında olmayan cihazlardır.
Standartları gereği bu cihazlar:
26.965 / 27.405 MHz aralığında 40 Kanal, 4 Watt çıkış gücüne sahip cihazlardır ve sadece bu özelliklere sahip olan cihazlarla görüşebilirler.
Amatör Radyo Lisansı olan operatörlerin kullanmış oldukları cihaz ve frekanslar tamamen farklı olup Halk Bandı cihazlar amatör bandlarda görüşme yapamazlar.
Her ne kadar VHF ve UHF frekanslarında görüşme mesafesi kısa olsa da HF (Kısa Dalga) üzerinden yapılan görüşmeler kıtalar arası tabir edilecek türdendir.

Amatör Bandlarda yalnızca Amatör Telsizcilik Lisansı sahibi operatörlerle görüşme yapılır ve görüştüğünüz kişiyi çağrı işaretiyle tanırsınız.Çağrı işaretleri Ülkemizde Kıyı Emniyeti tarafından verilmekte ve yalnızca yetki verilen kişi tarafından kullanılmaktadır.
Dolayısıyla Callbook'a kişinin çağrı işaretini yazmanız, hakkında bilgi edinmeniz için yeterli olacaktır.

Buna karşın Halk Bandı için herhangi bir denetim sözkonusu olmayıp; konuştuğunuz kişinin kendisi hakkında söylediklerine inanmak tamamen sizin insiyatifinizdedir.

Çok teşekkür ederim, gayet açıklayıcı oldu cevabınız.

ATMACA53' Alıntı:
Sonunda belgeyi almayı başardım. TA9AMP 73 ler :smiley:

Hayırlı uğurlu olsun sizin gibi telsiz haberleşmesini legal yapanları aramızda görmek sevindirdi.
İLLEGAL TELSİZ KULLANIMINA HAYIR

Herkese merhaba
Günlerdir buraları okuyup bu konuyu anlamaya çalışıyorum, umarım doğru anlamışımdır, yanlışım varsa düzeltin.

Halk bandı telsizleri kullanmak serbest, amatör lisansı ve cihaz ruhsatına gerek yok.
Bu durumda eski kullandığım CB telsizi çıkarıp kullanabilirim. (Ruhsatını yenilemediğim için Ulaştırma Bakanlığında torbaya koyup mühürlemişler ve geri vermişlerdi, mühürlü duruyordu)

PMR yani 446 mhz frekansını kullanan telsizler de aynı şekilde serbest ve lisans gerektirmiyor. 136-174/400-480Mhz dual bant telsizleri bu frekansta kullanmak serbest (yakalanmadığım sürece).

136-174/400-480Mhz dual bant telsizleri serbestçe kullanmak için Amatör lisansı almak gerekli. ( Frekans tahsisi konusu ise bu cihazın frekans aralığında kullanıcıya bir frekans veriliyor ve o frekans kullanılıyor)

Umarım doğru anlamışımdır. Yanlışlarımı düzeltin lütfen.

Ynt: Amatör Lisansım Olmadan Amatör Telsiz Kullanabilir Miyim?

Konu hakkında hiç bilgim olmadığı için, size danışmak istiyorum:

Dağda, bayırda, yolda vs. acil bir durum esnasında, telefonun işe yaramadığı koşullarda, yedek haberleşme olarak kullanmak üzere bir telsiz almak istiyorum.

Birincisi; Yukarıda bahsettiğim kullanım koşulları CB, PMR gibi sınıflardan hangisine giriyor? Bu ayrıcalığı kullanabilmem için sınava girip, belge almam kanunen şart mıdır?

İkincisi; İlgili sınıf kapsamında iş görecek marka/model hangileridir?

Ve son olarak; Hem araca anten takmadan, hem arazide elde kullanabileceğim birleşik mobil bir cihaz var mıdır?

Cevaplarınız için peşinen teşekkürler.

Sevgiler,
Serhan

Serhan bey ;
Günaydın iyi pazarlar.

Dağda, bayırda, yolda vs. acil bir durum esnasında, telefonun işe yaramadığı koşullarda, yedek haberleşme olarak kullanmak üzere bir telsiz almak istiyorum. ( KİMİNLE , NEREDEN EREYE)

Birincisi; Yukarıda bahsettiğim kullanım koşulları CB, PMR gibi sınıflardan hangisine giriyor? Bu ayrıcalığı kullanabilmem için sınava girip, belge almam kanunen şart mıdır? ( HAYIR )

İkincisi; İlgili sınıf kapsamında iş görecek marka/model hangileridir? ( CB : PRESİDENT / PMR : HYT 446 S )

ve son olarak; Hem araca anten takmadan, hem arazide elde kullanabileceğim birleşik mobil bir cihaz var mıdır?

( BULUNCA BANA DA HABER VERİN )
;)

A.Tevfik ATABEY
Telsiz ve Haberleşme Uzmanı

Tevfik bey merhabalar. Telsizcilik konusunda fazla bir bilgim yok. O yğzden sorularıma verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Ben de kısaca size cevap vereyim:

(KİMİNLE , NEREDEN NEREYE): İlgili birimlere yardım çağrısı yapabileceğim veya bu birimlerle acil bağlantıya geçebilecek diğer telsiz kullanıcılarına hızla ulaşabileceğim bir cihaz kullanmak istiyorum.

"Birleşik mobil bir cihaz var mıdır?" Bu sorumda aslında güçlü bir el cihazını tarif etmeye çalışmıştım. Yani arabada seyir halindeyken de el cihazı ile geniş alanda yardım çağrısı yapabilmeyi ümit ediyorum. (Örn. Midland Alan 42)

Bahsettiğiniz markaları da inceleyeceğim.

Tekrar teşekkürler.

Serhan

Arkadaşlar PMR bir telsizim olmasının dışında telsizle bir ilgim yok ama heves etmeye başladım, bunun üzeirne arkadaşım yurtdışından bana bu telsizden getirebileceğini söyledi, nedir ne değildir bilmediğim için size danışmak istedim. Neler yapabilirim veya yapamam. Söylediği kadarıyla pmr kanalları da varmış. Hiç yoksa pmr niyetine kullanılır mı?
özelliklerini aşağıya kopyala yapıştır yapıyorum..

KG-UVD1P Professional VHF/UHF Handheld Two-way Radio with Dualband Dual frequency Dual display Dual standby

KG-UVD1P (DTMF NEW Version !)136-174MHz/420-520MHz

Main Features
.Dual Band
.Dual Frequency, Dual Display and Dual Standby
.VHF&UHF, UHF&UHF or VHF&VHF working modes
.Frequency Range: 136-174MHz & 420-520MHz
. Bright Flashlight Illumination Function
. Voice Prompt (Chinese / English)
. 128 memory channels
. VOX Function
. Digital FM radio (Automatic tuning and storing, radio frequency display)
. High/Low power selection
. Wide/Narrow Bandwidth selection (25KHz/12.5KHz)
. Channel Name edit and display
. 105 groups D.C.S/50 groups CTCSS
. Stopwatch Function
. Low-voltage voice prompt
. Busy Channel Lockout
. Transmit Over Timer
.Step(5K/6.25K/10K/12.5K/25K/50K/100K)
. Keyboard lock (Auto/Manual)
. Multiple scan modes
. Wire clone function
. Programmable by computer

. DTMF

KG-UVD1.jpg
Wouxun türkiye disbiritörüyüz. detay bilgi için bizi arayabilirsiniz. 0 216 457 14 66

Arkadaşlar PMR bir telsizim olmasının dışında telsizle bir ilgim yok ama heves etmeye başladım, bunun üzeirne arkadaşım yurtdışından bana bu telsizden getirebileceğini söyledi, nedir ne değildir bilmediğim için size danışmak istedim. Neler yapabilirim veya yapamam. Söylediği kadarıyla pmr kanalları da varmış. Hiç yoksa pmr niyetine kullanılır mı?
özelliklerini aşağıya kopyala yapıştır yapıyorum..

KG-UVD1P Professional VHF/UHF Handheld Two-way Radio with Dualband Dual frequency Dual display Dual standby

KG-UVD1P (DTMF NEW Version !)136-174MHz/420-520MHz

Main Features
.Dual Band
.Dual Frequency, Dual Display and Dual Standby
.VHF&UHF, UHF&UHF or VHF&VHF working modes
.Frequency Range: 136-174MHz & 420-520MHz
. Bright Flashlight Illumination Function
. Voice Prompt (Chinese / English)
. 128 memory channels
. VOX Function
. Digital FM radio (Automatic tuning and storing, radio frequency display)
. High/Low power selection
. Wide/Narrow Bandwidth selection (25KHz/12.5KHz)
. Channel Name edit and display
. 105 groups D.C.S/50 groups CTCSS
. Stopwatch Function
. Low-voltage voice prompt
. Busy Channel Lockout
. Transmit Over Timer
.Step(5K/6.25K/10K/12.5K/25K/50K/100K)
. Keyboard lock (Auto/Manual)
. Multiple scan modes
. Wire clone function
. Programmable by computer

. DTMF

KG-UVD1.jpg
GÜNAYDINLAR,

abicim yurtdışından getirtmene gerek yok. aynı modelin pmr olanı bizde mevcut. istersen yardımcı olabilirim.
0 216 457 14 66
wouxun brosur  uvd6.jpg

Günaydın:
Saat 06:26

QUANSHENG TG UV 2 test çalışmasına başlayan arkadaşlarımız var İSTANBUL'da

tahmin ediyorum ki 1 haftaya kadar web ( İstanbul Telsiz ) web sitelerinde

WOUXUN , KIRISUN, HYT ve QUANSHENG ile ilgili Telsiz markaları ve karşılaştırmalar ile ilgili sonuçları yayınlıyacaklar

görüşmek üzere
Selam, test sonuçlarına ulaşmak mümkün mü acaba?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,616
Kaydolan Son Üyemiz
doggukann

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR